تاریخ انتشار: ۱۵:۵۸ - ۲۲ فروردين ۱۴۰۳
تعداد نظرات: ۱ نظر

چرا بانک‌ها زیر بار وام مسکن نمی‌روند؟

تابستان سال ۱۴۰۰ بود که در راستای اجرای اصل یکصد و بیست و سوم قانون اساسی، قانون جهش تولید مسکن که با عنوان «طرح دو فوریتی جهش تولید و تأمین مسکن» از سوی دولت سیزدهم، به مجلس تقدیم شده بود، به تصویب مجلس و شورای نگهبان رسید، طرحی که بر اساس آن قرار بود وضعیت ساخت مسکن در کشور متحول شود.

وام مسکن

اقتصاد ۲۴-طبق قانون جهش تولید مسکن، بانک‌های کشور، موظف می‌بایست تا کنون حداقل رقم ۲۳۶۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات بانکی اعطا کرده باشند، اما آمار‌ها نشان می‌دهد تا کنون تنها ۷ درصد از مبلغ تعیین شده، اعطا گردیده که برابر است با ۱۷۵ هزار میلیارد تومان.

عملکرد ۲۰ بانک و مؤسسه اعتباری در پرداخت تسهیلات نهضت ملی مسکن طی یک سال (شهریور ۱۴۰۰ تا شهریور ۱۴۰۱) صفر بوده است. بر این اساس بانک‌های سامان، کارآفرین، اقتصاد نوین، پاسارگاد، سینا، سرمایه، دی، آینده، شهر، گردشگری، خاورمیانه، ایران‌زمین، توسعه تعاون، رفاه، سپه، پست بانک، کشاورزی، صادرات و ۲ موسسۀ ملل و نور با وجود سهمیه قانونی در سال اولِ اجرای قانونریال تسهیلاتی برای پروژه‌های نهضت ملی مسکن پرداخت نکردند. اگرچه در سال دوم، روند پرداخت‌ها به نرخ ۸ درصدی رسید، اما رویه عدم همراهی مناسب سیستم بانکی با نهضت ملی مسکن در سال دوم نیز تا کنون ادامه دارد.

این آمار و ارقام در شرایطی ثبت شده که بر اساس تبصره ۵ ماده ۴ قانون جهش تولید مسکن، سازمان امور مالیاتی قادر به برخورد با متخلفین است. در این بند می‌خوانیم: «سازمان امور مالیاتی کشور موظف است در صورت عدم رعایت موضوع این ماده، در قالب بودجه سنواتی، مالیاتی برابر ۲۰ درصد تعهد انجام نشده را از بانک‌ها و موسسات اعتباری مستنکف اخذ و به خزانه‌داری کل کشور واریز نماید.» مهرداد بذرپاش، وزیر راه و شهرسازی درمورد این موضوع در ۲ آذر ماه سال جاری گفته بود: «تاکنون جریمه مالیاتی بانک‌ها به صندوق ملی مسکن واریز نشده و براساس قانون، بانک‌ها باید ۲۰ درصد منابع تسهیلاتی خود را به بخش مسکن اختصاص دهند که برخی بانک‌ها نپرداختند.»

عدم تحقق برنامه جهش تولید مسکن در شرایطی رخ می‌دهد که علی‌رغم افزایش ۳۵ درصدی حقوق کارگران، همچنان شکاف ۱۰۰۰ درصدی بین تورم مسکن و افزایش حقوق کارگران وجود دارد. با توجه به این شرایط پرسش‌هایی مطرح است از جمله این که چرا بانک‌ها در پرداخت تسهیلات بانکی بخش مسکن، موفق عمل نکرده اند و برای ساخت و توسعه مسکن در کشور چه روش‌هایی برای تامین مالی پروژه‌های این حوزه اندیشیده شده است؟ بیت الله ستاریان، کارشناس حوزه مسکن و تحلیلگر اقتصاد مسکن در گفتگو با فرارو به این پرسش‌ها پاسخ داده است:

تورم تمام سرمایه بانک‌ها را می‌بلعد

 بیت الله ستاریان گفت: «اصولا همیشه همینطور بوده که بانک‌ها زیر بار تسهیلات کلان مسکن نمی‌رفته اند و نمی‌روند. دلیل این موضوع نیز کاملا مشخص است، وقتی ما در جامعه‌ای زندگی می‌کنیم که تورم بالا داریم، چطور انتظار داریم که بانک‌ها منابع خود را در اختیار بخش مسکن بگذارند؟ این در حالی است که تسهیلات بین بانکی بسیار بیشتر از این‌ها است. این ضرر هنگفت باید چگونه جبران شود؟ یا باید دولت به بانک‌ها سوبسید و یارانه بدهد که اصلا از لحاظ سیستم بانکداری معقول و متین نیست، یا باید نرخ بهره را بالا ببرد و به ارقامی مثل ۵۰ درصد برساند که این هم امکان پذیر نیست، چون نه فقط مسکن کشور، بلکه هیچ یک از بخش‌های بازار تولید ما کشش چنین بهره‌هایی را ندارد. حتی بهره‌های ۲۰ درصدی هم که در بخش‌های مختلفی مثل کشاورزی گرفته می‌شود، به شکلی است که هیچگاه تولید کننده فکر نمی‌کند بتواند از طریق تولید از پس بهره‌های بانکی بربیاید، بلکه به دنبال این است که از طریق ذخایر سرمایه‌ای آتی بتواند بهره‌ها را جبران کند.»

وی افزود: «نمی توانیم حقیقت را انکار کنیم و نگوییم که اقتصاد ما بیمار و درگیر تورم بالای ۴۰ درصد است، با این شرایط انتظارات بالا از سیستم بانکی کشور، اصلا معقول و امکان پذیر نیست. پایین آوردن نرخ بهره هم قوانین و شرایطی دارد. درواقع باید تمامی قوانین اقتصادی را پیاده کنیم تا بتوانیم کوچکترین تغییری در رقم تسهیلات بانکی یا نرخ بهره بانکی ایجاد کنیم. بانک هم باید قادر باشد گردش پول داشته باشد، چون اگر نتواند، قطعا ضرر خواهد کرد. در شرایط فعلی، هیچ یک از مواردی که اشاره کردم رعایت نمی‌شود. 


بیشتر بخوانید:مشمولان افزایش سقف وام ودیعه مسکن چه کسانی هستند؟


ما پول را در بانک‌ها گذاشته ایم، آن هم بدون فعالیت. درواقع مابقی عملیات‌های بانکی که در دیگر نقاط جهان انجام می‌شود، را انجام نمی‌دهیم. متاسفانه سیستم تسهیلات دهی بانک‌ها در بسیاری از موارد به رانت منتهی و مرتبط می‌شود. حتی اگر، فردی که تسهیلات دریافت می‌کند به جای هر اقدامی در بخش تولید، به بازار ارز متوسل شده و برای مثال دلار بخرد، بیشتر سود می‌کند تا هر اقدام دیگری. به همین دلیل است که معتقدم تورم موجود در کشور، همه سرمایه‌های ما را می‌بلعد و نابود می‌کند، از جمله سرمایه‌های بانکی.»
با ورشکستگی بانک‌ها، مشکل مسکن حل نمی‌شود

این استاد دانشگاه گفت: «در خصوص مسکن، برخی ابزار‌های مالی وجود دارند که می‌توانند به رشد بازار مسکن کمک کنند، اما مشکل این است که اصلا ابزار‌های مالی، مجال فعالیت ندارند. اقتصاد ما، بسته و انحصاری است و در نتیجه ابزار‌های مالی، در این اقتصاد، کارکرد خود را از دست می‌دهند. جالب است بدانید که عمده ابزار‌های مالی، از طریق سیستم‌های بانکی اعمال می‌شود، اما در کشور‌های دیگر جهان، ساختار اقتصادی به شیوه‌ای طراحی شده که بخش خصوصی قدرت بالایی دارد و گاهی تا ۹۰ درصد مسکن، در بخش خصوصی تامین می‌شود.

در کشور ما مسکن عمدتا در بخش‌های دولتی یا در بخش‌هایی که دولت در آن‌ها سهام دارد، قدرتمند است. عملا این نوع ساختار باعث می‌شود بخش خصوصی قدرت خود را برای توسعه حوزه مسکن از دست بدهد. این وضعیت را نه فقط در بخش مسکن، بلکه در دیگر بخش‌ها از جمله صنایع و معادن نیز داریم. سازندگان مسکن یا تولید کنندگان در سایر بخش‌های کشور، عملا نه امید چندانی به دولت دارند و نه به سیستم بانکی کشور.»

وی افزود: «فاصله بین آن چه که توسط دولت به عنوان نرخ تسهیلات بانکی مسکن اعلام می‌شود و آن چه که بانک‌ها محقق می‌کنند زیاد است. علت هم مشخص است، چون هیچ نوع واقع بینی را در این حوزه نمی‌بینیم. گرچه واقع بینی حلقه مفقوده در بسیاری از بخش‌های بودجه کشور است. حتی اگر تسهیلات با فشار و زور و اجبار و حتی با ورشکستگی بانک‌ها تامین شود، باز هم، مشکل بخش مسکن در کشور حل نمی‌شود. گردش مالی در بخش مسکن کشور، گردش بسیار هنگفت و وسیعی است. نیمی از دارایی‌های کشور در این بخش فعال است. منظور من فقط نیمی از نقدینگی نیست، بلکه تاکید دارم نیمی از دارایی‌های کشور در این بخش است، بنابراین نوع هدف گذاری باید به شکلی باشد که این دارایی ها، خود، «تبدیل شونده» باشند و بتواند در گردش باشد.

مسکن نه نیازی به پول نفت دارد و نه پول گاز. خود بخش مسکن می‌تواند هزینه‌های خود را تامین کند، اما مشروط بر آن که ابزار مالی هم وجود داشته باشد. فروشنده، سازنده، خریدار و سرمایه گذار در مسکن کشورمان را بخش خصوصی تشکیل داده، پس دولت باید اجازه دهد، بخش خصوصی، پول‌ها را به گردش دراورد. تنها وظیفه دولت این است که ضوابطی را تعیین کند که این بخش‌ها بهتر با یکدیگر در تماس و تبادل مالی باشند. اما متاسفانه چنین چیزی در کشور ما وجود ندارد.»

منبع: فرارو
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
علیرضا
0
0
سه‌شنبه ۲۵ ارديبهشت ۱۴۰۳
سلام وقت بخیر چرا هیچ کس به داد من نمیرسه به همه جا پیام میدم میرم هیچ کس درمورد مشکل من حرفی نمیزنه هرموردی که فکر کنی میگن مثلا مشکل ضامن اعتبار و فلان ولی من الان نزدیک ۲۰ روز هست بانک بهم وام نمیده میگه شما پایان خدمت نداری نمیتونی وام ودیعه مسکن بگیری آیا درسته که وام ودیعه مسکن بدون پایان خدمت نمیشه برداشت؟؟؟توروخدا کمکم کنین بگین من کجا برم کجا مراجعه کنم بلکه این مشکلم حل بشه به خدا قسم من به این وام ودیعه نیاز دارم زندگیم درخطره داره از هم میپاشه خاهش میکنم راهنماییم کنین کمکم کنین بگین چیکار کنم کجا مراجعه کنم این وام رو بردارم اذم پایان خدمت نخان توروخدا نذارین زندگیم از هم بپاشه بچه هم دارم گناهه
09917849236
اینم شماره تماس منه تشکر
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

قیمت سکه و طلا امروز چهارشنبه ۹ خرداد ۱۴۰۳ + جدول

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دوربین‌های عکاسی + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های بنز در بازار ایران امروز + جدول

قیمت دلار و یورو امروز چهارشنبه ۹ خرداد ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع گوشی موبایل سامسونگ، شیائومی و نوکیا + جدول

قیمت انواع موتورسیکلت در بازار امروز + جدول

قیمت روز لپ تاپ اپل + جدول

معرفی جنگنده F۱۶ فایتینگ فالکون؛ زیبا و بی رحم

قیمت انواع لپ تاپ ایسر امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز چهارشنبه ۹ خرداد ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۱۰ خرداد ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ نخستین تصویر تبلیغاتی محمود احمدی‌نژاد برای انتخابات ریاست جمهوری

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز چهارشنبه ۹ خرداد ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۱۰ خرداد ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز پنجشنبه ۱۰ خرداد ۱۴۰۳ + جدول

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

راهبرد جبهه اصلاحات برای انتخابات ١٤٠٣

۳۱ خرداد، زمان قطعی پایان تولید پژو پارس

رهبری‌فرد: متاسفم که آدم‌های بزرگ فوتبال ما، اینقدر کوچکند

فیلم/ اعتراض قدرت‌على حشمتیان از توجه خبرنگاران به سعید جلیلى

عکس/ تصاویری از کنسرت مشترک همایون شجریان و انوشیروان روحانی در شیکاگو

فیلم/ اجرای قطعه‌ای از گوگوش با هم‌خوانی مردم در صداتو

اخراج اجباری مهاجران افغان از پاکستان

پیش‌بینی رئیس کمیته امنیت انتخابات کشور از مشارکت مردم در انتخابات

فیلم/ نشست سازمان ملل برای احترام به ابراهیم رییسی

نامزدی مهدی غضنفری در انتخابات ریاست جمهوری قطعی شد

سلبریتی‌ها و موج بی سابقه حمایت از غزه

فیلم/ جلیلی: اکنون فرصت جهاد بزرگ برای جهش ایران رسیده است

عکس عجیب جلیلی در ایکس

فیلم/ جلیلی نیامده بی‌قانونی را شروع کرد

فیلم/ به دام انداختن پنالتی‌زن‌ها

برگزاری جلسه برای برکناری نکونام؟

فیلم/ بیلیاردبازی عجیب بچه‌های آفریقایی

فیلم/ تا حالا دوزبازی این شکلی دیده بودید؟

نامی کاندیدای انتخابات می‌‌شود

هشدار نارنجی هواشناسی برای این استان‌ها

علیپور در آستانه بازگشت به پرسپولیس

تصمیم سازمان لیگ درباره میزبانی پیکان از استقلال

اعلام زمان انتشار نتایج اولیه کنکور کارشناسی ارشد

خبر خوش به نکونام برای آخرین بازی استقلال

فیلم/ پاسخ خبرساز امیرحسین ثابتی به یک سوال درباره سعید جلیلی

فیلم/ شعار هواداران سعید جلیلی هنگام ورود او به ستاد انتخابات کشور

فیلم/ نام‌نویسی قدرت‌علی حشمتیان در انتخابات ریاست جمهوری

بازگشت جمیله علم الهدی به دانشگاه شهید بهشتی

فیلم/ لحظه ورود سعید جلیلی به ستاد انتخابات کشور

بیمه کوثر راهبر کنسرسیوم بیمه‌های مسافرتی با روادید الکترونیک

هوادار خبرساز پرسپولیس در تمرین سرخ‌ها + عکس

سعید جلیلی کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری شد

کنسرت تیلور سوئیفت جهانی شد + عکس

تغییر تیپ و چهره بازیگر ترک مست عشق در آلمان

پیروزی برای تاجگردون، یارانِ زاکانی پشت در بسته؛ مجلس اول رکورددار رد اعتبارنامه + جدول

عکس خانوادگی علیرضا طلیسچی در بک استیج

توهم ترسالی در کشور؛ ایران وارد چهارمین سال خشکسالی پیاپی شد

درخواست اجرای حکم قصاص داماد سابق پس از ۱۲ سال

فیلم/درگیری بازیگر پیشکسوت خانم با پلیس به خاطر بی حجابی

افتتاح اولین مرکز جامع تشخیص و درمان سرطان در استان البرز

ایران و آژانس همدیگر را «سرِ کار» گذاشته‌اند/ نگاهی به برخی بند‌های گزارش آژانس بین‌الملی انرژی اتمی

فیلم/ کواکبیان نام دولتش را اعلام کرد

فیلم/ از تعطیلی شنبه‌ها چه خبر؟

اینفوگرافی/ یک دست کله پاچه چند؟

عکس/ گرد و خاکی که امروز در مجلس به پا شد!

استقلال با این دلایل می‌تواند قهرمان لیگ شود

عکسی از ابراهیم رئیسی که از انتشار آن جلوگیری شده بود

ثبت نام داوطلبان چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری

 ضرورت تدوین برنامه ۵ ساله برای پیشرفت/ تغییرات رو به رشد شرکت چاپ و نشر باید برنامه محور باشد

فیلم/ ثبت نام اولین کاندیدای ریاست جمهوری