به گزارش جامعه ۲۴- در روزهای اخیر غلامرضا مصباحی مقدم، عضو کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی کیسهای نایلونی را در صحن علنی مجلس و در حین سخنرانی خود گشود و داروهایی از آن را بیرون کشید. وی با نشان دادن این داروها، از دپوی مقادیر بسیار زیادی دارو در انبارهای گمرک خبر داد، داروهایی که در شرایط تحریم، بیماری کرونا ، گرانی و کمیابی دارو، در حال خاک خوردن بوده و حتی تاریخ انقضای آنها فرا رسیده است.
اصرار گمرک بر ترخیص صدها تن داروی دپو شده
پیش از این موضوع، مدیران گمرک خواستار تعیین تکلیف صدها تن دارو از انبارهای خود بودند که ترخیص آن با مخالفت سازمان غذا و دارو روبهرو شده بود.
به دنبال بازدید معاون قضایی دادستان کل کشور به همراهی مسوولان سازمان غذا و دارو از این انبارها، مشخص شد حجم زیادی از داروهای دپو شده و بلاتکلیف در انبارهای گمرک استان تهران، داروهای کووید ۱۹ بوده است.
از سوی دیگر ترخیص ۱۳ تن داروی رمدسیویر وارداتی از گمرک امام خمینی استان تهران طی روزهای گذشته، واکنشهای شدید مسئولان سازمان غذا و دارو را به دنبال داشت و گفته شد که این ترخیص نه تنها بدون هماهنگی انجام شده بلکه داروهای ترخیص شده از گمرک، فاسد و غیر قابل مصرف بوده است.
داروهای فاسد
پس از این موضوع سازمان غذا و دارو به عنوان متولی تأمین دارو و سلامت دارویی کشور شکایت به سازمان بازرسی برد، چرا که به استدلال آنها گمرک اصرار به ترخیص داروی فاسد و بدون مجوز دارد.
محمدرضا شانهساز، رئیس سازمان غذا و دارو نیز در نامهای به رئیس سازمان بازرسی کشور اعلام کرد که گمرک بدون استعلام از غذا و دارو، اقدام به صدور مجوز ترخیص اقلام دارویی کشور کرده است.
وی در این مکاتبه طبق تاکیدات قبلی، موضوع ورود داروی بدون مجوز به گمرک را مطرح و گفته است که گمرک ایران بدون دریافت و اخذ مجوز از وزارت بهداشت اقدام به صدور مجوز ورود برخی از اقلام دارویی به گمرکات کرده است که این امر منجر به انباشت دارو در گمرکات در شرایط نگهداری نامطلوب شده است و ترخیص این کالاها بدون تایید وزارت بهداشت منجر به مخاطره افتادن سلامت هممیهنان خواهد شد.
بیشتر بخوانید: علت کمبود داروی قارچ سیاه چیست؟
رئیس سازمان غذا و دارو همچنین از ممنوعیت ورود داروهای مربوط به برخی شرکتهای خارجی و عدم مجوز این سازمان برای آنها اشاره داشته و خطاب به سازمان بازرسی اعلام کرده که این سازمان در خصوص خطر ترخیص کالاهای فاقد مجوز به گمرک هشدار داده و مسئولیت ایجاد هرگونه عارضهای را بر عهده گمرک میداند.
لزوم کسب مجوز قبل از واردات دارو
در این زمینه حیدر محمدی، مدیرکل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو، اظهار کرد: برخی از ذینفعان موجب شدند تا اختلافاتی بین سازمان گمرک و سازمان غذا و دارو به وجود بیاید. گمرک میگوید که ما نمیتوانیم مانع ورود کالا به گمرک شویم. اگر ما نمیتوانیم مانع ورود دارو به گمرک شویم چگونه میتوان از وزارت بهداشت گلایه کرد که چرا در صدور مجوز تأخیر میکند؟
وی افزود: وقتی فردی میخواهد برای ورود داروی خود کسب مجوز کند، باید مستندات خود، شرکت تولید کننده و میزان واردات و قیمت آن را اعلام کند، زمانی که مجوز صادر شد به شرکت نامه تأمین میزنیم که این دارو را از آن شرکت خارجی و توسط شرکت درخواست کننده واردات دارو، به تعداد مشخص وارد کند.
محمدی افزود: این نامه وارد سامانه جامعه تجارت میشود، پس از این مرحله وارد کننده مجاز به ثبت سفارش است. پس از ورود کالا به کشور گمرک از ما استعلام میکند و پس از مجوز ما گمرک دارو را ترخیص میکند.
وزارت بهداشت از داروهای موجود در گمرک بیاطلاع است
وی در رابطه با نامه شانهساز، اظهار کرد: این نامه شکایت نیست بلکه یک گلایهای از سخنان یکی از مسئولان گمرک است که گفته سازمان غذا و دارو نسبت به ترخیص داروهای دپو شده در انبارهای این شرکت مجوز نمیدهد.
محمدی بیان کرد: وقتی کالا وارد گمرک شد، فشارهایی از سوی صاحب کالا برای ترخیص آن وارد میشود. در این زمان افکار عمومی این استنباط را دارد که این تعداد دارو در انبارها رسوب کرده است و ما اجازه ترخیص به آن را نمیدهیم. این در حالیست که ما اعلام کردیم لیست کالایی را که در گمرک رسوخ کرده است را به سازمان غذا و دارو اعلام کنند، اما چنین اتفاقی رخ نداد.
وی در ادامه گفت: وزارت بهداشت و دیگر وزارتخانهها بسته به نوع کالایی که وارد شده است، برای ترخیص از گمرک باید مجوز صادر کنند. اگر قرار باشد هر کسی هر چیزی وارد گمرک کند و مجوز نداشته باشد چگونه نهاد مربوطه میتواند نسبت به موجودی این کالا اطلاع داشته باشد؟
وی بیان کرد: اولین مشکلی که وجود دارد این است که گمرک سامانهای ندارد که این سامانه به سامانه جامع تجارت وصل باشد تا موجودی انبارهای خود را تا همه مراجع صدور مجوز، موجودی کالاها را مشاهده کنند.
این مسئول سازمان غذا و دارو تأکید کرد: کالای سلامت محوری که ثبت سفارش نکرده و وارد گمرکات میشود اشکالات زیادی دارد، خدایی نکرده حتی این دارو ممکن است به کارکنان گمرک هم آسیب بزند، اینها چیزهایی است که قبل از صدور مجوز برای شرکت وارد کننده متوجه میشویم و اگر داروی بدون مجوزی وارد کشور شود ما متوجه چنین مشکلاتی نمیشویم به همین دلیل است که اصرار داریم که هر کالای سلامت محوری که قرار است وارد کشور شود باید مجوز آن اخذ شود تا جزئیات این کالا برای همه روشن باشد.