تاریخ انتشار: ۱۱:۲۷ - ۰۱ بهمن ۱۴۰۰

بن سلمان و بن زاید؛ رفیق یا رقیب؟

شیخ زاید آل نهیان، موسس امارات متحده عربی، سال‌ها پیش در یکی از سفر‌های عمره خود به مکه، رابطه بین کشورش و عربستان سعودی را اینگونه توصیف کرد: رابطه‌ی امارات با عربستان قلبی و روحی است و ما معتقدیم که ما یک سرنوشت داریم و باید مانند یک کل واحد عمل کنیم و در کنار هم باشیم.

بن سلمان و بن زاید؛ رفیق یا رقیب؟

اقتصاد ۲۴-تایمز هند نوشت: شیخ زاید آل نهیان، موسس امارات متحده عربی، سال‌ها پیش در یکی از سفر‌های عمره خود به مکه، رابطه بین کشورش و عربستان سعودی را اینگونه توصیف کرد: رابطه‌ی امارات با عربستان قلبی و روحی است و ما معتقدیم که ما یک سرنوشت داریم و باید مانند یک کل واحد عمل کنیم و در کنار هم باشیم.
به گزارش «انتخاب»؛ در ادامه این مطلب آمده است: چنین اظهاراتی هرازگاهی بیان می‌شود و بر روابط نزدیک تاریخی بین دو پادشاهی همسایه تأکید می‌کند، اما این سخنان تمام حقیقت را منعکس نمی‌کند، زیرا عربستان سعودی و امارات در مسائل منطقه‌ای کاملاً همسو نیستند، اما مدل‌های اقتصادی آن‌ها به طور فزاینده‌ای با یکدیگر همپوشانی دارند، بنابراین باعث رقابت شدید آن‌ها شده است.

می‌توان گفت که این دو کشور، هر دو اعضای اصلی شورای همکاری خلیج فارس و بزرگترین اقتصاد‌های عربی در خلیج فارس به شمار می‌رود و به طور همزمان متحدان نزدیک و همسایگان رقیب هستند. حاکمان واقعی دو کشور، ولیعهد محمد بن سلمان در عربستان سعودی و ولیعهد محمد بن زاید در ابوظبی روابط نزدیکی با یکدیگر برقرار کرده اند و در واقع، محمد بن زاید مربی محمد بن سلمان به شمار می‌رود.


بیشتر بخوانید: تلاش‌های پشت پرده چین برای احیای برجام


با این حال، این رابطه نزدیک، آن‌ها را از پیروی از سیاست متضاد در زمانی که منافع کشور‌های شان متفاوت است، باز نمی‌دارد. ژوئیه گذشته شکاف علنی شدیدی بین امارات و عربستان سعودی بر سر سهمیه‌ی تولید نفت به وجود آمد. امارات پیشنهاد عربستان و روسیه را برای تمدید محدودیت‌های نفتی به مدت ۸ ماه دیگر رد کرد. ابوظبی برای توسعه ظرفیت تولید خود سرمایه گذاری زیادی کرده است و می‌خواست فروش نفت را افزایش دهد، زیرا تقاضا در حال افزایش بود.

مخالفت‌های امارات جلوی تصمیم گیری اوپک را برای چند روز گرفت. در واکنش به این موضوع، پادشاهی سعودی به دلیل نگرانی از شیوع ویروس کرونا، پرواز‌های خود به امارات را به حالت تعلیق درآورد. همچنین اعلام کرد که واردات از مناطق آزاد یا مرتبط با اسرائیل مستثنی خواهد شد و این نشان دهنده نارضایتی محمد بن سلمان از عادی سازی روابط بین امارات و اسرائیل بود.

لازم به ذکر است که عربستان سعودی در ۱۶ فوریه اعلام کرد که شرکت‌ها در صورت عدم انتقال مقر منطقه‌ای خود به عربستان سعودی، به زودی با خطر از دست دادن دسترسی به قرارداد‌های دولتی مواجه خواهند شد.
ولیعهد سعودی همچنین اعلام کرد که قصد دارد حدود ۱۴۷ میلیارد دلار برای تبدیل عربستان به قطب اصلی لجستیک هوایی و دریایی منطقه هزینه کند. طرح محمد بن سلمان شامل ایجاد یک راه آهن پرسرعت، خدمات بندری توسعه یافته و همچنین یک خط هوایی جدید است. این یک چالش مستقیم برای دبی به شمار می‌رود که در حال حاضر قطب تجاری منطقه است و به صادرات نفت متکی نیست. دبی بزرگترین بندر ساخت بشر در جهان را دارد و مرکز صنایع خدماتی مانند امور مالی و فناوری اطلاعات است. فرودگاه این کشور نیز شلوغ‌ترین فرودگاه جهان برای مسافران بین المللی است.


بیشتر بخوانید: سه دیپلمات ایرانی پس از شش سال عازم جده عربستان شدند


ظاهراً هر دو کشور متوجه شده اند که قبل از اینکه جهان به سمت انرژی سبز حرکت کند، باید به سمت آینده پسا هیدروکربنی پیش بروند. واقعیت این است که تقاضای جهانی برای سوخت‌های فسیلی در حال کاهش است و فشار فزاینده‌ای برای جایگزینی سوخت‌های فسیلی با انرژی‌های تجدیدپذیر وجود دارد.
بنابراین، عربستان سعودی و امارات تصمیم گرفته‌اند که تلاش‌های خود را به سمت توسعه منابع درآمدی دیگر، مانند گردشگری که عمدتاً شامل گردشگری لوکس می‌شود و جذب سرمایه‌گذاری خارجی هدایت کنند.

عربستان سعودی در تلاش است تا از موفقیت بزرگ دبی در گردشگری تقلید کند، بنابراین شروع به توسعه استراحتگاه‌های بسیاری در دریای سرخ، ساخت هتل‌های مجلل، ده‌ها مرکز خرید و ایجاد پارک‌ها و امکانات تفریحی کرده است.
حتی عربستان در حال ساخت برج ۱۰۰۰ متری جده است که ۷۲ متر بلندتر از برج نمادین خلیفه در دبی خواهد بود. با این حال، تکمیل برج جده که هزینه آن بیش از ۱.۴ میلیارد دلار برآورد شده است، به دلیل بروز مشکلات کارگری با یک پیمانکار به تعویق افتاده است. برج جده پس از اتمام، تبدیل به جواهری بر روی تاج شهر اقتصادی جده خواهد شد.

پادشاهی سعودی در تلاش برای تقویت گردشگری، در حال ساخت شهر قیدیه، یک مرکز تفریحی بزرگ در ریاض است که دارای زمین‌های گلف، پارک‌های آبی، ترن هوایی و سایر امکانات خواهد بود.


بیشتر بخوانید: آیا عربستان بزودی از اسرائیل گنبد آهنین می‌خرد؟


لازم به ذکر است که عربستان سعودی از گردشگری حج بهره‌مند است، زیرا سالانه میلیون‌ها مسلمان از سراسر جهان به شهر‌های مقدس مکه و مدینه مشرف می‌شوند. اکنون دولت پادشاهی در تلاش است تا انواع دیگری از گردشگران را نیز جذب کند. اما برای رسیدن به این هدف ابتدا باید آرامش را در عربستان برقرار کند. قوانین مذهبی و سایر قوانین در این کشور بسیار سختگیرانه است که باید برای آن‌ها چاره‌ای بیندیشد. از سوی دیگر، عربستان باید کیفیت زندگی بهتری را ارائه کند تا بتواند به جذب گردشگران بپردازد.

دبی سالانه میلیون‌ها گردشگر را به خود جذب می‌کند. Dubai Expo بزرگترین رویداد جهانی است که از زمان شیوع بیماری همه گیر برگزار شده است. از زمان شیوع بیماری کرونا تا ۲۷ دسامبر ۲۰۲۱ بیش از هشت میلیون نفر از آن بازدید کردند.

در میان کشور‌های عربی، دبی کیفیت بی نظیری از زندگی را به هزاران نفری که برای تجارت در آنجا هستند، ارائه می‌دهد، زیرا این شهر یک مرکز سرمایه گذاری جهانی است. علاوه بر این، دبی ابتکاراتی را برای کاهش موانع ورود مسافران تجاری و تفریحی به کار می‌گیرد.
بدیهی است که عربستان سعودی و امارات متحده عربی، در حالی که تلاش می‌کنند اقتصاد خود را به دور از هیدروکربن‌ها متنوع کنند، از مدل‌های اقتصادی مشابهی پیروی می‌کنند و خود را در زمینه‌های گردشگری، سرمایه‌گذاری‌های جهانی و کارگران و مدیران بسیار ماهر رقیب یکدیگر می‌بینند.


بیشتر بخوانید: آیا چین بزرگ‌ترین بازیگر خلیج فارس می‌شود؟


این دو کشور متحدان نزدیکی هستند که در اکثر مسائل با یکدیگر همکاری می‌کنند، اما در سایر مسائل رویکرد‌های متفاوتی دارند. به عنوان مثال، امارات از ائتلاف تحت رهبری عربستان سعودی که با حوثی‌ها در یمن می‌جنگد خارج شده و روابط خود را با اسرائیل عادی کرده است.
امارات با وجود اندازه و ثروت بسیار کمتر از عربستان ثابت کرده است که یک دارایی سیاسی و نظامی ارزشمند برای ایالات متحده است. به همین دلیل، این کشور اولین کشور عربی بود که هواپیمای F-۳۵ را به عنوان پیشرفته‌ترین جت جنگنده آمریکا دریافت کرد، در حالی که دولت آمریکا فروش تسلیحات تهاجمی به عربستان سعودی را به دلیل نگرانی از نقض حقوق بشر توسط ریاض در جنگ یمن به حالت تعلیق درآورده است. البته این امر به کاهش اقدامات ریاض در یمن منجر نشد.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

قیمت سکه و طلا امروز سه‌شنبه ۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت ساعت اپل، سامسونگ و شیائومی امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت دلار و یورو امروز سه‌شنبه ۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز سه‌شنبه ۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع زعفران + جدول

قیمت خودرو‌های میتسوبیشی اوتلندر، لنسر و میراژ در بازار امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز سه‌شنبه ۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

استایل مجلسی هلیا امامی بازیگر شب‌های مافیا + عکس

قیمت سکه پارسیان امروز سه‌شنبه ۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

تکرار سناریوی سرکوب ارز در سال ۱۴۰۳/ دلار ۸۰ هزار تومانی با فرود قوی سیاه در بازار ارز؟

فیلم/جمعیت عظیم افغان‌ها و نصب پرچم افغانستان در ایران!

پست جدید میلاد کی مرام با تم جشن تولد + فیلم

عکس/خالکوبی منشوری تتلو

توماج صالحی به اعدام محکوم شد؟

جزییات جدید از پرونده مرگ زهره فکورصبور!

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

فیلم/ نوعی از بازی جذاب والیبال در کشور فیلیپین

صفحه اول روزنامه‌های اقتصادی امروز

پشت پرده جت‌های خصوصی؛ از خرید تا اجاره و هزینه نگهداری/ اجاره یک جت چقدر آب می‌خورد؟/ اصلی‌ترین مالکان جت‌ها در ایران چه کسانی هستند؟

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

صفحه اول روزنامه‌های ورزشی امروز

وضعیت هواشناسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

پیش بینی بورس امروز ۵ اردیبهشت ۱۴۰۳

توماس مالتوس، اقتصاددان و جمعیت شناس برجسته انگلیسی کیست؟

عکس/استوری تازه حامد آهنگی به مناسبت تولد پسرش

عکس متفاوت بازیگر گیلدخت

پرفروش‌ترین فیلم‌ های تاریخ سینمای ایران

عکس /هوتن شکیبا در پشت‌صحنه مهمونی

قلیان اکسیژن چیست و چه خطراتی دارد؟

عکس/تغییر چهره ۲ خواهر سریال بزنگاه بعد از ۱۶ سال

سونامی افزایش قیمت خودرو تا کی ادامه دارد؟/ همان پیکان را به مردم بدهند هنر کرده‌اند

پوستر «مست عشق»، سوژه خنده کاربران شد

حکم اعدام برای ۳ پسر به اتهام تجاوز به ۲ دختر نوجوان

شورای اسلامی نسیم شهر منحل شد

چند درصد ایرانی‌ها «مسافرت» می‌روند؟

توماج صالحی به اعدام محکوم شد؟

عزل یک مسئول به‌خاطر ورزش رزمی مختلط در لواسان

اعمال تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران

بی‌انضباطی‌های نان دار برای فدراسیون

حسین انصاریان‌: نماز جماعت در کشور به خط پایان رسیده است

هشدار باران شدید در ۲۱ استان

عکس/خالکوبی منشوری تتلو

عکسی از پوشش جالب یک زن دیپلمات در دیدار با رئیسی

ماجرای تجمع مردم مقابل فرمانداری بندرعباس

تماس علی دایی با پدر ترانه علیدوستی

یادداشت یک پدر روی کلید کولر + عکس

رئیسی دکتری گرفت + عکس

پیش بینی بورس فردا چهارشنبه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۳

یک نکته عجیب در عکس‌های جدید تتلو در دادگاه

خلاقیت عجیب و خبرساز وزارت بهداشت در تولید قلیان!

قتل جوان ۱۷ ساله و دستگیری قاتل در نهاوند

حمایت تمام‌قد میرسلیم از بازگشت گشت ارشاد

پیش‌بینی قیمت دلار فردا ۵ اردیبهشت ۱۴۰۳

شیرینی فرانسه رفع پلمب شد

تجدید میثاق مدیران و کارکنان بانک رفاه کارگران با آرمان‌های بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی

خبر بد و ناراحت‌کننده برای بانوان هوادار تراکتور

چرا مردم هشدار‌های سیل را جدی نمی‌گیرند؟

کاهش محسوس علاقه پسران به دانشگاه ها؟

این سه ادویه، ماکارونی شما را معرکه می‌کند!

سه سناریو درباره رشد نقدینگی در سال ۱۴۰۳

عضو اتاق بازرگانی: بانک مرکزی مسئول قیمت نهایی نیست

گل مژه چشم چیست؟ و آیا درمان دارد؟

اولین تمدیدی پرسپولیس مشخص شد!

ممنوعیت ورود زنان تبریزی به استادیوم+ عکس

یک مزایده بی نظیر در تاریخ صرافی ها: مزایده "ساتوشی حماسی (Epic) " کوینکس اکنون در حال برگزاری است