اقتصاد ۲۴-مناطق آزاد کشور، از طریق ایجاد امتیازات ویژه برای سرمایهگذاران نسبت به دیگر نقاط کشور به لحاظ جذب سرمایه موفقتر عمل کردهاند. این درحالی است که مشکلات کرونا و تحریم در ایران مشکلات زیادی را برای فعالان اقتصادی ایجاد کرده است. منطقه آزاد کیش با وجود امتیازات ویژهای که در حوزه توسعه اقتصادی دریامحور دارد، بسیاری از صنایع نفت و گاز و انرژی، شیلاتی و گردشگری و ... را در خود جای داده است و سالانه بر میزان این سرمایهگذاریها افزوده میشود.
سرمایهگذاری در حوزه صنایع منطقه آزاد کیش
بررسی روند ۸ سال گذشته منطقه آزاد کیش نشان از توفیقاتی در خصوص جذب سرمایههای بخش خصوصی دارد. بر این اساس منطقه آزاد کیش، در ۸ سال گذشته تاکنون میزان سرمایه گذاریهای جذب شده که به صورت میانگین ۲۵ درصد نسبت به مدت مشابه خود افزایش داشته، ۷۸ هزار میلیارد ریال در بخش غیرصنعتی و ۱۶ هزار میلیارد ریال نیز در بخش صنعتی سرمایه گذاری شده است که مجموعاً به ۹۴ هزار میلیارد ریال میرسد که۳۰ درصد سرمایه گذاریهای جذب شده در این مدت مربوط به سال ۹۹ است.
بیشتر بخوانید: ضرورت توجه به جایگاه ویژه مناطق آزاد در تدوین برنامه هفتم توسعه
با اینکه منطقه آزاد کیش در سال ۹۹ نسبت به سال ۹۸ با مانع بزرگ کرونایی مواجه بوده است، اما توانست از طریق امتیازاتی، چون حمایتهای بودجهای از سرمایهگذاران از طریق اعطای تسهیلات، برگزاری جلسات متعدد ستاد تسهیل و اعطای معافیاتهای گمرکی و مالیاتی به فعالان اقتصادی، سرمایه بیشتری نسبت به سال ۹۸ جذب کند. در سال ۹۸ رقم جذب سرمایهگذاری ۴هزار میلیارد تومان بودکه در سال ۹۹، این رقم در ۵۲ طرح مختلف به ۴۷۰۰میلیارد تومان رسید که رشد ۷۰۰ میلیارد تومانی را در این خصوص نشان میدهد. اکنون نیز ۱۷۰ طرح در حال اجرا در منطقه آزاد کیش وجود دارد که با با برآورد ۳۰ هزار میلیارد تومانی افق روشنی را به لحاظ حذب سرمایه در منطقه آزاد کیش ایجاد کرده است.
صنعت گردشگری و فناوری در کیش
از آنجا که اقتصاد گردشگری در منطقه آزاد کیش از قوت خوبی برخوردار است، در حال حاضر با اجرای پروژههای جدید در این حوزه بیش از ۵۰ هتل در حال ساخت در منطقه وجود دارد که افزایش ظرفیت ۱۳هزار و پانصد تخت مسافر را به دنبال دارد و باعث افزایش ظرفیتهای تفریحی در منطقه میشود.
یکی از دیگر حوزههای مورد توجه سازمان منطقه آزاد کیش در طی سالهای اخیر توسعه و گسترش سرمایهگذاری در حوزه شرکتهای دانش بنیان بوده است که در این راستا، اکنون ۵۰ شرکت مستقر دراین مرکزدر حوزههای صنایع با فناوری بالا (هایتک)، ارزهای بلاکچین و نظیرآن فعالیت دارند که باعث توسعه فعالیت و تعاملات اقتصادی ایران با کشورهای همسایه نیز میشوند. از نیمه دوم سال ۱۳۹۸ بیش از ۱۶۵ شرکت دانش بنیان، خلاق و فناورانه درخواست استقرار در مرکز نوآوری کیش را از طریق وبسایت موسسه علوم و فنون کیش و طرق دیگر ثبت کردهاند.
در واقع در شهریور ماه سال ۹۹، در جهت تقویت شرکتهای دانش بنیان مرکز نوآوری کیش با محوریت شهر هوشمند، توسعه اقتصاد دانش بنیان و اکوسیستم نوآوری، استارت آپی، اقتصاد دریا، محیط زیست دریا و گردشگری دریایی افتتاح شد.
در هر حال اقدامات و امتیازات متعددی از سوی سازمانهای مناطق آزاد داده شده است. این درحالی است که در این راستا یکی از مهمترین امتیازاتی که قرار است در راستای رفع موانع تولید برای فعالان اقتصادی فراهم شود، تخصیص حداقل ۵۰ درصد سپردههای هر یک از بانکهای مستقر در مناطق آزاد کشور به تامین مالی واحدهای تولیدی و فعالین اقتصادی همان منطقه است. در نهایت امتیازات این چنینی موجب شده است تا این جزیره با وجود موقعیت راهبردی، زیباییهای بی نظیر و توسعه همهجانبه اقتصادی و گردشگری مقصد گردشگران و فعالان حوزه تجارت و اقتصاد شود.