اقتصاد ۲۴- «علیرضا کدیور» امروز (سهشنبه) به روند فعلی معاملات بورس اشاره کرد و افزود: بازار گاهی در ادامه معاملات خود نیاز به اصلاح پیدا میکند، بازار سهام در طی سه هفته گذشته رشد به نسبت قابل توجهی را در برخی از سهام شاخص ساز و کوچک تجربه کرد که دلیل اصلی این رشد، افت سنگین قیمت سهام شرکتها در ماههای گذشته بود.
وی با بیان اینکه سهامداران نباید از ایجاد هر روند نزولی در بازار اظهار نگرانی کنند و دست به رفتارهای هیجانی در این بازار بزنند، اظهار داشت: قیمت سهام شرکتها در طول یک ماه گذشته به طور میانگین میان ٢٥ تا ٣٠ درصد رشد داشته است، بنابراین طبیعی به نظر میرسد تا سرمایهگذاران به دلیل رشد خوبی که در این مدت به دست آوردهاند تمایل به شناسایی سود پیدا کنند.
کدیور خاطرنشان کرد: از نظر سهامداران کسب چنین بازدهی در بازه زمانی یک ماهه معقول بوده است؛ به همین دلیل غیرمنطقی نیست که شاهد افزایش عرضه در بازار و ورود شاخص به مدار نزولی برای مدتی موقت باشیم.
این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه در مقابل عرضههای صورت گرفته در سهام برخی از شرکتها باید شاهد وجود تقاضا با منابع نقدینگی بیشتر در بازار باشیم، گفت: در زمان صعود پرشتاب شاخص بورس، دو دسته از سهامداران مانند افرادی که اقدام به خرید سهام با قیمتهای پایینتر کردند یا سرمایهگذارانی که از گذشته دارای این سهام بودند و در قیمتهای پایینتر حاضر به فروش سهام نبودند اکنون که قیمتها رشد زیادی را تجربه کرده اند شاید بخواهند به هر دلیلی با فروش سهام خود از بازار خارج شوند یا به سمت سرمایه گذاری در سهام دیگر پیش بروند، این موضوع از جمله عواملی است که باعث افزایش میزان عرضه در بازار شده است.
ارزیابی ایجاد روند اصلاحی بازار
وی ایجاد روند اصلاحی در بازار را از دو جنبه طبیعی دانست و گفت: در ابتدا طی چند روز اخیر شاهد رشدی سنگین در بازار بودیم که شاخص بورس باید بعد از چنین صعودی، روند اصلاحی را تجربه کند، همچنین در این میان نقدینگی لازم برای حفظ سطوح فعلی وجود ندارد که بتواند کمک کننده به روند صعودی بازار باشد، اما این روند نباید منجر به ترس سهامداران در بازار شود.
بیشتر بخوانید:چرا بورس در یک ماه گذشته رشد کرد؟
وی با بیان اینکه در شرایط فعلی میزان نقدینگی وارد شده به بازار برای حفظ سطوح فعلی قیمتها کافی نیست، گفت: بازار نیاز به نقدینگی جدید دارد تا بتواند به سمت بالاتر سوق پیدا کند که اکنون فقط بخشی از آن وارد بازار شده است.
کدیور به علت عدم ورود نقدینگیهای جدید به بازار سهام طی چند وقت اخیر اشاره کرد و افزود: علت این موضوع به ابهام مربوط به برجام باز میگردد، هنوز به صورت نهایی تکلیف برجام مشخص نشده است که با توجه به این موضوع برخی از سهامداران به دنبال این هستند تا بعد از مشخص شدن تکلیف برجام نسبت به سرمایهگذاری یا عدم سرمایهگذاری خود در بازار تصمیمگیری کنند.
کدیور خاطرنشان کرد: در وضعیت فعلی بازار بعید است تا دوباره اتفاقی که در معاملات بورس و در نیمه دوم سال ٩٩ و اوایل سال ١۴٠٠ ایجاد شد، رخ دهد و شاهد جو به شدت منفی در بازار باشیم.
نتیجه برجام، علامت سوالی بزرگ بازار
این کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد: نتیجه برجام در کشور علامت سوالی بزرگ پیشروی همه فعالان اقتصادی کشور از جمله سرمایه گذاران بازار سهام است که نتیجه مثبت یا منفی آن میتواند آثار کوتاه مدتی را در روند بازار داشته باشد.
وی گفت: سهامداران انتظار دارند در حوزه بازار سرمایه و صنایع مختلفی مانند نفت، پتروشیمی، خودرو، غذا و دارو که سهام آنها در بورس وجود دارند، تصمیمات منطقی اتخاذ شود.
کدیور با بیان اینکه هیچ اقدام عجولانهای را نباید در هیچ حوزهای گرفت و یکباره تعرفه واردات، عوارض صادرات یا نرخ خوراک را با تغییر بنیادی همراه کرد، افزود: اگر هم قرار است چنین اتفاقی رخ دهد باید از قبل اطلاع رسانی کافی به سرمایه گذاران صورت بگیرد و برنامه قابل قبولی به لحاظ زمانی برای اعمال تغییرات ارائه شود، همچنین در کنار این تغییرات باید سیاستهای جبرانی یا مشوقهایی برای صنایع مختلف در نظر گرفته شود.
این کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد: چنین انتظاری وجود دارد تا میزان پیشبینی پذیر شدن بازار در گروه و صنایع مختلف برای سرمایهگذاران افزایش پیدا کند تا سرمایهگذاران و فعالان اقتصادی نسبت به تصمیمات اتخاذ شده شوکه نشوند و از توانایی لازم برای تصمیمگیری در بازار برخوردار باشند.
شاخص کل در بازار بورس در روز دوشنبه (٢۸ تیرماه) هشت هزار و ۴۲۰ واحد رشد داشت که در نهایت این شاخص به رقم یک میلیون و ٣١١ هزار واحد رسید.