اقتصاد۲۴ - «مجلس خبرگان رهبری باید دولت را به مردم معرفی کند تا هم مردم قدر دولت را بدانند و هم دولت باید قدر این مردم را بداند چرا که ما مردم خوب و فهیمی داریم.» این بخشی از سخنان احمد جنتی در هشتمین جلسه هیئت رئیسه و کمیسیونهای مجلس خبرگان است که صدای منتقدان را درآورد.
این اولین بار نیست که چنین سخنانی مطرح میشود و برای مجلس خبرگان رهبری وظیفه جدیدی تعیین میشود! پیش از این نیز بارها و بارها روحانیون مختلف از علم الهدی و احمد خاتمی گرفته تا جنتی و مصباح یزدی، از احمدی نژاد حمایت کردند و دولت او را مردمیترین و انقلابیترین دولت ممکن اعلام کردند و حتی اطاعت از او را هم اطاعت از خدا خواندند. تعاریف اغراق شدهای که البته مدت زمان مصرف زیادی هم نداشت. چندی نگذشت که احمدی نژاد به راه و روشی متفاوت رفت و همین موضوع باعث خشم اصولگرایان و حامیان آنها شد تا جایی که احمدی نژاد را از دایره خود کنار زدند.
بیشتر بخوانید: سودای همکاری راهبردی با طالبان
تاریخ، اما در حال تکرار شدن است و گویی آقایان از گذشته عبرت نگرفتهاند و بار دیگر دولتی که با حذف کامل رقبا و رای و مشارکت حداقلی مردم روی کار آمده است را دولتی مردمی، انقلابی و تکرار نشدنی توصیف میکنند، دولتی که جای هیچگونه نقدی برای آن قائل نیستند.
قدسی سازی، اما صرفا برای دولت رئیسی و احمدی نژاد صدق نمیکند بلکه برای بسیاری از نهادهای حاکمیتی نظام تاکنون تکرار شده است، از سپاه و بنیاد شهید گرفته تا مجلس و شورای شهر.
شان مجلس خبرگان را در حد تبلیغاتچی دولت پایین میآورند
هدایت آقایی نماینده پیشین مجلس در این باره به رویداد۲۴ میگوید: امروز میبینیم فردی مانند احمد جنتی که قاعدتا دوران بازنشستگیاش هم به پایان رسیده است به عنوان یک پیرمرد سالخورده که حتی مختصات خود را هم نمیتواند به خوبی تشخیص دهد، میگوید برای این دولت جشن و هلهله بگیرند. در مقابل به نظر میرسد که اصولگرایان این انتخابات را نوعی پیروزی اقتدارگرایانه نمیدانند، به همین خاطر این کمبود احساس میشود و در تشکیل دولت و مجلس موج همراهی مردم ایجاد نشد.
آقایی با بیان اینکه جریان حاکم راه هر گونه انتقاد را بستهاست، تصریح کرد: به طور مثال مجلس خبرگان جایی است که باید بر رفتارهای رهبری نظارت میکند، اما امروز میبینیم که جنتی شان مجلس خبرگان را در حدی که دولت را تایید کند پایین میآورد. چرا شان این مجلس در حد تبلیغاتچی دولت باید پایین بیاید. با این رفتارها شانی برای جایگاهها نمیگذارند.
وی با اشاره به نتیجه قدسی سازی که در همه ارکان نظام در حال رخ دادن است، گفت: این موضوع روند جدیدی نیست، از روز اول پیروزی انقلاب، جریانات اقتدارگرا سعی میکردند با هر وسیلهای که شده است، خارج از آزادیهایی که در قانون اساسی آمده با قدسیسازی، روندی که میخواهند را در پیش بگیرند و خودشان را به مردم تحمیل کنند. هر قوهای که به دست گرفتند سعی کردند در اولین اقدام یک حصار مقدس و دینی دور خودشان بکشند تا هیچ انتقادی به آنها نشود.
باید حصار تقدس گرایی را در کشور شکست
آقایی با بیان اینکه تقدس سازی عموما برای افراد صورت میگیرد نه نهادها، تصریح کرد: مثلا با آقایان خاتمی و روحانی یک برخورد میشود، با آقای احمدی نژاد و رئیسی یک برخورد دیگر. در دولت نهم وقتی احمدی نژاد انتخاب شد، علمای قم او را تا حد اتصال به عالم بالا و ماوراءالطبیعه و مسائل قدسی و مذهبی بالا بردند. اما در دوره دوم با توجه به تحرکاتی که احمدی نژاد داشت از چشم آنها افتاد. اکنون هم دولت رئیسی را قدسی سازی میکنند. این روندی است که همواره وجود داشته و باید با آن مبارزه کرد. کسانی که به اصول دموکراسی معتقد هستند هرچند که سخت است، اما باید نقد کنند و حصار این تقدسگرایی را بشکنند. فکر نمیکنم عالیترین مقام کشور هم با نقد مخالف باشد.
عضو حزب کارگزاران میگوید: باید بپرسیم اگر از دید شما نهاد مقدس است و نه افراد، پس چرا زمانی که روحانی رئیس جمهور است شما خیلی راحت پلاکارد دستتان میگیرید و راهپیمایی برگزار میکنید، او را تهدید به خفگی در استخر فرح میکنید و ...، اما چگونه وقتی فرد دیگری در این جایگاه قرار میگیرد این نهاد دارای قداست میشود؟ آیا فرد مقدس است یا نهاد؟ اینها میگویند، چون این نهادها برای نظام است و نظام جمهوری اسلامی یک حاکمیت خدایی است، این حصار قداست دور نهادها است و نه افراد! بالاخره باید این مسائل را برای مردم بازگو کرد و نگذاریم حرفها و نقدها بمیرند.
عضو حزب کارگزاران ادامه داد: اگر به گذشته نگاه کنیم در هر مقطعی که یکی از جریانها بر دستگاه اجرایی حاکم شد، فارغ از نقاط ضعف و قوتی که داشت، حضورشان در قوه مجریه یک نوع پیروزی تلقی میشد. مثلا روی کار آمدن دولتهای نهم و دهم با توجه به همه حواشی که به همراه داشت از جمله خود انتخابات، بازهم برای اصولگرایان با یک احساس قدرت نمایی همراه بود چرا که فکر میکردند یک حاکمیت نسبی در جامعه برای خود ایجاد کردهاند.
آقایی افزود: انتخابات اخیر ریاست جمهوری و مجلس نیز به نحوی مهندسی شد و رقبا را آنقدر عریان کنار گذاشتند که هیچ جایی برای صدای منتقدین نگذاشتند، نه تنها اصلاح طلبان، بلکه هیچ جایی برای صحبت از سوی اصولگرایان هم نگذاشتند و حتی برای جناح حامی خودشان نیز پذیرش چنین شرایطی ممکن نبود و به قول معروف آش آنچنان شور شد که خودشان هم نمیتوانند آن را بخورند.
دولت ابراهیم رئیسی مورد تایید اصلولگرایان هم نیست
وی با انتقاد از نحوه برگزاری انتخابات مجلس شورای اسلامی و نمایندگانی که به آن راه یافتند و حتی اصول اولیه نمایندگی را نمیدانند، گفت: در خصوص انتخابات ریاست جمهوری نیز همه امور آنچنان مهندسی شد که واضح بود کاندیدای مورد نظرشان انتخاب میشود. اکنون دولتی که انتخاب شده، چون وامدار است، عناصری را در دولت قرارداده که بسیار ضعیف، بدون برنامه و بدون اقتدار فردی هستند که حتی برای اصولگرایان هم قابل تایید نیستند.
آقایی با بیان اینکه اصولگرایان در بن بست اجتماعی گیر کردهاند، تصریح کرد: اصولگرایان مردم را دور زدند و توانستند قوه مجریه و مقننه را به دست بگیرند، اکنون که همه قوا یکدست شده است باید پاسخگوی مردم باشند. این افراد تا چندی قبل همه امور را به گردن دولت روحانی میانداختند. بله دولت دوازدهم ضعفهایی هم داشت، اما ما میگفتیم ۷۰ درصد ضعفها مربوط به خارج از دولت است. اکنون که خارج از دولتی وجود ندارد و همه آنها در قوا هستند باید اقداماتی را انجام دهند؛ البته اگر در دولت قبل این اقدامات صورت میگرفت در حد تکفیر کار آنها را پیش میبردند.