تاریخ انتشار: ۰۹:۱۵ - ۱۷ خرداد ۱۴۰۰

رجزخوانی سیاسی به جای مباحثه اقتصادی

اولین مناظره سیزدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری اگرچه با محوریت اقتصاد بود ولی حاشیه‌های سیاسی و شخصی بسیاری برای نامزد‌ها به همراه داشت.

اقتصاد۲۴- جدال لفظی این ۷ سیاستمرد ایرانی همین ابتدای مسیر ترکیب سیاسی و گرایش جناحی آنان را که پیش از این سیاسیون درباره آن اظهارنظر می‌کردند، به خوبی برای مردم روشن کرد؛ ۵ کاندیدای اصولگرا یعنی سیدابراهیم رییسی، محسن رضایی، سعید جلیلی، امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی و علیرضا زاکانی یک‌سوی میدان و محسن مهرعلیزاده و عبدالناصر همتی دو نامزد نزدیک به دولت و اصلاح‌طلبان سوی دیگر. سوالات مرتضی حیدری مجری مناظره، اقتصادی بود ولی نامزد‌ها از همان اولین کلام از پاسخ دادن طفره رفتند و یکدیگر را خطاب قرار دادند. موضع‌گیری‌ها آشکارا براساس دسته‌بندی‌های جناحی بود. ۵ نامزد اصولگرا بیشترین حملات خود را در اولین مناظره متوجه همتی کردند.

در مقابل همتی و مهرعلیزاده هم بیشتر از همه رییسی را هدف قرار دادند ولی با این حال جدال لفظی میان همتی با دیگر کاندیدا‌های اصولگرا نیز شدت گرفت و گاهی بحث بین همتی و زاکانی تند و آتشین پیش رفت. عملکرد دولت روحانی، عملکرد همتی در بانک مرکزی، مدارک تحصیلی رییسی و رضایی از جمله موضوعات مناقشه‌برانگیز در دور اول مناظره‌ها بود که باعث شد نامزد‌ها و ستاد‌های انتخاباتی آنان همچنان بحث درباره آن را حتی پس از اتمام مناظره ادامه دهند.

عصر روز شنبه وقتی همتی دید که قرار است تحت فشار ۵ کاندیدای اصولگرا قرار بگیرد ادبیات خود را تغییر داد. او در مقابل اینکه اصولگرایان منتقد عملکرد او در بانک مرکزی و دولت شده بودند، واکنش نشان داد و تحصیلات و توان کارشناسی اغلب رقبایش را به چالش کشید. اول یادآوری کرد که قبلا گفته مقابل ۵ رقیب ایستاده که این به ریاست رییسی فعالیت می‌کنند. سپس به جلیلی گفت که اقتصاد تجارت و اقتصاد نمی‌فهمد و کنایه‌ای هم به نحوه دریافت مدرک زاکانی زد. در ادامه خطاب به رضایی گفت «من که می‌دانم شما چگونه مدرک گرفتید؛ استادان را مجبور می‌کردید که به دفتر شما بیایند از شما امتحان بگیرند.» اظهاراتی که البته با واکنش رضایی مواجه شد و ابتدا گفت که «من با زور اسلحه به دانشگاه اقتصاد نرفتم؛ من قبل از انقلاب در دانشگاه علم و صنعت مهندسی مکانیک می‌خواندم، مدرک دکترای اقتصاد من را دکتر عارف از دوستان ایشان امضا کرده‌اند.»


بیشتر بخوانید: برگزاری دومین مناظره کاندیدا‌های ۱۴۰۰ با موضوع سیاسی اجتماعی


همتی همچنین به اظهارات چندی پیش رضایی اشاره کرد و به کنایه گفت که «الان ۶ ماه است که منتظریم با گروگان‌گیری کاری کنی که درآمد ارزی کشور به جایی برسد!» کنایه‌ای که البته رضایی به آن پاسخ گفت. هرچند او درحالی تاکید کرد «من سربازم و طبیعی است که وقتی امریکایی‌ها تهدید کنند، «رجز» می‌خوانم» که ازقضا یکی از محور‌های کسب درآمد برای کشور را در برنامه اقتصادی‌اش، جذب گردشگر خارجی قرار داده است. به هر حال، اما رضایی در ادامه فراتر رفت و همتی را تهدید کرد که پس از به قدرت رسیدن در پاستور، او را به‌خاطر عملکردش به دادگاه معرفی می‌کند!

مهرعلیزاده هم تاحدودی به سبک همتی وارد عمل شد، اما به مراتب آرام‌تر و مسلط‌تر. او تحصیلات آکادمیک رییسی را زیر سوال برد. اما رییسی که سعی داشت از جدال لفظی پرهیز کند و احتمال به توصیه مشاورانش، نمی‌خواست وارد بگومگو شود، صرفا این ادعا را رد کرد و آن را نادرست جلوه داد. پس از پایان مناظره، اما ستاد رییسی با صدور اطلاعیه‌ای اعلام کرد که او در سال ۸۰ با قبولی در کنکور دکترای مدرسه عالی شهید مطهری در رشته فقه و حقوق خصوصی ادامه تحصیل داد. مهرعلیزاده، اما به جز این، انتقاد دیگری هم به رییسی وارد کرد و به کنایه گفت که «مردم می‌گویند آقای رییسی «سندروم پست بی‌قرار» دارد.» کنایه‌ای که رییسی یک روز بعد، در یک سخنرانی این‌طور به آن واکنش نشان داد: «خانواده‌ام اشک ریختند که وارد عرصه انتخابات وارد نشو، ولی به آنان گفتم تکلیف من چیز دیگری است؛ قرار نیست با تهمت و افترا متوقف شویم و با کمک مردم پیش خواهیم رفت.»

حملات پرتعداد ۵ کاندیدای اصولگرا همچنین واکنش دولت را برانگیخت و ساعتی پس از تمام مناظره، علی ربیعی، سخنگوی دولت با ارسال نامه‌ای به ریاست صداوسیما، با اشاره به اتهام زنی‌های متعدد کاندیدا‌ها علیه دولت، باید فرصتی برای پاسخ در اختیار دولت قرار گیرد؛ مرقومه‌ای که از «پاستور» به «جام‌جم» رفت، اما دست‌کم تا زمان نگارش این گزارش، هنوز مسیر بازگشت را طی نکرده و پاسخی دریافت نشده است.

منبع: اعتمادآنلاین
ارسال نظر