تاریخ انتشار: ۰۸:۱۳ - ۰۵ فروردين ۱۳۹۹
اقتصاد ۲۴ بررسی می‌کند؛

چالش‌های صنعت فولاد در پیچ تصمیم‌گیری‌ها/ سال سخت در انتظار فولادی‌ها

فعالان صنعت فولاد کشور بر این باورند که هرچند دولت بر توسعه تولید و صادرات این محصول پافشاری دارد، اما عدم تمهیدات لازم برای گذر از تنگنا‌هایی همچون تحریم و موانع نقل و انتقال پول، حفظ بازار جهانی این محصول را در ابهام قرار داده است.
چالش های صنعت فولاد در سال 98
 
اقتصاد ۲۴ - با توجه به اهداف تعیین شده در سند چشم‌انداز توسعه و با درنظر گرفتن میزان تولید 55 میلیون تن فولاد در سال 1404 و سرانه مصرف آن، اهمیت صادرات بیش از پیش خود را نشان می‌دهد، تا جایی که برخی واحدهای فولادی از ابتدا با هدف صادرات و با درنظر گرفتن چنین شرایطی احداث شده‌اند. این واحدها باید از هم‌اکنون برای حضور موفق در بازار و رقابت بین‌المللی تلاش کنند.

فعالان این عرصه طی سال 98 همواره بر مشکلات و موانع داخلی تاکید داشتند. صادرات آهن و فولاد ایران، با دو دسته موانع روبرو هستند؛ یکی موانع داخلی و دیگری موانع خارجی یا بین المللی است. در موانع داخلی، ضعف بازرگانی در حوزه فروش بین المللی و صادرات آن، رکود ساخت و ساز، افزایش کرایه حمل و نقل زمینی و کمبود سنگ آهن تاثیر مستقیمی بر قیمت فروش محصول در بازار دارد. از سوی دیگر کشتیرانی و پهلوگیری کشتی‌های سنگین و نیز سیاست‌های ارزی دولت را باید به موضوع اصلی افزود.

در موضوع موانع خارجی نیز موضوع اصلی رقابت با سایر کشورهای تولید کننده است که این کشورها از معضل تحریم، انتقال پول و فروش غیر مستقیم محصولات فولادی ایران کمال استفاده را در جهت تضعیف جایگاه ایران می برند و تولیدکنندگان و صادرکنندگان ایرانی نهایت ضرر را در این مورد متحمل می شوند. امروز نیز شیوع کرونا ویروس بر همه این مشکلات افزوده و تهدید جدی برای بازار فولاد کشور شده است .

صعود صادرات محصولات فولادی

 
در عین حال تولیدکنندگان این عرصه، تمام توان خود را برای توسعه صادرات به نمایش گذاشته اند چراکه امکان حضور و کسب سهم از بازار رقابت جهانی به‌منزله توانمندی یک شرکت است.

اما باید توجه داشت برای حضور موفق در بازار بین‌المللی باید الزاماتی همچون کیفیت مناسب محصول، قیمت مناسب، خوش قولی به‌ویژه در تحویل به موقع سفارشات و وفاداری مورد توجه قرار گیرند و رعایت شوند.

گفتنی است طی ۱۰ ماهه نخست سال جاری میلادی، ایران ۲۱ میلیون و ۵۱۸ هزار تن فولاد خام تولید کرد که در مقایسه با تولید ۲۰ میلیون و ۲۶۵ هزار تن در سال گذشته میلادی، رشد ۶.۲ درصدی را نشان می دهد.

لازم به ذکر است طی ۱۰ ماهه نخست سال ۲۰۱۹ میلادی به ترتیب چین با تولید ۸۲۹ میلیون و ۲۱۵ هزارتن، هند با ۹۳ میلیون و ۳۰۶ هزار تن، ژاپن با ۸۳ میلیون و ۷۹۱ هزار تن، آمریکا با ۷۳ میلیون و ۵۳۹ هزار تن و کره جنوبی با ۶۰ میلیون و ۱۲۱ هزار تن ۵ کشور برتر فولادساز جهان بودند.

همچنین طی 10 ماهه سال 98، 17 میلیون و 572 هزار تن انواع محصولات فولادی (کلاف، تیرآهن، ورق عریض، میلگرد، ورق گرم، ورق سرد، ورق پوشش دار و غیره) در کشور تولید شد که در مقایسه با میزان تولید مدت مشابه سال 96 (16 میلیون و 398 هزار تن)، حاکی از رشد 7 درصدی است.

از سوی دیگر، طی 10 ماه یاد شده، 21 میلیون و 964 هزار تن آهن اسفنجی تولید شد که نسبت به آمار مدت مشابه سال گذشته (18 میلیون و 540 هزار تن)، 18 درصد رشد نشان می دهد.

بنا به این گزارش، طی مدت یاد شده 3 میلیون و 972 هزار تن شمش و 2 میلیون و 396 هزار تن انواع محصولات فولادی صادر شد که نسبت به مدت مشابه سال 97(5 میلیون و 367 هزار تن شمش و یک میلیون و 185 هزار تن محصولات فولادی) به ترتیب 26 درصد کاهش و 102 درصد رشد داشته است.

افزون بر این، طی این مدت 503 هزار تن آهن اسفنجی صادر شد که نسبت به آمار سال گذشته (567 هزار تن)، حاکی از کاهش 11 درصدی صادرات این محصول است.

همچنین 10 ماه سال 98، 27 هزار تن فولاد خام و 881 هزار تن انواع محصولات فولادی وارد کشور شد که در مقایسه با آمار مدت مشابه سال 97 (44 هزار تن فولاد خام و یک میلیون و 862 هزار تن انواع محصولات فولادی) به ترتیب 39 درصد و 53 درصد کاهش نشان می دهد.
 

سال سخت برای فولادی ها در راه است

هرچند صادرات فولاد با تمام موانع داخلی و خارجی ادامه دارد اما نحوه صادرات با توجه به مشکلات نسبت به سال های گذشته تغییر کرده و سخت تر شده است.

رضا شهرستانی، عضو هیات مدیره انجمن فولاد ایران با تاکید بر اینکه طی سال 98 به دلیل اعمال تحریم ها علیه ایران همچنان مسیر صادرات این محصولات ادامه داشت، در گفتگو با خبرنگار اقتصاد 24 گفت: ترفند به‌کارگیری از شخص و یا کشور ثالث، روشی جهت دور زدن تحریم ها برای صادرات محصولات فولادی بوده است که به نوبه خود با مشکلات و افزایش هزینه مواجه بوده است .


عضو هیات مدیره انجمن فولاد ایران با بیان اینکه تحریم‌ها برخی هزینه‌ها را به صنعت فولاد کشور تحمیل‌ کرده است، توضیح داد: ارزان فروشی محصول ایرانی در بازار جهانی یکی از مشکلات صنعت فولاد کشور است. در حالی که کیفیت فولاد ایران یکی از برترین‌های جهان در این حوزه بوده اما به علت تحریم‌های آمریکا هزینه‌های جانبی بر صادرات این محصول به ما تحمیل شده اما با این حال همچنان قیمت فولاد ایران در بازارهای جهانی حدود ۱۵ درصد ارزانتر از میانگین قیمت تولیدات کشورهای دیگر است.

عضو هیات مدیره انجمن فولاد ایران در ارتباط با مشکلات عمده صنعت فولاد در دوره تحریم، گفت: حضور ادامه دار دولت و نقش پررنگ در قیمت گذاری های دستوری از دیگر مشکلاتی بود که در سال 98 گریبان صنعت فولاد سازی کشور را گرفته بود و همین موضوع توازن بازار داخل و خارج را برهم زده است.

شهرستانی تصریح کرد: هرچند فعالان این عرصه بارها بر شفاف سازی قیمت ها از طریق بورس کالا تاکید داشتند اما مسئولان در این زمینه اقدام جدی را انجام ندادند و به نوعی از اجرای آن سرباز می زدند.

عضو هیات مدیره انجمن فولاد ایران با تاکید بر اینکه طی سال 98 در ادامه سال 97 به دلیل رکود اقتصادی مصرف محصولات فولادی در داخل بسیار کاهش یافته است گفت: کاهش مصرف داخلی در برابر فشارهای خارجی مشکل فروش محصولات را برای تولید کننده افزایش داد و این روند پیش بینی می شود تا پایان سال 99 نیز ادامه داشته باشد.
 

بومی سازی عامل کاهش خروج ارز شد

این فعال حوزه فولاد با بیان این مطلب که وزارت صمت با طرح بومی سازی درصدد کاهش تنش ها در این بخش استراتژی و ارزآور بوده است در پاسخ به این سوال که تا چه حدی میزهای تولید داخل بر صنعت فولاد، تاثیرگذار بوده است؟ گفت: در سال گذشته برای تولید هر تن فولاد به ۱۲۰ دلار ارز نیاز بوده که با توجه به برخی بومی‌سازی‌ها، این رقم در سال جاری به حدود ۸۰ دلار کاهش یافته و برنامه‌ریزی ها به گونه‌ای است که برای سال آینده این مقدار به حدود ۵۰ تا ۵۵ دلار برسد.

عضو هیات مدیره انجمن فولاد ایران در پایان با توجه به چشم انداز صنعت فولاد در سال 99 گفت: سال جدید سال سختی از لحاظ مواد اولیه برای صنعت فولاد کشور خواهد بود از اینرو برنامه ریزی برای ورود سرمایه گذار و تخصیص بودجه برای فعالیت های تولیدی این صنعت از اولویت هاست. اگر دولت تمایل به ارزآوری بیشتر از این بخش برای کشور دارد باید با تمهیدات ویژه شرایط را برای تولید و صادرات فولاد و محصولات فولادی تسهیل کند.
 

استراتژی های صادراتی

به گزارش اقتصاد 24، صادرات فولاد ارزآوری بالایی برای کشور به‌دنبال دارد، بنابراین باید حمایت همه جانبه از آن صورت گیرد. برای توسعه صادرات باید در قوانین مرتبط با حوزه صادرات تجدیدنظر شود، یعنی قوانین به‌گونه‌ای وضع شوند که امکان صادرات را در بلندمدت تضمین کند.

وقتی سخن از صادرات به میان می‌آید، باید مستمر باشد. درنتیجه باید استراتژی‌های کشور به گونه‌ای تنظیم شود که تولیدکنندگان نگرانی از آینده فعالیت خود نداشته باشند چراکه در عقد یک قرارداد صادراتی، تعهداتی برای شرکت‌ها ایجاد می‌شود. بنابراین تولیدکنندگان باید از شرایط داخلی کشور، اطمینان داشته باشند تا در بازار جهانی، مطمئن و موفق حضور پیدا کنند.

علاوه بر مورد یاد شده، تسهیلاتی به صادرات اختصاص یابد و از مشوق‌های لازم استفاده شود. وضع مشوق‌های صادراتی، ارائه تسهیلات بانکی به صادرکنندگان و ... این امر را تسهیل می‌کند و موجبات توسعه آن را فراهم می‌آورد.

در ادامه، شرایط باید به‌گونه‌ای مهیا شود تا در بازگشت پول صادرات به کشور، شرکت‌ها با توجه به شرایط جهانی، متضرر نشوند. بدون شک سود نهایی چنین حمایت‌هایی، به کشور باز خواهد گشت.
 

کوتاه کردن مسیر طاقت‌فرسای صنعت فولاد

اما در صنعت فولاد و صادرات آهن و فولاد، چالش ها و ریسک های دیگری نیز وجود دارد. یکی از آنها این است که در شرایط صادراتی فعلی، باید آماده باشیم و دولت باید بازار مسکن داخل را رونق بخشد زیرا که ناگزیریم صنعت فولاد را در داخل کشور زنده نگه داریم و لذا بازارهای داخلی باید مهیج شود.

مسیر پیش رو این صنعت، مسیر فوق‌العاده صعبی است،‌ مسیر سخت و طاقت‌فرسایی است که مدیران بخش‌های مختلف صنعت فولاد کشور،‌ باید پایش شوند، در واقع به هیات‌ مدیره‌های قوی‌تر و مدیران عامل جسورتری نیاز داریم تا در این برهه زمینه‌ها را برای فعالیت تجار بخش خصوصی فراهم کنند، ولی با همه این اوصاف شرایط بسیار سختی است.
 
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۳ + جدول

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دوربین‌های عکاسی + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت دلار و یورو امروز پنجشنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۳ + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع موتورسیکلت در بازار امروز + جدول

قیمت روز لپ تاپ اپل + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز پنجشنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ حضور قرائتی با ویلچر در یک مراسم

شادی منشوری گلزن پرسپولیس +عکس

خطر بند جنجالی بودجه ۱۴۰۳ در کمین بازار سرمایه/ رشد شارپ بازار در هفته آینده به این شرط

تصاویری آخرالزمانی از لحظه شروع طوفان و سیل در دبی

بهترین فیلم‌های ژانر علمی تخیلی سینمای جهان

عکس‌های جدید خرم سلطان در ۴۰ سالگی

اولین تصویر رسمی از اسکناس ۵۰۰ هزار تومانی

ایران با چه موشک‌هایی به اسرائیل حمله کرد+ مشخصات

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عاشقانه‌های شاهرخ استخری و دخترش در فرنگ

افراد نفوذی در حاکمیت، عامل ضربه به اکوسیستم استارتاپی/ دولت از اینکه تشکل‌های صنفی مطالبه‌گری کنند خشنود نیست

تیپ شیک گلاره عباسی در یک مراسم جلب‌توجه کرد

درآمد عجیب و باورنکردنی زباله‌گرد‌ها در تهران

اگر اسرائیل به مراکز هسته‌ای حمله کند تغییر در سیاست‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی قابل تصور است

کشف جسد مرد جوانی در محور پونل به خلخال

فیلم/سوتی مجدد رییسی: جمهوری اسلامی اونها!

قابی از بازی صنعت‌نفت و پرسپولیس که جلب‌توجه کرد

کارشناسی صحنه‌های جنجالی تقابل نفت و پرسپولیس

سند مالکیت تخت جمشید رونمایی شد

جنجال عروسی یک آقازاده در گران‌ترین هتل ایران!

جدول لیگ برتر بعد از برد پرسپولیس

شادی منشوری گلزن پرسپولیس +عکس

هشدار زرد هواشناسی برای این استان‌ها

راهداری: خسارت ۱۵۰۰ میلیارد تومانی سیل به راه‌های کشور

بایدن ایران را تهدید به تحریم سخت کرد!

فارس به نقل از منبع آگاه: خبر آسیب‌دیدن ساختمان نیروگاه اتمی دیمونا کذب است

فرماندار: دسترسی ۱۰۰ روستای نیکشهر مسدود است/ سیلاب جان ۲ نفر را گرفت

افزایش ۲۰ درصدی حقوق کارکنان دولت در سال جاری

یک پیش‌بینی عجیب از بازار خودرو

رئیسی: اگر خطایی از رژیم صهیونیستی سر بزند، پاسخی می‌دهیم که پشیمان شوند

آزمون وکالت ۱۴۰۳ پاییز برگزار می‌شود

یک نکته درباره ماجرای کاظم صدیقی و گشت ارشاد

اولین تصویر رسمی از اسکناس ۵۰۰ هزار تومانی

ترکیب پرسپولیس برای دیدار برابر صنعت‌نفت مشخص شد

در عملیات سپاه علیه اسرائیل از چه موشک‌هایی استفاده شد؟

آمریکا ۱۶ فرد و دو نهاد ایرانی را تحریم کرد

قتل مرد جوان با ۳۷ ضربه چاقو به خاطر یک میلیارد

یارانه فروردین دهک چهارم تا نهم واریز شد

علم الهدی: اینکه سن ازدواج بالا رفته، ریشه آن فرهنگی است

مراقب مسمومیت با این نوع هندوانه‌ها باشید

دوستداران قهوه بخوانند

فیلم/ بغض یک هموطن از گرفتار شدن در سیل دبی

ارتباط بین سلامت تیروئید و خستگی مزمن در زنان

عکس‌های جدید خرم سلطان در ۴۰ سالگی

فیلم/ بدترین ضربه پنالتی تاریخ فوتبال

فیلم/مرگ غم انگیز یک زن پس از سقوط در جوی آب

عکس/ حضور قرائتی با ویلچر در یک مراسم

رضوانی موتورز، پورشه ۹۱۱ را متحول می‌کند

انتقاد تند ربیعی از بازگشت گشت ارشاد + عکس

فیلم/ گل کوچیک سردار آزمون با دخترش در خانه

واکنش آذری جهرمی به بازگشت گشت ارشاد

فصل لاله‌ها در باغ ایرانی

عده‌ای اجیر می‌شوند در جلسه کنکور غایب باشند

فیلم/ حجت الاسلام جعفری بروجنی: اگر اسراییل به ایران حمله کند با پاسخ شکننده‌تری مواجه می‌شود

تصاویری آخرالزمانی از لحظه شروع طوفان و سیل در دبی

دیدار دوستانه تیم ملی ایران با ترکیه

معاون اول جدید قوه قضاییه کیست؟

فیلم/ گلف بازی عجیب طارمی و بیرانوند

نوسان افزایشی دلار با علامت تشدید تحریم‌ها