تاریخ انتشار: ۱۰:۴۸ - ۱۷ شهريور ۱۳۹۸

برجام در مسیر بی‌بازگشت

گام سوم کاهش تعهدات ایران روز جمعه 15 شهریور اجرایی شد و سازمان انرژی اتمی موظف شد که بر اساس نیازهای فنی، بدون در نظر گرفتن تعهدات برجامی، فعالیت‌های تحقیق و توسعه‌ای کشور را گسترش داده و به فرآیند آن شتاب بخشد.
57939605
اقتصاد24- حسن روحانی رئیس‌جمهور کشورمان چهارشنبه شب در پایان جلسه سران قوا اعلام کرد: گام سوم کاهش تعهدات برجام ایران از روز جمعه اجرا می‌شود و سازمان انرژی اتمی هر آنچه کشور در زمینه تحقیق و توسعه فناوری هسته‌ای نیاز دارد را انجام می‌دهد.

گام سوم ایران در حالی روز جمعه 15 شهریور اجرایی شد که ایران و فرانسه از مدتی پیش در مذاکراتی فشرده و جدی بر سر یافتن راه‌حلی برای دستیابی ایران به منافع برجامی‌اش هستند.

با وجود درخواست کشورهای اروپایی از ایران برای متوقف کردن تصمیم خود در کاهش تعهدات برجامی خود، تهران مصمم به اجرای این تصمیم است و در همین چارچوب سازمان انرژی اتمی بر اساس نیازهای فنی، بدون در نظر گرفتن تعهدات برجامی، فعالیت‌های تحقیق و توسعه‌ای کشور را گسترش داده و به فرآیند آن شتاب بخشید.

در گام نخست ایران در 18 اردیبهشت، عدم پایبندی خود به تولید اورانیوم غنی شده 3.67 تا سقف 300 کیلوگرم و تولید آب سنگین تا سقف 130 تن را لغو کرد.

در گام دوم ایران در 16 تیرماه، تعهداتش مبنی بر این‌که میزان درصد و غلظت غنی سازی خود را فراتر از 3.67 افزایش ندهد را لغو کرد و عدم پایبندی خود به انجام غنی‌سازی کمتر از 3.67 را اعلام کرد.

اکنون در گام سوم سازمان انرژی اتمی مسوولیت یافت تا بدون در نظر گرفتن تعهدات برجامی، فعالیت‌های تحقیق و توسعه‌ای کشور را گسترش داده و به فرآیند آن شتاب بخشد.

بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی روز شنبه 16 شهریور در نشستی خبری اعلام کرد که اقدامات ایران در گام سوم در حوزه تحقیق و توسعه هشت مورد است و به تفضیل درباره این اقدامات توضیح داد که در جدول زیر آمده است.



او در این نشست با اشاره به فعالیت‌های هسته‌ای ایران که شامل محدودیت‌هایی در چارچوب برجام شده است (راکتور آب سنگین، کارخانه تولید آب سنگین، بازفرآوری سوخت مصرف شده، غنی‌سازی در ظرفیت و سطح، تحقیق و توسعه، فردو، میزان ذخایر و نظارت و دسترسی آژانس) اعلام کرد که تمامی محدودیت‌ها به جز حوزه شفاف‌سازی و نظارت، بازطراحی راکتور اراک و بازفراوری سوخت مصرف شده، در چارچوب گام‌هایی که ایران طراحی کرده است، برداشته خواهد شد.

وی گفت که با اجرایی شدن گام سوم عملا بخش زیادی از محدودیت‌های برجامی در حوزه فنی برداشته شده و فعالیت‌های هسته‌ای ایران به حالت قبل از برجام و البته گسترده‌تر از قبل باز خواهد گشت.

کمالوندی اظهار کرد که تنها سایت فردو و ساخت سانتریفیوژهای بیشتر برای افزودن بر تعداد ماشین‌ها در نطنز و فردو هم‌چنان مشمول محدودیت‌های برجامی هستند که اگر طرف‌های اروپایی تا دو ماه آینده به نتیجه‌ای برای اجرای تعهداتشان در قبال ایران دست نیابند این مراکز و فعالیت‌ها نیز از دایره محدودیت‌ها خارج خواهند شد.

وی در رابطه با انتقادات فراوان مبنی بر این‌که چرا ایران به سراغ غنی سازی 20 درصدی نمی‌رود با بیان این‌که "فعلا نیازی به تولید این سطح از اورانیوم غنی شده نیست" گفت: ترجیح سازمان انرژی اتمی این است که بر ذخایر اورانیوم 4.5 درصدی‌اش بیافزاید.

نکته قابل تامل در گام سوم این است که بر خلاف نظر برخی منتقدان که می‌گویند، این اقدامات به طور کل در پاسخ به اقدامات آمریکا و متحدان اروپایی‌اش موثر نیست، برداشته شدن محدودیت‌ها از تحقیق و توسعه، می‌تواند کمک کند تا بدون آنکه بر تعداد سانتریفیوژها در نطنز و فردو افزوده شود، ظرفیت تولید اورانیوم غنی شده کشور را افزایش دهد.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی نیز روز شنبه به این مساله اشاره کرد و گفت: راه‌اندازی زنجیره‌های شاهد 164 تایی IR4 و راه‌اندازی زنجیره‌های شاهد IR2m تا دوماه دیگر کمک می‌کند تا با این تعداد ماشین و با توجه به این‌که ظرفیت این ماشین‌ها 4 تا 5 سو است بتوانیم تولیدات خود را افزایش دهیم.

به عبارت دیگر اگر قرار بود این میزان سو با سانتریفیوژهای نسل اول دریافت کنیم باید 1500 ماشین اضافه می‌کردیم اما با نسل ماشین‌های IR4 و IR2m و در مجموع با 328 ماشین 1500 سو را تولید می‌کنیم.

توانمندی ایران در توسعه سانتریفیوژهای پیشرفته که حالا بعد از سال‌ها آزمایش و تست به نقطه قابل قبولی رسیده و توانسته‌ است امتحان خود را پس دهد حاکی از آن است که وعده مسوولان سازمان انرژی اتمی در مورد جهش یک باره ایران با نسل‌های پیشرفته امری قابل اتکا و حقیقی است. چنانکه به گفته سخنگوی سازمان انرژی اتمی، نسل‌ IR6 قادر است در همین مرحله تست 10 و 20 تایی به طور مستمر برای فعالیت و تولید اورانیوم به نطنز منتقل شود.

بنا بر این گزارش، با اجرای گام سوم رفته رفته بازگشت به عقب سخت‌تر و زمان‌بر تر خواهد شد. مقامات کشورمان این هشدار را به طرف‌های مقابل به ویژه اروپایی‌ها می‌دهند که تا دیر نشده است نسبت به اجرای تعهداتشان در قبال ایران اقدام کنند.

شاید گام‌های اول،‌ دوم و سوم ایران قابل بازگشت در یک زمان‌بندی مشخص باشد اما به طور حتم با وارد شدن به گام چهارم و احتمالا اتخاذ تصمیمات سیاسی دیگر این امکان بسیار دور از دسترس خواهد شد و در عمل ایران در توسعه توانمندی هسته‌ای خود به مسیر بی‌بازگشت خواهد رسید.

منبع: ایسنا
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

شایعه سرقت مبالغ کمک به لبنان توسط یک طلبه

فیلم/ پارسا پیروزفر و لعیا زنگنه در ۳۰ سال پیش

تصاویر هوش مصنوعی از واکنش نتانیاهو به حکم دستگیری

خط و نشان سخنگوی سپاه برای اسرائیل

هشدار هواشناسی نسبت به افزایش آلودگی هوای تهران

آتش‌سوزی عمدی در گنبدخانه صفوی امامزاده جزن صالح دامغان

عکس/قیمت عجیب خانه‌های ویلایی در ونک ۶۰ سال قبل

حادثه رانندگی برای استاندار مرکزی

ترفند جدید کلاهبرداری به اسم مامور پست

اینفوگرافی/ نرخ تورم آبان‌ماه به تفکیک دهک‌ها

غروب زیبای خورشید در ساحل خلیج فارس

هزینه حج تمتع سال آینده ۲۱۰ تا ۲۵۰ میلیون

گزارش بورس امروز شنبه ۳ آذرماه ۱۴۰۳

عکس/ خواننده ماکان بند مهمان نمایش بهاره رهنما

فیلم/ صدور مجوز واردات خودرو برای جانبازان بالای ۵۰ درصد

فرونشست زمین به قم رسید

اینفوگرافی/ کدام رئیس جمهور در آمریکا بیشتر ایران را تحریم کرد؟

بیوگرافی جذاب حامد بهداد؛ از بازیگری تا خوانندگی + عکس

بازگشت ترامپ و دیپلماسی پنهان تروییکای اروپا؛ ۳ کشور عضو برجام به دنبال بازگشت کمپین فشار حداکثری علیه ایران

دریافت هرگونه مبلغ مازاد بر اصل و کارمزد در معاملات فروش ارز در نیما، غیرمجاز است

۵۸ درصد تصادفات شبانه به علت خاموشی معابر است

۱۲ درصد مرگ و میر در ایران ناشی از آلودگی هوا

جزئیات تازه از نحوه قرارداد بیمه تکمیلی بازنشستگان

عکس/ ژست خاص فردین، نصرت و ملک مطیعی کنار هم حدود ۵۰ سال پیش

عکس/ بهروز وثوقی و کهنمویی در نمایی از یک فیلم حدود ۵۰ سال پیش

پرداخت پول برای ثبت مهریه اجباری شد

عکس/ خیابان فردوسی در دوران قاجار چگونه بود؟

خبر بد برای استقلال پیش از بازی با پاختاکور

عکس/ ژست عاشقانه زن و شوهر ایرانی عهد قاجار

ارزان‌ترین سواری داخلی؛ ۴۴۵ میلیون + جدول

تصویری از مرداب زیبای بندرانزلی در دوره قاجار

فرماندار بندر انزلی برکنار شد

فیلم/ شدت تخریب زیاد حمله بامدادی اسرائیل به محله البساطه بیروت

کاری که مهدی تارتار با تراکتوری‌ها کرد

عکس/ تفریحات لاکچری مهدی قایدی در کوه‌های آلپ

بند جنجالی در قرارداد اوستون اورونوف با پرسپولیس

فیلم/ ورود سامانۀ بارشیِ جدید به کشور از فرداشب

عکس/ نمایی از بازار شهر رشت در دوران قاجار

عکس/ توییت عجیب لاریجانی درباره برجام جدید

ورود رئیس جمهور به پرونده علیرضا بیرانوند

نفت برنت افزایشی شد

چرا مولدسازی دارایی‌های دولت به بن بست خورده است؟

افزایش ۳۸ درصدی تعرفه برق خانگی از ابتدای پاییز

عکس/مجید اسکندری،کسلر سریال «پایتخت» در ۵۲ سالگی

قیمت حباب سکه بزرگ شد

عکس/ جنیفر لوپز عاشق محافظش شد!

مشخصات پهپاد ایرواستار؛ پهپاد همه فن حریف اسرائیلی

هزینه اجاره خانه کم متراژ از هفت حوض تا تهرانپارس + جدول

عکس/ اولین تصاویر هانیه توسلی بعد از رفع ممنوع‌الکاری

هشدار علی ربیعی درباره بحران نفوذ