به گزارش جامعه ۲۴، پیک پنجم کرونا آرام آرام در حال فرو نشستن است و صحبتهایی در مورد پایان این پیک گوش میرسد. با این حال صحبتهایی در مورد ورود ویروس لامبدا به ایران و مشاهده موارد مشکوک مبتلا به این بیماری نیز وجود دارد.
در روزهای گذشته بسیاری از مقامات وزارت بهداشت و از جمله شخص وزیر بهداشت از پایان پیک پنجم کرونا در کشور خبر دادند در حالی که هنوز استانهای غربی و شمال غربی کشور قرمز بوده و به گفته برخی از کارشناسان احتمال طغیان بیماری در روزها یا هفتههای آینده در این مناطق وجود دارد.
استانهای غربی همان مناطقی هستند که نگرانیهای آغاز پیک ششم بیماری نیز در آنها بسیار است چرا که این مناطق در همسایگی دو کشور ترکیه که حضور لامبدا در اثبات شده و کشور عراق که پروتکلهای بهداشتی در حداقل میزان ممکن رعایت میشود و سطح واکسیناسیون در آن پایین است، قرار دارد.
پیک ششم کرونا در پاییز؟
در روزهای گذشته سخنان زیادی به نقل از مقامات بهداشتی استانها و برخی از کارشناسان در مورد امکان بروز پیک ششم کرونا به گوش رسیده است. محمود شبستری، رئیس کمیته علمی ستاد مبارزه با کرونای خراسان رضوی با بیان اینکه باید مراقب پیک ششم باشیم، گفت: احتمال دارد اواخر مهر ماه پیک ششم کرونا مجدد در شرق ایران آغاز شود.
همچنین محمود مرادی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه نیز همین پیشبینی را با توجه به پیشبینیهای صورت گرفته کرد و گفت: به احتمال زیاد آبانماه امسال شاهد بروز موج ششم کرونا خواهیم بود، لذا افراد باید هرچه سریعتر برای تزریق واکسن مراجعه کنند.
مرادی با بیان اینکه امکان بروز پیک ششم در کشور و از استان کرمانشاه محتمل است، گفت: طبق پیشبینیها به نظر میرسد در آبانماه شاهد بروز پیک ششم باشیم و باید از هم اکنون برای مقابله با این پیک جدید آماده شویم.
دلایل بروز پیک ششم کرونا
وی در خصوص دلایل بروز پیک ششم اظهار کرد: در حال حاضر روزهای پایانی تابستان را سپری میکنیم و متاسفانه بسیاری از مردم در این روزها مسافرت میروند و همین امر موجب تشدید گردش ویروس در کشور میشود و میتواند کشور را در معرض بروز پیک ششم قرار دهد.
بیشتر بخوانید: آخرین آمار فوتیها و مبتلایان به کرونا در کشور امروز چهارشنبه ۳۱ شهریور ۱۴۰۰
مرادی گفت: از طرفی از اواخر مهرماه با پایان گرفتن ماه صفر، مراسم جشن و عروسی از سر گرفته میشود و همین امر زمینهساز بروز پیک ششم کرونا در کشور خواهد بود.
اگرچه در همان روزهای نخست پیک پنجم کرونا، هشدارهایی از پیک ششم کرونا نیز داده میشد با این حال این روزها که جامعه کمکم در حال نفس کشیدن است و اینکه تنها چند روز مانده به پاییز این هشدارها کمی بیش از اندازه نگران کننده است.
در هر صورت پیش از این بسیاری از کارشناسان وقوع پیکهای مختلف را محتمل دانسته بودند. مسعود یونسیان، استاد اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران پیش از آغاز پیک پنجم کرونا، در مورد بروز پیک ششم و پیکهای بعدی کرونا هشدار داه بود.
با این حال تا پیش از آغاز پیک پنجم کرونا تنها واریانتهای دلتا و گاما بود که ایران را تهدید میکردند و آنچنان که دیدیم ویروس دلتا توانست پیک پنجم را رقم بزند. حال واریانت لامبدا در ترکیه و دیگر کشورهای همسایه است و واریانت مو نیز احتمال دارد که برسد. هر یک از این واریانتها خود به تنهایی میتواند پیک جدیدی را منجر شود.
ورود لامبدا و پیک ششم کرونا
حمید سوری، رئیس کمیته کشوری اپیدمیولوژی کووید ۱۹با بیان اینکه وضعیت شمال غربی کشور نگران کننده است، گفت: این احتمال وجود دارد که به زودی طغیان بیماری را در این استانها مشاهده کنیم.
وی افزود: از سوی دیگر نگرانی در مورد ورود واریانتهای جدید کاملا صحیح است. این ویروسها در کشورهای همسایه وجود دارد. ضمن اینکه موارد مشکوکی نیز در برخی استانهای شمال غربی دیده شده است.
سوری ادامه داد: متاسفانه کشور یک نظام مراقبت و شناسایی واریانتها ندارد تا بفهیم چه سهمی از مردم به واریانت لامبدا یا دیگر ویروسها مبتلا هستند.
رئیس کمیته کشوری اپیدمیولوژی کووید ۱۹ تصریح کرد: این احتمال وجود دارد که واریانت لامبدا در کشور گسترش پیدا کرده باشد.
سوری اظهار کرد: با توجه به اینکه ترددها در کشور چندان کنترل نمیشود، احتمال ورود لامبدا به ایران زیاد است، اما اینکه سرعت گسترش آن چگونه باشد به اقدامات پیشگیرانه ما بستگی دارد که یکی از آنها گسترده شدن واکسیناسیون است. این اقدام میتواند از بروز پیک ششم جلوگیری کند.
داوود یادگاری نیا متخصص بیماریهای عفونی نیز بر این اعتقاد است که تداوم واکسیناسیون گسترده کنونی میتواند از بروز پیک ششم جلوگیری کند و این خبر خوبی خواهد.