تاریخ انتشار: ۱۵:۲۰ - ۲۸ خرداد ۱۳۹۸
پول می‌خواهیم تا قطعه تولید کنیم

احتکار خودرو در انبار خودروسازان حقیقت دارد؟

اگرچه این روزها قیمت خودرو در بازار کاهشی است اما بررسی روند یک سال گذشته تغییرات قیمت خودرو نشان می‌دهد که در اغلب خودروها بیش از دو برابر افزایش قیمت وجود داشته است.
آخرین قیمت خودروهای داخلی
اقتصاد24 - این روزها عکس‌هایی در فضای مجازی منتشر می‌شود که علامت‌های سوال بسیاری در ذهن مخاطبان قرار می‌دهد. این عکس‌ها گفته می‌شود مربوط به انبار خودروسازان است که خودروهای بسیاری در آن قرار دارد و این در حالی است که در هنگام عرضه خودروها، اغلب نمایندگی خودروسازان از آماده نبودن خودروها سخن می‌گویند و علت این موضوع نیز کمبود قطعه عنوان می‌شود.

در این فضا، برخی معتقدند که خودروسازان نسبت به احتکار خودرو برای بالا رفتن قیمت‌ها اقدام کرده‌اند اما دبیر انجمن خودروسازان در این خصوص گفته است: «۵۰ درصد تولید روزانه ۱۸۰۰ دستگاه به دلیل کمبود قطعه راهی انبارها می‌شود.» این یعنی روزانه ۹۰۰ دستگاه خودرو به انبارها می‌رود. این در حالی است که پیش از این مدیرکل تعزیرات حکومتی استان تهران از تناقض در صحبت‌های خودروسازان و کمبود قطعه خبر داده بود. به گفته محمدعلی اسفنانی، «متولیان شرکت‌ها و کارخانه‌های خودروساز داخلی اعلام کرده‌اند که با وجود تولید حدود ۱۵۰۰ خودرو، نتوانسته‌اند آنها را به دلیل کمبود قطعات به بازار وارد کنند.»

این در شرایطی است که فروش خودرو در حال حاضر ادامه دارد و هر روز خبرهایی از سوی خودروسازان مبنی بر پیش‌فروش خودرو منتشر می‌شود. به اعتقاد اسفنانی «نمی‌شود هم فروش خودرو داشت و هم کمبود قطعه.»

وی تاکید کرده بود: «از این موضوعات این‌گونه برداشت می‌شود که خودروسازان در گذشته خودروهایی را تولید و احتکار کرده‌اند و اکنون قصد عرضه آنها را در بازار دارند؛ در غیر این صورت چه دلیلی وجود دارد که با اعلام عدم قطعه، خودروها در بازار فروخته می‌شوند!؟»

مدیر کل تعزیرات حکومتی استان تهران با اشاره به اینکه اگر کمبود قطعه در بازار وجود دارد، همه خودروها باید در یک یا دو نوع قطعه خاص مشکل داشته باشند، تصریح کرده بود: «ماموران سازمان گشت تعزیرات حکومتی در بررسی‌های خود به این موضوع که عدم تنوع در کمبود قطعه وجود دارد، نرسیدند.»

خودروسازان نباید خودرو پیش‌فروش کنند


بهرام پارسایی، سخنگوی کمیسیون اصل ۹۰ نیز در تازه‌ترین اظهار نظر گفته است: «این که خودروها به بهانه نداشتن قطعه در پارکینگ مانده و تحویل داده نمی‌شوند، تخلف از قانون است، زیرا آنها حق پیش‌فروش خودرو را در صورت نداشتن قطعات نداشته‌اند و این تخلف است.»

به گفته وی، «قانون در باب پیش‌فروش این است که باید قطعات را داشته باشند تا بتوانند این کار را انجام بدهند. موضوع دیگر این است که آنها فقط برای فروش نقدی قطعه دارند، زیرا قیمت‌شان فقط چند درصد زیر قیمت بازار است و سود بیشتری برایشان دارد. همچنین چند ۱۰ هزار میلیارد تومان پول پیش‌فروش دست خودروسازهاست که معلوم نیست با این پول چه کار می‌کنند.»

پارسایی تاکید کرده است «نقش آنها در این است که فروش فوری داشته باشند، زیرا می‌توانند آن را گران‌تر بفروشند و اگر این کار را نکنند، چرخ‌شان نمی‌چرخد، زیرا همان پول‌های قبلی را معلوم نیست چه کرده‌اند. فقط ایران خودرو تا پایان سال گذشته بابت پیش‌فروش بیش از ١٣ هزار میلیارد تومان از مردم پول دریافت کرده که معلوم نیست این خودروها کجاست.»

بهرام پارسایی ۱۸ اسفند پارسال همچنین اعلام کرده بود: «خودروسازان ۲۰ هزار میلیارد تومان بابت پیش‌فروش خودرو از مردم دریافت کرده‌اند.»

قیمت خودرو در یک سال چقدر تغییر کرد؟


در این فضا اگر چه این روزها قیمت خودرو در بازار کاهشی است اما بررسی یک سال گذشته تغییرات قیمت خودرو نشان می‌دهد که در اغلب خودروها بیش از دو برابر افزایش قیمت وجود داشته است. بررسی‌ها حاکی از آن است که در حال حاضر در بازار خودرو پراید ۱۱۱ حدود ۵۰ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان، تیبا صندوق‌دار ۴۹ میلیون تومان، ساینا دنده‌ای ۵۸ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان، پژو ۴۰۵ حدود ۸۲ میلیون تومان، پژو اس‌ال‌ایکس ۸۵ میلیون تومان، پژو پارس ۱۰۳ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان، پژو ۲۰۶ تیپ دو ۸۷ میلیون تومان، پژو ۲۰۶ تیپ پنج ۱۰۷ میلیون تومان، سمند ال‌ایکس ۸۶ میلیون تومان و دنا ۱۱۴ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان است.

این در حالی است که در خرداد سال گذشته خودرو پراید ۱۱۱ حدود ۲۴ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان، تیبا صندوق‌دار ۲۸ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان، ساینا دنده‌ای ۲۹ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان، پژو ۴۰۵ حدود ۳۵ میلیون تومان، پژو اس‌ال‌ایکس ۳۸ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان، پژو پارس ۴۵ میلیون تومان، پژو ۲۰۶ تیپ دو ۴۰ میلیون تومان، پژو ۲۰۶ تیپ پنج ۴۸ میلیون تومان، سمند ال‌ایکس ۳۷ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان و دنا ۴۹ میلیون تومان است.

به عبارتی مقایسه قیمت‌ها نشان می‌دهد در طول یک سال گذشته پراید ۱۱۱ حدود ۱۰۶.۱ درصد، تیبا صندوق‌دار ۷۱.۹ درصد، ساینا دنده‌ای ۹۵.۶ درصد، پژو ۴۰۵ حدود ۱۳۴.۲ درصد، پژو اس‌ال‌ایکس ۱۱۲.۵ درصد، پژو پارس ۱۲۸.۸ درصد، پژو ۲۰۶ تیپ دو ۱۱۷.۵ درصد، پژو ۲۰۶ تیپ پنج ۱۲۲.۹ درصد، سمند ال‌ایکس ۱۳۱.۸ درصد و دنا ۱۳۳.۶ درصد افزایش قیمت داشته است.

پول می‌خواهیم تا قطعه تولید کنیم


در این میان، عباس تابش، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت و رئیس سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان در هفته اول خرداد امسال اعلام کرده بود: «حدود ۸۰ هزار خودروی ناقص در کارخانه‌های خودروسازی وجود دارد.»

اگرچه صادق نجفی، دستیار ویژه وزیر صنعت، معدن و تجارت چهارم خرداد امسال گفته بود: «حدود ۱۴۰ هزار خودرو در پارکینگ‌های ایران‌خودرو و سایپا به دلیل کمبود چند قطعه مانده است.»

به گفته وی «قابل قبول نیست مردم به خاطر مشکلاتی که برای صنعت خودرو پیش آمده است، با مشکل مواجه شوند. ما به تمام خودروسازان به خصوص این دو خودروساز بزرگ اخطار می‌دهیم.»

در همین رابطه، دبیر انجمن سازندگان قطعات درباره تولید قطعه، تاکید کرده است: «ما برای تأمین قطعات خودروسازان نیازمند منابع مالی هستیم.» مازیار بی گلو با اشاره به اینکه همچنان کمبود قطعات الکترونیک در انواع خودروهای تولیدی شرکت ایران خودرو و سایپا وجود دارد، عنوان کرده است: «خودروهایی که در انبار این دو شرکت وجود دارند، عموماً از مشکلات کمبود قطعات الکترونیکی برخوردارند و قطعه‌سازان داخلی هم منابع مالی برای تولید قطعات مورد نیاز قطعه‌سازان ندارند.»

وی با اعلام این‌که قطعه‌ساز برای تولید قطعه نیازمند منابع مالی است، افزوده است: «امروز قطعه‌ساز برای تولید پول می‌خواهد. قرار بود بانک مرکزی ۱۱ هزار میلیارد تومان تسهیلات در اختیار قطعه‌سازان قرار دهد ولی فقط ۴ هزار میلیارد تومان از این منابع پرداخت شده و قطعه‌سازان معطل دریافت ۷ هزار میلیارد تومان مابقی هستند؛ البته مکاتبات ما هم نشان می‌دهد بانک مرکزی اراده‌ای برای پرداخت این مبالغ هم ندارد.»

دبیر انجمن سازندگان قطعات و مجموعه‌های خودرو تصریح کرده است: «آن دسته از خودروهایی که طی هفته‌های اخیر تکمیل و راهی بازار شده، توسط قطعه‌سازان و با سفارش‌گذاری مواد از محل دریافت منابع ۴ هزار میلیاردی تومانی بوده است. بر همین اساس، ما منابع جدیدی برای تولید دوباره قطعه برای خودروسازان در اختیار نداریم.»

احتکار خودرو درست نیست


نادر قاضی‌پور، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس هم که اردیبهشت سال گذشته از احتکار ۹۰ هزار خودرو توسط خودروسازان خبر داده بود، امروز و در شرایط کنونی معتقد است که «خبرهایی که در رابطه با احتکار خودرو مطرح می‌شود، درست نیست.»

وی در گفت‌وگو با خبرآنلاین مطرح می‌کند: «سال گذشته که من موضوع احتکار خودرو را مطرح کردم و مساله پیگیری شد اما موضوعی که امروز وجود دارد، متفاوت است. در حال حاضر خودروها با کمبود قطعه مواجه هستند که به تدریج این مشکل حل خواهد شد؛ چراکه برخی از قطعات در گمرک است و برخی از قطعات را نیز تولیدکنندگان داخلی تولید خواهند کرد.»

قاضی‌پور با اشاره به پیش‌فروش خودروها، تصریح می‌کند: «خودروسازان به قطعه‌سازان بدهی دارند و از این طریق نقدینگی خود را به دست می‌آورند.»

فرهاد تجری، نماینده مجلس نیز در گفت‌وگو با خبرگزاری خبرآنلاین در خصوص کسری قطعات و خودروهای ناقص کف کارخانجات و شائبه احتکار و انبار خودرو در خودروسازی‌ها می‌گوید: «وجود خودروهای ناقص به دلیل عدم تأمین قطعه ناشی از تحریم است و مساله احتکار و انبار درست و منطقی نیست؛ چراکه احتکار نه معقول است و نه به صرفه اقتصادی، بنابراین موضوعیت ندارد، اما بهتر بود با توجه به تجربه تحریم در گذشته، این مساله بهتر مدیریت می‌شد و از قبل تدابیر لازم در مورد قطعات مورد نیاز اندیشیده می‌شد تا در آینده با چنین مشکلاتی مواجه نشویم.»

وعده تحویل خودروهای ناقص


در این شرایط، دستیار ویژه وزیر صنعت، معدن و تجارت خبر داده است: «بخشی از قطعات خودروهای انبار شده سایپا و ایران خودرو تأمین شد و به زودی علاوه بر عرضه تولید روزانه بیش از ۱۰۰ هزار خودرو به بازار عرضه می‌شود.»

علی‌رضا بادکوبه، قائم مقام سایپا نیز اوایل خرداد درباره تعداد خودروهای ناقص مربوط به این شرکت خودروسازی، اعلام کرد: «نمی‌توانیم آمار دقیقی درباره خودروهای ناقص بدهیم. بر اساس آنچه به وزارت صنعت، معدن و تجارت قول دادیم، ۸۰ درصد خودروهای ناقص را تا یک ماه دیگر تحویل می‌دهیم.»

منبع: خبرآنلاین
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

قیمت سکه و طلا امروز چهارشنبه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع ماشین بی ام و در بازار امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

اینفوگرافی/ بیشترین هزینه‌های نظامی جهان در سال ۲۰۲۳

قیمت انواع گوشی موبایل اپل امروز + جدول

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع لپ تاپ اچ پی HP امروز + جدول

قیمت دلار و یورو امروز چهارشنبه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

عکس/استوری تازه حامد آهنگی به مناسبت تولد پسرش

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز چهارشنبه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز چهارشنبه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

عکس/تغییر چهره ۲ خواهر سریال بزنگاه بعد از ۱۶ سال

برنامه علی دایی مشخص شد

پرفروش‌ترین فیلم‌ های تاریخ سینمای ایران

عکس /هوتن شکیبا در پشت‌صحنه مهمونی

عکس/ ایران چک ۱۰۰ هزار تومانی امروز، چند دلار است؟

پشت پرده جت‌های خصوصی؛ از خرید تا اجاره و هزینه نگهداری/ اجاره یک جت چقدر آب می‌خورد؟/ اصلی‌ترین مالکان جت‌ها در ایران چه کسانی هستند؟

سونامی افزایش قیمت خودرو تا کی ادامه دارد؟/ همان پیکان را به مردم بدهند هنر کرده‌اند

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

لئوناردو دی کاپریو؛ بازیگر مورد تحسین منتقدان

عکس خاص و جذاب بازیگر خانم سریال فاصله‌ها

منوچهری هادی از تیپ و استایل خاصش رونمایی کرد

دم مسیحایی دلار نیما به بازار سرمایه/ پیش بینی شاخص کل بورس تا پایان تیر

دونفره قدیمی عمو پورنگ و امیرمحمد سوژه کاربران شد

پست عاشقانه نوید محمدزاده برای تولد همسرش

عکس/سلفی المیرا شریفی‌مقدم

پاسخ مشکوک سارا و نیکا درباره پایتخت ۷

عاملان تیراندازی در اتوبان همت دستگیر شدند

یادداشت تفاهم امنیتی بین ایران و روسیه امضا شد

ربودن کودک ۴ساله از مقابل چشمان مادرش

اینترنت در روز‌های برگزاری کنکور قطع می‌شود؟

مطهری با تراکتور قرارداد بست

سخنگوی پلیس: خانه‌های فساد و فحشا متلاشی شد

فایننشال‌تایمز: اسرائیل مقدمات حمله به رفح را آغاز کرده است

زنی که شوهر سابق خود را به قتل رساند، دستگیر شد

واکنش محسن برهانی به حکم اعدام توماج صالحی

 پیش‌بینی قیمت دلار فردا ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳

نوبت به روسای شاباک و ستاد مشترک ارتش اسرائیل رسید

آقای قناد امانت‌داری را در روایت ماجرا رعایت نکرد

اوسمار ویرا به مجری معروف صداوسیما پیام داد

۲۷.۳ سالگی میانگین سن مادران ایرانی در تولد اولین فرزند؛ پدر ۳۲.۱ سالگی

پس از ورزشگاه یادگار تبریز، ورود بانوان به ورزشگاه امام خمینی اراک هم ممنوع شد

بازیگر جنجالی تلویزیون از ایران رفت

حمایت تمام قد انسیه خزعلی از طرح جدید حجاب

پرفروش‌ترین دارو در سال ۱۴۰۲ چه بود؟

توماج صالحی به اتهام فسادفی‌الارض به اعدام محکوم شد

فرمانده فراجا: هیچ ماموریتی حساس‌تر از اجرای طرح نور وجود ندارد

پیام مدیرعامل بیمه تجارت‌نو به مناسبت سالروز تاسیس شرکت

شهربانو منصوریان طلایی شد

این ادویه پیری را شکست می‌دهد

هوش مصنوعی گوگل چیست؟ + نحوه استفاده

عکس/ ژست زیبا و جذاب الناز حبیبی در اینستاگرام

خودسرانه ویتامین D نخورید

فیلم/ روایت دردناک زنان سیستان و بلوچستان درباره آب؛ آواره‌ایم!

فیلم/ اعتراف عجیب ژیلا صادقی درباره آشپزی

صفر تا ۱۰۰ پیشنهاد افزایش تعطیلات آخر هفته

تغییر چهره شاهزاده یوری ۱۸سال بعد از جومونگ + عکس

سارقان به بهانه کمک خودرو و کودک یک زن را ربودند!

عکس/ استوری کنایه آمیز همسر مهدی قائدی جنجالی شد

قیمت جدید مرغ امروز ۵ اردیبهشت ۱۴۰۳+ جدول

اعلام قیمت کتاب درسی دانش آموزان+ جدول

هشدار جدی عربستان به زائران حج تمتع

پیکاپ برقی جک T ۹ با شارژ ۵۰۰ کیلومتری به ایران می آید + عکس

رضا درویش: پرسپولیس خانه اول علی دایی است

لوازم خانگی گران می‌شود؟

اینفوگرافی/ مسیر‌هایی که ایران را دور می‌زنند

عکس/ ایران چک ۱۰۰ هزار تومانی امروز، چند دلار است؟

دانشجوی دندانپزشکی رفسنجان را چه کسی کشت؟

فیلم/ ابتکار جالب یک کارگر برای گرفتن انگشتر رهبر انقلاب