تاریخ انتشار: ۱۳:۴۴ - ۰۸ مرداد ۱۴۰۱
آسوشیتدپرس در گزارشی بررسی کرد

تغییرات اقلیمی و بحران امنیت انسانی

دمای هوا در خاورمیانه در طول سه‌دهه گذشته بسیار سریع‌تر از میانگین جهانی افزایش یافته است. بارش‌ها در این منطقه کاهش داشته است و کارشناسان خشکسالی‌های شدیدی را پیش‌بینی می‌کنند. براساس گزارشی از آسوشیتدپرس، خاورمیانه یکی از آسیب پذیرترین مناطق جهان در برابر تاثیرات تغییرات آب‌وهوایی است و در حال حاضر، اثرات تغییرات آب وهوایی در این منطقه مشهود است.

تغییرات اقلیمی و بحران امنیت انسانی

اقتصاد۲۴- دمای هوا در خاورمیانه در طول سه‌دهه گذشته بسیار سریع‌تر از میانگین جهانی افزایش یافته است. بارش‌ها در این منطقه کاهش داشته است و کارشناسان خشکسالی‌های شدیدی را پیش‌بینی می‌کنند. براساس گزارشی از آسوشیتدپرس، خاورمیانه یکی از آسیب پذیرترین مناطق جهان در برابر تاثیرات تغییرات آب‌وهوایی است و در حال حاضر، اثرات تغییرات آب وهوایی در این منطقه مشهود است. در عراق، توفان شن به‌دفعات در سال‌جاری هوای شهر‌های مختلف این کشور را آلوده کرده و تجارت به تعطیلی کشیده شده و حتی هزاران نفر روانه بیمارستان شده‌اند. در مصر افزایش شوری خاک در دلتای نیل، زمین‌های کشاورزی مهم را از بین برده است. در افغانستان هم، خشکسالی باعث مهاجرت جوانان از روستا‌ها به شهر‌ها و تلاش برای یافتن شغل شده است. در هفته‌های اخیر، دمای هوا در برخی مناطق این منطقه به بیش از ۵۰درجه سانتی‌گراد رسیده است.

کنفرانس سالانه تغییرات اقلیمی سازمان ملل متحد در سال‌جاری (معروف به COP ۲۷) طی ماه نوامبر در مصر برگزار خواهد شد که می‌تواند توجه‌ها را به این منطقه جلب کند. به نظر می‌رسد که دولت‌ها در سراسر خاورمیانه، متوجه خطرات تغییرات اقلیمی شده اند؛ به ویژه آسیب‌هایی که در حال حاضر به اقتصادشان وارد می‌شود.

لاما ال هاتو، مشاور تغییرات اقلیمی محیطی که با بانک جهانی همکاری داشته و متخصص مسائل خاورمیانه و شمال آفریقاست، معتقد است ما به معنای واقعی کلمه اثرات تغییرات اقلیمی را در مقابل خود می‌بینیم. این تاثیرات چیزی نیست که ۹ یا ۱۰سال بعد ظاهر شود و به ما آسیب بزند؛ کشور‌های بیشتری این موضوع را درک می‌کنند که باید در این مورد اقدامی انجام دهند.


بیشتر بخوانید: مونسون چیست و چرا بر آسمان ایران سایه انداخته است؟


مصر، مراکش و سایر کشور‌های منطقه، ابتکارات خود را برای انرژی پاک افزایش داده اند. اما اولویت اصلی آن‌ها در کنفرانس سالانه تغییرات اقلیمی سازمان ملل متحد این است که برای تخصیص بودجه بین‌المللی بیشتر تلاش کنند تا بتوانند با خطراتی که به دلیل تغییرات آب وهوایی با آن روبه‌رو هستند مقابله کنند.

یکی از دلایل آسیب پذیری خاورمیانه این است که با بالارفتن سرعت افزایش دما، ذخیره اضافی برای کاهش آسیب به میلیون‌ها نفر وجود ندارد؛ این منطقه در شرایط عادی هم دمای بالا و منابع آب محدودی دارد.

براساس گزارشی از صندوق بین‌المللی پول که در اوایل سال‌جاری منتشر شده است، دولت‌های خاورمیانه نیز توانایی محدودی برای سازگاری دارند. اقتصاد و زیرساخت‌ها ضعیف هستند و مقررات اغلب اجرا نمی‌شوند. در این کشور‌ها فقر گسترده است و ایجاد شغل از اولویت بیشتری نسبت به مقابله با تغییرات آب وهوایی برخوردار است. دولت‌های مطلق مانند مصر، جامعه مدنی را به‌شدت محدود می‌کنند و مانع مشارکت مردم در مسائل زیست محیطی و آب وهوایی می‌شوند. از طرفی، کشور‌های در حال توسعه به کشور‌های خاورمیانه و سایر مناطق فشار می‌آورند تا انتشار گاز‌های گلخانه‌ای را کاهش دهند؛ حتی اگر خودشان به وعده‌ها عمل نکنند.

تهدید‌های ناشی از تغییرات آب وهوایی بسیار مهلک هستند. با توجه به اینکه منطقه خاورمیانه درحال گرم‌تر و خشک‌تر شدن است، سازمان ملل هشدار داده که ممکن است تا سال ۲۰۲۵، تولید محصولات کشاورزی این منطقه ۳۰‌درصد کاهش یابد. به گفته بانک‌جهانی انتظار می‌رود منطقه خاورمیانه تا سال ۲۰۵۰ به دلیل کمبود آب، ۶ تا ۱۴‌درصد از تولید ناخالص داخلی خود را از دست بدهد. براساس گزارش بانک‌جهانی، در مصر، میزان بارندگی در ۳۰سال گذشته ۲۲‌درصد کاهش یافته است.

براساس این گزارش، پیش‌بینی می‌شود خشکسالی بیشتر و شدیدتر شود. به گفته ناسا، مدیترانه شرقی اخیرا شاهد بدترین خشکسالی خود در ۹۰۰سال گذشته بوده و این امر به کشور‌هایی مانند سوریه و لبنان که کشاورزی در آن‌ها متکی بر بارندگی است، ضربه سنگینی وارد کرده است.

تقاضا برای آب در اردن و کشور‌های حوزه خلیج‌فارس فشار غیرقابل تحملی به سفره‌های آب زیرزمینی وارد می‌کند. در عراق، افزایش خشکی، افزایش توفان شن را به دنبال داشته است. در عین حال، گرم‌شدن آب‌وهوا باعث می‌شود که رویداد‌های آب‌وهوایی سخت و ویرانگر، مانند سیل‌های مرگبار که بار‌ها در سودان و افغانستان رخ داده است، تکرار شود.

تغییرات آب و هوا پیامد‌های اجتماعی بالقوه خطرناکی دارند. کریم الگندی، یکی از محققان اندیشکده چتم هاوس، می‌گوید بسیاری از کسانی که شغل خود را در حوزه کشاورزی یا گردشگری از دست می‌دهند، برای یافتن کار به شهر‌ها مهاجرت می‌کنند. الگندی همچنین می‌گوید این اتفاق احتمالا بیکاری شهری را افزایش می‌دهد، خدمات اجتماعی را تحت فشار می‌گذارد و می‌تواند تنش‌های اجتماعی را افزایش دهد و بر امنیت تاثیرگذار باشد. از سوی دیگر، صندوق بین‌المللی پول تخمین می‌زند که سازگار کردن زیرساخت‌ها و اقتصاد برای مقابله با آسیب‌های تغییرات آب‌وهوایی بسیار پرهزینه خواهد بود؛ به طوری‌که معادل ۳/ ۳درصد از تولید ناخالص داخلی منطقه در ۱۰سال آینده هزینه خواهد داشت.


بیشتر بخوانید: مردم جهان به گرانی مواد غذایی عادت کنند


این هزینه‌ها باید به برخی ابتکارات، از ایجاد سیستم‌های استفاده از آب کارآمدتر و روش‌های جدید کشاورزی گرفته تا حفاظت از سواحل، تقویت شبکه‌های ایمنی اجتماعی و بهبود کمپین‌های آگاهی‌رسانی تخصیص داده شود، بنابراین یکی از اولویت‌های اصلی خاورمیانه و سایر کشور‌های درحال توسعه در کنفرانس سالانه تغییرات اقلیمی سازمان ملل متحد امسال این است که ایالات‌متحده، اروپا و دیگر کشور‌های ثروتمندتر را تحت فشار قرار دهند تا به وعده‌های بلندمدت خود مبنی بر تامین میلیارد‌ها دلار بودجه برای مقابله با تغییرات آب وهوایی عمل کنند. کشور‌های توسعه یافته تاکنون در انجام این وعده‌ها کوتاهی کرده اند. همچنین بیشتر پولی که آن‌ها فراهم کرده اند، صرف کمک به کشور‌های فقیرتر در راستای کاهش انتشار گاز‌های گلخانه‌ای شده است.

براساس گزارش آسوشیتدپرس، موضوع اصلی در کنفرانس سالانه تغییرات اقلیمی سازمان ملل امسال عمل به تعهدات است. هدف از این گردهمایی، تشویق کشور‌ها به درک چگونگی دستیابی به اهداف کاهش انتشار گاز‌های گلخانه‌ای و حتی هدف‌گذاری برای کاهش بیشتر است؛ چراکه به گفته کارشناسان، اهدف فعلی در آینده هم می‌توانند مانند حالا به گرمایش فاجعه‌بار منجر شوند. کشور‌های درحال توسعه همچنین خواستار این هستند که کشور‌های ثروتمند روشن کنند چگونه وعده‌های داده‌شده از کنفرانس سالانه تغییرات اقلیمی سال گذشته مبنی بر تامین مالی ۵۰۰میلیارد دلاری برای مقابله با تغییرات آب وهوایی طی پنج‌سال آینده را اجرا می‌کنند. این کشور‌ها همچنین می‌خواهند اطمینان حاصل کنند که حداقل نیمی از این بودجه برای سازگارشدن با تغییرات آب وهوایی است؛ نه کاهش اثرات تغییرات آب وهوایی.

با این حال اتفاقات جهانی، عامل بازدارنده‌ای است که باعث شده است، سرعت اجرای تصمیماتی که در کنفرانس سالانه تغییرات اقلیمی سازمان ملل گرفته می‌شود، کاهش یابد. افزایش قیمت جهانی انرژی و تنش میان روسیه و اوکراین برخی از کشور‌های اروپایی را وادار کرده است تا به زغال‌سنگ برای تولید برق روی بیاورند؛ گرچه آن‌ها اصرار دارند که اقدام آن‌ها موقتی است. اقتصاد چند کشور در خاورمیانه همچون عربستان‌سعودی و کشور‌های حوزه خلیج‌فارس نیز به‌شدت به منابع سوخت فسیلی وابسته است؛ مصر نیز از جمله کشور‌های خاورمیانه است که به‌طور فزاینده‌ای گاز تولید می‌کند.

ادامه شرایط تورمی و احتمال رکود می‌تواند کشور‌های بزرگ را در انجام تعهدات خود برای تامین مالی مقابله با تغییرات آب وهوایی دچار تردید کند. در حالی که مقامات بین‌المللی اغلب بر کاهش انتشار گاز‌های گلخانه‌ای تاکید می‌کنند، لاما ال هاتو معتقد است باید به خاطر داشت که کشور‌های آفریقایی، خاورمیانه و سایر کشور‌های در حال توسعه جهان، سهم عمده‌ای در تغییرات آب‌وهوایی نداشته اند؛ اما بار اصلی آن را متحمل می‌شوند.

منبع: دنیای اقتصاد

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

قیمت میوه در میادین تره بار امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز شنبه ۱۲ خرداد ۱۴۰۳ + جدول

افشای پرونده تازه برای قالیباف؛ این بار مؤسسه «نوآوران آموزشی مهر هشتم کیش»

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت خودرو‌های شرکت کیا در بازار ایران + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت ماشین های لوکس لکسوس در بازار ایران + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت دلار و یورو امروز شنبه ۱۲ خرداد ۱۴۰۳ + جدول

قیمت مرغ، گوشت سفید و تخم مرغ در بازار + جدول

عکس/حضور پزشکیان به همراه دخترش در وزارت کشور

قیمت سکه و طلا امروز یکشنبه ۱۳ خرداد ۱۴۰۳ + جدول

ورود پر قدرت آمریکا به صنعت غذای ایران/ رواج پدیده «لقمه خوری» در خیابان‌های تهران/ وعده‌های غذایی نصف شدند

قیمت انواع لپ تاپ مایکروسافت امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز شنبه ۱۲ خرداد ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ دل امروز + جدول

فیلم/ واکنش هواداران استقلال پس از گل پرسپولیس

قیمت خودرو‌های سایپا امروز یکشنبه ۱۳ خرداد ۱۴۰۳ + جدول

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس متفاوت از ثبت‌نام امروز احمدی‌نژاد در انتخابات

محمد شریعتمداری: من صدای نجوا‌های خاموش خواهم بود +فیلم

پس‌لرزه حضور جنجالی احمدی‌نژاد در انتخابات

عضو حزب کارگزاران: جهانگیری در انتخابات ثبت نام می‌کند

اختلال گسترده در GPS مسیریاب‌ها را مختل کرده است

تراکتور واگذار شد!

مبالغ جدید وثیقه ادامه تحصیل با هزینه شخصی گروه پزشکی

کاخ سفید: اگر حماس طرح آتش‌بس را بپذیرد، اسرائیل نیز «بله» می‌گوید

نازنین بیاتی در کنسرت دبی «هانس زیمر»

مسکو: ممکن است قطعنامه‌ای علیه ایران در شورای حکام ارائه شود

عضو شورای شهر: شهرداری تهران درباره پرداخت وام ودیعه مسکن به مدیران شهری پاسخ نداده

جذب سرباز معلم در آموزش و پرورش شهرستان‌ های استان تهران

قبوض نجومی برق در انتظار مشترکان پرمصرف

چهره احمدی‌نژاد طی ۱۹ سال از این رو به آن رو شد!

ارز ترجیحی شکر حذف شد

در انتخابات ریاست جمهوری، مردم دنبال کسی خواهند رفت که شبیه آقای رئیسی نباشد

عمده اصولگرایان فهم ملی از موضوعات ندارند

مهم‌ترین چالش مجلس دوازدهم، احیای جایگاه مجلس است

سخنگوی شورای نگهبان: «ثبت‌نام» بانوان در انتخابات ریاست‌جمهوری بلامانع است

قلعه‌نویی راز دعوت نشدن کاپیتان استقلال را مخفی کرد

دستبند پلیس بر دستان پدر و پسر

واکنش احمدی نژاد به قهرمانی پرسپولیس

استقلال با صدور بیانیه‌ای احساسی از مظلومیت خود گفت

وحید حقانیان کیست؟ / غافلگیرکننده‌ترین کاندیدای انتخابات ۱۴۰۳

فیلم/ محمد شریعتمداری نامزد انتخابات ریاست جمهوری شد

قتل مشکوک مدیرعامل شرکت خصوصی در تهران

مشخصات فنی هاروپ، پهپاد انتحاری ساخت اسرائیل

پدر دانش محیط زیست ایران کیست؟

آینده صنعت خودرو در دستان این سه خودروساز

پورابراهیمی با بادامچیان به وزارت کشور رفت

فیلم/صوفی هم برای ثبت نام به وزارت کشور آمد

دختر آنجلینا جولی خواستار حذف نام پدرش شد!

عکسی از وزیر ارشاد در فاصله دو هفته پس از سانحه سقوط بالگرد

حمایت مجدد چین از ادعا‌های امارات در مورد جزایر سه‌گانه

عکس های یادگاری فرشاد فرجی و همسرش با جام قهرمانی!

عکس/ استوری عجیب سپهر حیدری

عکس/حلقه کوچک حامیان احمدی‌نژاد در ستاد انتخابات

خیز سکه امامی برای صعود به کانال بالاتر

بی‌اطلاعی رئیس هیئت فوتبال آذربایجان شرقی از واگذاری تراکتور

باشگاه تراکتور واگذار شد

فیلم تبلیغاتی وحید حقانیان منتشر شد

شکنجه عکاس ایرانی در کنسولگری افغانستان در مشهد!

ادعای زاکانی درباره نقش دامادش در سامانه شهرزاد

محمد شریعتمداری: مردم ایران و جوانان مگر چه می‌خواهند؟

فیلم/ سعید جلیلی با شعارهای انتخاباتی تکراری

سولانا چیست و چرا در بازار رمزارزها مشهور شده است؟

گزارش بورس امروز یکشنبه ۱۳ خرداد ۱۴۰۳

پرترافیک‌ترین روز ثبت نام کاندیدا‌های چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری

دلار پشت در کانال ۶۰ هزار تومان

تمهیدات ترافیکی برای مراسم سالگرد رحلت امام خمینی (ره)