جامعه ۲۴- بعد از فیلم جنجالی هلیا، تعداد زیادی از نوجوان و جوانان دهه هشتادی به سمت و سوی استفاده از سلاح سرد و بعضا لوازم دفاع شخصی مانند اسپری اشک آور و شوکر رفته و در برخی مواقع از خود فیلمهایی در حال شاخ و شانه کشیدن و قمه کشی منتشر میکنند.
هلیا الان کجاست؟
تیر ماه امسال کلیپی ۱۰۰ ثانیهای از داخل یک پارک در اصفهان منتشر شد که در آن چند دختر نوجوان با یکدیگر درگیری لفظی داشتند که یکباره سه نفر از آنها به سمت دختری دیگر حمله کرده و او را کتک زدند. در میانه دعوا یکی از دختران متوجه قمه داخل شلوار دختر نوجوان شد و او هم قمه را بیرون میآورد که با جمله "هلیا نکن شر میشه" دوستش بیخیال استفاده از قمه میشود.
تا مدتها کاربران فضای مجازی به این فیلم واکنشهای طنز و جدی داشتند و هرکس دلیل آن را چیزی اعلام میکرد. عدهای نگران برخورد قانون با این دختر بودند و عدهای هنوز به این موضوع میخندیدند اما سرانجام هلیا و دوستانش به پلیس و دادسرای اصفهان دعوت و در برخوردی کاملا صحیح تنها به مشاور معرفی شدند و بعد از چند جلسه روان درمانی به زندگی عادی بازگشتند.
بیشتر بخوانید: مرگ پایان لاتی در ایران؛ لاتهایی که مردند از اصغر خارجی تا علی مطلب و وحید مرادی
در حالی که همه انتظار داشتند هلیا دیگر بعد از این موضوع در فضای مجازی کمتر حاضر و به بازسازی روحی خودش بپردازد، او بلافاصله صفحهای جدید در فضای مجازی باز کرد و با انتشار تصاویری از خود توانست به جذب فالور اقدام کند. در حال حاضر هلیا که تصویر قمه کشی اش کمتر دست به دست میشود و شاید به زودی به فراموشی کامل هم سپرده شود امروز به شاخ مجازی با بیش از ۴۱ هزار دنبال کننده تبدیل شده است و با انتشار تبلیغ به درآمد میلیونی رسیده است. بررسی یک هفتهای پیج هلیا نشان میدهد هر روز حداقل ۴ تبلیغ را منتشر میکند و از این راه به درآمدی میلیونی رسیده است.
مکتب هلیا ادامه دارد
هنوز دو ماه از جنجال فیلم هلیا نگذشته بود که دو فیلم دیگر از دختران دهه هشتادی منتشر شد که در آن آنها بعد از دعوا با همسالان خود، قمه را به دوربین نشان داده و با افتخار از حمل قمه و چاقو لذت میبرند و به آن افتخار میکنند. آنها میگویند حمل چاقو و قمه برای دفاع از خودشان است و از این کار نمیترسند، دخترانی که کمتر از ۱۶ سال سن دارند و اغلب متولد اواسط دهه هشتاد هستند.
محمد میرزا آقایی، جامعه شناس در گفتگو با جامعه ۲۴ در مورد چرایی انتشار تصاویر دختران با چاقو و قمه گفت: شاید هلیا آن روز مرتکب اشتباه شد و این اشتباه علل مختلفی دارد، اما متاسفانه با پرداخت غیرمناسب به این پدیده در فضای مجازی ما شاهد پیدایش و ترویج مکتب هلیا هستیم. در این مکتب که امیدواریم گذرا باشد و فراگیر نشود فرد برای قدرت نمایی با خود قمه و چاقو حمل میکند و اگر برای معروفیت بیشتر لازم باشد آن را به نمایش عمومی در میآورد.
وی ادامه داد: این دختران و گاها پسران اغلب نوجوان هستند و علاوه بر اینکه به تاثیرات روانشناختی این موضوع اشراف ندارند، هیچ اطلاعی هم از جرم حمل و استفاده از سلاح سرد ندارند و ممکن است در اثر یک اشتباه یا هیجان از آن استفاده کنند و خسارتی جبران ناپذیر برجای گذارند. درست است که آنها برای خودنمایی این کار را میکنند، اما در واقع مرتکب جرم شده اند، درست است که در مورد هلیا با توجه به مطالبه جامعه وی به سمت درمان رفت، اما در صورت فراگیری این مکتب ممکن است قوه قضائیه دیگر مماشات نکند و با اجرای کامل قانون، شاهد افزایش زندانیهای دهه هشتادی به جرم اراذل و اوباش باشیم.
به گفته این جامعه شناس، هلیا و خشونتش تولید شده از سوی جامعه است و نمیتوان فقط خانواده را مقصر دانست، وقتی سالانه نزدیک به ۷۰۰ هزار پرونده نزاع داریم، باید به این هم فکر کنیم که این خشونت در جامعه به انواع مختلف بازتولید میشود که یکی از آنها هلیا است.
میرزا آقایی افزود: حدود یک سال و نیم است که جامعه هیچ نشاطی نداشته و نوجوان و جوان به علت کرونا محدود به چند چاردیواری شده و هیچگونه تخلیه انرژی انجام نداده است، همین باعث میشود با اولین اصطکاک، بدترین نوع واکنش را شاهد باشیم.
وی در مورد اینکه هلیا میتواند الگوی دختران دهه هشتادی شود، گفت: نمیتوان گفت هلیا الگویی برای نوجوانان دهه هشتادی است، اما تاثیراتی را روی آنها میگذارد که متاسفانه تاثیرات مثبت نیست و فرد را به سمت سبک پوشش، رفتار و حتی حمل قمه سوق میدهد، همه دخترانی که با اعتماد به نفس از خود فیلم قمه کشی یا حمل قمه از خود منتشر میکنند باید بدانند نمیتوانند مثل هلیا شاخ مجازی شوند و ممکن است سر از نزاع واقعی و زندان در بیاورند. البته در این حوزه نباید از سهم خانواده غافل شد، اگر والدین به اندازه و از دور حواسشان به فرزندشان باشد شاهد بازتولید هلیا نخواهیم بود.
اراذل و اوباش دهه هشتادی در حال افزایش است
در همین حال سیدمحمد موسوی، معاون پیشگیری از وقوع جرم دادگستری چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه دهه هشتادیها اراذل و اوباش مجازی نیستند و متاسفانه شاهد دستگیری افرادی در قالب اراذل و اوباش هستیم که متولد دهه هشتاد هستند، گفت: متاسفانه در بین دهه هشتادیها هم جرایم خشن به چشم میخورد و این افراد در میان دستگیرشدگان طرحهای برخورد با اراذل و اوباش هستند و دست به جرایم مختلف میزنند.
وی ادامه داد: نوجوانان میخواهند دیده شوند و به همین خاطر در محل، میان همسالان و حتی ورزش دست به کارهایی میزنند که در میان همسالان خود برتر نشان داده بشوند، البته ممکن است برخی هم برای اینکه نشان دهند برتر هستند و این نیازشان ارضا نشود دست به ارتکاب جرم بزنند. البته اینکه چرا نوجوانان و جوانان در جمع اراذل و اوباش هستند را باید جامعه شناسان و روانشناسان به صورت کامل بررسی کنند و نظر بدهند.