اقتصاد۲۴- حمص یا نخود ـ ارده یکی از پیشغذاهای محبوب و معروف در لبنان و کشورهای عربی خاور میانه است. پیشینه این غذا به قرن سیزدهم هجری و کشور مصر باز میگردد که در زمان جنگهای صلیبی این خوراک را به عنوان پاداش به سربازان صلاح الدین ایوبی میدادند. حمص به دلیل داشتن ارده، نخود پخته، روغن زیتون و... خوراکی بسیار مغذی و سرشار از ویتامین و فیبر است که به تنهایی یک وعده غذایی محسوب میشود.
حمص را معمولا در سینیهای مزه در کنار نان تست یا انواع چیپس و اسنک سرو میکنند؛ همچنین میتوان به عنوان نوعی دیپ (سس) در کنار سبزیجات از آن استفاده کرد. از آنجا که حمص یک غذای کاملا گیاهی است، یک وعده غذایی کامل و مناسب برای گیاه خواران است. در ادامه این مطلب طرز تهیه حمص همراه با نکات مهم مربوط به تهیه آن تقدیم به شما کاربران گرامی خواهد شد.
مواد لازم برای تهیه حمص
نخود پخته: ۲ لیوان
آب نخود: ۵ قاشق غذاخوری
روغن زیتون: ۶ قاشق غذاخوری
آب لیموترش تازه: یک چهارم لیوان
ارده: ۵ قاشق غذاخوری
سیر: ۵ حبه
نمک و فلفل: به میزان لازم
نکات مربوط به مواد اولیه
نکات مربوط به ارده
ارده محصولی خوشمزه و مقوی است که از آسیاب دانههای کنجد پوست گرفته و تفت داده شده به دست میآید. مرکز تهیه این محصول شهرهای اردکان، خمین، ملایر، دزفول و بهبهان است. ارده دارای کربوهیدرات، پروتئین، چربی، کلسیم، آهن، منیزیم و ویتامینهای گروه A و B است. مرغوبترین ارده، اردهای است که از کنجد ایرانی برشته تهیه شود. ارده مرغوب و تازه عطر و بوی دلنشینی دارد و رنگ آن باید بین کرم روشن یا قهوهای روشن باشد؛ همچنین ارده مرغوب باید غلیظ باشد.
نکات مربوط به روغن زیتون
روغن زیتون به دلیل ارزش غذایی بالایی که دارد، در رژیم غذایی بسیاری از افراد از جایگاه ویژهای برخوردار است. اما از آنجا که قیمت روغن زیتون خالص بالاست، معمولاً در هنگام عرضه در بازار با روغنهای معمولی مخلوط میشود. درنتیجه از کیفیت آن کاسته میشود؛ بنابراین کسانی که به دنبال خرید روغن زیتون هستند، اغلب میپرسند که چطور روغن زیتون اصل را تشخیص بدهیم. البته تشخیص خالص بودن روغن زیتون کار چندان سادهای نیست. با این حال کارشناسان برای تشخیص روغن زیتون اصل سه روش را به شرح ذیل ارائه دادهاند:
بیشتر بخوانید: طرز تهیه ارمنی پلو ، تهانداز خوشمزه بال مرغ
۱- برای انتخاب روغن مرغوب بهتر است که اول آن را ببویید. روغن زیتون خوب باید بوی میوه زیتون، سیب یا علف تازه بدهد که مربوط به نوع زیتون یا زمان برداشت آن است؛ بنابراین اگر بوی فلز احساس کردید، بدانید که روغن نامرغوب یا فاسد است.
۲- روش دوم برای تشخیص روغن زیتون اصل این است که آن را بچشید. اگر ۱ قاشق روغن زیتون را در دهان خود بریزید و در دهان بچرخانید و با استشمام هوا آن را فرو بدهید، باید بعد از چند لحظه در گلوی خود تلخی و تندی شدیدی احساس کنید. به نحوی که گلوی شما بسوزد. در بعضی موارد افراد به دلیل تندی بیش از حد روغن به سرفه میافتند. درست پس از ۱ دقیقه مزه تلخی و تندی از بین میرود و خوشمزه میشود. ضمن اینکه فرد با خوردن این روغن در دهان خود احساس چربی نمیکند. با خوردن روغن زیتون اصل در ابتدای زبان احساس شیرینی و در انتهای آن احساس تلخی و سوزش خواهید داشت.
۳- روش بعدی برای تشخیص روغن زیتون اصل رنگ آن است. رنگ روغن زیتون باید زرد مایل به سبز باشد. البته رنگ روغن زیتون معیار مناسبی برای تعیین کیفیت روغن نیست؛ زیرا بهراحتی میتوان در آن تقلب کرد.
طرز تهیه حمص
نخودها را از ۲۴ ساعت قبل خیس کنید و در این مدت چند بار آب آن را عوض کنید تا نفخ نخود گرفته شود. نخودها را توی یک قابلمه مناسب بریزید و دو لیوان آب به آن اضافه کنید و بگذارید تا بپزد. سپس نخودهای پخته را توی غذاساز یا پارچ مخلوط کن بریزید. ارده، روغن زیتون، آب لیمو ترش، سیر رنده شده و آب نخود را همراه با نمک و فلفل به آن اضافه کنید و حدود سه دقیقه بزنید تا نخودها به خوبی له و پوره شوند. در این فاصله یک بار دستگاه را خاموش کنید و در پارچ یا مخزن غذاساز را بردارید.
با قاشق مواد داخل پارچ را هم بزنید و نخودهایی که به دیواره چسبیدهاند را با مواد مخلوط کنید و دوباره دستگاه را روشن کنید تا همه مواد حمص به صورت یکنواخت با هم مخلوط شوند. سپس حمص آماده شده را به مدت یک تا دو ساعت توی یخچال بگذارید تا خنک شود. هنگام سرو برای تزیین کمی روغن زیتون، پودر فلفل پاپریکا و جعفری خرد شده روی حمص بریزید. حمص را میتوانید با نان تست، نان کرانچی و یا نان خشک میل کنید.
نکات مهم تهیه حمص
۱ ـ حمص نباید خیلی خشک و سفت باشد. اگر بعد از مخلوط کردن مواد احساس کردید که بیش از حد خشک شده است، میتوانید کمی دیگر روغن زیتون و ارده به آن اضافه کنید.
۲ ـ سعی کنید قبل از اینکه که نخودها را توی دستگاه غذاساز بریزید، پوست آنها را یکی یکی جدا کنید؛ زیرا این کار باعث میشود حمص لطیفتری داشته باشید. از آنجا که نخود خیلی خیس خورده و کاملا پخته است، جدا کردن پوست آن بسیار راحت خواهد بود.
۳ ـ نخود را با شعله خیلی کم به مدت ۶ تا ۷ ساعت روی شعله اجاق گاز بگذارید تا بپزد. هرچه زمان پخت نخود را طولانیتر کنید، نخود پختهتری خواهید داشت.