تاریخ انتشار: ۱۰:۰۱ - ۳۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
عضو کمیسیون انرژی مجلس در گفت‌وگو با اقتصاد۲۴ بررسی کرد؛

باید حدود ۲۰ درصد از تولید انرژی کشور را از منابع تجدیدپذیر تامین می‌کردیم/ آلمانی‌ها در این حوزه به‌ خوبی کار کرده‌اند

نخعی می‌گوید: منابع تجدیدناپذیر مثل انرژی‌های فسیلی محدودیت دارند و ما آمار نگران کننده‌ای در مورد تولید گاز کشور در افق ۲۰ ساله آینده داریم و طبیعتاً نیاز است که مانند همه جای دنیا روی منابع تجدیدپذیر بیشتر سرمایه‌گذاری کنیم.

اقتصاد۲۴ - محمد آیتی: باد، خورشید، و برق آبی سه منبع انرژی تجدیدپذیر هستند. انرژی‌های تجدیدپذیر بیشتر، انرژی را در چهار زمینه مهم تامین می‌کنند: تولید برق، گرمایش و سرمایش هوا و آب، ترابری و خدمات انرژی روستایی.

در سال ۲۰۱۷، سرمایه‌گذاری جهانی در انرژی‌های تجدیدپذیر بالغ بر ۲۷۹.۸ میلیارد دلار بود که چین با ۱۲۶.۶ میلیارد دلار ۴۵ درصد از سرمایه‌گذاری‌های جهانی را به خود اختصاص داده است. همچنین ایالات متحده ۴۰.۵ میلیارد دلار و اروپا ۴۰.۹ میلیارد دلار بر روی انرژی‌های تجدیدپذیر سرمایه‌گذاری انجام داده‌اند. در سطح جهان ۱۰.۵ میلیون شغل در ارتباط با صنایع انرژی‌های تجدیدپذیر وجود دارد.

در سال ۲۰۱۹، بیش از دو سوم ظرفیت برق تازه نصب شده در سراسر جهان، از گونه تجدیدپذیر بوده است.

حداقل ۳۰ کشور در سراسر جهان وجود دارند که در سطح ملی حداقل ۲۰ درصد از انرژی خود را از انرژی‌های تجدیدپذیر تامین می‌کنند. پیش‌بینی می‌شود که بازار‌های ملی انرژی‌های تجدیدپذیر در دهه آینده و پس از آن به‌شدت رشد کنند.

اهمیت این موضوع ما را بر آن داشت تا به سراغ مصطفی نخعی عضو کمیسیون انرژی مجلس برویم تا نظرات او را در این باره جویا شویم.


بیشتر بخوانید: شناسایی۴ متهم اصلی بهم خوردن تراز تولید و مصرف برق


او به اقتصاد۲۴ گفت: در بحث انرژی‌های تجدیدپذیر متاسفانه به آن چیزی که در قوانین پنج ساله توسعه یعنی برنامه ششم تکلیف شده بود، عمل نکردیم. ما احتمالاً حدود ۲۰ درصد از تولید انرژی کشور را باید از منابع تجدیدپذیر تامین می‌کردیم، ولی، چون استراتژی و نقشه راه مناسب و انسجام بین‌بخشی و هماهنگی و تعامل خوبی بین دستگاه‌های مربوطه نداشتیم، نتوانستیم به سهمی که طبق قوانین تعیین و تعریف شده بود برسیم.

نخعی یادآور شد: منابع تجدیدناپذیر مثل انرژی‌های فسیلی محدودیت دارند و ما آمار نگران کننده‌ای در مورد تولید گاز کشور در افق ۲۰ ساله آینده داریم و طبیعتاً نیاز است که مانند همه جای دنیا روی منابع تجدیدپذیر بیشتر سرمایه‌گذاری کنیم.

این عضو کمیسیون انرژی مجلس افزود: کشور ما در بحث انرژی‌های خورشیدی و بادی موقعیت ممتازی در دنیا دارد. برخی از دالان‌های بادی ما مخصوصاً در شرق کشور یا در استان خراسان جنوبی یا در شمال سیستان و بلوچستان دارای ظرفیت‌های بالایی از انرژی تجدیدپذیر هستند، ولی به‌دلیل سرمایه‌گذاری‌نکردن صحیح در این بخش نتوانستیم از این ظرفیت‌ها به‌درستی استفاده کنیم.

نماینده مردم نهبندان و سربیشه در مجلس یازدهم در ادامه عنوان کرد: هنر ما این شده که در برابر مصرف بالا فقط تولید را افزایش می‌دهیم و کار عملیاتی در جهت اصلاح الگوی مصرف و کاهش مصرف در کشور مشاهده نمی‌شود و گویا این رویکرد‌ها اصلاً در اولویت نیست. یکی از پاشنه‌های آشیل حوزه انرژی کشور همین اصلاح الگوی مصرف است که به آن توجه خاص و جدی نشده است و دور باطل افزایش مصرف و به تناسب آن افزایش تولید، بلای جان حوزه انرژی در ایران شده است.

وی در پاسخ به اینکه در حال حاضر چه کشور‌هایی در این حوزه عملکرد خوبی داشتند که می‌توانیم آن‌ها را الگو قرار دهیم؟ گفت: آلمانی‌ها در این حوزه به‌خوبی کار کرده‌اند و سرآمد هستند و حتی آمریکا نیز در برنامه‌های انتخاباتی جو بایدن سرمایه‌گذاری هنگفتی برای توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر درنظر گرفت که سهم بسیاری از انرژی‌های خود را به آن سمت سوق دهند. همچنین چینی‌ها نیز برنامه‌های خوبی در این رابطه دارند.

نخعی در پایان خاطرنشان کرد: ما حدی از تکنولوژی را در حوزه باد و خورشید در اختیار داریم. در زمینه تولید توربین‌های بادی، مپنا تا حد قابل قبولی کار کرده و در قسمت پنل‌های خورشیدی تعدادی از شرکت‌های بخش خصوصی در حال کار هستند، ولی ما در مرز‌های دانش نیستیم و با تکنولوژی روز دنیا فاصله داریم و نیاز به تحقیق و توسعه بسیار جدی در این زمینه است.

ارسال نظر