تاریخ انتشار: ۰۹:۴۷ - ۰۱ ارديبهشت ۱۳۹۹

کنشگری به جای واکنشگری

دغدغه‌ای که این روز‌ها فکر من را به خود مشغول داشته است، این است که در وهله نخست دولت و نظام سیاسی در مواجهه با مشکلات برآمده از کرونا مدبرانه برخورد کند و از برآیند نظرات و ایده‌های کارشناسان و متخصصان بخش‌های اقتصادی، بهداشتی، درمانی، فرهنگی، اجتماعی و... استفاده درستی کند
کنشگری به جای واکنشگری
 
اقتصاد۲۴- دغدغه‌ای که این روز‌ها فکر من را به خود مشغول داشته است، این است که در وهله نخست دولت و نظام سیاسی در مواجهه با مشکلات برآمده از کرونا مدبرانه برخورد کند و از برآیند نظرات و ایده‌های کارشناسان و متخصصان بخش‌های اقتصادی، بهداشتی، درمانی، فرهنگی، اجتماعی و... استفاده درستی کند و مهم‌تر از آن از همین امروز برای روز‌های پس از کرونا برنامه‌ریزی و هدف‌گذاری لازم را داشته باشد تا مانند برخی از برهه‌ها اینگونه نشود که ابتدا حوادث و رخداد‌ها به وقوع بپیوندند و اثرات مخرب و زیانبار خود را در بخش‌های مختلف برجای بگذارند و تازه تلاش و برنامه‌ریزی برای عبور از چالش‌ها تدارک دیده شوند. یعنی به جای «واکنشگری» به سمت نوعی از مدیریت «کنشگر» حرکت کنیم که یا می‌تواند رخداد‌های آینده را تحلیل کند و تصمیمات لازم را در خصوص آن‌ها اتخاذ کند یا اینکه در کمترین فرصت ممکن به سمت تصمیم‌سازی‌های موثر حرکت کند.
نباید فراموش کنیم کرونا ویروسی فقط مختص ما نیست و همه دنیا به نوعی با تبعات آن روبه‌رو شده‌اند، می‌توان گفت امروز آزمونی میان دولت‌ها در خصوص اتخاذ بهترین روش‌ها برای عبور با کمترین آسیب از تبعات این ویروس آغاز شده است و هر دولتی که برنامه‌ها و اقدامات خردمندانه‌تری را در مواجهه با تبعات این ویروس تدارک ببیند کارایی بیشتری را از خود نشان داده است. هم‌اکنون به صورت کلی ۲ نگاه و روش در خصوص راهکار‌های مقابله‌ای با این موضوع وجود دارد. نگاهی که معتقد است باید صبر کنیم تا این ویروس اثرات خود را بگذارد و بعد از فروکش شدن دامنه‌های بیماری، تازه برنامه‌ریزی‌هایمان را آغاز کنیم و نگاه دیگری هم وجود دارد که می‌گوید با یک سازماندهی مناسب در بخش‌های بهداشتی و درمانی، اقتصادی، اجتماعی و... باید تلاش کرد تا با کمترین آسیب از این برهه حساس عبور کنیم. طبیعی است که قبل از هر اقدامی باید جامعه‌ای سالم و بانشاط وجود داشته باشد تا بتوان در آن برنامه‌های اقتصادی را پیش برد، بنابراین اولویت اول در مواجهه با این موضوع، رعایت دستور العمل بهداشتی برای مهار دامنه‌های ویروس است. اولویت بعدی بدون تردید اقتصاد و معیشت مردم است.

دولت و نظام سیاسی باید به گونه‌ای عمل کند که طبقاتی که بیشترین آسیب‌ها را از فضای فعلی متحمل شده‌اند مورد حمایت قرار بگیرند؛ اما نباید فراموش کرد که برای حمایت از طبقات کمتربرخوردار باید فضای کسب و کار و تولید کشور پویایی لازم را داشته باشد. بدون تولید نه اهداف کلان کشور در حوزه اشتغالزایی محقق می‌شود و نه ارزش افزوده صادراتی مورد نیاز محقق می‌شود؛ بنابراین تولید هم در کنار بحث سلامت یک اولویت جدی و بنیادین است. موضوع دیگری که به نظرم در شرایط امروز کشور نیازمند توجه بیشتر است مشکلاتی است که ما در حوزه آمار داریم. مردم اغلب گلایه‌مند هستند که مثلا بسته‌های حمایتی که دولت وعده داده است به آن‌ها تعلق نمی‌گیرد از سوی دیگر مسوولان دولتی هم اعلام می‌کنند که بودجه لازم را برای این منظور تخصیص داده اند، علت این تناقض مشکلاتی است که در آمار‌ها وجود دارد یعنی دولت هنوز نتوانسته آمار و تصویر شفافی از طبقات مختلف تدوین و تدارک ببیند. یا در نمونه‌ای دیگر دیوان محاسبات آماری را در مورد وضعیت اقتصادی مطرح می‌کند، دولت تکذیب می‌کند، در این میان مردم و مخاطبان نمی‌دانند که تکذیب دولت درست است یا اظهارات دیوان محاسبات.
با این وضعیت آماری طبیعی است که دولت نتواند به مطالبات طبقات مختلف پاسخ مناسبی بدهد، نتیجه این عدم ارتباط منجر به کاهش مشارکت‌های عمومی می‌شود، کاهش مشارکت‌های عمومی هم در نهایت همه برنامه‌های توسعه‌ای کشور را مختل می‌کند. این زنجیره‌ای است که از منظر من باید بدنه کارشناسی دولت آن را بررسی و راهکار‌های لازم برای بهبود آن را تدارک ببیند. فراموش نکنیم که راهکار‌های حمایتی تنها به تخصیص بسته‌های حمایتی ختم نمی‌شود فضای کلی کسب و کار و تولید باید در مسیر رشد قرار داشته باشد تا مردم به عنوان زیرمجموعه این ساختار برداشت‌های معیشتی خود را از اقتصاد و فضای کسب و کار داشته باشند. همانطور که در بحث کرونا با فرماندهی واحد توانستیم عملکرد مطلوب‌تری ارایه کنیم در خصوص موضوعات اقتصادی هم با به‌کارگیری یک فرماندهی واحد اقتصادی می‌توانیم برای رسیدن به اهدافمان خیز برداریم.
امیررضا واعظ آشتیانی
 
منبع: تعادل
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

هشدار علی ربیعی درباره بحران نفوذ

ماجرای گروگانگیری ۵۰ هزار دلاری افغان‌ها در تهران

دلار تغییر کانال می‌دهد؟

تلویزیون ایران غوطه‌ور در بحران اعتماد و ناکارآمدی/ ۱۴۰۰ ساعت برنامه روزانه برای کدام مخاطب؟/ کیسه پر صداوسیما از بودجه و دستان خالی در برابر مخاطبان

پیش شرط برای سبزپوشی بورس در آذرماه سال ۱۴۰۳

پردرآمدترمدترین مشاغلی که می توان با لپ‌تاپ داشت

راهکار یک نماینده مجلس برای جبران کسری بودجه

مستمری مددجویان بهزیستی و کمیته امداد افزایش می‌یابد؟

اجرای قصاص همسر معاون شهردار و همدستش

قیمت طلا به پرواز در آمد

چشم‌انداز بودجه ۱۴۰۴؛ هدفگذاری رشد اقتصادی حدود ۴درصد و تورم۳۰درصد

طرح کلینیک ترک بی‌حجابی با هدف جنگ روانی

ترخیص برنج‌های دپوشده از گمرکات کشور

این سه عامل بازار دلار را گرم کردند

حریف پرسپولیس همچنان در بحران

فیلم/ همتى؛ مناطق آزاد را به دوران اوج خود می‌رسانیم

خرید خانه در تهران سخت‌تر از خرید خانه در نیویورک!

وراث منتظر واریزی سود سهام عدالت باشند

مهاجرت یک چهارم استادان دانشگاه؛ خروج ۲۰۰ میلیارد دلار سرمایه انسانی از کشور

یک نماینده مجلس: بورس کالا، بهترین بازار برای عرضه خودرو است

طرح ۲ فوریتی مجلس برای حذف حق ماموریت دلاری

بی‌بی و گالانت و نکاتی درباره حکم دادگاه لاهه

عادل فردوسی پور: به صدا و سیما برنمی‌گردم

درخشش مجدد طلای جهانی

محرک ایران برای تغییر دکترین هسته‌ای؛ چرا تهران در مسیر افزایش توان بازدارندگی است؟

حضور پزشکیان در وزارت ورزش و جوانان

پیدا و پنهان تحرکات اروپا در خلیج فارس؛ رقص موزون عربستان و امارات با غرب روی میادین نفت و گاز

فاصله قیمت دلار نیمایی و آزاد کم شد

شتابزدگی پزشکیان در طرح انتقال پایتخت/ تهران مرکزیت خود را در سه نظام سیاسی حفظ کرده است

تداوم جنجال‌ها بر سر مصوبه کنکور

قیمت طلا در ۲۰ روز آینده به کدام مسیر می‌رود؟

قیمت طلا در مسیر صعود؛ سکه در انتظار سیگنال دلار

رونمایی از ئی وی ۹ جی تی+عکس

سقوط آزاد یور به کف ۲۰۲۲

پیش‌بینی بازار طلا و سکه؛ طلا بخریم یا نخریم؟

قیمت گوشت گوسفند، گوساله و مرغ امروز

قیمت All-in-One اپل

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو + جدول

قیمت سکه پارسیان + جدول

قیمت سکه و طلا + جدول

قیمت بیت کوین و رمزارز‌ها + جدول

قیمت دلار، یورو و سایر ارز‌ها + جدول

خسارات ناشی از آلودگی هوا به ۸ میلیارد دلار در سال می‌رسد!/ سرنوشت ۲۵۰ همت بودجه توسعه زیرساخت‌های کاهش آلودگی چه می‌شود؟

وضعیت هواشناسی امروز

وضعیت آلودگی هوای تهران در۳ آذر۱۴۰۳

همه چیز درباره بانک مرکزی اروپا (ECB)/ نهادی با نقش کلیدی در مدیریت و ثبات اقتصاد اروپا

بیم و امید سهامداران بورس