اقتصاد ۲۴- حالا که چند روز از هیجان ناشی از رویارویی دو ایرانی تکنواندوکار در بازیهای المپیک توکیو میگذرد بهتر میتوان درباره آنچه اتفاق افتاد صحبت کرد. دو دختر جوان ایرانی، یکی در قالب تیم ملی ایران و دیگری از تیم پناهجویان در مقابل یکدیگر قرار گرفتند و مسابقه در نهایت به سود کیمیا علیزاده و با شکست ناهید کیانی به اتمام رسید. علیزاده، دختری که پنج سال پیش با پیروزی در مسابقات المپیک، عنوان نخستین و تنها زن مدال آور در المپیک را از آن خود کرد و پرچم ایران را در معتبرترین بازیهای جهان برافراشته کرد.
همین دختر که از چپ و راست مورد تقدیر و هدایای نفیس قرار گرفت، امروز از سوی رسانه ملی! و برخی افراد و همینطور عدهای از کاربران در شبکههای اجتماعی رانده شده و او را بی وطن، خائن و ... خواندند. چرا کیمیا علیزاده حتی زمانی که نه در قالب تیم ملی ایران بلکه خارج از این کشور تلاش کرده و توانسته به بازیهای المپیک راه پیدا کند مهم است و تا این اندازه عدهای را عصبانی کرده؟
بیشتر بخوانید: کیمیا علیزاده و سر باز کردن زخم قدیمی مهاجرت ایرانیان
میان قهرمانی در المپیک و پیروزی بر نماینده ایران در المپیک، یک بار دیگر نیز کیمیا علیزاده جنجال ساز شده بود، وی دو سال پیش و پس از اعتراضات سال ۹۸ و اسقاط هواپیمای اوکرانی در نتیجه خطای انسانی، ایران را به همراه همسرش به مقصد هلند ترک کرد و با انتشار متنی در اینستاگرام علل این مهاجرت را توضیح داد و از آنچه بر او گذشته بود، گفت. کیمیا علیزاده از تنگ نظریها و مصادره به مطلوب دستاوردهای خود گفت و از اینکه برخی مسئولان در داخل کشور، ورزش زنان را به سخره گرفته بود انتقاد کرد و گفت که میگویند کیمیا دیگر نمیتواند به دلیل آسیب دیدگی در عرصه قهرمانی حضور پیدا کند! چه کسانی میخواستند با پررنگ کردن آسیب دیدگی کیمیا علیزاده مانع از ادامه وی در عرصه حرفهای شوند؟
کیمیا علیزاده رفت تا بماند!
کیمیا علیزاده به ظن خود رفت تا بماند، اما صدا و سیما که امروز شدیدترین حملات را علیه این دختر جوان وارد کردهای کاش از خود میپرسید که در پشت پرده بر کیمیا علیزاده چه گذشته است که این دختر را در سن ۲۱ سالگی و در اوج قهرمانی مجبور به ترک وطن و پناه بردن به تیم پناهجویان کرد. بر کیمیا علیزاده در کشور چه گذشته است که این دختر عطای ماندن را به لقای آن ترجیح داده است؟ چرا مسئولان ورزشی کشور برای سیاست زدایی از این عرصه تلاش نمیکنند تا ورزشکاران را از زیر بار سنگین فشارها رها کنند و اجازه ندهند این سرمایههای ملی اینگونه به دستاوردهای خود پشت کنند؟
از زمان ترک وطن کیمیا علیزاده تا به امروز هیچ کس حاضر به تشریح دلایل و آنچه بر این ورزشکار گذشته بود نکرد، مربی و خانواده کیمیا علیزاده سکوت کردند و تنها توضیحاتی از سوی فدراسیون تکواندو ارائه شد که قابل قبول نبود.
اکنون عدهای کیمیا را بیوطن میخوانند و عده دیگری نیز به دفاع از کیمیا پرداخته و میگویند او مجبور به رفتن بود و با وجود حضور در تیم پناهجویان بی شک تا ابد دختر ایران خواهد ماند. بهتر است صدا و سیما و در راس آن مسئولان ورزشی کشور به جای اینکه اقدام به سانسور نام و تصویر کیمیا علیزاده گنند و وی را آلت دست دشمنان بخوانند، اقدام به فرهنگ سازی کنند و اجازه ندهند در کشور ورزش زنان به حاشیه رفته و از سوی بازیگر و مسئول و مدیر به سخره گرفته شود.
حامیان و مخالفان کیمیا علیزاده در توییتر چه گفتند؟
در فضای مجازی کاربران به دو دسته موافق و مخالف کیمیا علیزاده تبدیل شده بودند و تحلیلهای خود را با دیدگاههای متفاوتی ارائه میکردند. آذرمنصوری سخنگوی حزب اتحاد ملت با انتشار تصویری از مبارزه علیزاده و کیانی، نوشت: «او هرجا که باشد کیمیای ایران است.»
سمیرا یکی از کاربران توئیتر با انتشار عکس کیمیا علیزاده نوشت: «آدمها را به کجا میرسونید که بعد از برد هم خوشحال نیستند.»
رویارویی دو دوست و هم تیمی قدیمی به عنوان رقیب در این مسابقات، بسیار متاثر کننده بود. سعید یکی از کاربران توئیتر در واکنش به این اتفاق گفت: «نه، این مبارزه برنده نداشت. دو رفیق، دو همتیمی و دو هموطن به جبر روبروی هم قرار گرفتند و بازنده اصلی ما بودیم که یکجا همه آرزوهایمان را باختیم. کاش وطن جایی بود برای همه ما؛ با هر سلیقه، با هر نگاه، با هر تفکر و با هر ایدئولوژی تا اینگونه روبروی هم نایستیم و نبازیم»
احسان کاربر دیگری هم در انتقاد به نحوه عملکرد صداوسیما در گزارش این مسابقه، نوشت: «گزارش تکواندوی کیمیا_علیزاده و کیانی لجنترین گزارش تاریخ صداوسیما بود پر از نفرت، هوچی گری و تولید خشم نهایتا اونجایی که کیمیا بعد پایان بازی حریف و هموطنش رو بغل میکنه تصویر سریع قطع میشه تا این نفرت تولید شده تلطیف نشه.»
بسیاری از کاربران، اما بازنده اصلی را سیاستهای کشور دانستند که شرایطی را ایجاد کرده که نخبگان و جوانان و ورزشکارانش فوج فوج از این سرزمین میروند و به کشورهای دیگر پناهنده میشوند. علی در توئیتر خود نوشت: «نه کیمیا و نه ناهید، هیچکدام بازنده نبودند. بازنده کسی بود که این دو را رودروی هم قشرار داده است.» کاربردیگری نوشت: «بازی باخت باخت. ما هممون از اینکه کیمیا مقابل ایران بازی کرد دلمون شکست...، ولی مسببش کیه؟»
محمد یکی از مخالفان خروج علیزاده از کشور، در توئیتی نوشت: «کیمیا علیزاده به چه بهایی حاضر شد از کشور برود و با تیم پناهندگان در این المپیک حاضر شود؟ مگر چه چیزی در کشور کم داشت؟ او گول برخی از افراد را خورد که باعث شد از کشور برود.»
برخی از کاربران هم با انتشار مجدد سخنان علیزاده بعد از خروج از کشور، اعلام کردند که یادمان نرود کیمیا برای چه از کشور خارج شد. کیمیا علیزاده در بخشی از سخنانش گفته بود: «هر کجا خواستند بردند. هر چه گفتند پوشیدم. هر جملهای دستور دادند تکرار کردم. هر زمان صلاح دیدند، مصادرهام کردند و به مدیریت و درایت خودشان نسبت دادند. من برایشان مهم نبودم. هیچکداممان برایشان مهم نیستیم، ما ابزاریم»
با همه جنجالها و کشمکشها، کیمیا علیزاده باخت و ناهید کیانی، تکواندو کار تیم ملی ایران هم حذف شد. اما سوالی که همچنان باقی و بیجواب مانده این است که تا کی قرار است شاهد خروج سرمایههای ارزشمندمان از کشور باشیم؟ از کجا میدانید ورزشکاران ایرانی که در این المپیک حضور دارند هم سودای رفتن در سر ندارند؟ تاکی قرار است مردم را از ماندن خسته کنیم و بعد در صداوسیما بگوییم هرکسی دوست ندارد جمع کند از کشور برود؟ و بعد هم جمع کردند و رفتند، برچسب خائن و وطن فروش به آنها بزنیم؟