تاریخ انتشار: ۱۲:۵۴ - ۲۵ خرداد ۱۴۰۰

بورس حباب نداشته است

رئیس سازمان بورس با رد حباب بورس گفت: شاخص بورس همسو با دیگر بازار‌ها حرکت کرده است و نمی‌توان از واژه حباب برای بازار سرمایه استفاده کرد.

اقتصاد ۲۴- محمدعلی دهقان دهنوی، در بیست و چهارمین نشست هیات نمایندگان اتاق تهران افزود: در چند وقت گذشته به صورت مکرر صحبت از واژه حباب در شاخص بورس شده و افراد زیادی از واژه تخلیه حباب یاد کرده بودند. حتی از زمانی که شاخص بورس روی کانال ۲۳۰ هزار واحد قرار داشت برخی هشدار از ورود شاخص بورس به مرحله حباب داده بودند، در حالی که اکنون شاخص بورس در کانال یک میلیون و ۲۰۰ هزار واحد قرار دارد و چهار برابر آن زمان رشد کرده، است.

وی با بیان اینکه یکی دیگر از استدلال‌های نادرستی که در کنار حباب عنوان شده بود مقایسه رشد بورس با رشد واقعی اقتصاد است، گفت: اگر در یک سالی رشد اقتصادی سه درصد بود تولیدکنندگان حاضر بودند فقط سه درصد افزایش قیمت داشته باشند یا اگر رشد اقتصادی سه درصد منفی بود قیمت محصولات خود را تا سه درصد کاهش می‌دادند؟

رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار افزود: زمانی که در مورد بورس و قیمت دارایی‌ها صحبت می‌شود در مورد متغیر اسمی صحبت می‌شود، در نتیجه مقایسه یک متغیر اسمی با متغیر واقعی بسیار مقایسه نادرستی است، چرا که قیمت دارایی‌ها تحت تاثیر عوامل زیادی قرار دارد.

دهقان دهنوی ادامه داد: واقعیت اقتصاد این است که قیمت دارایی‌ها نسبت به تورم انتظاری و انتظاراتی که فعالان اقتصادی از آینده اقتصاد دارند شکل می‌گیرد، این یک حقیقت تلخ است که در ماه‌های ابتدایی سال گذشته انتظاراتی مبنی بر رسیدن قیمت دلار به عدد‌های بالایی در اقتصاد شکل گرفته بود، زمانی که این انتظار وجود دارد نمی‌توان از واژه حباب استفاده کرد.

وی تاکید کرد: این اقدامی عقلانی است که وقتی فردی پیش‌بینی می‌کند قرار است قیمت دلار با افزایش همراه شود و ارزش پول ملی با کاهش همراه شود سرمایه‌های خود را برای حفظ ارزش دارایی خود، سرمایه‌های نقد خود را به دارایی فیزیکی مانند ارز، مسکن و سهام کند.

رئیس سازمان بورس با رد ادعای حباب بورس گفت: همه بازار‌ها در چند وقت گذشته با نوسان قیمتی همراه بودند، به عنوان نمونه افرادی بودند که سکه را در قیمت ۱۶ میلیون خریداری کردند، اما اکنون قیمت آن به ۱۰ میلیون رسیده که این آمار نشان دهنده کاهش قیمت سکه است؛ بنابراین شاخص بورس هم همسو با دیگر بازار‌ها حرکت کرده و حدود ۴۰ درصد کاهش داشته است.


بیشتر بخوانید: وقتی کسی زیر بار سقوط بورس نمی‌رود


دهقان دهنوی با اشاره به اینکه عوامل مختلفی در تغییر تحولات بورس دخیل بودند به عامل کاهش نرخ بهره بانکی اشاره کرد و گفت: در هر جای دنیا زمانی که نرخ بهره کاهش پیدا می‌کند تمایل به سمت بازار دارایی‌ها با افزایش همراه می‌شود و پول از سمت سپرده‌ها به سمت بازار دارایی‌ها سوق پیدا می‌کند.

وی با بیان اینکه مردم از بورس استقبال کردند و سرمایه‌های خود را وارد این بازار کرده اند، افزود: بازار سرمایه از محل حضور مردم توسعه فعالیت پیدا کرده که در کنار آن نقش و جایگاه این بازار در اقتصاد کشور با افزایش همراه شد، اما تعداد قابل توجهی از مردم که در قیمت‌های اوج و در ماه تیر و مرداد وارد بورس شدند به دلیل قرار گرفتن شاخص بورس در مسیر نزولی دچار ضرر و زیان سنگینی شدند. قطعا این موضوع برای ما نارحت کننده است و به عنوان دغدغه محسوب می‌شود، در این مورد فکر خواهیم کرد که چگونه می‌توان در آینده از بروز چنین مشکلاتی جلوگیری کرد.

رئیس سازمان بورس و اورای بهادار با بیان اینکه ماهیت بورس ریسک و جبران بورس در خود بورس است، گفت: اکنون شاخص بورس در محدوده کانال یک میلیون و ۱۵۴ هزار واحد قرار دارد و شاخص بورس بار‌ها در سنوات گذشته هم ریزش داشته، درست است که با این شدت ریزش نداشته، اما تا ۲۰ درصد کاهش پیدا کرده، اما حدود ۶ ماه بعد، از کانالی که ریزش داشت عبور کرد و از آن فراتر هم رفته است.

وی افزود: باید فرهنگ‌سازی کنیم و به مردم آموزش دهیم تا ترغیب و ترویج کنیم کسانی که از دانش کافی برای سرمایه‌گذاری در بورس برخوردار نیستند روش سرمایه‌گذاری غیرمستقیم مانند صندوق‌های سرمایه‌گذاری و سبدگردان‌ها را انتخاب کنند.

رئیس سازمان بورس با بیان اینکه چند سال بود که فشار‌های زیادی برای انتشار صورت‌های مالی سازمان بورس وجود داشت به راحتی این اقدام انجام و صورت‌های مالی منتشر شد، افزود: در این پنج ماه هر آنچه را که در توان بود انجام دادیم، اما تا نقطه مطلوب راه زیادی وجود دارد.

معاون وزیر اقتصاد و دارایی به بازنگری بحث عرضه اولیه‌ها اشاره کرد و افزود: عرضه اولیه باید به صورت صرف سهام باشد که پول به صورت مستقیم وارد شرکت‌ها شود نه اینکه سهامدار عمده از طریق فروش سهام پول خود را از بازار خارج کند. به گفته وی، دستورالعمل شرکت‌های سهامی عام مبتنی بر پروژه را نهایی کرده ایم و در هفته جاری یا هفته آینده آن را ابلاغ خواهیم کرد.

ارسال نظر