تاریخ انتشار: ۱۰:۱۰ - ۰۸ دی ۱۳۹۹

راننده محوری می‌تواند مبنای بیمه شخص ثالث باشد؟

حمید رضا حاجی اشرفی کارشناس و تحلیلگر مطالعات ریسک در مطلب پیشرو به این می‌پردازد که آیا راننده محوری می‌تواند جایگزین مناسبی برای ملاک قرار دادن مشخصات فنی خودرو در بحث صدور بیمه نامه‌های شخص ثالث باشد؟

راننده محوری می‌تواند مبنای بیمه شخص ثالث باشد؟

اقتصاد۲۴ - مدتهاست یک متن انتقادی ضعیف که به ایراد گیری روش تعیین و محاسبه حق بیمه ثالث وسائط نقلیه میپردازد در فضای مجازی نشر مییابد که بنظر میرسد عده‌ای بدنبال محاسبه پایه نرخ حق بیمه بر اساس《راننده محوری》با طرح این موضوع به روش پوپولیستی هستند!

گرچه نگارنده بعنوان یک تحلیگر بازار بیمه با سخنان آن نماینده محترم مجلس که پیشنهاد بررسی مجدد نحوه نرخ گذاری خدمات این نوع پوشش بیمه را به منظور تعدیل مجموع نرخ‌ها را نموده اند کاملا موافقم، اما نقد پوپولیستی، مدیریت توانمند این پرتفوی توسط شرکت‌های بیمه بازرگانی را نیز غیر منصفانه میدانم، زیرا:

* در قانون جدید مصوب سال ۱۳۹۵، جبران خسارت‌های شخص ثالث تصادفات وسایل نقلیه، قانونگذار نرخ گذاری حق بیمه وسایل نقلیه را همچون رویه قانون پیشین مصوب سال ۱۳۴۷ بر اساس نظریه فنی و حقوقی《 خطر》و بیمه نامه را تخصیص به هر خودرو قرار داده است، لذا تعیین هزینه حق بیمه بر اساس قدرت سیلندر موتور خودرو‌ها مجددا ملاک قرار گرفته [ که البته با توجه به مجموع شرایط و فرهنگ حمل و نقل در ایران منطقی میباشد]مثلا خودرو‌های چهار سیلندر یک رویه نرخ گذاری با پایه محاسباتی مشترک، چه داخلی و چه خارجی بطور یکسان دارند، لیکن به لحاظ حمایت از تولیدات داخلی و فراوانی هر مدل از خودرو‌ها و باتوجه به سطح درآمد دهک‌های متوسط و‌پایین اجتماعی، به دارندگان خودرو‌های داخلی‌ها علاوه بر تخفیف سالیانه عدم خسارت، یک سطح نرخ کمی پایین‌تر را نیز در نظر میگیرند و در سایر خودرو‌های با قدرت موتور‌های کمتر و یا بیشتر هم همین روش اعمال میشود، لیکن نرخ گذاری‌ها با ارزیابی جمیع جهات از نظر اقتصادی، میتوان گفت صلاح ذینفعان در این پرتفوی رعایت میشود.

* نویسنده منتقد این متن که بنظر میرسد گویا طرفدار نرخ گذاری [ راننده محور]است و زمینه سازی تغییر پایه نرخ گذاری را با هجمه فراهم میاورد!
بطور بنیادین به نقد نمیپردازد و رویکردش به مدیریت این پرتفوی غیر سیستماتیک و غیر استراتژیک است!

*در مورد تخفیفات و جرائم ناشی از عدم خسارت و یا تعلق جرائم تخلف مقصر حادثه در قانون جدید، اصلاحات مناسبی به نفع مردم صورت گرفته، لیکن، چون پایه محاسبات که از مدل اروپایی اقتباس، اما امروزه دقت بیشتر محاسبات بدلیل تغییر شرایط ریسک این حوادث در کشورمان را اجتناب ناپذیر کرده است.

*علی رغم داده‌های آماری تصادفات رانندگی در این چند ساله و تجربیات موجود و محاسبات اکچوئری ضروریست به سایر ریسک فاکتور‌ها برای تعیین نرخ‌های عادلانه‌تر هم لزوما توجه شود.

* در نهایت صنعت بیمه علی رغم اینکه بازرگانی است، اما در ۳۰ سال اخیر که نظام حقوقی در ایران تلفیق نظریه‌های 《 خطر + تقصیر 》 را برای مدیریت خسارت‌های این پرتفوی و جبران خسارت‌های مالی و جانی تواما، ملاک عمل قرار داده و بدین ترتیب روش مدیریت این پرتفوی را ماهیتا از بیمه گری بازرگانی به بیمه گری اجتماعی تبدیل و همچنان با ضرایب خسارت‌های بالا این صنعت در صدد است خدمات شایسته‌ای را به هموطنان عزیز ارائه دهد و ... خیلی نکات دیگر که فرصت کم مانع از شکافتن بسیط‌تر مبانی فنی و‌حقوقی، ملاک نرخ گذاری و مدیریت پرتفوی بیمه شخص ثالث وسایل نقلیه در این یادداشت میشود!

*نکته مهم دیگر که نویسنده متن انتقادی هم بدان اشاره کرده، ثابت بودن نرخ دیه سالانه برای هرنوع تصادف منجر به جرح یا فوت با هر نوع وسیله نقلیه که این قیاس پوپولیستی و سطحی در مورد یکسان بودن هزینه پرداخت خسارت برای همه وسایل نقلیه مقصر حادثه بطور یکسان نیز بدلیل اینکه ایشان به حاکمیت نظریه حقوقی تقصیر که نشات گرفته از تعالیم فقهی اسلام و مسئولیت قانونی و اجتماعی اشخاص در اجتماع در قبال سایرین و حقوق زیاندیدگان سرچشمه گرفته ودر کلیه حوادث منجر به فوت و جرح غیر عمدی اجرا میشود و ملاک تعیین هزینه جبران خسارت‌ها در همه حوادث و در هر محیط زندگی و شغلی و جرائم غیر عمدی میباشد، مختص رسیدگی به خسارت‌های تصادفات رانندگی نیست به هیچ وجه توجه نکرده و نمیکند!

*در خاتمه بعنوان یک کارشناس تحلیلگر بازار بیمه انتظار دارم طی این چند ماه که این متن انتقادی در رسانه نشر میابد، ضمن احترام و پذیرفتن اصل انتقاد و تعامل در یک جامعه مدنی و پاسخگویی منطقی به منظور روش شدن افکار بیمه گذاران از سوی نهاد ناظر قانونی و دولتی، بیمه مرکزی ایران، جوابیه مستدل و مستند در اختیار رسانه‌ها قرار داده شود تا هرگونه ابهام برطرف و گوشه‌ای از تاثیرات خدمات ارزشمند صنعت بیمه بازرگانی برای عموم هموطنان عزیزمان مشخص و بارز گردد.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت گوشت گوسفند، گوساله و مرغ + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت سکه و طلا امروز شنبه ۱۱ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز شنبه ۱۱ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

جزییات تعطیلی مدارس و ادارات استان‌های کشور یکشنبه ۱۲ اسفند

قیمت خودرو‌های سایپا امروز شنبه ۱۱ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ حرکت عاشقانه سحر ولدبیگی وهمسرش در جشن سالگرد ازدواجشان

عکس/ حال و هوای ۵۲ سال پیش جاده قدیم تهران - کرج

عکس/ ژست صمیمی شهناز تهرانی در کنار عباس قادری با تیپ پلنگی

زیبایی خیره کننده جنگل‌های مازندران در یک روز برفی

عکس/ تیپ اجق وجق جواد عزتی و همسرش با کلیپس دهه ۸۰ و عینک آفتابی

عکس/ مراسم عروسی گریس کلی و شاهزاده موناکو ۶۹ سال پیش با لباس نظامی

عکس/ ژست گرم و دوستانه پوری بنایی و فلور نظری ۱۳ سال پیش

عکس/ گریم متفاوت یکتا ناصر و امین حیایی در کوکتل مولوتف

عکس/ نمایی باورنکردنی از ۶۴ سال پیش فرودگاه کرمانشاه

عکس/ احتمال حضور رونالدو در تهران قوت گرفت

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

چگونه می توانم شغل مناسب پیدا کنم؟

پیش بینی قیمت دلار امروز ۱۲ اسفند ۱۴۰۳/ دلار به کریدور هشتم بازمی‌گردد؟

پیش بینی قیمت طلا و سکه امروز ۱۲ اسفند ۱۴۰۳/ قیمت طلا در آستانه سقوط؟

ماجرای طلاهای لاکچری ایتالیایی در بازار تهران چیست؟/ مردم گول نخورند، سودجویان به دنبال غالب کردن مصنوعات طلا‌های خارجی هستند

چرا پوشیدن جوراب به شما کمک می‌کند زودتر به خواب بروید؟

پیاده روی در پارک یا روی تردمیل، کدام بهتر است؟

کنایه عطاالله مهاجرانی به روحانیون

عکس/ پیام تبریک علی علیپور برای سرمربی پیشین پرسپولیس

تعطیلی مدارس ابتدایی اردبیل به دلیل بارش برف

سود سهام عدالت به‌زودی پرداخت می‌شود

دختر سیدحسن نصرالله هم از دست جلیلی ناراحت است

واریز عیدی بازنشستگان تأمین اجتماعی آغاز شد

فیلم/ مدیرعامل استقلال: تیم حفاظتی رونالدو گفته که به ایران نیاید

جیش الظلم مسئولیت شهادت دو نیروی بسیجی در سراوان را بر عهده گرفت

کشته شدن یکی از فرماندهان برجسته القاعده در سوریه

واکنش دبیر کل ناتو به مشاجره ترامپ و زلنسکی

شهادت دو مامور پلیس راهور در شهر ریگان + عکس

عکس/ چهره خندان همایون شجریان و علیرضا قربانی کنار هم

قیمت مصوب آش و حلیم در ماه رمضان اعلام شد

مدارس ابتدایی گیلان تعطیل شد

فیلم/ همه جملات عجیب و غریب جواد خیابانی در دربی

عکس/ طارمی نیمکت نشین بزرگ‌ترین بازی هفته سری آ

فیلم/ جناب خان محسن کیایی رو نابود کرد

پیام تسلیت رهبر انقلاب در پی درگذشت برادر حضرت آیت‌الله نوری همدانی

تمام مقاطع تحصیلی فیروزکوه فردا غیرحضوری شد

احتمال جیره‌بندی آب در تهران قوت گرفت

کنایه سنگین هاشمی‌نسب به داوری دربی

واکنش آذر منصوری به اظهارات امام جمعه قرچک

پزشکیان: با تغییر همتی هیچ مشکلی حل نمی‌شود

تعداد امضاکنندگان طرح استیضاح همتی اضافه شد

قیمت کیوی در آستانه ۲۰۰ هزار تومان

واکنش دنیامالی به غیبت در انتخابات فدراسیون فوتبال

فیلم/شباهت برنامه تازه گلزار و یکی از سکانس‌های بازیگری‌اش

دیدار تخت‌روانچی با قرقاش در ابوظبی + عکس

قانون جدید فوتبال: وقت‌تلف‌کردن دروازه‌بان = کرنر برای حریف

سککوک برنده جایزه عصر تراکنش در شاخه تامین مالی زنجیره تامین

فیلم/ تصاویر جالب از تجهیز پلیس راهور به پهپاد

پرسپولیس شاکی شد

عکس/ ایلان ماسک برای چهاردهمین بار پدر شد

اینفانتینو: ترامپ از من نخواست روسیه را به جام جهانی برگردانم

فیلم‌ها تا ساعت ۲ بامداد اکران می‌شود

فیلم/ طیب‌‌نیا از دولت رفته است؛ دولت فرمانده اقتصادی ندارد

این متهم معاملات خودرو به اعدام محکوم شد

پیش‌بینی بورس فردا یک‌شنبه ۱۲ اسفند ۱۴۰۳

خبر مهم وزیر صمت درباره روند توزیع کالابرگ

تاثیر دورهمی‌های خانوادگی بر آرامش روانی

عکس/ تحقیر و تمسخر زلنسکی در شبکه‌های اجتماعی

فیلم/ ترور دو نیروی بسیجی طرح امنیت در سراوان

قیمت جدید دام زنده امروز ۱۱ اسفند ۱۴۰۳ اعلام شد

منیزیم در کدام مواد غذایی است؟