تاریخ انتشار: ۱۱:۱۵ - ۰۷ ارديبهشت ۱۴۰۰
بانک مرکزی از قانونگذاری جا ماند

نظر آذری جهرمی درباره آینده رمزارز‌ها

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت: رمزارز‌ها پدیده‌ای هستند که آینده ناگزیر به سمت آن می‌رود بنابراین نباید از آن ترسید، ولی باید آگاهانه عمل کرد.

اقتصاد ۲۴- شب گذشته بحثی چندجانبه را با عنوان «رمزارز‌ها در ایران به کجا می‌رسند؟» در کلاب‌هاوس برگزار شد. این موضوع که با استقبال تعداد قابل توجهی از علاقه‌مندان و کارشناسان این حوزه روبه‌رو شد تا بامداد یکشنبه و حدود ۴ ساعت ادامه یافت.

نزدیک به ۲۳۰۰ نفر از مخاطبان این برنامه را در شبکه اجتماعی کلاب هاوس دنبال کردند. ازجمله کارشناسانی که در این گفتگو حضور داشتند، می‌توان به عباس آشتیانی (رئیس کمیسیون بلاکچین و رمزارز سازمان نظام صنفی رایانه‌ای کشور)، رضا قربانی (رئیس کمیسیون فین‌تک سازمان صنفی رایانه‌ای تهران)، نیما امیرشکاری (کارشناس بانکداری الکترونیک)، علیرضا کلاهی (عضو هیأت مدیره اتاق بازرگانی ایران)، علی میزانی، سهیل نیکزاد، سعید خوشبخت و مهدی عبادی به‌عنوان کارشناسان و فعالان این حوزه اشاره کرد. همچنین بسیاری دیگر ازجمله تریدرها، ماینر‌ها و معامله‌گران در این گفتگو به بیان دغدغه‌های خود در این حوزه پرداختند.

دقایقی بعد از شروع برنامه هم محمدجواد آذری‌جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات به این جمع اضافه شد تا بحث به‌گونه‌ای ادامه یابد که منتقدان به عملکرد دولت در حوزه رمزارزها، به‌طور مستقیم مشکلات و موانع موجود را با وزیری که به نوعی متولی اقتصاد دیجیتال کشور است، در میان بگذارند. تلاش همکاران تحریریه همشهری برای دعوت از مسئولان و کارشناسان بانک مرکزی برای حضور در این گفتگو ناکام ماند. اما همشهری آمادگی دارد این موضوع را از نگاه بانک مرکزی هم بررسی کند.

آذری جهرمی: رمزارز‌ها سرانجام در ایران هم فراگیر می‌شوند

محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در این گفت‌وگوی چندجانبه گفت: تکنولوژی بلاکچین، بانک‌های مرکزی را از بین نمی‌برد، بلکه جایگزین تراست می‌شود.

به‌عبارت دیگر، بلاکچین مرجع تراست را جابه‌جا می‌کند و در این میان بانک مرکزی جایگاه خود را حفظ خواهد کرد. آذری‌جهرمی به اغراق‌های صورت گرفته در مورد تأثیر رمزارز‌ها بر تحریم اشاره کرد و ادامه داد: گاهی در مورد این فرایند بزرگ‌نمایی می‌شود، به‌طوری که بار‌ها شنیده‌ایم که با استفاده از رمزارز‌ها می‌توان تحریم‌ها را دور زد. درحالی‌که کشور ما در لیست سیاه تحریم‌ها قرار دارد. البته شاید بتوان برخی معاملات خرد را از این طریق انجام داد، اما نمی‌توان در حوزه‌های کلان و خرید و فروش‌های گسترده از رمزارز‌ها برای دور زدن تحریم‌ها بهره‌برد.


بیشتر بخوانید: پشت پرده ذخیره بیت کوین توسط ماینر‌ها/ آیا جهش قیمتی در بازار رمزارز‌ها در راه است؟


با این حال، وزیر ارتباطات در این گفتگو معتقد بود که رمزارز‌ها با کمی تأخیر (lag) در کشور ما فراگیر می‌شود و ما باید در این زمینه خلاق و ریسک‌پذیر عمل کنیم. آذری جهرمی با اشاره به سیاستگذاری‌های فعلی در زمینه ارز‌های دیجیتال و تأکید بر اینکه سیاستگذاری‌های محافظه‌کارانه به‌معنای ناآگاهی سیاستگذاران از حوزه رمزارز‌ها نیست، گفت: اگرچه سیاستگذاران پولی کشور محافظه‌کارانه و دست به عصا در این زمینه حرکت می‌کنند، اما باید این محافظه‌کاری را به رسمیت شناخت و برای آن راه‌حل ارائه داد. با این حال، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، زیرزمینی شدن این صنعت را انکار نکرد و بر این باور بود که بسیاری از مردم در خانه‌ها، کارخانه‌ها و مزارع کشاورزی مشغول به استخراج رمزارز هستند.

آذری‌جهرمی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: این اتفاق (فراگیری رمزارزها) خواهد افتاد؛ بنابراین مردم نه باید به آن به‌عنوان مدینه فاضله نگاه کنند و نه از وارد شدن به این حوزه بهراسند.

ضرورت آموزش

عباس آشتیانی، رئیس کمیسیون رمزارز سازمان نظام صنفی رایانه‌ای کشور هم در این بحث داغ گفت: حاکمیت باید موضوع آموزش به مردم را توسعه بدهد، چراکه ما شاهد رشد قارچ‌گونه سوءاستفاده‌گر‌ها هستیم.

آشتیانی با اشاره به این که آمریکا سال‌هاست با چاپ پول بدون پشتوانه در حال تحمیل تورم خود به همه دنیاست، ادامه داد: رمزارزها، برای ثروت‌آفرینی و ارزش‌آفرینی بسیار مفید هستند و ما نباید با محروم شدن از مزایای آن، اقدام به‌خودتحریمی کنیم.

کارگروه‌های بررسی رمزارز‌ها

نیما امیرشکاری، کارشناس بانکداری الکترونیک هم در پاسخ به این سؤال که آیا برخورد حاکمیت درخصوص رمزارز‌ها مطابق با روند‌های جهانی است، گفت: این موضوع در بانک مرکزی مطرح شده و در حال بررسی است. بانک مرکزی کارگروه‌های بسیاری در این حوزه دارد و آن‌ها درحال فعالیت در این زمینه هستند.

امیرشکاری با اشاره به این که حاکمیت به‌دنبال آن است که مزایای این حوزه را جذب و مضرات ارز‌های دیجیتال را دفع کند، ادامه داد: مردم انتظار دارند که بانک مرکزی از معاملات پولی آن‌ها مراقبت کند، اما بانک مرکزی اکنون ابزاری برای مراقبت از پول‌های مردم در این حوزه ندارد.

سیاستگذاری و ساماندهی

همچنین علی‌رضا کلاهی‌صمدی، به‌عنوان فعال اقتصادی و عضو هیأت رئیسه اتاق بازرگانی ایران بر این باور بود، از آنجا که ما برق مازاد داریم، این انرژی می‌تواند به ماینینگ اختصاص یابد، اما با تعرفه‌های بالا، این حوزه به سمت زیرزمینی شدن سوق یافته است.

کلاهی با اشاره به اینکه این حوزه، سازماندهی مناسبی نشده است، ادامه داد: باید استخراج ارز‌های دیجیتال به جای درست و زمان درست هدایت شود؛ بنابراین موضوع پیک مصرف برق و استفاده از برق شهری از موضوعات بااهمیت به شمار می‌رود که باید به آن توجه شود.

کلاهی با تأکید بر این که برخورداری از یک سیاست منطقی در این عرصه ضرورت دارد، معتقد است که علت فرار سرمایه، ارز‌های دیجیتال نیستند و اگر سیاست درستی در پیش می‌گرفتیم، اکنون حجم ماینینگ بسیار بالایی داشتیم.

دنیا چه می‌کند؟

علی میزانی اسکویی، مدیرعامل شرکت فیکاس سوئیس هم در کلاب همشهری گفت: کشور‌های مختلف با حوزه رمزارز‌ها برخورد‌های متفاوتی دارند.

میزانی اسکویی با اشاره به مشاهدات خود از تجربیات کشور‌های دیگر ادامه داد: دنیا به این نتیجه رسیده که رمزارزها، آینده اقتصاد جهان هستند. به‌گفته او، قوانین دقیقی در این زمینه در سوئیس وجود دارد که البته قوانین جدیدی هم نیست.

این فعال حوزه رمزارز معتقد است که دولت سوئیس با این قضیه به‌طور عقلانی و با دید باز عمل می‌کند و فضای مناسبی برای کارآفرین‌ها ایجاد کرده است.

میزانی با اشاره به این که دولت سوئیس در مقایسه با بسیاری از دولت‌ها محافظه‌کارتر است، ادامه داد: شاید بگویید سوئیس، کشور متفاوتی است، اما اگر تهدیدی برای مردم در این کشور وجود داشت، حتما دولت سوئیس چنین فضایی برای این کار ایجاد نمی‌کرد. اگر صحبت از حمایت از مردم، خروج ارز و محافظه‌کاری باشد، دولت سوئیس باید خیلی محتاط‌تر از سایر کشور‌ها عمل کند.

به‌گفته او، این بازار می‌تواند فرصت مغتنمی برای کشور فراهم کند و بی‌توجهی، تحت عنوان محافظه‌کاری، می‌تواند خسارات بسیاری برای کشور به همراه داشته باشد.

میزانی با تأکید بر این که رمزارز‌ها برای کشور ارزآوری دارد، معتقد است که ما باید کار را برای جوانان کشور تسهیل کنیم، نه اینکه خود را کنار بکشیم یا مسئولیت را متوجه دیگران کنیم.

جاماندن بانک مرکزی

رضا قربانی، رئیس کمیسیون فین‌تک سازمان نظام صنفی رایانه‌ای استان تهران هم گفت: رمزارز ابزار پولدار شدن یا دور زدن تحریم‌ها و خروج ارز از کشور نیست.

قربانی با تأکید بر اینکه ساختار بانکی کشور مشکل دارد، ادامه داد: ما یک رگولاتوری (بانک مرکزی) داریم که از مردم جا مانده و حاضر نیست از عملکردش دفاع کند.

قربانی با اشاره به این که دولت باید قبول کند بازاری تشکیل شده که با روش‌های قدیمی نمی‌توان بر آن نظارت کرد، گفت: این موضوع ۳ راس دارد؛ مردم، کسب‌وکار‌ها و رگولاتور‌ها که دراین میان بانک‌مرکزی نمی‌خواهد به این حوزه ورود کند.

منبع: همشهری

ارسال نظر