اقتصاد۲۴- میزان بدهیهای شهرداری تهران همواره یکی از موضوعات پربحث چهار سال گذشته مدیریت شهری بود، به نحوی که محمدعلی نجفی، شهردار اسبق تهران در گزارش تحویل و تحول خود، خبر از بدهی بیش از ۵۰ هزار میلیارد شهرداری تهران تومانی داد و بعد از آن محمدعلی افشانی نیز رقم ۵۵ هزار میلیارد تومان را اعلام کرد.
در دوره شهرداری پیروز حناچی، به جز همین اواخر هیچگاه به طور دقیق درباره بدهیها صحبت نشد و حناچی مدام در پاسخ به پرسشی درباره میزان آن جواب سربالا داده و از جمله «داریم کار میکنیم» استفاده کرد. اما همین جوابهای سربالا و نبود شفافیت در ارائه ریز بدهیهای دوره گذشته سبب شد تا مدیران گذشته شهری و اعضای سابق شورا که حالا برخی از آنها به عنوان اعضای شورای ششم بار دیگر به بدنه مدیریت شهری پایتخت بازمیگردند، ارقام اعلام شده بدهی را نادرست دانسته و زیربار پذیرش آن نروند.
گردن نگرفتن بدهیهای دوره گذشته همزمان با رای آوردن لیست کامل «ائتلاف» وابسته به جریان اصولگرا شکل جدیدتری به خود گرفت به نحوی که اعضای منتخب شورای ششم در اظهارنظرهایشان این بدهیها را به دوره پنجم نسبت داده و خود را میراثدار بدهیهای این دوره میدانند.
تاریخها و ارقام بدهیهای شهرداری تهران در گذشته روشن است
الهام فخاری، عضو شورای پنجم شهر تهران در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه گفته میشود بدهیهای حال حاضر شهرداری مربوط به دوره فعلی مدیریت شهری است به جامعه ۲۴ میگوید: تاریخها و ارقام همه روشن است و گزارشهایی که در مقاطع مختلف ارائه شده گویای اتفاقی است که در گذشته افتاده است.
او ادامه میدهد: مسئله ضعف اطلاع رسانی مجموعه شورای پنجم شهر و شهرداری تهران در چند سال اخیر بوده است. باید به اطلاع مخاطبان که شهروندان هستند رسانده میشد که شهرداری چه وضعیتی داشته، در چه وضعیتی تحویل شورای پنجم داده شده و با چه شرایطی به مدیران بعدی تحویل داده میشود.
بیشتر بخوانید: رقم دقیق بدهی شهرداری در دوره قالیباف ۶۹ هزار میلیارد تومان است
فخاری اضافه میکند: البته نکته دیگری نیز که وجود دارد؛ اینکه مدل مالی شهرداریها و به ویژه شهرداری تهران از آغاز بلدیه تا به امروز مدل مالی بدهکار است و این امر به دوره فعلی و دورههای گذشته ارتباطی ندارد، اما ارقام بدهی دوره گذشته، ارقام قابل توجهی است ارقامی که صرف پروژههای بسیار بزرگ، متعدد و پرهزینه شده است.
این عضو شورای پنجم شهر تهران تاکید میکند: در مورد اموال و املاک وعده وعیدها و بده بستانهایی صورت گرفته که همین بدهیها را بالاتر برده و این اقدامات در سندهای تغییر و تحول از دورههای چهارم به پنجم و حالا از پنجم به ششم قابل مقایسه و بررسی است.
او در پاسخ به این پرسش که چرا شهرداری تهران درباره ارقام بدهی طی چهار سال اخیر شفافسازی نکرده است؟ تاکید میکند: شفافسازی حوزههای مالی شهرداری تهران زمانبر است و اگر سازمان یا نهاد بزرگی که حاشیههای زیادی هم دارد با توجه به عدم شفافیتهای مختلف و متنوعی که در دهههای گذشته داشته بخواهد منضبطتر شود، این کار قدری زمان میبرد و شاید این اتلاف زمان به این دلیل اتفاق افتاده، اما اسناد و مدارک مالی روشن و قابل مقایسه است.
منبع: جامعه ۲۴