اقتصاد۲۴ - مریم محمدی، رئیس اداره محیط زیست منطقه آزاد کیش با اشاره به اقدامات اداره محیط زیست در حوزه فرهنگ سازی اظهار داشت: پیش از شیوع کرونا امکانات بیشتری برگزاری برنامههای جمعی و پاک سازی و ورکشاپها در حوزه فرهنگ سازی وجود داشت. همچنین برنامهای برای تبدیل جزیره کیش به جزیره بدون پلاستیک انجام داشتیم که بعد از پاندمی کرونا کمرنگتر شد. ما تصمیم داریم که بر روی برنامههای مبتنی بر فضای مجازی هرچه بیشتر کار کنیم.
او ادامه داد: یک پیج اینستاگرامی فعال کرده ایم که روزانه پست گذاری میکنیم. خوشبختانه بازخورد خوبی داشته است. پاکسازی ساحل و دریا با کمک پایگاه بسیج مستقر از جمله پایگاه دریایی امام هادی و حفاظت فیزیکی سازمان و محیط بانانمان در حد جمعهای کوچک در هندورابی برگزار کردیم.
بیشتر بخوانید: رشد چند برابری شاخصهای توسعه زیرساختی و اقتصادی در مناطق آزاد
رئیس اداره محیط زیست منطقه آزاد کیش گفت: در حوزه فرهنگ سازی و آمزش در منطقه آزاد کیش دوره آموزشی آشنایی با فنون مدیریت حیات وحش، علت و تاثیرات عوامل بیماری زای جهش یافته و نوپدید نظیر کرونا و وبینار بررسی تاثیر گونههای مهاجر و دورههای تخصصی برای محیط بانان نیز برگزار کردهایم.
جمعآوری تورهای سرگردان از دریا
محمدی خاطرنشان کرد: در جزیره کیش چند دوره با غواصان حرفهای برای جمع آوری تورهای سرگردان اقدام کردیم. هزار متر تور در سال جاری از دریا جمع کردیم که همه در جمعهای کوچک صورت گرفته است چراکه به علت کرونا نمیتوانستیم فراخوانهای عمومی داشته باشیم.
او ادامه داد: مقداری بنر اطلاع رسانی در سطح شهر نصب کردیم و سعی کردیم در زمینه غذاهی دستی به حیات وحش که باعث یک سری اختلالات شده بود و افزایش گونههای مهاجم از جمله سگهای ولگرد و کلاغها بیشتر اطلاع رسانی کنیم. طرح کنترل جمعیت کلاغهای هندی را شروع کردیم. چراکه باید احیای گونههای بومی را در دستور کار قرار دادیم. پرندههای کوچکتر از نظر ارزش حفاظتی خیلی بالا هستند.
رئیس اداره محیط زیست منطقه آزاد کیش با اشاره به اینکه با انجمن حمایت از حیوانات در کیش برای انتقال بالغ بر ۲۰ غلاده سگ در سال جاری همکاری کردیم، تصریح کرد: این سگها بعد از عقیم سازی به کیش منتقل شدند. با گشت شیلات همکاری تنگاتنگی برای کنترل صید غیر مجاز داشتیم. محیط زیست وظیفه مستقیمی در این خصوص ندارد اما با این وجودما به همکاران شیلاتی در این زمینه کمک کردیم تا شناورهای متخلف را توقیف کنند و در بندرگاه صیادی بیاورند تا پیگیریهای قضایی انجام گیرد.
وی با اشاره به رهاسازی لاکپشتها از سوی اداره محیط زیست کیش گفت: با همکاری پارک دلفینها دوران نقاحت را طی کرده و رهاسازی شدند. دو لاک پشتی بودند که در سالهای گذشته از جنوب کشور به آکواریوم شخصی برده بودند، به کیش منتقل شدند و در آبهای کیش رهاسازی شدهاند.
محمدی خاطرنشان کرد: در مورد تیمار حیات حش ما گونههای ارزشمندی از جمله پرندههای شکاری در منطقه آزاد کیش داریم که امسال اقداماتی در این زمینه نیز داشتیم. آهوها طبق روال همه ساله درمان و رهاسازی شدهاند.
ایجاد پاسگاه محیطبانی جزیره هندورابی
وی با اشاره به اینکه بعد از چند سال جزیره هندورابی صاحب پاسگاه محیطبانی شده، گفت: دو سال است که به صورت مستمر پایش لاکپشتها در جزیره هندورابی انجام میشود و با توجه به اینکه به این نتیجه رسیدیم که شرایط لاک پشتها خیلی خوب است و این مسئله میتواند گردشگری خوبی را در این جزیره ایجاد کند.
وی افزود: به همین دلیل امیدواریم پاسگاه هندورابی نیز کمک کند تخلفاتی که در این زمینه وجود داشته است، کمتر شود. متاسفانه دیده میشود که در فصل تخم گذاری از جاهای دیگر با شناور میآیند و برای بردن تخمها و حتی خود لاک پشت اقدام میکنند. امسال با چند مورد متخلف برخورد کردهایم.
محمدی با بیان اینکه امسال شانزدهمین سال برنامه پایش و مانیتورینگ لاک پشتهای دریایی را داشتیم، تصریح کرد: از بین پنج گونه اکپشت دریایی که در خلیج فارس هستند، یکی از گونهها که به شدت در معرض خطر انقراض است، لاک پشت پوزه عقابی است که در کیش تخم گزاری میکند. ما یک سایت حفاظت شده در سواحل جنوبی داریم که از سال ۸۵ مستمر برنامه مانیتورینگ آنها انجام شده است.
رئیس اداره محیط زیست منطقه آزاد کیش با اشاره به اینکه در جزیره کیش مشکل اصلی برای زیستگاههای دریاایی فشار گردشگری است، گفت: البته بعد از شیوع کرونا خیلی اوقات کلوپهای دریایی تعطیل بودند و مسافر کمتری به کیش آمدند و فشار گردشگری به حداقل رسیده بود. اما چند هفتهای در مرداد ماه داشتیم که دمای آب بالا رفته بود که به علت پدیدههای گرمایش جهانی بود.
او خاطرنشان کرد: در زمان گرمایش آب، تعدادی از مرجانهای کیش دچار دیده سفید شدگی میشوند و به خاطر گرما از بین میروند. اگر دوره گرما کوتاه باشد، احیا میشوند اما اگر دوره بلند باشد، خیلی از آنها دوباره احیا نمیشوند. به همین دلیل امسال انرژی خود را بر مقوله احیای زیستگاههای مرجانی گذاشتیم. دو پروژه به شرکت مدیریت و توسعه بندر و فرودگاه ابلاغ کردیم. یکی از پروژهها برای ساخت قالبهای زیستگاه مصنوعی بود. چراکه سعی کردیم ای قالبها را که شیلات آماده داشت بگیریم و از آن پیرامون کیش استفاده کنیم. متاسفانه موفق نشدیم قالبها را به کیش منتقل کنیم و ناگزیر شدیم که خودمان قالب بسازیم.
ایجاد زیستگاه مصنوعی مرجانی در کیش
محمدی بیان کرد: قرار است تمام سنگهای مرجانی که در پروژههای حفاری و ساخت و ساز در جزیره ساخته میشوند، تجمیع شوند و بعد از اینکه به حد مشخصی رسیدند به دریا منتقل شوند تا به عنوان زیستگاه مصنوعی مورد استفاده قرار بگیرد.
وی افزود: پروژه دیگری نیز برای ساخت سازههای بتنی ابلاغ شده است که این سازههای بتنی هرمی شکل نیز میتواند زیستگاه خوبی برای آبزیان باشد و به افزایش جمعیت آنها کمک کند و میتواند به سایتی مناسب برای غواصی نیز تبدیل شود چون گونههای آبزی را به خد جذب میکند.
رئیس اداره محیط زیست منطقه آزاد کیش با اشاره به صید غیرمجاز گفت: متاسفانه مشکل در این زمینه زیاد است. سالهای گذشته وضعیت خیلی بهتر بود و تا هفت مایلی تر ریزی ممنوع بود و به شدت نظارت میشد. الان آنقدر که باید در جزیره کیش که دار و ندارش وابسته به زیستگاه مرجانی آن است، توجه نمیشود. خیلی از گردشگران کیش برای استفاده از جذابیتهای کیش و دریایش میآیند. اگر این طبیعت را از دست بدهیم گردشگران را از دست خواهیم داد و بنای توسعه کیش به هم میریزد. امیدوارم که شیلات نظارتش را بیشتر کند. امیدواریم شرایطی فراهم شود تا گشت شیلات نیز بتواند وظیفهاش را به درستی انجام بدهد.