تاریخ انتشار: ۱۱:۱۲ - ۰۲ خرداد ۱۴۰۱

دو قانون مالیاتی مسکن شکست خورده است؟

مدیرکل دفتر طراحی و تحلیل فرآیند‌های مالیاتی سازمان امور مالیاتی معتقد است: بالاخره مالیات خانه‌های لوکس و خالی اخذ خواهد شد.

مالیات بر خانه های خالی
اقتصاد۲۴- سید احسان خاندوزی وزیر اقتصاد ۲۰ اردیبهشت امسال در جلسه کمیسیون اقتصادی مجلس در خصوص علت عدم اجرای قانون مالیات از خانه‌های لوکس را «فقدان ضمانت اجرا برای این قانون» عنوان کرده بود.

وزیر اقتصاد تصریح کرده بود: ابتدا باید وزارت راه و شهر سازی نسبت به شناخت خانه‌های لوکس اقدام کند و سپس ما در مقام وصول مالیات از آن‌ها برآییم.

خاندوزی گفته است: در حال حاضر، عملاً تا صاحب خانه لوکسی که شناسایی شده، قصد خرید و فروش نداشته و ناگزیر از گرفتن برگه مفاصا حساب مالیاتی نباشد، نمی‌توانیم از وی مالیات بگیریم؛ یعنی اگر فردی قصد فروش خانه خود را نداشته باشد، ما ابزاری برای وصول نداریم.

وی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی برای پیش بینی ساز و کار و ضمانتی به منظور اخذ این نوع مالیات، درخواست کمک کرده بود.

دو قانون مالیاتی مسکنی شکست خورده؟

برخی کارشناسان از اظهارنظر اخیر وزیر امور اقتصادی و دارایی در خصوص قانون مالیات بر خانه‌های لوکس را «فرجام پوچ دومین مالیات ملکی» تعبیر کرده اند.


بیشتر بخوانید: وجود بیش از دو میلیون خانه خالی در کشور


به گفته این کارشناسان اقتصاد مسکن، بعد از شکست قانون دریافت مالیات از خانه‌های خالی، حال سید احسان خاندوزی، وزیر امور اقتصادی و دارایی در خصوص قانون دریافت مالیات از خانه‌های لوکس نیز خواستار کمک نمایندگان مجلس برای طراحی ضمانت اجرای این قانون شده است.

مدیرکل طراحی و تحلیل فرآیند‌های مالیاتی: شکست قانون‌های مالیات از خانه‌های خالی و لوکس را قبول ندارم

جهانگیر رحیمی درباره اخذ مالیات از خانه‌های خالی گفت: نباید این تصور را داشت که به محض این که رقم مالیات اعلام شد قابل وصول است بلکه باید در فرایند خود پیش برود و مودی مالیاتی (کسی که می‌خواهد مالیات را پرداخت کند) باید این فرصت را داشته باشد که اگر احساس کند مالیاتی که برای وی تشخیص داده شده، مالیات به حقی نیست بتواند اعتراض کند؛ از آن طرف هم سازمان امور مالیاتی باید بتواند تکالیف قانونی خود را اجرا کند.

اخذ مالیات از خانه‌های خالی و لوکس؛ دیر و زود دارد، ولی سوخت و سوز ندارد

مدیرکل دفتر طراحی و تحلیل فرایند‌های مالیاتی سازمان امور مالیاتی یادآور شد: وقتی این سازمان مالیات را مطالبه می‌کند باید فرصت داده شود تا مودی بتواند آن را پرداخت کند. البته اگر پرداخت نکند مطابق با قانون، سازمان امور مالیاتی این فرصت را دارد که مطابق با قانون اقدامات قانونی جهت وصول آن را پیگیری کند.

وی خاطرنشان کرد: ما به هر حال مالیات‌های تشخیص داده شده را وصول خواهیم کرد، اما باید در بازه زمانی خودش این کار انجام شود. سازمان امور مالیاتی نمی‌تواند فشار چندانی بر مودی وارد کند. در حال حاضر نیز مراحل دو پایه مالیاتی خانه خالی و لوکس در حال پیگیری است.

مشکل اصلی عدم اجرای ۲ قانون مالیات بر خانه‌های خالی و لوکس


رحیمی تاکید کرد: مشکل ما در قانون مالیات بر خانه‌های لوکس موضوع شناسایی این خانه‌ها و اخذ اطلاعات دستگاه‌های مربوطه که منجر به تشخیص رقم مالیاتی کاملاً متقن است که منجر به ایجاد یک پایه مالیاتی جهت ارائه به مردم شود.

وی با تاکید بر اینکه محاسبات تشخیص مالیات در سازمان امور مالیاتی و توسعه سیستم‌های مربوطه هیچ مشکلی ندارد، اما قانونگذار شناسایی خانه‌های خالی و لوکس را به دستگاه دیگری واگذار کرده است. مثلاً شناسایی خانه‌های خالی با وزارت راه و شهرسازی و خانه‌های لوکس با شهرداری‌ها و سازمان ثبت اسناد و املاک کشور است.

دیتابیس‌های اطلاعاتی راه و شهرسازی و شهرداری توسعه نیافته است

مدیرکل دفتر طراحی و تحلیل فرایند‌های مالیاتی سازمان امور مالیاتی تصریح کرد: ما بر اساس الگوریتم‌هایی که خودمان در سازمان امور مالیاتی طراحی کرده ایم و اطلاعاتی که از دستگاه‌های مربوطه گرفته ایم رقم مالیاتی تعلق گرفته بود واحد‌های لوکس و خالی را محاسبه و به مالکان این واحد‌ها اعلام می‌کنیم.

وی با اشاره به وجود برخی آسیب‌ها در زمان شناسایی خانه‌های مشمول مالیات از جمله خالی و لوکس گفت: این عدم شناسایی بیشتر فرایند تشخیص مالیات این واحد‌ها را تحت تأثیر قرار می‌دهد؛ بنابراین اگر آسیب شناسایی مودیان واقعی این پایه‌های مالیاتی برطرف شود پس از آن مشکل خاصی برای محاسبه و مطالبه مالیات تشخیصی وجود نخواهد داشت. چون سامانه‌های ما برای این کار (محاسبه مالیات متعلقه)، توسعه داده شده اند.

سامانه‌های اطلاعاتی شهرداری‌ها یکپارچه نیست

رحیمی در پاسخ به این پرسش که علت سختی شناسایی واحد‌های مشمول مالیات چیست؟ یادآور شد: عدم توسعه سامانه‌های دستگاه‌های مربوطه و یکپارچه نبودن اطلاعات و دیتابیس‌های آن‌ها سبب شده تا تشخیص واحد‌های مشمول مالیات خانه‌های خالی و لوکس سخت شود. مثلاً نهاد‌های مربوطه، پایگاه‌های اطلاعات توسعه یافته‌ای در خصوص واحد‌های مسکونی کشور ندارند.

وی افزود: اگر پایگاه‌های اطلاعاتی دستگاه‌های ذیربط توسعه یافته بود محاسبه مالیات این واحد‌ها کاری نداشت. این در حالی است که سازمان امور مالیاتی درگاه‌های الکترونیکی جهت وصول مالیات متعلقه را در اختیار دارد و با ارسال پیامک به مودیان، مالیات متعلقه را مطالبه می‌کنند.

مدیرکل دفتر طراحی و تحلیل فرایند‌های مالیاتی سازمان امور مالیاتی با تاکید بر اینکه امسال نخستین سالی است که دو پایه مالیاتی خانه‌های خالی و لوکس پیگیری و مطالبه می‌شود بیان کرد: بنابراین باید با کمی صبر و حوصله به پیش برویم تا مردم هم با این دو نوع مالیات بیشتر آشنا شوند سپس با استفاده از بستر‌های الکترونیکی که در تمام دنیا رایج است اخذ مالیات را پیاده سازی کنند.

پیش بینی قانونگذار از درآمد مالیات از خانه‌های لوکس در سال جاری: ۷۰۰ میلیارد تومان

وی رقم پیش بینی شده برای دریافت مالیات از خانه‌های لوکس در قانون بودجه سال جاری را نزدیک به ۷۰۰ میلیارد تومان عنوان و اظهار کرد: بر اساس قانون بودجه امسال واحد‌های مسکونی با ارزش بالای ۱۵ میلیارد تومان مشمول مالیات بر واحد‌های مسکونی گران قیمت می‌شوند.

رحیمی ادامه داد: ارزش گذاری واحد‌های مسکونی کار شهرداری‌ها نیست. از سوی دیگر دیتابیس شهرداری‌ها درباره واحد‌های مسکونی با دیتابیس وزارت راه و شهرسازی کاملاً متفاوت است. مثلاً در راه و شهرسازی کلید دیتابیس کد پستی واحد مسکونی است، اما در پایگاه داده‌های شهرداری کلید پایگاه اطلاعاتی واحد‌های مسکونی یکی دیگر از ویژگی‌های خانه‌ها است.

مدیرکل دفتر طراحی و تحلیل فرایند‌های مالیاتی سازمان امور مالیاتی تصریح کرد: مشکل دیگر یکپارچه نبودن پایگاه داده‌های شهرداری‌های سراسر کشوراست. مثلاً شهرداری تهران یا هر یک از کلانشهر‌ها داده‌های متفاوتی از واحد‌های مسکونی دارند و با سایر شهرداری‌ها یکپارچه نیستند.

وی گفت: مسئله دیگر مالکیت واحد مسکونی شناسایی شده است که آن را سازمان ثبت اسناد و املاک کشور باید به سازمان امور مالیاتی اطلاع بدهد. این سلسله اطلاعات را باید به صورت تجمیعی و کاربردی در کشور داشته باشیم تا سازمان امور مالیاتی بتواند بر اساس آن‌ها مالیات متعلقه به واحد‌های لوکس یا خالی را محاسبه کند.

وزارت راه هفته آینده لیست جدید خانه‌های خالی را به سازمان مالیاتی ارسال می‌کند

رحیمی تاکید کرد: قرار است هفته آینده وزارت راه و شهرسازی اطلاعات تکمیلی خانه‌های خالی سراسر کشور را که مربوط به ۱۲ ماهه ۱۴۰۰ است به سازمان امور مالیاتی ارسال کند. رقم ۵۸۰ هزار واحدی که پیش از این به عنوان خانه خالی به سازمان امور مالیاتی ابلاغ شده بود، مربوط به ۹ ماهه ۱۴۰۰ بود.

وی اظهار داشت: در طول چند هفته اخیر ممکن است افرادی که به عنوان مالک واحد مسکونی خالی شناسایی و مطالبه مالیات از آن‌ها شده، به سامانه مربوطه مراجعه و خالی نبودن آن را اعلام کرده باشند؛ لذا ممکن است تعداد واحد‌های خالی قبلی کمتر هم شده باشد، چون مردم به سامانه املاک و اسکان مراجعه کرده و اطلاعات مربوط به خالی نبودن واحد خود را در آن ثبت کرده اند.

رحیمی خاطرنشان کرد: موارد اعتراضی مودیان مالیاتی خانه‌های خالی به وزارت راه و شهرسازی اعلام شد که قرار است این وزارتخانه مجدداً خالی بودن این واحد‌های مسکونی را پایش و احراز کند. در صورتی که خالی اعلام شدن این خانه‌ها اشتباه بوده باشد از لیست اعلامی وزارت راه و شهرسازی به سازمان مالیاتی حذف خواهند شد.

وی با بیان اینکه روزانه مراجعه افراد به سامانه سازمان امور مالیاتی جهت ثبت اعتراض نسبت به خالی بودن واحد‌های مسکونی آن‌ها یا حتی پرداخت مالیات تعیین شده زیاد است گفت: قبول ندارم که گفته می‌شود این قانون رها شده و اجرای آن پیگیری نمی‌شود.

مدیرکل دفتر طراحی و تحلیل فرایند‌های مالیاتی سازمان امور مالیاتی اذعان داشت: من با شکست خورده بودن قانون مالیات بر خانه‌های خالی موافق نیستم البته نمی‌گویم که این طرح موفق هم بوده است بلکه فقط به پیش می‌رود و باید منتظر باشیم تا اثری که مد نظر قانون گذار با اجرای قانون مالیات بر خانه‌های خالی در بازار مسکن بوده، به تدریج نمایان شود و به هدف مورد نظر دست یابد تا بازار مسکن ساماندهی شود.

منبع: مهر
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

قیمت سکه و طلا امروز چهارشنبه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع ماشین بی ام و در بازار امروز + جدول

اینفوگرافی/ بیشترین هزینه‌های نظامی جهان در سال ۲۰۲۳

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت انواع گوشی موبایل اپل امروز + جدول

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع لپ تاپ اچ پی HP امروز + جدول

قیمت دلار و یورو امروز چهارشنبه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

عکس/استوری تازه حامد آهنگی به مناسبت تولد پسرش

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز چهارشنبه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز چهارشنبه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

عکس/تغییر چهره ۲ خواهر سریال بزنگاه بعد از ۱۶ سال

برنامه علی دایی مشخص شد

پرفروش‌ترین فیلم‌ های تاریخ سینمای ایران

عکس/ ایران چک ۱۰۰ هزار تومانی امروز، چند دلار است؟

عکس /هوتن شکیبا در پشت‌صحنه مهمونی

پشت پرده جت‌های خصوصی؛ از خرید تا اجاره و هزینه نگهداری/ اجاره یک جت چقدر آب می‌خورد؟/ اصلی‌ترین مالکان جت‌ها در ایران چه کسانی هستند؟

سونامی افزایش قیمت خودرو تا کی ادامه دارد؟/ همان پیکان را به مردم بدهند هنر کرده‌اند

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

بهترین فیلم های تاریخ سینمای هند

عکس/ اختلاف قد عجیب دو استقلالی

عکس/ تغییر چهره خبرنگار صداوسیما

عکس متفاوت بهنوش طباطبایی در حرم

لئوناردو دی کاپریو؛ بازیگر مورد تحسین منتقدان

عکس خاص و جذاب بازیگر خانم سریال فاصله‌ها

منوچهری هادی از تیپ و استایل خاصش رونمایی کرد

دم مسیحایی دلار نیما به بازار سرمایه/ پیش بینی شاخص کل بورس تا پایان تیر

دونفره قدیمی عمو پورنگ و امیرمحمد سوژه کاربران شد

پست عاشقانه نوید محمدزاده برای تولد همسرش

عکس/سلفی المیرا شریفی‌مقدم

پاسخ مشکوک سارا و نیکا درباره پایتخت ۷

عاملان تیراندازی در اتوبان همت دستگیر شدند

یادداشت تفاهم امنیتی بین ایران و روسیه امضا شد

ربودن کودک ۴ساله از مقابل چشمان مادرش

اینترنت در روز‌های برگزاری کنکور قطع می‌شود؟

مطهری با تراکتور قرارداد بست

سخنگوی پلیس: خانه‌های فساد و فحشا متلاشی شد

فایننشال‌تایمز: اسرائیل مقدمات حمله به رفح را آغاز کرده است

زنی که شوهر سابق خود را به قتل رساند، دستگیر شد

واکنش محسن برهانی به حکم اعدام توماج صالحی

 پیش‌بینی قیمت دلار فردا ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳

نوبت به روسای شاباک و ستاد مشترک ارتش اسرائیل رسید

آقای قناد امانت‌داری را در روایت ماجرا رعایت نکرد

اوسمار ویرا به مجری معروف صداوسیما پیام داد

۲۷.۳ سالگی میانگین سن مادران ایرانی در تولد اولین فرزند؛ پدر ۳۲.۱ سالگی

پس از ورزشگاه یادگار تبریز، ورود بانوان به ورزشگاه امام خمینی اراک هم ممنوع شد

بازیگر جنجالی تلویزیون از ایران رفت

حمایت تمام قد انسیه خزعلی از طرح جدید حجاب

پرفروش‌ترین دارو در سال ۱۴۰۲ چه بود؟

توماج صالحی به اتهام فسادفی‌الارض به اعدام محکوم شد

فرمانده فراجا: هیچ ماموریتی حساس‌تر از اجرای طرح نور وجود ندارد

پیام مدیرعامل بیمه تجارت‌نو به مناسبت سالروز تاسیس شرکت

شهربانو منصوریان طلایی شد

این ادویه پیری را شکست می‌دهد

هوش مصنوعی گوگل چیست؟ + نحوه استفاده

عکس/ ژست زیبا و جذاب الناز حبیبی در اینستاگرام

خودسرانه ویتامین D نخورید

فیلم/ روایت دردناک زنان سیستان و بلوچستان درباره آب؛ آواره‌ایم!

فیلم/ اعتراف عجیب ژیلا صادقی درباره آشپزی

صفر تا ۱۰۰ پیشنهاد افزایش تعطیلات آخر هفته

تغییر چهره شاهزاده یوری ۱۸سال بعد از جومونگ + عکس

سارقان به بهانه کمک خودرو و کودک یک زن را ربودند!

عکس/ استوری کنایه آمیز همسر مهدی قائدی جنجالی شد

قیمت جدید مرغ امروز ۵ اردیبهشت ۱۴۰۳+ جدول

اعلام قیمت کتاب درسی دانش آموزان+ جدول

هشدار جدی عربستان به زائران حج تمتع

پیکاپ برقی جک T ۹ با شارژ ۵۰۰ کیلومتری به ایران می آید + عکس

رضا درویش: پرسپولیس خانه اول علی دایی است

لوازم خانگی گران می‌شود؟