اقتصاد۲۴- معصومه شهبازی، مدیر محیط زیست سازمان منطقه آزاد انزلی در گفتگو با خبرنگار اقتصاد۲۴ با اشاره به برنامههای این سازمان در ارتباط با فعالیتهای پیشگیری از آلودگی محیط زیست در فاز تجارت و گردشگری اظهار داشت: در بهار ۱۳۹۵، برای نخستین بار در فاز تجارت و گردشگری منطقه آزاد انزلی، طرح تفکیک زباله از مبداء با استقرار سطلهای مدرن تفکیک در هفت مکان پرتردد این منطقه اجرایی شد. تعداد یک هزار غرفه تجاری در مجتمعهای تجاری ونوس، ستاره شمال و کاسپین در حال فعالیت هستند که به دلیل حجم بالای ورود گردشگران به این مجتمعها و رونق کسب و کار در این بخش از منطقه که از جذابیتهای گردشگری بیشتری برخوردار است، شاهد افزایش و ازدحام زباله هستند.
او ادامه داد: پیش از این، در دو روستای منطقه طرح تفکیک زبالهتر و خشک از مبداء شروع و زبالهتر جمع آوری شده به دو ایستگاه تولید کود ورمی کمپوست ارسال شد.
بیشتر بخوانید: بازدید مدیرعامل سازمان منطقه آزاد انزلی از مرکز تفریحات دریایی
وی افزود: اجرای طرح تولید کود آلی ورمی کمپوست در محدوده منطقه با بهره مندی از ظرفیت جوامع محلی منطقه، علاوه بر ایجاد اشتغال خانوادههای روستایی موجب حذف کود شیمیایی و افزایش تولید ارگانیک محصولات کشاورزی شده است.
مدیریت بهینه پسماند روستایی
مدیر محیط زیست سازمان منطقه آزاد انزلی با تاکید بر اینکه در ادامه یکی از گامهای مدیریت محیط زیست سازمان منطقه آزاد انزلی تبیین برنامههای مدیریت بهینه پسماند روستایی در روستاهای اطراف تالاب است، تصریح کرد: با آموزش اصلاح الگوی مصرف، آموزش تفکیک زباله از مبدا، بازیافت پسماندهای قابل بازیافت و آموزش تولید کمپوست در منازل به منظور کاهش زبالهتر خانگی، قصد دارد فرآیند دفع زباله از روستاهای منطقه به ویژه روستاهای حاشیه تالاب (طالبآباد و حسنرود) را بهبود بخشیده و در کل تولید زباله در روستاها را کنترل کرده و کاهش دهد.
شهبازی خاطرنشان کرد: بر اساس توافق بین سازمان منطقه آزاد انزلی (مدیریت محیط زیست) و انجمن بانوان امدادگر گیلان مقرر شد این انجمن بر اساس سوابق و تجربیات گذشته خود در زمینه اصلاح الگوی مصرف؛ ارتقای سطح آگاهیهای عمومی؛ تفکیک پسماندهایتر و خشک؛ مدیریت بهینه پسماند و درصورت امکان تولید کمپوست و به منظور توانمند سازی ساکنان روستاهای واقع در منطقه آزاد انزلی آموزشهای لازم را ارائه کند.
تو ادامه داد: تفکیک از مبداء پسماندها به منظور افزایش راندمان سیستمهای بازیافت مواد به اجرا در میآید. وظیفه این انجمن به عنوان مجری طرح تا این مرحله و تبدیل زبالهتر به کمپوست میباشد. توانمندسازی زنان روستایی و آموزش مهارتهای منطبق با امکانات محلی هدف اصلی از ارائه این طرح است.
تولید محصولات ارگانیک در انزلی
اودر بخش دیگری از صحبتهایش به طرحی درباره الگوی تولید محصولات ارگانیک (برنج ارگانیک) اشاره کرده و گفت: بخش کشاورزی یکی از مهمترین بخشهای اقتصادی است که تامین کننده حدود یک چهارم اشتغال، یک سوم صادرات غیرنفتی و یک چهارم تولید ناخالص داخلی است. کشاورزی ارگانیک میتواند بعنوان یکی ازمهمترین سیستمهای جایگزین سیستمهای رایج تولیدی نقش آفرینی کند زیراهدف آن ایجاد نظامهای تولیدی کشاورزی یکپارچه و انسانی است که تضادی با منافع زیستمحیطی و اقتصادی ندارد. کشاورزی ارگانیک میتواند از لحاظ حفاظت محیطزیست و منابع تجدیدناپذیر، بهبود کیفیت موادغذایی، کاهش تولید فرآوردههای مازاد و غیرضروری و جهتگیری مجدد بخش کشاورزی به سوی نیازهای بازار، مؤثر واقع شود.
شهبازی تصریح کرد: باتوجه به جایگاه ویژه مناطق آزاد تجاری در جلب سرمایهگذاریها و توسعه صادرات غیرنفتی و نقش تولید محصولات سالم و ارگانیک در توسعه پایدار و بهرهوری فعالیتهای این مناطق، نقش ویژه منطقه آزاد انزلی در این راستا بیش ازپیش نمایان میشود، زیرا بیشترین درصد مساحت آنرا اراضی کشاورزی تشکیل میدهد که به عنوان برنامه اصلی دربند یازده برنامه پنجساله ششم و در راستای اقتصاد مقاومتی دیده شده است. جهت اجرای این بند و جهت افزایش بهرهوری مزارع وافزایش امنیت غذایی، طرح تولید محصولات ارگانیک با محوریت تولید برنج بعنوان اصلیترین محصول کشاورزی منطقه، در دستور کار قرار گرفت.
وی در پایان خاطرنشان کرد: طرحی که درصورت موفق شدن، ضمن افزایش امنیت غذایی، حفاظت خاک، آب و محیط زیست، میتواند نقش موثری درارتقای معیشت کشاورزان، بهبود اشتغال و در نتیجه توسعه پایدار روستایی ایفا کند.