به گزارش جامعه ۲۴، همزمان با افزایش سطح واکسیناسیون و گسترش دامنه سنی آن به افراد زیر ۱۸ سال، وزیر بهداشت از طرحی خبر داد که وزارتخانه متبوعش چندین بار قرار بود آن را برای پیشگیری از کرونا به کار گیرد، در این طرح که از آن به عنوان بیماریابی فعال یاد میشد قرار بود که با همکاری نیروهای داوطب بسیج و هلال احمر اقدم به بازدید محل به محل و جستجوی خانه خانه برای یافتن مبتلایان شود.
بیماریابی خانه به خانه هرگز رخ نداد. حتی در فازهای مختلف طرحهای شهید سلیمانی نیز قرار بود این کار صورت بگیرد، اما این کار صورت نگرفت و اگر هم بود به صورت مقطعی و بسیار محدود بود، خود طرح شهید سلیمانی با وجود برخی اقدامات موفق به ویژه در پیکهای سوم و چهارم عملا کنار گذاشته شد یا اینکه پیگیری نشد.
طرح لکهگیری خانه به خانه، تکرار طرح بیماری یابی فعال؟
با این حال بهرام عیناللهی وزیر بهداشت در روزهای گذشته از تکرار طرح خانه به خانه اینبار برای لکهگیری واکسیناسیون خبر داده است. وی در این رابطه اظهار کرد: درصدد هستیم طرح خانه به خانه را برای لکه گیری واکسیناسیون انجام دهیم. زیرا مهمترین مساله در کنترل کرونا، انجام واکسیناسیون است که باید به نحو احسن انجام شود.
بیشتر بخوانید: اجرای طرح خانه به خانه برای لکه گیری واکسیناسیون
با توجه به ناموفق بودن طرح قبلی اینکه وزارت بهداشت میخواهد اقدامات شکست خورده را تکرار کند جای سؤال دارد. نخست اینکه طرح بیماریابی فعال در طرح شهید سلیمانی علیرغم اعلام همکاری بسیج و هلال احمر برای حضور داوطلبانه آنها، به دلیل عدم تأمین منابع به اجرا درنیامد حال چگونه است منابع طرح خانه به خانه برای واکسن که نیروی بیشتری میخواهد تأمین شده است؟ از سوی دیگر جزئیات این طرح هنوز نامشخص بوده و معلوم نیست چه تعداد نیرو قرار است در آن شرکت جویند.
یک طرح و چند پرسش
به فرض قطعیت تصمیم وزارت بهداشت برای اجرای طرح، مشخص نیست که اگر کسی واکسن نزده باشد پس از کشف آن در لکهگیری آیا او به سمت مراکز واکسن هدایت میشود یا اینکه واکسن را نیز در درب خانه به او تزریق میکنند.
همچنین تا امروز حدود ۲۵ درصد از افراد پرخطری که در اولویتهای نخست واکسیناسیون بودهاند تا امروز به هر دلیل واکسینه نشدهاند و مشخص نیست که این افراد قرار است چگونه واکسینه شوند. بسیاری از این افراد با توجه به سن و سال و بیماری که دارند قادر به تحرک نیستند و حتی ممکن است بیماری زمینهای داشته باشند که اجازه تزریق واکسن به آنها ندهد به همین دلیل سرنوشت این افراد نیز پس از لکه گیری مشخص نیست که چه ساز و کاری برای آنها فراهم خواهد شد.
جریانهای ضد واکسن چه میشوند؟
واقعیت این است که در این لکه گیری مشخص خواهد شد که تعدادی از افراد و خانوارها که اتفاقا تعدادشان نیز کم نیست واکسینه نشدهاند؛ اینها از جمله افرادی هستند که عضوی از جریان ضد واکسن هستند و یا اینکه به دلیل واهمه و ترس از تزریق واکسن ابا دارند.
تکلیف گروه اول مشخص است؛ آنها به هیچ صراطی مستقیم نیستند و پیه محدودیتهای هوشمند (ارائه خدمت به وسیله کارت واکسیناسیون) به تن مالیدهاند. مشخص نیست که پس از لکهگیری آیا به صورت قطع آنها از برخی فعالیتها منع میشوند یا خیر؟ کما اینکه در روزهای گذشته شیخ عباس تبریزیان یکی از رهبران معنوی جریانات ضد واکسن و ضد علم پزشکی روز در ایران از هواداران خود خواسته بود که واکسن تزریق نکنند و همچنان راه حلهای طب موسوم به اسلامی را پیش بگیرند!
فراریان واکسن
گروه دوم نیز کسانی هستند که از واکسیناسیون فراری هستند. اینگونه افراد کسانی هستند که به دلیل ترس تن به انجام این کار ندادهاند. اینکه آیا ساز و کاری برای مشاوره دادن به آنها و ترغیب به واکسیناسیون در آنها وجود خواهد داشت یا خیر نیز در این طرح مشخص نیست.
کلک مرغابی برای دریافت کارت واکسن
با این حال در افراد ضد واکسن نیز کسانی هستند که به گفته مشاور سابق وزیر بهداشت در مراکز واکسیناسیون حاضر میشوند تا صرفا کارت واکسن دریافت کنند و بتوانند از محدودیتها فرار کنند. آنها پس از ثبت مدارک بدون اینکه واکسنی تزریق کرده باشند کارت واکسن را دریافت میکنند. اگرچه این ضعف مراکز واکسیناسیون است، اما اگر قرار است طرح خانه به خانه اجرا شود باید مراقب این افراد نیز بود که به دروغ خود را در میان جمعیت واکسینه کشور قرار میدهند.
طرح خانه به خانه اگر به مرحله اجرا درآید و کارآمد باشد قطعا میتواند بر روی آینده پاندمی در ایران و بازگشت مردم به زندگی عادی خود تأثیر مثبت داشته باشد، با این حال این طرح نیازمند نیروهای داوطلب، سیستمهای ثبت و رصد، گروههای مشاور و حتی تیمهای تزریق است. همچنین با توجه به تجربه طرح شکست خورده بیماریابی فعال، این طرح نیز نیازمند تأمین منابع است؛ در غیر این صورت همانند طرحهای دیگر محکوم به شکست است.