اقتصاد ۲۴ - بحث ورود سرمایهها به بازار ارزهای دیجیتال و احتمال شکست سرمایه گذاران این بازار مجازی نگرانیهایی را برای مسئولان ایجاد کرده است. نگرانی بابت اینکه به جای ورود سرمایه گذاران در بورس و سایر بازارهای اقتصادی کشور نظیر مسکن و ... متاسفانه نقدینگی به سمت بازارهای مجازی روانه شده و، چون این بازار از جذابیت خاصی در سود آوری برای سرمایه گذاران برخوردار است، بنابراین کسی راغب به سرمایه گذاری در بازارهای داخلی که اکنون برای خیلیها نیز نامطمئن شده است، نیست.
بیم از پوچ شدن سرمایه سرمایه گذاران ارز دیجیتال
از طرفی، چون بازار مجازی ارزهای دیجیتال و بیت کوین از جایگاه مشخص و معینی برخوردار نیستند این احتمال وجود دارد که درطرفة العینی سرمایه سرمایه گذاران ارزهای دیجیتال پوچ و هوا شود. در چنین شرایطی رئیس مجلس شورای اسلامی اخیرا درنامهای به رئیس کل بانک مرکزی و وزیر امور اقتصادی و دارایی خواستار مسدود سازی درگاه پرداخت الکترونیک صرافیهای ارز دیجیتال شده است.
مبادله روزانه رمزارزها حتی در حد مبادلات روزانه سهام در بازار سرمایه کشور است با این وجود متولیان اصلی این حوزه یعنی بانک مرکزی و وزارت اقتصاد اقدام مؤثری در این زمینه که وجوه زیادی به حساب صرافیهای دیجیتال واریز میشود انجام ندادهاند.
بیشتر بخوانید: ارزهای دیجیتالی که نباید بخرید
طبق گفته محمد باقر قالیباف و به گواه آمار منتشره توسط سایتهای مبادله رمزارز، مبادله روزانه این رمزارزها حتی در حد مبادلات روزانه سهام در بازار سرمایه کشور است با این وجود متولیان اصلی این حوزه یعنی بانک مرکزی و وزارت امور اقتصادی و دارایی اقدام مؤثری در این زمینه که وجوه زیادی به حساب صرافیهای دیجیتال واریز میشود انجام ندادهاند.
اما از طرفی خیلیها معتقدند که بازار رمز ارزها و بیت کوین باید در کشور مقرراتی و ضابطهمند شود تا از این طریق هم دولت از محل انجام معاملات مالیات کسب سود کند و هم اینکه در شرایط تحریم رمز ارزها ابزاری برای تبادلات مالی شوند چرا که رصد معاملات این نوع ارزها در دنیا نامشخص است.
تبادلات مالی روزانه ۳ تا ۵ هزار میلیارد تومانی کشور در بازار مجازی رمز ارزها
در این باره رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس اخیرا با اشاره به فعالیت سایتهایی در کشورمان بدون نظارت بانک مرکزی در حوزه رمزارزهاگفته است: برآورد ما این است این سایتها روزانه بین سه تا پنج هزار میلیارد تومان تبادل دارند و این موضوع نشان میدهد که ضابطهمند کردن آنها ضروری است. محمدرضا پورابراهیمی با اشاره به اینکه رمزارزها پدیده جدید در اقتصاد کشور است و باید آن را مدیریت کنیم، میگوید: حذف رمزارزها از فضای تصمیم گیری، به صلاح کشور نیست. البته این موضوع از ماهها قبل در دستور کار کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی قرار گرفت و گزارش خود را در دو سر فصل تنظیم کردیم که گزارش نخست درباره ماهیت تولید رمزارز در داخل کشور و ایجاد فعالیتهای عملیاتی این حوزه است.
وی اضافه کرد: گزارش کمیسیون اقتصادی قرار است چارچوب قانونمند مشخصی را برای رمزارزها در نظر بگیرد تا بتوانیم در شرایط تحریمی از این ظرفیت استفاده کنیم و این موضوع به منابع ارزی کشور کمک کند.
پورابراهیمی گفت: هر گونه کسب و کار در اقتصاد و ارائه مجوزهای لازم برای درگاههای پرداخت برای لزوم شفافیت اطلاعات و سابقه فعالیت آنها باید با چارچوب و آئین نامه ضابطهمند باشد.
وی با اشاره به فعالیت سایتهایی در کشورمان بدون نظارت بانک مرکزی در حوزه رمزارزهایی با منشاء خارجی، افزود: برآورد ما این است این سایتها روزانه بین سه تا پنج هزار میلیارد تومان تبادل دارند و این موضوع نشان میدهد که ضابطهمند کردن آنها ضروری است و بانک مرکزی باید در این باره ورود کند.
جای خالی معاملات بیت کوین و رمز ارزها در بازار سرمایه
این کارشناس بازار سرمایه خاطر نشان کرد: به طور مثال در داخل کشور میتوان معاملات این نوع ارزهای مجازی را در بورس راه اندازی کرد و اجازه داده شود تا شرکتها در بازار سرمایه بتوانند سرمایه گذاران را در بورس به این بازار ترغیب کنند چرا که با این شیوه هم دولت از طریق کسب مالیات منتفع خواهد شد و هم اینکه بازار معاملات ارزهای دیجیتال در کشور ساماندهی و سازماندهی میشود. شهدایی افزود: همانگونه که در داخل کشور صندوق طلا و جواهر وجود دارد که البته حفظ و نگهداری آن نیز شاید هزینه بر باشد بنابراین میتوان با ایجاد تابلوی ارزهای دیجیتال در کشور معاملات بیت کوین و سایر رمز ارزها نیز قانونی شود.
اینکه برخی از مسئولان بلند پایه ار قانونمند کردن آن هراس دارند شاید به خاطر عدم شناختی که از فضای سرمایه گذاری در بازارهای نوپای دارد باشد.
وی اضافه کرد: به هر حال باید به این نتیجه رسید که همسو و همراه با دنیا در سرمایه گذاریهای اقتصادی حرکت کرد و خود را تافته جدا بافته ندانست. چرا که این نوع سرمایه گذاری یک سرمایه گذاری جدید است و اینکه برخی از مسئولان بلند پایه ار قانونمند کردن آن هراس دارند شاید به خاطر عدم شناختی که از فضای سرمایه گذاری در بازارهای نوپا دارد باشد.
این کارشناس بازار سرمایه پول و نحوه سرمایه گذاری برای کسب سود را بسیار هوشمند عنوان کرد و افزود: اگر جلوی سرمایه گذاری روی یک کالای سود آور گرفته شود سرمایهها از پنجره فرار و به سوی آن بازار خواهند رفت. در تمام کشورهای دنیا هیچ محدودیتی برای سرمایه گذاری وجود ندارد چرا که پول ماهیت سیالی دارد و خود به خود جذب بازارهای سود آور میشود.
تسلا بیت کوین را تنها گذاشت
مدیرعامل شرکت تسلا اخیر با اشاره به افزایش سریع استفاده از سوختهای فسیلی برای استخراج و نقل و انتقال بیت کوین اعلام کرد دیگر این ارز مجازی را به عنوان یک شیوه پرداخت برای خودروهای برقی خود قبول نمیکند. این در حالی است که کمتر از دو ماه پس از اینکه مدیرعامل شرکت تسلا اعلام کرد بیت کوین را به عنوان یک شیوه پرداخت برای خودروهای برقی خود قبول میکند، الون ماسک حالا در تضاد کامل با گفته قبلی خود اعلام کرده دیگر این ارز مجازی را به رسمیت نمیشناسد.
الون ماسک با اشاره به افزایش سریع استفاده از سوختهای فسیلی برای استخراج و نقل و انتقال بیت کوین مخصوصاً زغال سنگ که بیشترین آلایندگی را دارد، در توییتر اعلام کرد شرکتش نگران مقدار انرژی است که برای استخراج بیتکوین استفاده میشود. ماسک اشاره کرد ارزهای مجازی ایده خوبی در بسیاری موارد هستند و آینده خوبی پیش رو دارند، ولی ارزش آلوده کردن محیط زیست را ندارند.
گزارشها حاکی است که قیمت بیت کوین در حال سقوط است و اکنون به زیر ۵۰ هزار دلار رسیده است و معلوم نیست آینده این بازار و سایر بازارهای ارزهای مجازی در آینده چگونه باشد؛ بنابراین کارشناسان به سرمایه گذاران چنین بازاری توصیه میکنند که این بازار بازاری پرریسکی است و احتمال دارد که سرمایه سرمایه گذاران را از بین ببرد.