تاریخ انتشار: ۱۳:۱۷ - ۱۶ شهريور ۱۳۹۹

وضعیت وخیم جنگل‌های هیرکانی

کیادلیری رئیس سابق انجمن جنگلبانان ایران با بیان اینکه ریختن زباله در داخل و حاشیه جنگل بی مسئولیتی مردم را نشان می‌دهد و هیچ بهانه‌ای قابل قبول نیست، گفت: آیا مردمی که داخل جنگل به تفرج می‌پردازند، نمی‌توانند زباله‌های خود را جمع کنند و با خود بیاورند؟!

وضعیت بد جنگل‌های هیرکانی

اقتصاد۲۴ - رئیس سابق انجمن جنگلبانان ایران، ریختن زباله در حاشیه جنگل‌ها توسط مردم را نوعی تخریب فرهنگی دانست و اضافه کرد: در حاشیه شهر‌ها و روستا‌ها در استان‌های شمالی با حجم زیاد زباله مواجه هستیم و مردم باید بدانند که جنگل‌های هیرکانی به عنوان میراث طبیعی جهان جای زباله نیست.

مدیریت جنگل به معنای عام خود در همه جای دنیا و ایران وجود دارد، اما ایران جزو کشور‌های گرم و خشک با پوشش جنگلی کم است؛ بنابراین منابع جنگلی کشور بسیار ارزشمند است و باید برای حفظ همین مقدار اندک تلاش کنیم؛ به ویژه منابع جنگلی کشور جزو میراث جهانی هیرکانی محسوب می‌شوند.

حدود ۱۴ میلیون هکتار جنگل در ایران وجود دارد و در این میان، جنگل‌های شمال کشور بسیار منحصر به فرد است و نزدیکی به دریای خزر و وجود رشته‌کوه البرز این اقلیم و عرض جغرافیایی را برای رویش درختان جنگلی بی‌نظیر ساخته است.

جهان توجه خاصی به جنگل‌های هیرکانی دارد و به همین دلیل حفظ، مدیریت و جلوگیری از کاهش کمی و کیفی جنگل‌های شمال بسیار حائز اهمیت است، اما متاسفانه موضوعات مربوط با قطع غیر مجاز درختان، حریق، تغییر کاربری در حریم جنگل و... جنگل‌های شمال را تهدید می‌کند.

امروزه باید مدیریت پسماند و زباله‌های شهری و روستایی در محدوده جنگل‌های هیرکانی به همراه توانمندسازی روستاییان جنگل نشین برای حفاظت از جنگل‌های هیرکانی نیز مد نظر قرار گیرد.

هادی کیادلیری، با بیان اینکه جنگل‌های ایران به ویژه جنگل‌های ارزشمند هیرکانی با عوامل تخریب متعددی از جمله قاچاق چوب و تصرف و زباله و شیرابه و... مواجه است، اظهار کرد: بهره برداری از خاک جنگل‌ها برای استفاده در گلخانه‌ها و نهالستان‌ها نیز همواره وجود داشته، زیرا خاک جنگل بهترین و مفیدترین خاک برای کشت است.

برداشت خاک جنگل غیر قانونی است

وی برداشت خاک جنگل را موجب صدمه دیدن جنگل‌های هیرکانی در طولانی مدت دانست و افزود: خاک از منابع تجدیدشونده است، اما برای تولید یک مترمکعب خاک به صد‌ها سال زمان نیاز داریم.

عضو هیئت علمی واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد تهران، با بیان اینکه در حال حاضر آمار‌های رسمی درباره چگونگی و حجم قاچاق خاک جنگل‌ها وجود ندارد، گفت: متاسفانه دسترسی به منابع طبیعی به ویژه در جنگل‌های هیرکانی برای عموم مردم آزاد است و افراد فکر می‌کنند به اندازه نیاز خودشان از طبیعت برداشت می‌کنند و این میزان برداشت ضربه‌ای به طبیعت نمی‌زند، اما اگر هر روستایی یک کیسه خاک جنگل و چند شاخه از درخت را با خود ببرد، تخریب اتفاق می‌افتد.

کیادلیری، قاچاق را پدیده‌ای سیستماتیک، دائم و مشخص دانست و عنوان کرد: بیشترین موارد برداشت از خاک جنگل‌های هیرکانی به بهانه تولید نهال بوده که توسط افراد محلی و روستاییان اتفاق می‌افتد و نمی‌توان آن را قاچاق نامید، اما در هر صورت برداشت خاک جنگل غیر قانونی است و می‌تواند موجب از بین رفتن جنگل‌ها شود.


بیشتر بخوانید: هر ۱۰ کیلوگرم خاک جنگل‌های شمال ۲۰ هزار تومان!


وی برداشت خاک جنگل را بیشتر مربوط به لاش برگ‌ها دانست و تصریح کرد: هوموس بالای موجود در خاک‌های سطحی جنگل که بر اثر خزان درختان اتفاق می‌افتد، تضمین کننده سلامت جنگل است و مواد آلی و معدنی مورد نیاز بذر‌های جدید را تامین می‌کند.

رئیس سابق انجمن جنگلبانان ایران، یکی از بزرگترین عوامل تخریب در جنگل‌های هیرکانی را تجاوز به عرصه‌های جنگلی و مرتعی دانست و اضافه کرد: با توجه به افزایش قیمت زمین در مناطق شمال کشور، شاهد تجاوز به جنگل‌ها هستیم و پیش روی مردم داخل جنگل‌ها کاملا مشهود است.

وی با بیان اینکه گرایش خوش نشین‌ها به ویلاسازی در داخل جنگل انگیزه تجاوز به عرصه‌های طبیعی را در جوامع محلی جهت فروش اراضی بالا برده است، خاطرنشان کرد: در صورت برخورد ادارات منابع طبیعی با این تجاوز‌ها و ورود دادگستری جهت رفع تصرفات، فرایند بسیار طولانی است.

پسماند؛ حل نشدنی‌ترین معضل استان‌های شمالی

کیادلیری، با اشاره به افزایش شدید تجاوز به عرصه‌های جنگلی و مرتعی به عنوان جدیدترین مخاطره برای جنگل‌های هیرکانی، متذکر شد: یکی از مهمترین راهکار‌ها جهت مقابله با این پدیده جلوگیری از تغییر کاربری اراضی هم در جنگل‌ها و هم در مستثنیات است. در واقع نباید هیچگونه ساخت و ساز در داخل جنگل‌ها اتفاق بیفتد و این موضوع باعث می‌شود گرایش خوش نشین‌ها به خرید اراضی جنگلی جهت ویلاسازی کاهش یابد و اگر این گرایش وجود نداشته باشد، مردم روستا‌های حاشیه جنگل نیز به جنگل‌ها تجاوز نمی‌کنند. متاسفانه شاهد تجاوز به جنگل‌ها توسط مردم حاشیه جنگل هستیم.

عضو هیئت علمی واحد علوم و تحقیقات تهران، همچنین از شیوع آفت ابریشم باف در جنگل‌های هیرکانی خبر داد و گفت: این آفات علاوه بر اینکه حیات همه گونه‌های جنگلی را به خطر می‌اندازد، برای سلامتی انسان نیز مضر بوده و نیازمند مبازه با این آفات هستیم.

وی از دیگر معضلات جنگل‌های شمال را موضوع پسماند دانست و اظهار کرد: زباله و پسماند از حل نشدنی‌ترین معضلات استان‌های شمالی است و متاسفانه با ابتدایی‌ترین روش مدیریت پسماند، یعنی دفن زباله مواجه هستیم؛ این در حالی است که مسئله زباله باید در مبدا مدیریت شود و سپس برای روش‌های دفن و استفاده از زباله سوز برنامه ریزی کنیم.

کادلیری، مدیریت پسماند را نیازمند فرهنگ سازی دانست و خاطرنشان کرد: صرفا با ایجاد زباله سوز در داخل جنگل‌ها نمی‌توانیم مشکل پسماند را حل کنیم. نه تنها تل انبار شدن زباله‌ها برای محیط جنگلی آلودگی ایجاد می‌کند، بلکه شیرابه‌های ناشی از این دفن گاه‌ها چندین متر در خاک جنگل نفوذ کرده و به علت بالا بودن سطح آب‌های زیرزمینی در شمال، منابع آبی و خاکی را آلوده می‌کند.

رئیس سابق انجمن جنگلبانان ایران، با بیان اینکه معمولا زباله‌ها در زیباترین مناطق جنگلی دفن شده اند! تصریح کرد: متولیان مدیریت پسماند زیباترین مناطق در عمق جنگل را برای دفن زباله انتخاب کرده اند و نزدیکی این دفن گاه‌ها به منابع آبی و سرچشمه ها، موجب انتقال آلودگی‌ها به پایین دست شده است.

وی ریختن زباله در حاشیه جنگل‌ها توسط مردم را نوعی تخریب فرهنگی دانست و اضافه کرد: در حاشیه شهر‌ها و روستا‌ها در استان‌های شمالی با حجم زیاد زباله مواجه هستیم و مردم باید بدانند که جنگل‌های هیرکانی به عنوان میراث طبیعی جهان جای زباله نیست.

اکوتوریست‌ها به طبیعت احترام می‌گذارند

کیادلیری، با بیان اینکه ریختن زباله در داخل و حاشیه جنگل بی مسئولیتی مردم را نشان می‌دهد و هیچ بهانه‌ای قابل قبول نیست، متذکر شد: آیا مردمی که داخل جنگل به تفرج می‌پردازند، نمی‌توانند زباله‌های خود را جمع کنند و با خود بیاورند؟!

عضو هیئت علمی واحد علوم و تحقیقات تهران ادامه داد: تجاوز به عرصه‌های جنگلی و ویلاسازی در این مناطق نه تنها به معماری و سنت‌های بومی آسیب وارد کرده، بلکه حجم تولید زباله را افزایش داده است. این در حالی است که برای توسعه اکوتوریسم که جنگل‌های هیرکانی یکی از مولفه‌های آن است، باید این طبیعت و معماری را حفظ کنیم، زیرا اکوتوریست‌ها بخاطر همین میراث می‌آیند.

وی اکوتوریسم را یک فرهنگ دانست و عنوان کرد: اکوتوریست‌ها به طبیعت و منابع طبیعی احترام می‌گذارند و اصول طبیعت گردی را می‌دانند، اما مردمی که صرفا برای تفریح و تفرج به داخل جنگل‌ها می‌روند، تنها با تولید زباله و انباشت آن در جنگل و تخریب منابع طبیعی هیچ آورده‌ای برای جنگل‌ها ندارند.

کیادلیری، حفاظت از جنگل‌های هیرکانی را یک وظیفه عمومی دانست و گفت: مردم باید بدانند که طبیعت و منابع طبیعی برای حیات ما ضروری است و ارزش خدماتی که از این منابع طبیعی دریافت می‌کنیم، خیلی بیشتر از ارزش مواد خام آن مانند چوب و خاک و لاش برگ است. بی تردید اگر این حفاظت با جدیت دنبال شود، خدمات طبیعت به ما دائمی خواهد بود.

منبع: ایسنا
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

خاورمیانه و این بار نبرد کریدور‌ها/ چگونه ایران در ۷ محور و کریدور دور خورد؟/ حتی مسیر افغانستان به ترکیه نیز ایران را دور زده است

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ تغییر چهره خبرنگار صداوسیما

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

پشت‌پرده توافق اخیر ارمنستان و آذربایجان

دم مسیحایی دلار نیما به بازار سرمایه/ پیش بینی شاخص کل بورس تا پایان تیر

بیماری سندرم درس (DRESS) چیست؟

فیلمی از دختر ابراهیم رئیسی که وایرال شد

بهترین فیلم های تاریخ سینمای هند

لئوناردو دی کاپریو کیست؟

فیلم/ رقص مایکل جکسونی حامد آهنگی و یوسف صیادی جنجالی شد

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ نماز جماعت پشت سر محمود احمدی‌نژاد!

قیمت All-in-One اپل، MSI و لنوو

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI + جدول

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

عکس/ تمرینات ویژه سیدحسین حسینی در کنار دخترش

عکس/پاریس‌گردی خانم بازیگر مشهور با استایل جذاب

بهترین فیلم های تاریخ سینمای ترکیه

عکس/پاسخ خلاقانه یک دانش‌آموز به سوال امتحان ریاضی

خرید و فروش سهمیه ارزی و رجیستری در فرودگاه امام خمینی!/ جولان سرخوشانه دلال‌ها در فرودگاه

عکس صمیمی بازیگران سریال «نون خ» در دل طبیعت

تحسین رهبر انقلاب از برنامه تلاوت قاریان نوجوان در شبکه قرآن

رییس جمهور دنبال حیا است نه رای

حمله پهپادی به خودروی تروریست‌ها اطراف زاهدان/ ۲ تروریست کشته شدند

فیلم/لایی الحاجی دیوف به امانوئل مکرون، رییس جمهور فرانسه

۷ اردیبهشت به نام روز جهانی گز اصفهان ثبت شد

عکس/سانسور کراوات غلامرضا تختی در بنر‌های شهرداری تهران

وزارت خارجه هند: خدمه هندی کشتی توقیف شده توسط ایران با انجام تعهدات آزاد می‌شوند

وضعیت ترسناک تابستان ۱۴۰۳

نگرانی آمریکایی‌ها درباره ریاست‌جمهوری مجدد بایدن

الحوثی: در ۲۰۲ روز، ۱۰۲ کشتی هدف قرار گرفتند

تحریم مشترک انگلیس، آمریکا و کانادا علیه ایران

پریسا صالحی کیست و چرا به زندان احضار شد؟

حکم اعدام توماج صالحی لغو می‌شود؟

پیشنهاد هلندی برای مهدی قایدی

آذری جهرمی: در سیاست‌های ضد اینترنت تجدید نظر کنید

طرح پیشنهادی آمریکا و ۱۷ کشور دیگر به حماس درباره غزه

سرکنسولگری ارمنستان در تبریز افتتاح می‌شود

خاطره منشوری فریدون زندی از وحید هاشمیان!

در واگذاری سرخابی‌ها، کدام تیم سود کرد؟ کدام تیم ضرر؟

فرهاد مجیدی مهمان مخصوص فینال لیگ قهرمانان آسیا

سریال جدید مهران مدیری خبرساز شد

واکنش همتی به سخنان قالیباف

پارلمان اروپا قطعنامه ضد ایران صادر کرد

بکارگیری منشی‌های خانم ممنوع شد!

تلویزیون آخر هفته چه فیلم‌هایی پخش می‌کند؟

اینفوگرافی/ مردم کدام کشورها بیشتر کتاب می‌خوانند؟

کدام مناطق ایران در معرض خشکسالی شدید هستند؟

بهترین زمان نوشیدن قهوه

فیلم/راز‌هایی از تایتانیک که هرگز نمی دانستید

پشت‌پرده توافق اخیر ارمنستان و آذربایجان

این زنان در دام «پیج اینستاگرام مادر» افتادند

بیماری سندرم درس (DRESS) چیست؟

فیلم/ پسر ناصر عبداللهی جا پای پدرش گذاشت

تقویت پلکانی حقوق کارگران با فرمول ۵۷+۶۰

رقم نهایی حقوق بازنشستگان مشخص شد

رشد ۶۴ درصدی منابع بانک سینا در دو سال گذشته

همه دارندگان کارت ملی بخوانند

استایل بهاری مرجانه گلچین حسابی سر و صدا کرد + عکس

آخرین خبر از وضعیت بیماری ترانه علیدوستی