تاریخ انتشار: ۱۲:۵۴ - ۱۳ خرداد ۱۳۹۸

پول‌تان را برای خرید تصفیه آب دور نریزید!

«آب تهران پر از نیتراته و حتماً برای حفظ سلامتتون نیاز به دستگاه تصفیه آب دارید»، «اینا درباره سلامت آب دروغ میگن».
تصفیه آب
اقتصاد24 - این جملات شاه‌بیت تبلیغات اپراتورهایی هستند که به نمایندگی از طرف یکی از شرکت‌های فروشنده دستگاه‌های تصفیه آب، با مشترکان شهرهای مختلف تماس می‌گیرند و سعی می‌کنند دستگاه‌های خود را به فروش برسانند. تبلیغاتی که اگرچه برای این شرکت‌ها سود به همراه دارد اما جیب مشتری‌ها و منابع آب کشور را خالی می‌کند. بسیاری از شهرهای کشور آب باکیفیت مطلوب در اختیار دارند اما شرکت‌های فروشنده دستگاه‌های تصفیه آب تلاش می‌کنند با تبلیغاتی دروغین، مردم را به خرید یک دستگاه تصفیه آب ترغیب کنند.

دستگاهی که هر خانوار علاوه بر اینکه بین یک‌میلیون‌و صد تا دو میلیون تومان (بسته به مدل دستگاه) باید برای آن هزینه کند، مصرف آب خانوار را بین ۳۰ تا ۴۰ درصد به دلیل هدررفت آب توسط این دستگاه‌ها، افزایش می‌دهد. به این ترتیب، هر خانوار، قبض آبی به میزان ۳۰ تا ۴۰ درصد گران‌تر از حد مصرف خود باید پرداخت کند. مصرف بیشتر آب نه تنها باعث هدررفت سرمایه مشتریان و یارانه‌های سنگین دولتی در بخش آب شرب می‌شود بلکه دولت را ناگزیر می‌کند که به سرمایه‌گذاری‌های هنگفت برای اجرای پروژه‌های تأمین آب شرب شهرها تن دهد.

در بسیاری از شهرهای خشک کشور نیز به دلیل استفاده از این دستگاه غیرضروری که مصرف آب را بیشتر می‌‎کند، بحران آب تشدید می‌شود. شرکت‌های فروشنده دستگاه‌های تصفیه آب کم نیستند. از تماس‌های یک روز در میانشان می‌شود فهمید که تعداد زیادی شرکت از طریق لیست شماره تلفن‌هایی که در اختیار دارند، با مشترکان نقاط مختلف تهران تماس می‌گیرند تا دستگاه‌های تصفیه آب خود را معرفی کنند. این داستان فقط مختص تهران نیست. در بسیاری از شهرهای ایران، همین شرکت‌ها فعال هستند. تجارت همه آنها هم بر تبلیغاتی استوار است که بارها از سوی مسئولان وزارت نیرو تکذیب شده است. فروشندگان دستگاه‌های تصفیه آب مدعی هستند که آب بسیاری از شهرها آلوده است. چون از آب چاه برای تأمین نیازهای شرب استفاده می‌شود. این آب آلوده به نیترات است. گروهی هم با تکیه بر عدم اعتماد مردم به اظهارات مقامات دولتی، با دروغگوخواندن متولیان وزارت نیرو از انواع امراضی که در انتظار شهروندان شهرهای مختلف است، سخن می‌گویند و با آب و تاب دستگاه‌هایی را تبلیغ می‌کنند که اغلب با سیستم اسمز معکوس (RO) کار می‌کند و توان حذف ۹۹ درصدی املاح مضر آب مانند نیترات، آرسنیک و… همچنین مواد شیمیایی منشقات کلر و شوینده‌ها و انواع میکروب‌ها و باکتری‌ها از آب را دارد.

قیمت‌ها بیش از یک میلیون تومان

دستگاه‌های تصفیه آب خانگی فقط از طریق تماس اپراتورهای شرکت‌های مختلف به فروش نمی‌رسند. کافی است جست‌وجویی کوچک در اینترنت داشته باشید تا انواع دستگاه‌های تصفیه آب خانگی که قیمت آنها بین یک‌میلیون‌و صد تا دو میلیون تومان است، مقابل دیدگان شما ظاهر شود. از معتبرترین اپ‌های فروش کالا تا سایت‌های گمنام، دستگاه‌های تصفیه آبی را معرفی می‌کنند که برای مصرف‌کننده شهرهای دارای آب مطمئن هیچ خاصیتی ندارد و حتی گاهی مضر هم هست و هزینه‌های زیادی به کشور تحمیل می‌کند اما تنها نفع آن پرشدن جیب گروهی است که به دنبال فروش این دستگاه‌ها هستند. دستگاه‌های تصفیه آب خانگی بدون خدمات پس از فروش و آموزش‌های لازم به خانه‌ها راه می‌یابد و تبعات آن گریبان مصرف‌کننده را می‌گیرد اما به ظاهر کسی هم پاسخگوی آسیب‌های ناشی از توزیع این دستگاه‌ها نیست و معلوم نیست کدام دستگاه دولتی باید ناظر بر تبلیغات و فعالیت شرکت‌های فروشنده دستگاه‌های تصفیه آب باشد.

افزایش نرخ قبوض با استفاده از دستگاه تصفیه

«استفاده از دستگاه‌های تصفیه آب خانگی، مصرف آب را بین ۳۰ تا ۴۰ درصد افزایش می‌دهد». این جمله را علی‌اصغر قانع به‌عنوان معاون برنامه‌ریزی و توسعه شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور به «شرق» می‌گوید. بر اساس اعلام نظر این مقام مسئول، استفاده از دستگاه تصفیه آب خانگی صرفاً به اسراف این ماده حیاتی دامن می‌زند و سبب می‌‎شود خریدار هزینه بالایی را متقبل شود. او تأکید می‌کند: در شهرهایی مثل تهران که مشکلی از نظر سلامت آب ندارند، استفاده از دستگاه‌های تصفیه به نفع مشترک و کل اجتماع نیست. در تهران به‌قدری خروجی تصفیه‌خانه‌ها مطمئن است که استفاده از دستگاه تصفیه آب هیچ توجیهی ندارد. این سخنان قانع به این مفهوم است که در بسیاری از کلان‌شهرها که خروجی تصفیه‌خانه‌های آب آنها به طور دائمی پایش می‌شود، افراد با خرید دستگاه تصفیه آب، صرفاً آب شرب کشور را هدر می‌دهند و به‌این‌ترتیب نه‌تنها به بحران آب دامن می‌زنند، بلکه زمینه اتلاف یارانه‌های سنگینی را که دولت به تأمین آب شرب اختصاص داده است فراهم می‌کنند. همچنین در شرایطی که بسیاری از شهرهای ایران در وضعیت قرمز تأمین منابع آب شرب قرار دارند، دولت به دلیل اسراف آب توسط این دسته از مشترکان فریب‌خورده، ناگزیر به پرداخت هزینه‌های هنگفت برای اجرای پروژه‌های تأمین آب می‌شود. درحالی‌که اگر این دستگاه‌های غیرضروری از خانه‌های مردم حذف شوند، بین ۳۰ تا ۴۰ درصد در مصرف آب هر مشترک صرفه‌جویی خواهد شد.

ایجاد بیماری گوارشی و پوستی با استفاده از دستگاه تصفیه آب

بدون‌شک استفاده از دستگاه‌های تصفیه آب خانگی نیازمند آموزش است، اما فروشنده این دستگاه‌ها در بهترین شرایط، نصب دستگاه را با دریافت هزینه برعهده می‌گیرد و در نهایت این مصرف‌کننده است که متضرر اصلی این تجارت مبتنی‌بر دروغ می‌شود. علیرضا نوذری‌پور، قائم‌مقام پیشین آب و فاضلاب تهران، درباره تبعات استفاده از دستگاه‌های تصفیه آب خانگی با تأکید بر اینکه شهری مانند تهران اصلاً نیازی به دستگاه‌های تصفیه آب خانگی ندارد، تماس‌های اپراتورهای شرکت‌های فروشنده دستگاه‌های تصفیه آب را اقدامی در راستای تحریک مردم توصیف می‌کند که بیشتر جنبه تجاری دارد. او تأکید می‌کند: اگر از این دستگاه‌ها درست استفاده نشود و تنظیمات دستگاه‌ها درست نباشد، منجر به ایجاد بیماری‌های پوستی و گوارشی در افراد خواهد شد، زیرا سیستم‌های اسمز معکوس میزان قلیایی و اسیدیته آب را تغییر می‌دهند و عدم تنظیم صحیح آن باعث ایجاد اثرات منفی روی سلامت انسان می‌شود. نوذری‌پور می‌گوید: با توجه به اثرات منفی این دستگاه‌ها، برای مناطقی که تخصصی در زمینه استفاده از دستگاه ندارند یا استفاده از این دستگاه‌ها ضروری نیست، بهتر است که از دستگاه تصفیه خانگی استفاده نشود.

آلوده‌شدن آب سالم

علی‌اصغر قانع به‌عنوان معاون برنامه‌ریزی و توسعه شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور نیز اثرات سو ناشی از تنظیمات نامناسب دستگاه‌های تصفیه آب خانگی بر سلامت انسان را تأیید می‌کند. او می‌گوید: بسیاری از دستگاه‌های تصفیه آب خانگی فیلترهای شنی دارند و این فیلترها امکان گرفتن برخی از املاح را ندارند. او ادامه می‌دهد: از آنجا که کنترلی روی آب خروجی دستگاه‌های آب خانگی وجود ندارد، افراد معمولی متوجه نمی‌شوند که فیلتر دستگاه چه زمانی باید تعویض شود و این مسئله سبب می‌شود که آب تصفیه‌شده توسط این دستگاه‌ها کیفیت مطلوب را نداشته باشد. به‌این‌ترتیب، اثرات منفی این دستگاه‌ها از مزایای آن به مراتب بیشتر است. قانع بیان می‌کند: اگر دستگاه‌های تصفیه آب خانگی درست کار نکنند، باعث تجمع بیوفید می‌شوند و مشکلات آب خروجی آن از آب معمولی بیشتر می‌شود. در بسیاری از شهرهای ایران کنترل‌های آب شرب شبکه به صورت دائمی انجام می‌شود و آب شبکه به مراتب مطمئن‌تر از آب این دستگاه‌هاست. به گفته او، در برخی از شهرها که درجه شوری آب بالاست یا آب آنها سنگین است، اگر ذائقه افراد دچار مشکل باشد، نیاز به دستگاه تصفیه آب خانگی وجود دارد، اما از آنجا که در شهرهای مختلف شرکت‌های آب و فاضلاب و وزارت بهداشت به‌طور روزانه و ساعتی سلامت آب را کنترل می‌کنند، خرید دستگاه تصفیه آب توجیه فنی و اقتصادی نداشته و استفاده از این سیستم‌‎ها کار درستی نیست.

منبع: روزنامه شرق
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

راهکار یک نماینده مجلس برای جبران کسری بودجه

مستمری مددجویان بهزیستی و کمیته امداد افزایش می‌یابد؟

اجرای قصاص همسر معاون شهردار و همدستش

قیمت طلا به پرواز در آمد

چشم‌انداز بودجه ۱۴۰۴؛ هدفگذاری رشد اقتصادی حدود ۴درصد و تورم۳۰درصد

طرح کلینیک ترک بی‌حجابی با هدف جنگ روانی

ترخیص برنج‌های دپوشده از گمرکات کشور

این سه عامل بازار دلار را گرم کردند

حریف پرسپولیس همچنان در بحران

فیلم/ همتى؛ مناطق آزاد را به دوران اوج خود می‌رسانیم

خرید خانه در تهران سخت‌تر از خرید خانه در نیویورک!

وراث منتظر واریزی سود سهام عدالت باشند

مهاجرت یک چهارم استادان دانشگاه؛ خروج ۲۰۰ میلیارد دلار سرمایه انسانی از کشور

یک نماینده مجلس: بورس کالا، بهترین بازار برای عرضه خودرو است

طرح ۲ فوریتی مجلس برای حذف حق ماموریت دلاری

بی‌بی و گالانت و نکاتی درباره حکم دادگاه لاهه

عادل فردوسی پور: به صدا و سیما برنمی‌گردم

درخشش مجدد طلای جهانی

محرک ایران برای تغییر دکترین هسته‌ای؛ چرا تهران در مسیر افزایش توان بازدارندگی است؟

حضور پزشکیان در وزارت ورزش و جوانان

پیدا و پنهان تحرکات اروپا در خلیج فارس؛ رقص موزون عربستان و امارات با غرب روی میادین نفت و گاز

فاصله قیمت دلار نیمایی و آزاد کم شد

شتابزدگی پزشکیان در طرح انتقال پایتخت/ تهران مرکزیت خود را در سه نظام سیاسی حفظ کرده است

تداوم جنجال‌ها بر سر مصوبه کنکور

قیمت طلا در ۲۰ روز آینده به کدام مسیر می‌رود؟

قیمت طلا در مسیر صعود؛ سکه در انتظار سیگنال دلار

رونمایی از ئی وی ۹ جی تی+عکس

سقوط آزاد یور به کف ۲۰۲۲

پیش‌بینی بازار طلا و سکه؛ طلا بخریم یا نخریم؟

قیمت گوشت گوسفند، گوساله و مرغ امروز

قیمت All-in-One اپل

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو + جدول

قیمت سکه پارسیان + جدول

قیمت سکه و طلا + جدول

قیمت بیت کوین و رمزارز‌ها + جدول

قیمت دلار، یورو و سایر ارز‌ها + جدول

خسارات ناشی از آلودگی هوا به ۸ میلیارد دلار در سال می‌رسد!/ سرنوشت ۲۵۰ همت بودجه توسعه زیرساخت‌های کاهش آلودگی چه می‌شود؟

وضعیت هواشناسی امروز

وضعیت آلودگی هوای تهران در۳ آذر۱۴۰۳

همه چیز درباره بانک مرکزی اروپا (ECB)/ نهادی با نقش کلیدی در مدیریت و ثبات اقتصاد اروپا

بیم و امید سهامداران بورس

پیش بینی بورس امروز شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳

عکس/استوری احساسی نانسی عجرم با پرچم لبنان

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

صفحه اول روزنامه‌های ورزشی امروز

صفحه اول روزنامه‌های اقتصادی امروز

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز