به گزارش جامعه ۲۴- کرونا با شیوعش، سبک زندگی بسیاری از افراد را تغییر داد، اگر بیماری که مجبور بود ماهیانه به بیمارستان مراجعه کند تا احیانا مورد ویزیت پزشکی قرار بگیرد یا آمپولی تزریق کند، این روزها از ترس ابتلا به کرونا پزشک یا پرستار را به بالین خود فرا میخواند.
شغلی به درازای تاریخ در ایران
اگرچه ویزیت و درمان در منزل به ویژه در ایران، سابقهای به درازای تاریخ دارد و زمانی حکما و اطبا به منزل بیماران و دردمندان مراجعه میکردند و گاهی رایگان و گاهی هم متناسب با وسع بیمار چیزی از او دریافت میکردند، اما این روزها رفتن بر بالین بیمار دگرگونه شده است. دیگر نه خبری از ویزیتهای رایگان است و نه وسع سنجی بیمار.
خدمات ویزیت بیمار، برای مدتها از سکه افتاده بود و تنها افرد سالمند، کم توان و معلولان جسمی حرکتی معمولا از این خدمات بهرهمند میشدند، با این حال کرونا که بازار برخی مشاغل را تخته کرده بود موجب شده تا بازار خدمات پزشکی در منزل دوباره سکه شود.
تعرفه خدمات پرستاری در منزل
حق ویزیت و خدمات درمانی، مراقبتی و پرستاری در منزل اگرچه تعرفه رسمی دارد، اما کیست که به این تعرفهها عمل کند؟ این خدمات هم علیرغم نرخ رسمی به سلیقه افراد و بسته به وجدان، نرخهای مختلفی دارد. مثلا تعرفه خدمتی مانند تزریق عضلانی که کمترین تعرفه را دارد، در صبح ۲۵ هزار تومان، شب ۳۵ هزارتومان و روزهای تعطیل ۴۰ هزار تومان است و به آن هزینه رفت و آمد هم اضافه میشود.
بیشتر بخوانید: چرا ابتلا به کرونا در برخی افراد کُشنده است؟
در عین حال گرانترین تعرفه خدمت پرستاری در منزل هم مربوط به قرار دادن سوند معده است که تعرفه آن برای روز ۱۱۰ هزار تومان، شب ۱۳۵ هزار تومان و روزهای تعطیل نیز ۱۵۰ هزار تومان است که طبیعتا هزینه رفت و آمد هم به آن اضافه میشود. علاوه بر آن هزینه مواد مصرفی نیز بر عهده بیمار و خانواده اوست.
تعرفه خدمات درمانی در منزل با کمی وجدان!
همانطور که گفته شد کسی به این تعرفهها عمل نمیکند و هر شخص یا کلینیکی که مجوز ارائه خدمات در منزل دارد برای خود تعرفهای مجزا دارد. مثلا کلینکی در تهران نرخ تعرفههای خود را برای یک تزریق عضلانی ساده ۵۰ هزار تومان اعلام کرده است و به همین ترتیب میتوان نرخهای دیگر را نیز در جدول بالا مشاهده کرد. نرخهایی که گاه به ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار تومان نیز میرسد.
ارقام نجومی خدمات درمانی و مراقبتی در منزل
ارقام از این هم بالاتر میرود وقتی بیمار مبتلا به کرونا باشد و هدف ویزیت یا تزریق دارو برای او باشد، به قیمتهای نجومی میرسیم، یکی از مخاطبین نوشته است: «یک دکتر متخصص ریه برای ویزیت من، مادر و خواهرم که بیست روز پیش به کرونا مبتلا شدیم، پنج میلیون تومان گرفت و جالبه برای تزریق آمپول هم پرستار معرفی کرد. این پرستار به ازای یک هفتهای که به منزل ما میآمد ۳ میلیون تومان گرفت.»
فرد دیگری در توئیتر نوشته است: «پزشک متخصصی برای ویزیت پدرم که مشکوک به کرونا بود ۳.۵ میلیون تومان درخواست کرد. خوشبختانه ما او را به مراکز دولتی بردیم. تست او منفی بود و این هزینه برای ما بازگشت.»
کاربر دیگری نیز از هزینه ۱۱ میلیونی ویزیت پزشک در منزل به همراه خرید تجهیزاتی مانند اوکسیمتر و تب سنج خبر میدهد. چندی قبل نیز خبری مبنی بر هزینه ۱۰۰ تا ۱۴۰ میلیونی آوردن آیسییو به خانه بیمار و دستگاه اکسیژن ساز خانگی ۶۰ میلیون تومانی منتشر شده بود.
تمامی این تعرفههای مندرآوردی بیانگر این است که کرونا برای برخی از افراد که اتفاقا در این روزها باید التیامبخش درد مردم باشند محملی برای کاسبی شده است. در واقع کاسبی از کرونا به زنجبیل و هویج و محصولاتی این چنین محدود نشده و به درمان و ویزیت نیز رسیده است، آن هم در شغلی که ریشه در گذشته داشته و اتفاقا اصول اخلاقی آن را نیز زیرپا گذاشته است.
نظارت بر خدمات درمانی منزل با کیست؟
به گفته محمد جهانگیری، معاون فنی و نظارت سازمان نظام پزشکی اگر شخصی برخلاف تعرفههای مصوب عمل کند افراد میتوانند از او شکایت کنند.
جهانگیری اظهار کرد: تعرفههای خدمات در منزل را هیئت دولت مصوب کرده و ابلاغ شده است. نظارت بر اجرای آنها با دانشگاههای علوم پزشکی است.
معاون فنی و نظارت سازمان نظام پزشکی افزود: مجوز تأسیس مؤسسات خدمات درمانی در منزل را وزارت بهداشت از طریق دانشگاههای علوم پزشکی صادر میکند و عمده نظارت را هم خود آنها انجام میدهند.
وی با تأیید موارد مختلفی از تخلفات در این حوزه گفت: بخشی از تخلفات به سازمان نظام پزشکی ارجاع میشوند و بخشی دیگر نیز به کمیسیون ماده ۱۱ معاونت درمان وزارت بهداشت گزارش میشود که سازمان نظام پزشکی نیز در آن حضور دارد.
جهانگیری بیان کرد: جرایمی متناسب و گاه تا سه برابر پولی که از بیمار گرفتهاند از از متخلفین اخذ میشود، همچنین به آنها تذکر داده میشود و در صورت تکرار تخلف خود، احتمال لغو مجوز طبابت آنها وجود دارد.