اقتصاد ۲۴- امروز دومین دور از مناظرههای سیزدهمین دوره از انتخابات ریاستجمهوری برگزار میشود. اما هنوز حاشیههای مناظره اول ادامه دارد. همچنان سیاستمداران در نقد دور اول اظهارنظر میکنند و تاکید دارند که نوع رفتار نامزدها نهتنها مردم را به رای دادن تشویق نکرد، بلکه در مواردی به تشدید نگاه منفی مردم نسبت به وضعیت دامن زد.
برخی نظرسنجیهای غیررسمی هم که در شبکههای اجتماعی منتشر شده، نشان میدهد که وضعیت اقبال مردم نسبت به نامزدها همچون گذشته بوده و تغییری در شرایط نه چندان مطلوب مشارکت حاصل نشده است.
نوع ادبیاتی که نامزدها در دور نخست مناظرهها به کار گرفتند بیش از آنکه برنامههایشان را شفاف کرده باشد، صرفا نوعی جدال لفظی و «رجزخوانی سیاسی» بود و همین هم باعث شده پس از مناظره اول، تقریبا هر ۷ کاندیدا مورد انتقاد افکار عمومی قرار بگیرند. هرچند چهرههای سیاسی هم از این منظر با شهروندان همدل بودند؛ محمدرضا عارف، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در این باره به ایسنا گفته است: «نامزدهای محترم انتخابات میتوانستند از فرصت این مناظره برای تبیین برنامههای خود بهویژه در موضوع اقتصاد استفاده بهتری کنند، اما با کمال تاسف این فرصت عمدتا به اتهامزنی به یکدیگر و طرح مسائل حاشیهای طی شد.»
البته برخی در حمایت از این یا آن کاندیدا، از رفتار دیگر کاندیداها انتقاد کردند؛ انتقاداتی که عمدتا رنگ و بوی جناحی داشت. چنانکه محمدعلی موحدیکرمانی دیروزبا اشاره به صحبتهای مهرعلیزاده و همتی درباره رییسی آنان را تهدید به ردصلاحیت کرد؛ «بترسید که گرفتار ردصلاحیت خود توسط شورای نگهبان شوید که در این صورت مبتلا به رسوایی و خواری در دنیا و عذاب الهی در آخرت خواهید شد!»
بیشتر بخوانید: تهدید به رد صلاحیت نامزدها تا لحظه آخر
به هر حال تا روز گذشته نظرسنجیهای رسمی و غیررسمی نشان از این دارد که نمودار اقبال عمومی برای شرکت در انتخابات هنوز تکان چندانی نخورده و حتی برخی مدعی شدهاند که این میزان اثر منفی از مناظرهها گرفته و اندکی افول داشته است. مناظرهها البته تاحدودی منجر به جابهجایی چند کاندیدا شده است.
آنطورکه از مطالعه حدود ۱۰ نظرسنجی (عمدتا غیررسمی) دستگیرمان میشود، همتی و رضایی و البته امیرحسین قاضیزاده کمی بیش از گذشته مورد توجه قرار گرفتهاند. البته در همین حال هم برخی احزاب اصلاحطلب مانند کارگزاران سازندگی حمایت خود را از همتی افزایش دادهاند. ضمن آنکه همتی و رییسی بیش از ۵ کاندیدای دیگر بهدلیل رفتارشان در مناظره اول مورد نقد قرار گرفتند.
برخی مراکز نظرسنجی هم اعلام کردهاند که دادههای آنان نشان از کاهش نسبی محبوبیت رییسی دارد و در این میان برخی مدعی شدند که این میزان تا حدود ۸ درصد از مجموع آرای او کاسته است. هرچند باید توجه داشته باشیم که این دادهها در مراکز مختلف، متفاوت است و در مراکزی که به هرکدام از کاندیداها نزدیک هستند، نتایج منتشرشده به نفع کاندیدای موردحمایتشان است.
در همین حال کمیته تبلیغات انتخابات صداوسیما در تصمیمی متفاوت اعلام کرده که قرار است به رییسی ۵ دقیقه فرصت بدهد تا به آنچه این کمیته اتهامات همتی و مهرعلیزاده علیه رییسی میداند، پاسخ دهد. تصمیمی که مطابق انتظار موجی منفی و انتقادی را نسبت به رییسی در شبکههای اجتماعی به راه انداخت و همتی هم در نقد آن، به طعنه گفت که در جریان مناظره اول، ۲۹ بار به او تهمت زدهاند و از آنجا که این اتهامات از سوی ۴ نفر مطرح شده، باید به او ۲۰ دقیقه فرصت بدهند!
هرچه بود، این ۷ کاندیدا عصر امروز برای دومینبار روبروی یکدیگر میایستند تا پیرامون مسائل مختلف فرهنگی، اجتماعی و سیاسی با یکدیگر مناظره کنند.