اقتصاد۲۴- عاطفه عابدینی در خصوص احتمال ابتلا و مرگ پس از تزریق واکسن گفت: وقتی واکسیناسیون برای فرد انجام میشود، فرد نباید در دوره کمون بیماریاش باشد، نباید به تازگی تماس نزدیک با یک فرد آلوده داشته باشد و یا اینکه نباید علائم خفیف کووید را قبل از تزریق داشته باشد.
علائم شدید بیماری کرونا در بعضی افراد
وی اضافه کرد: مثلا برخی افراد میگویند: «صبح همان روزی که برای تزریق واکسن رفتم تب خفیف داشتهام یا یکی از افراد خانواده به تازگی مبتلا به کرونا شدهاند، اما فعلا علائم خفیفی دارند»؛ این افراد پس از تزریق واکسن علائم شدید در آنها بروز پیدا میکند، زیرا سیستم ایمنی آنها خیلی تحریک میشود.
بیشتر بخوانید: راهکاری برای رهایی از استرس در دوران کرونا
دبیر کمیته علمی کشوری کووید ۱۹ در خصوص افرادی که پس از تزریق دز اول به کرونا مبتلا میشوند گفت: برخی افراد دز اول واکسن را تزریق میکنند و بعد از کمتر از دو هفته مبتلا به کووید میشوند. معمولا در دز اول واکسن به تأثیر حداکثری خود نرسیده و حتی در افراد مسن همان دو هفته بعد از تزریق نیز برای اثرگذاری واکسن کافی نیست و تولید آنتی بادی طول میکشد.
عابدینی گفت: پس از تزریق دز دوم واکسن نیز حداقل سه هفته باید بگذرد که واکسن تاثیرگذاری خوبی داشته باشد. در ضمن یادآوری میکنم واکسیناسیون ابتلا را کم نمیکند بلکه میزان مرگ و بیماری شدید را کاهش میدهد.
برکت بزنیم یا سینوفارم؟
این فوق تخصص ریه در زمینهی انتخاب واکسن برای تزریق گفت: به افرادی که ریسک خطر بالا یا بیماری خاص دارند یا داروهای سرکوب ایمنی مصرف میکنند، توصیه میکنیم که از واکسنهای کشته شده مانند برکت یا سینوفارم استفاده کنند، زیرا تفاوتی بین این دو نیست. یا مثلا در خانمهای جوان زیر ۳۰ سال تزریق آسترازنکا کمی خطرناک است و بهتر است از انواع دیگر استفاده کنند.
عابدینی ادامه داد: شعار سازمان جهانی بهداشت را نباید فراموش کنیم که هر واکسنی که در دسترس ماست باید تزریق کنیم و با وجود اینکه انتخاب واکسن به سن، بیماری زمینهای و مواردی دیگر ارتباط دارد، اما به هر صورت هر واکسنی تا حدودی ایمنی را در مردم ایجاد میکند و مهم واکسینه شدن درصد مطلوبی از جامعه برای ریشهکنی ویروس است.
دبیر کمیته علمی کشوری کووید ۱۹ گفت: تزریق واکسن با مصرف دارو منافاتی ندارد یعنی افراد در صورت مصرف دارو برای بیماری خود میتوانند واکسن را نیز تزریق کنند. اما یک سری داروها برای افراد پیوندی هست که کمیته علمی دستورالعمل داده که این افراد فاصله بین واکسن و دارو را چطور باید تنظیم کنند که بهترین تأثیر را از واکسن بگیرند.
حقایقی درباره واکسن کرونای سینوفارم
نتایج یک مطالعه در مجارستان نشان داد که واکسن کرونای سینوفارم در زمینه ایجاد محافظت علیه بیماری کرونا در بین افراد مسن، کمتر اثربخش بوده است.
این مطالعه روی ۴۵۰ داوطلبی که دو دوز واکسن سینوفارم را تزریق کرده بودند، نشان داد که سطح آنتیبادی قابل اندازهگیری در حدود ۹۰ درصد از افراد زیر ۵۰ سال وجود داشت، اما این رقم با افزایش سن افراد کاهش یافت.
طبق این مطالعه، احتمال دارد واکسن سینوفارم در ۲۵ درصد افراد ۶۰ ساله و ۵۰ درصد افراد ۸۰ ساله آنتی بادی علیه کرونا ایجاد نکند!
به گفته نویسندگان این مطالعه، چندین فرد مسن قادر به تولید هیچ آنتیبادی محافظتکننده نبودند و این نشان میدهد که باید اقدامات لازم برای جلوگیری از شیوع کرونا در بین آنها انجام شود.
البته سطح آنتیبادی بطور قطع نمیتواند نشاندهنده محافظت از بدن در برابر کرونا باشد، اما در ماههای گذشته شواهدی منتشر شده که آنتیبادی را یکی از راههای محافظت بدن در برابر بیماری کرونا نشان میدهد.
واکسن سینوفارم روی کدام گروههای سنی آزمایش شده؟
واکسن چینی سینوفارم یکی از نمونههای توسعه یافته توسط سینوفارم است که در بیش از ۵۰ کشور مورد استفاده قرار گرفته. پژوهشهای این شرکت دولتی چینی نشان میدهد که تمام افراد در فاز سوم آزمایشها سنی کمتر از ۶۰ سال داشتهاند و به گفته پژوهشگران این شرکت، مدارک کافی برای اعلام اثربخشی واکسن روی افراد مسن وجود ندارد. با وجود این، کارایی واکسن سینوفارم را ۷۸ درصد اعلام کردهاند.
این اولین باری نیست که پژوهشی از کارایی نه چندان مناسب واکسن کرونا سینوفارم خبر میدهد، اما این واکسن نه تنها در بسیاری از کشورها به افراد تزریق شده، بلکه چندین ماه پیش مجوز استفاده اضطراری هم از سازمان بهداشت جهانی گرفته است.
میزان اثربخشی واکسن چینی سینوفارم بر روی کرونای دلتا
همچنین گونهی دلتا که برای نخستین بار سال گذشته در هند شناسایی شد، اکنون به گونه غالب ویروس در سراسر جهان بدل شده است و عامل افزایش اخیر در موارد کرونا در بسیاری از کشورها از جمله انگلیس، اندونزی، آمریکا و کره جنوبی است.
به نقل از رویترز، نخستین بررسی منتشرشده درباره اثربخشی واکسن چینی سینوفارم نشان میدهد که پاسخهای آنتیبادی ناشی از آن در برابر گونه واگیرتر دلتای کرونایروس ضعیفتر است.
در افرادی که واکسن کرونای BBIBP-CorV ساخت شرکت سینوفارم را دریافت کرده بودند، سطح آنتیبادی نسبت گونه دلتای کرونای ویروس نسبت به گونه ابتدایی ویروس که در ابتدا در ووهان شناسایی شد، ۱.۳۸ برابر کاهش نشان میدهد.
این بررسی آزمایشگاهی بر اساس نمونههای گرفته شده از افراد واکسینهشده با این واکسن در سریلانکا به طور مشترک بوسیله دانشمندان سریلانکایی و دانشمندان انگلیسی در دانشگاه آکسفورد انجام شده است.
گونه دلتا که برای نخستین بار سال گذشته در هند شناسایی شد، اکنون به گونه غالب ویروس در سراسر جهان بدل شده است و عامل افزایش اخیر در موارد کرونا در بسیاری از کشورها از جمله انگلیس، اندونزی، آمریکا و کره جنوبی است.
این بررسی درباره واکسن سینوفارم (با نام رسمی گروه ملی داروسازی چین) که پیش از داوری همتا انتشار یافته است، همچنین کاهش ۱۰ برابری آنتیبادی بر ضد گونهی بتا (که در ابتدا در آفریقای جنوبی شناسایی شد) را نشان داد.
این پژوهشگران میگویند هیچ تفاوتی میان سطح آنتیبادیها نسبت به این دو گونهی کروناویروس در خون افراد واکسینهشده با سینوفارم و و خون افرادی که به طور طبیعی دچار عفونت شده بودند، نیافتند.
به گفته این پژوهشگران، با توجه به این یافتهها واکسن سینوفارم ممکن است بتواند باعث ایجاد پاسخ ایمنی بر اساس آنتیبادی در برابر دو این دو گونه کروناویروس به همان اندازه عفونت طبیعی با آنها شود.
بنابه گزارش سلام نو، واکسن دو دوزی سینوفارم یکی از پرمصرف واکسنهای کرونا در چین است و سینوفارم وعده داده است که تا ۱۷۰ میلیون دوز این واکسن را تا میانه سال ۲۰۲۲ در اختیار برنامه کواکس سازمان جهانی بهداشت قرار دهد تا به سایر کشورها داده شود.