تاریخ انتشار: ۱۰:۱۶ - ۱۹ مرداد ۱۳۹۸
نگاهی به عوامل كاهنده نرخ ارز در بازار

دلار چگونه رام شد؟

نرخ ارز پس از شوك اول خروج امريكا از برجام در ارديبهشت ماه سال گذشته با نوسانات عمده‌اي روبرو شد و قيمت دلار به عنوان ارز پيشرو بازار، از كانال قيمتي4 هزار توماني به سطوح بالاي 19 هزار تومان نيز رسيد. با اين حال، پس از تغيير مديريت در بانك مركزي به عنوان بالاترين مرجع سياستگذاري پولي كشور، نرخ ارز تعديل شد و تا كانال 11 هزار توماني نيز عقب‌نشيني كرد.
دلار 4200 تومانی
اقتصاد24- نرخ ارز پس از شوك اول خروج امريكا از برجام در ارديبهشت ماه سال گذشته با نوسانات عمده‌اي روبرو شد و قيمت دلار به عنوان ارز پيشرو بازار، از كانال قيمتي4 هزار توماني به سطوح بالاي 19 هزار تومان نيز رسيد. با اين حال، پس از تغيير مديريت در بانك مركزي به عنوان بالاترين مرجع سياستگذاري پولي كشور، نرخ ارز تعديل شد و تا كانال 11 هزار توماني نيز عقب‌نشيني كرد. اين در حالي است كه در اين مدت، اخبار متعددي در فضاي سياسي و ديپلماتيك كشور مبني بر تشديد تحريم‌ها و محدوديت‌هاي مالي منتشر مي‌شد؛ اخباري كه در شرايط مشابه، موجب حملات سوداگرانه به بازار ارز و تشديد نوسان قيمت‌ها در سال گذشته شده بود. با اين حال، ‌بازار ارز چند ماهي هست كه به اين اخبار بي‌اعتنا بوده و شرايط پايداري دارد. اما دليل اين پايداري و آرامش چيست و دلار سركش ماه‌هاي ميانه سال گذشته چگونه رام شده است؟

نرخ در كجا تغيير مي‌كند؟


براي پاسخ به سوال اصلي اين گزارش ابتدا بايد به اين موضوع پرداخت كه اصولا نرخ ارز چگونه تعيين مي‌شود؟ حتما با عناويني چون «نرخ ارز اسمي» يا «نرخ ارز واقعي» و حتي «نرخ ارز تعادلي» روبرو شده‌ايد. هر يكي از اين اصطلاحات با تعاريف خاص خود همراه است و عموما اجماع نظري در ميان اقتصاددانان براي آن به ندرت پيدا مي‌شود.

اما يك فرمول كلي براي تعيين هر يك از اين نرخ‌ها وجود دارد كه «منابع و مصارف» كشور آن را تعيين مي‌كنند. در حالت كلي، اقتصاد در كشورهايي مانند ايران كه به «خام فروشي» دست مي‌زنند؛ عمده درآمد ارزي بر اساس فروش نفت و محصولات وابسته به آن مثل محصولات پتروشيمي به دست مي‌آيد. اين در حالي است كه متغير «تراز تجاري» در كشورهايي كه واردات كالا و خدمات آنها با صادرات كالا و خدمات بطور يكساني حركت مي‌كند، ‌به عنوان اصلي‌ترين گزينه متعادل‌سازي معادله درآمد- هزينه به كار مي‌رود. هر چقدر كه يك اقتصاد به سمت فروش نفت و منابع طبيعي براي به دست آوردن ارز حركت كند اين تعادل به هم مي‌ريزد. بنابراين سياستگذار پولي مجبور است براي حفظ اين تعادل، نرخ ارز را كنترل كند. موردي كه در ادبيات اقتصادي به «دستكاري نرخ ارز» معروف شده است. بانك مركزي به عنوان سياستگذار پولي، دست به تعيين نرخ ارز مي‌زند تا با توجه به تورم داخلي و خارجي، نرخ متعادلي را براي ارز و فروش آن در كشور به دست بياورد. دولت به عنوان مصرف‌كننده عمده «ريال» نيازي به دلار ندارد. پيمانكاران و طلبكاران دولت، نيازي به دلار ندارند و همه آنها بايد «ريال» بگيرند. بنابراين بانك مركزي براي تعيين نرخ تبديل دلار به ريال، با توجه به متغيرهايي كه پيش از اين توضيح داده شد؛ كار سختي دارد.

ارز چندنرخي


تجربه گذشته نشان مي‌دهد كه نخستين چالش بانك مركزي در زماني كه به دنبال آرامش در بازار ارز است، چندنرخي شدن دلار بوده است. نرخ دلار در مقاطع مختلف، ‌در بازار آزاد با قيمتي بالاتر از نرخ اعلام شده توسط بانك مركزي فروخته شده است. اين تجربه در دهه 70، 80 و اوايل دهه 90 بارها تكرار شده است. در هر سه مقطع نيز سياستگذار پولي به دنبال يك هدف بوده است: نزديك كردن نرخ بازار آزاد به نرخ رسمي كه هدف «تعادلي بازار» را نشانه گرفته است.

سياستگذار پولي يك بار در سال 1381 موفق به انجام اين كار شده است. در آن زمان، با ابزارهاي تنش‌زدايي از سياست خارجي و كاهش نيروهاي توليدكننده تورم، ‌اقتصاد ايران نيز وابستگي كمي به منابع نفتي براي پركردن چاله‌هاي موجود داشت. در آن زمان قيمت هر بشكه نفت به زير 30 دلار در هر بشكه سقوط كرده بود و مجموعه اقتصادي ايران چاره‌اي جز كاهش مصارف ارزي نداشت. دومين بار زماني بود كه در سال 1392 تحريم‌ها به يك‌باره برطرف شد و دولت روحاني توانست نرخ ارز بازار آزاد را كنترل كند. حالا و در سال 1398 پس از شوك‌هاي پي در پي به قيمت ارز، بار ديگر بازار روي آرامش ديده است. اما چطور؟

ارز تك نرخي


اين يك واقعيت است كه داشتن ارز تك‌نرخي از 17 سال پيش تاكنون، يك رويا براي سياستگذاران پولي بوده است. در سال 1381، نظام ارزي ايران «شناور مديريت شده» تعيين شد. در واقع اين آخرين باري بود كه بانك مركزي موفق به تك نرخي كردن ارز شد. 8-7 سال بعد و با ورود به دهه 90 و تشديد تحريم‌ها، اين دستاورد بانك مركزي از دست رفت. در سال 1391 و با ورود اقتصاد ايران به دوره جديد تحريم‌ها، بانك مركزي چاره‌اي جز توزيع قطره‌اي ارز ميان تاجران نداشت و همين موضوع بار ديگر ارز را چندنرخي كرد. حالا و در سال 98، زمزمه راه‌اندازي بازار متشكل ارزي كه يك طرف آن بانك مركزي است و طرف ديگر صرافان و بانك‌ها به گوش مي‌رسد. اين اقدام مي‌تواند نشانه‌اي از تعيين يك نرخ واحد براي ارز تك‌نرخي باشد كه خود به آرامش بازار كمك كرده است.

تراز تجاري


اين يك واقعيت است كه با افزايش نرخ ارز، صرفه اقتصادي واردات كاهش پيدا كرده و در مقابل، صادرات است كه رونق مي‌گيرد. همين امروز، ‌جنگ تجاري چين و امريكا، بر سر دستكاري نرخ يوآن است كه موجب سرازير شدن سيل كالاهاي چيني به امريكا شده و دولت ترامپ را بر آن داشته تا با افزايش عوارض اين كالاها، از حمله تجاري پكن جلوگيري كند. اثر افزايشي نرخ ارز در آمار تجارت خارجي ايران نيز مشهود است. در سه ماهه اول امسال، ‌ميزان صادرات به 11.5 ميليارد دلار در مقابل 10 ميليارد دلار واردات رسيده است. اين شكاف تقريبا 1.5 ميليارد دلاري نشان مي‌دهد كه صرفه اقتصادي صادرات بيشتر شده و به تبع آن، تراز تجاري كشور نيز بهبود پيدا كرده است. توجه كنيد كه در اين مدت اقتصاد ايران تحت شديدترين تحريم‌هاي بانكي و تجاري بوده است و اين دستاورد كمك كرده تا مصارف ارزي كشور كنترل شود.

خداحافظي با 4200


بانك مركزي از دو سه ماه پيش شروع به آماده‌سازي زيرساخت‌هايي كرده تا ارز 4200 توماني كه پيش از اين توسط دولت براي واردات كالاهاي اساسي اختصاص پيدا مي‌كرد را قطع كند. نرخ تازه‌اي كه همين الان هم براي برخي از كالاهاي اساسي اختصاص پيدا مي‌كند، مطابق با سامانه «نيما» است كه به نرخ بازار آزاد نزديك شده است. اين نشانه‌ها مي‌تواند احتمال خداحافظي با ارز 4200 توماني را قوت ببخشد. رييس كل بانك مركزي عنوان كرده كه در سال جاري 14 ميليارد دلار ارز 4200 توماني براي واردات كالاهاي اساسي اختصاص پيدا خواهد كرد؛ رقمي كه اگر با نرخ بازار آزاد محاسبه شود نزديك به 100 هزار ميليارد تومان ارزش دارد. براي بزرگي اين عدد حساب كنيد كه ماهانه 5 هزار ميليارد تومان يارانه نقدي به ايراني‌ها پرداخت مي‌شود و با اين پول مي‌شود تا نزديك دو سال يارانه نقدي را در شرايط سخت كنوني پرداخت كرد. بنابراين مي‌توان نتيجه گرفت كه عدم اختصاص ارز ارزان قيمت مي‌تواند ثبات قيمتي كنوني نرخ ارز را قوام ببخشد.

بازارهاي جايگزين


در نهايت برخي ديدگاه‌هاي كارشناسي نيز وجود دارد كه بازارهاي جايگزين دلار را براي نقدينگي سرگردان به عنوان عامل كاهنده نرخ ارز در ماه‌هاي اخير مطرح كرده است. بازار مسكن پس از يك دوره يكساله رونق، ‌حالا وارد ركود شده است. اما بازار استخراج «بيت‌كوين» و ديگر رمزارزها اين روزها روي بورس است و دولت هم با دستورالعملي به دنبال قانوني شدن آن است. بنابراين خروج سرمايه‌هاي سرگردان از بازار ارز و ورود به بازارهاي ديگر را نيز مي‌توان به اين عوامل اضافه كرد. در ماه‌هاي آينده مشخص مي‌شود كه آيا روند آرامش بازار به كاهش نرخ ارز نيز منجر مي‌شود يا اينكه سياستگذار پولي به اين نرخ كنوني متمايل است.

منبع: اعتماد
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

فیلم/ هلال احمر از کمک ۴۰۰ میلیاردی مردم ایران به لبنان خبر داد

پایان کابوس‌وار سال ۱۴۰۳ برای امید عالیشاه

عکس/ واکنش دستیار پزشکیان به اعلام ممنوعیت برنامه‌های فردوسی پور و سروش صحت

ایران هزاران سانتریفیوژ جدید نصب کرده است

عکس/ تغییر چهره جالب مهند سریال عشق ممنوع بعد از ۱۶ سال

قیمت طلای جهانی در سراشیبی سقوط

عکس/ تغییر چهره شوکه کننده الهام حمیدی در ۴۷ سالگی

فیلم/ قابلیت جدید گوشی‌های هوآوی

عکس/ آیا واکسن گارداسیل همگانی می‌شود؟

عکس/ معماری حیرت انگیز رنسانی در روستایی اطراف همدان

عکس/ استوری دردناک نجمه جودکی برای عادل فردوسی‌پور

عکس/ دکتر شریعتی با ژست متفاوت در سفر یونان ۶۴ سال پیش

عکس / جنجال لباس و استایل سفیر زن فلسطین در بلژیک

فیلم/ رقص مهدی قائدی و سامان قدوس با لباس عربی

فیلم/ سردار نقدی: به دنبال طوفان الاقصی ۲ هستیم که کار اسرائیل را تمام کنیم

تصویر عزت‌الله انتظامی در فیلم ناپدید شده ملکوت ۴۵ سال پیش

عکس/ عراقچی با آیت‌الله جوادی آملی در قم دیدار کرد

آبشار بیشه در لرستان

حمله از چند جناح جواد خیابانی به بیرانوند

عکس/ محمدرضا گلزار با رضا قوچان‌نژاد در یک قاب

۶۱ تن شمش طلا با رشد ۳۷۰ درصدی وارد کشور شد

فیلم/ تصاویر هوایی از درگیری‌ها در حومه حلب

امید‌های استقلال برابر الاهلی به این ۲ بازیکن خاص

فیلم/ در حلب و سوریه چه خبر است؟

شاه سلطان حسین صفوی کیست و چگونه به سلطنت رسید؟

عکس/ قلعه بابک نماد ایستادگی ایرانیان در آذربایجان شرقی از نماهایی متفاوت

عکس / دیدار عباس عراقچی با آیت الله مکارم شیرازی

گلوریا هاردی کیست و درباره این بازیگر ایرانی-فرانسوی چه می‌دانیم؟

عکس/ نمایی حیرت انگیز از آرامگاه کریم خان زند در شیراز

ایران رتبه اول جهانی در فرونشست سرزمینی را دارد

خودروی نظامی امرپ گاردین اکستریم؛ شاهکار نظامی بلغار

عکس‌های دیده نشده فردین و تختی با هم در یک قاب ۷۰ سال پیش

قیمت انواع لپ تاپ مایکروسافت + جدول

فیلم/ کوچه دو طبقه از عجایب شهر کاشان

سخن نگران کننده وزیر بهداشت: ارز ترجیحی دارو سال آینده حذف می‌شود

قیمت روز لپ تاپ اپل + جدول

ممنوعیت فروش طلای آنلاین بدون ذخیره‌سازی در بانک مرکزی

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

عکس/ بازسازی صحنه جرم زورگیری در پل پارک وی

انفجار قیمت خانه در تهران تنها در ۲ ماه!

افزایش ۵۰ درصدی قیمت خودرو تا پایان سال قطعی است/ بازارگردانی دولت برای تامین مخارج خود با گرانی خودرو

معرفی خودرو تویوتا bZ ۷ مدل ۲۰۲۵

کشف «فرمول عشق» با محمدرضا هدایتی و مرجانه گلچین

تصادف مرگبار کامیون با ۶ خودرو در بزرگراه امام علی تهران

یک طرفه شدن این ۲ محور شمالی از ساعاتی دیگر

ماجرای ارائه گواهی مالیاتی از سوی وام‌گیرندگان چیست؟ / اجبار گواهی مالیاتی برای وام بیشتر از ۷۳۵ میلیون تومان

بررسی دوگانه کالابرگ- یارانه نقدی، استخوانی که در گلوی اقتصاد ایران

درآمدزایی از خودرو‌های وارداتی به سبک وزارت صمت

هزینه خرید ۵۰ متر خانه، ۹ میلیارد تومان ناقابل!