تاریخ انتشار: ۱۱:۱۶ - ۲۱ خرداد ۱۴۰۰

درخواست راه‌اندازی مجدد فارم رفسنجان

رییس هیئت مدیره گروه توسعه سرمایه گذاری ایران و چین در روز‌های اخیر در نامه‌ای به مدیر عامل شرکت توانیر، خواستار راه‌اندازی مجدد پروژه فارم رفسنجان شده است.

اقتصاد ۲۴ - با شدت گرفتن گرمای بی سابقه در سه ماهه اول امسال و خشکسالی‌های اخیر، قطعی برق به یکی از مشکلات اساسی کشور تبدیل شد. بسیاری دلیل این قطعی‌ها را استخراج رمزارزها چه به صورت مجاز و چه غیرمجاز می‌دانستند. با این حال بر اساس تصمیم هیئت دولت و نظر رییس جمهور، استخراج رمزارز تا پایان شهریور ممنوع اعلام شد.

اردکانیان وزیر نیرو پیش از ظهر روز چهارشنبه ۱۹ خرداد در حاشیه جلسه هیئت وزیران در جمع خبرنگاران در رابطه با قطعی برق این روزها اظهار داشت: ما امسال علی رغم پیش بینی‌هایی که داشتیم با چند وضعیت غیر متعارف مواجه شدیم. یکی گرمای زودرس بود و فروردین و اردیبهشت چندین درجه افزایش دما داشتیم و به معنای استفاده زود هنگام از وسایل سرمایشی بود. بخشی از این موضوع مربوط به رمز ارزها بود. اعلام شد ۱۰ درصد انرژی تولیدی رمز ارزها در ایران است. ماینرهای مجاز تا پایان فصل گرما همکاری کرده و خاموش شدند. مجموع این موارد باعث شد در ۳۰ اردیبهشت با اوج باری مواجه شدیم که سال قبل در اواخر خرداد و سال قبل‌تر در تیر ماه اتفاق افتاده بود.


بیشتر بخوانید: توقیف ۴۵هزار دستگاه غیرمجازِ رمز ارز در کشور


دستور ممنوعیت استخراج رمزارز، شامل تمام شرکت‌های ماینینگ با مجوز وزارت صمت و سایر کسانی که به صورت غیرقانونی فعالیت می‌کنند است.

روز گذشته دکتر حسن روحانی تاکید کرد که برای قانونمند شدن فعالیت رمزارزها در ایران باید زودتر اقدام شود. او در جلسه هیئت دولت عنوان کرد: تولید رمزارز تا پایان شهریور ماه اکیدا ممنوع است و وزارت خانه های اطلاعات ،ارتباطات و فناوری اطلاعات و نیرو مسئول برخورد و قطع برق این مراکز هستند.

با اعلام این دستور، شرکت‌ها و افراد زیادی متضرر شده‌اند. علاوه بر سرمایه‌ کسب و کارها که در این مدت بلااستفاده باقی می‌ماند، کارمندان آنها نیز بیکار باقی می‌مانند. آشتیانی رئیس کمیسیون رمزارز نظام صنفی رایانه‌ای کشور با بیان اینکه ممنوعیت باید همراه با بیمه بیکاری باشد، خاطرنشان کرد: در حال حاضر کسب‌وکار پیرامون رمز ارزها راه افتاده است که دستورات شتاب‌زده آسیب‌زا خواهد بود. این کسب‌وکارها در برابر کارمندان خود وظایفی دارند که با دستورات شتاب‌زده به مشکل بر می‌خورند. اگر این دستور اجرایی شود، باید برای کارمندان این صنعت بیمه بیکاری در نظر گرفته شود.

فارم ماینینگ رفسنجان

پروژه بزرگترین فارم ماینینگ ارز دیجیتال که در سال ۱۳۹۸ در رفسنجان آغاز به کار کرده است، در مسیر فعالیت خود با فراز و نشیب‌هایی روبرو بوده است. به خصوص در یک سال گذشته که استخراج رمزارزها در ایران به شکل ویژه‌ای بر سر زبان‌ها افتاده است و این صنعت با مسائلی همچون قانون‌گذاری و کسب مجوزهای لازم و همینطور مشکل تامین برق مواجه بوده است.

این شرکت با جواز تاسیس شماره ۹۹/۴۶۱۳۶ مورخ ۱۳۹۹/۸/۲۷ وزارت صمت، در تاریخ ۵ اردیبهشت ۱۴۰۰ اقدام به اخذ پروانه بهره برداری نموده است که به جذب سرمایه‌گذاری خارجی ۱۵۰ میلیون دلاری منتج شده است.

درخواست راه‌اندازی مجدد فارم استخراج رمزارز رفسنجان

در متن این نامه آمده است که در نتیجه تعطیلی این پروژه تا پایان شهریور ماه، مشکلات عدیده‌ای دامن‌گیر این شرکت شده که جامعه ۲۰۰ نفره مهندسین و کارگران این شرکت از عواقب آن مصون نمانده‌اند. علاوه بر آن اعتبار تعهدات یک قرارداد بین‌المللی با سرمایه‌گذاری خارجی زیر سوال رفته است.

مطابق جواز تاسیس، میزان برق اختصاص یافته به این شرکت، ۱۴۰ مگاوات مصوب شده است که تا زمان دستور خاموشی ۳۰ مگاوات کمتر از سقف مجوز فوق مصرف می‌شده است. همچنین در ادامه این نامه آمده است که سرمایه‌گذار خارجی نسبت به خروج یک کانتینر از دستگاه‌های ماینر موجود در محل منطقه ویژه اقتصادی رفسنجان اقدام نموده است.

محمد حسن رنجبر، رییس هیئت مدیره گروه توسعه سرمایه گذاری ایران و چین، در نامه‌ای به متولی زاده از او خواست تا دستور از راه‌اندازی مجدد فارم رفسنجان و از سرگیری فعالیت این پروژه در ساعات غیر پیک (۱۲ نیمه شب تا ۱۰ صبح) صادر شود.

نظر سایر شرکت‌های مجاز استخراج در مورد قطعی برق چیست؟

تاکنون شرکت‌های زیادی برای فعالیت در این حوزه اقدام کرده‌اند، اما تاکنون حدود ۴۰ شرکت مجوز بهره‌برداری استخراج رمزارز دریافت کرده‌اند که در شرایط حال حاضر، تمام آنها غیرفعال هستند.

به نقل از دیجیاتو علی امیری دیگر فعال حوزه ماینینگ و صاحب مزرعه استخراج رمز ارز مجاز نیز از برخوردهای دستوری وزارت نیرو برای قطع فعالیت مزارع استخراج مجاز سخن گفت. وی در اینباره عنوان کرد: اگر شرکت برق واقعا به مشکل کمبود برخورد کرده، اشکالی ندارد. اگر زنگ بزنند و از ما بخواهند که دستگاه‌هایمان را خاموش کنیم، این کار را انجام می‌دهیم. در هر صورت ما چینی نیستیم که حرفشان را گوش نکنیم. ما ایرانی هستیم و خودمان هم در خانه مشکل قطعی برق داریم و شرایط را درک می‌کنیم. اما اینکه بخواهند برق ما را به زور قطع کنند و از طرف دیگر برنامه‌ریزی درستی برای رفع مشکلات کمبود برق نداشته باشند، این باعث می‌شود مزرعه‌دارها ماینرهای خود را به افرادی بفروشند که استخراج خانگی می‌کنند و اگر این اتفاق بیفتد دیگر کنترل وضعیت غیرممکن خواهد بود. این اتفاق همین الان هم دارد می‌افتد. همانطور که اعلام شده ۷۰ درصد ماینینگ‌ها در ایران دارد به صورت غیرقانونی انجام می‌شود که این‌ها همگی نتیجه سیاست‌گذاری‌های اشتباه است.

کلام آخر

با توجه به نظرات فعالان حوزه رمزارزها، برخورد قهری با شرکت‌های استخراج ارز دیجیتال، روش درستی برای کنترل و مدیریت این رشته فعالیت‌ها نخواهد بود. این محدودیت‌ها موجب گسترش فعالیت غیرقانونی و تداوم مشکلات قبلی و پیدایش مسائل جدید خواهد شد. درخواست کاربران و فعالان بر قانون‌گذاری صحیح و مناسب است تا شرکت‌ها و افراد بتوانند در این حوزه سرمایه‌گذاری کنند. همچنین اعمال محدودیت‌ها باید به گونه‌ای باشد که سبب توقیف تولید و فعالیت اشخاص نشود و قانون برای همه به صورت یکسان اجرا شود.

منبع: میهن بلاکچین

ارسال نظر