اقتصاد۲۴- کارگران هفتتپه که در عرصه اعتراضات کارگری بعد از انقلاب ۵۷ پیشرو بودند، ۵ سال با صدای بلند، اعتراضات و مطالبات خود را با صدای بلند فریاد میزنند تا نشان بدهند که سکوت در برابر ظلم و فساد به معنای تداوم بیشتر رنج است. کار به جایی رسید که شهر شوش به دلیل همین اعتراضات در صدر اخبار کارگری در جهان قرار گرفت. کارگران آنقدر پای مطالبات و حقوق حقه خود ایستادند و آنچنان در برابر حبس و اخراج از کار مقاومت کردند که بالاخره گوشها وادار به شنیدن شد و پرونده مطالبات و اعتراضات آنها به نحوه مدیریت مالیک خصوصی شرکت یعنی امید اسدبیگی و همکارانش مورد رسیدگی قرار گرفت و چنین پنداشته شد که روزهای سخت این کارگران به پایان رسیده است.
رسیدن روزهای خوش برای هفتتپه، اما وعدهای بیش نبود و تلخکامی کارگران کشت و صنعت نیشکر هفتتپه همچنان ادامه دارد. اواسط اردیبهشت و دقیقا در آستانه انتخابات ریاستجمهوری بود که بعد از ماهها سرگردانی و بلاتکلیفی کارگران بالاخره حکم خلع ید مالک خصوصی این شرکت و عدم اهلیت وی از سوی دستگاه قضایی کشور اعلام شد، خبری که باعث شد کارگران این شرکت بزرگ و قدیمی عرق خستگی و رنج را از پیشانی پاک کرده و نفسی راحت بکشند.
اما حالا با گذشت حدود ۳ ماه از اعلام حکم خلع ید هنوز این حکم به مرحله اجرا نرسیده است و مالک خصوصی یعنی امید اسدبیگی که اتفاقا یکی از متهمان پرونده نیز هست با همراهی همکارانش همچنان به تاخت و تاز خود در این شرکت ادامه میدهد.
کارگران هفتتپه که در تمام ۵ سال گذشته یک بار هم نتوانستند بدون دست زدن به اعتصاب و تجمعات اعتراضی حقوقشان را دریافت کنند و همواره پرداخت دستمزدهایشان با تاخیرهای چندماهه همراه بود بعد از تلاشهایی که برای احقاق حقشان از سوی برخی نمایندگان مجلس صورت گرفت توانستند معوقات خود را دریافت کنند. با اعلام حکم خلع ید هم این کارگران امیدوار شدند که با برگشت دوباره این شرکت به بخش دولتی بار دیگر میتوانند از دستمزد و مزایایی که در گذشته داشتند بهرهمند شده و زندگی نرمال و بدون اعتصاب برای دستمزد در ازای کار را از سر بگیرند، اما حالا کشتی آرزوی کارکنان هفتتپه به گل نشسته و بار دیگر این کارگران نگران حقوق و گذران زندگی هستند و احساس میکنند که چارهای به جز از سر گرفتن اعتصاب و اعتراض ندارند.
۲ ماه است حقوق نگرفتهایم
یوسف بهمئی یکی از کارگران معترض شرکت کشت و صنعت نیشکر هفتتپه ضمن ابراز نگرانی از وضعیت فعلی هفتتپه به جامعه ۲۴ میگوید: «اواخر بهمن ماه رای خلع ید مالک خصوصی از هفت تپه صادر شد، اما هر قدر که ما اصرار کردیم که خبر رای صادر شده را اعلام کنند و گفتیم که نگرانیم که داشتههای ما به غارت برود بنابراین شرایط را بهگونهای فراهم کنید که ما به بهرهبرداری در سال آینده یعنی همین ۱۴۰۰ برسیم، با اینحال این خبر رسانهای نشد تا ۲۰ اردیبهشت ماه که خبر خلع ید مالک خصوصی در رسانهها و فضای مجازی منتشر شد و ما به دلیل رهایی از ظلم و استبداد بخش خصوصی جشن گرفتیم.
بیشتر بخوانید: وقتی آب از نان شب هم واجبتر میشود/ اولویت در هفت تپه آبیاری مزارع است
شرکت کشت و صنعت نیشکر هفتتپه سال گذشته بالغ بر ۸۰۰ میلیارد تومان درآمد داشت به این معنا که در سال گذشته با وجود اینکه در اوج اعتصابات بوده و بیش از ۷۰ روز اعتصاب کردیم، اما در یک تصمیمگیری جمعی قرار شد آبیاری مزارع انجام شده و کارگران بخش کشاورزی کار کنند و باقی کارگران اعتصابات را پیگیری کنند این همدلی باعث شد که سال ۹۹ نی قابل قبولی کشت کردیم و ۵۰ هزار تن هم شکر زرد تولید کردیم که اگر درآمد حاصله را با درآمد حاصل از الکل، ملاس، خوراک دام و باقی فرآوردههایمان جمع بزنیم شرکت در سال ۹۹ بالغ بر ۸۰۰ میلیارد تومان شرکت درآمده داشته و قوه قضائیه هم مبلغ ۲۰۰ میلیارد تومان برای دستمزد و بازنشستگی پرسنل آزاد کرده بود که جمعا میشد هزار میلیارد تومان.
این مبالغ به شرکت وارد شد، اما مالک خصوصی هرچه بود را جمع کرد و هر چه اصرار کردیم که بگذارید این پول برای کارگران و شرکت بماند تا بتوانیم اورهال و کشت خوبی داشته باشیم تا به بهرهبرداری سال ۱۴۰۰ برسیم، اما به جایی نرسید و در نهایت برخلاف خواسته ما، حکم هفتتپه قبل از انتخابات ریاستجمهوری اعلام شد و هفتتپه تبدیل به تیتر خبری شد که ما هفتهتپه را آزاد کردیم. ما حتی با این موضوع هم مشکل نداریم، اما میگوییم شما که از این موضوع استفاده کردید حالا چرا کاری را که شروع کردید تمام نمیکنید؟ ما ۴ سال تمام گفتیم که ما کارگران هفتتپه گرسنهایم و پول نان نداریم، گفتیم حقوقهایمان معوق شده است؛ حالا چرا کار را تمام نکرده و حکم اجرا نمیشود؟»
خواسته ما این است که تغییر و تحول، انجام شده و مدیر جدید شرکت معرفی و شروع به کار کند، اما این روزها شرکت به حال خود رها شده است. حقابه مزارع نیشکرمان را قطع کرده بودند و به دلیل همین سوء مدیریت ۲۵ تا ۳۰ درصد مزارع نیشکرمان از بین رفته است.
ما ۲ ماه است که حقوق نگرفتهایم، کارگران هفتتپه اعتراضات خود را از سر گرفتهاند. پرسنل دفع آفات حدود ۲۰۰ کارگر هستند که کارشان سمپاشی مزارع است کاری سخت و زیانآور؛ جان این کارگران در خطر است، آنها ساعتها دستگاه ۴۰ کیلویی سمپاشی را در این گرمای بالای ۵۰ درجه خوزستان به دوش میکشند و مزارع را سمپاشی میکنند آنهم در شرایطی که به دلیل گرمای هوا و زمین سمهایی که میپاشند بخار شده و به سر و صورت خودشان برخورد میکند. میزان حقوقشان حداقل حقوق کار است. در گذشته به هر کارگر سمپاشی روزانه یک لیتر شیر و یک صابون اختصاص داده میشد تا حین کار استفاده کرده و از سلامت آنها محافظت شود، اما این رسیدگیها از بعد از خصوصیسازی قطع شده است.»
بعید نیست به اعتصابات کارگری ملحق شویم
در حال حاضر کارگران دفع آفات قراردادشان به پایان رسیده و قرارداد جدید هم ندارند. مدتی است که این افراد کارگر روزشان آن شده که ابتدا کار سمپاشی مزارع را انجام دهند تا نیشکرها نابود نشود و بعد در مقابل شرکت تجمع میکنند. به کارگران دفع آفات گفته شده که از اول تیر ماه حق ندارند سرکار بیایند در حالیکه آنها هم مانند سایر کارگران هفتتپه ۲ ماه است حقوق نگرفتهاند به بیان دیگر ما کار میکنیم، اما حقوق اردیبهشت و خرداد را هنوز دریافت نکردهایم. این درحالی است که شرایط دستمزد ما کارگران به نحوی است که برای درآمد بیشتر و اضافه کار سعی میکنیم حتی روزهای تعطیل را هم کار کنیم، در واقع تعطیلی برای ما معنی ندارد و اگر یک پنجشنبه و جمعه سر کار نرویم ۲۰۰، ۳۰۰ هزار تومان از درآمدمان کسر میشود.
این روزها مشاهده کردهایم که در فضای مجازی و رسانهها تریبون در اختیار اسدبیگیها گذاشته میشود، آنچه که ما را بیشتر آزار میدهد بیتفاوتیهاست. حرف حق هزینه دارد اگر بیتوجه به آنچه حق است از کنار آن بگذری و هزینه ندهی به هرحال حقی را ناحق کردهای، برخی حرفهای عوامفریبانه میزنند و میخواهند با ما کارگران انگ بزنند تا از کارفرما حمایت کنند. به ما میگویند که شما با شبکههای معاند در ارتباط هستید یا مخل تولید هستید. سوال ما این است که ما با کدام شبکه معاند در ارتباط بودهایم؟ چرا صدا و سیما اخبار هفتتپه را پوشش نداد و به جای آن شبکههای دیگر به آن پرداختند. این کار باعث شد که دیگران از این موضوع بهرهبرداری کنند و این ارتباطی به ما نداشت. چرا همین اخبار ۲۰:۳۰ اخبار هفتتپه و مشکلات ما را پوشش نمیداد، اما وقتی بعد از ماهها یک حقوق ما پرداخت میشد خبرش را پخش میکرد.
ما کارگرانی که دوران جنگ از رزمندهها حمایت میکردیم کارمان به جایی کشید و آنقدر شرایط زندگیمان سخت شد که سال گذشته نفری ۵۰۰ هزار تومان از سمت یکی از نهادها (بیت رهبری) به ما پرداخت شد. واقعیت این است که برای ما کارگران این پول شرمنده کننده بود ما متکدی نیستیم. برخی به ما کارگران که برای حقوقمان میجنگیم میگویند معاند؛ آنوقت مالک خصوصی را که ما را به این روز انداخته است دارای اهلیت میدانند».
منبع: جامعه ۲۴