اقتصاد ۲۴- «نیما میرزایی» امروز (یکشنبه) به وجود نوسان در معاملات این روزهای بازار سهام اشاره کرد و افزود: در روزهای اخیر پیشبینیهای صورت گرفته از سوی فعالان حاضر در بازار سرمایه مبنی بر افت احتمالی دلار و نیز افزایش نرخ بهره منجر به ایجاد هیجان در معاملات بورس و تصمیمات عجولانه از سوی سهامداران برای فروشهای احساسی شد.
وی به تقویت وضعیت بنیادی گروههای پالایشی به عنوان یکی از ستونهای اصلی و تاثیرگذار در معاملات بازار سرمایه اشاره کرد و اظهار داشت: تغییر روند گروه پالایشی تحت تاثیر شکست سطح ۷۵ دلاری قیمت نفت برنت و خبر بسیار مهم درخصوص مبنای محاسبات نفت صادراتی توسط وزارت نفت ایجاد شد.
این کارشناس بازار سرمایه اظهار داشت: پیگیریهای ریاست سازمان بورس برای تشکیل میزهای تخصصی به منظور ایجاد شفافیت و نیز پیش بینی پذیر شدن سودآوری شرکتها در صنعت پالایشگاهی بی تاثیر در بهبود روند سهام شرکتهای پالایشی نبوده است.
وی تاکید کرد: رییس سازمان بورس اقدامات زیادی را در چند وقت گذشته برای چالشهای قدیمی و بنیادی بازار در دستور کار قرار داد که اخیرا هم تلاش زیادی را در راستای حل موضوعات فرا سازمانی در زمینه قیمت گذاری دستوری و مخالفت با افزایش مخرب نرخ بهره انجام داده است.
ریسکهای تهدیدکننده معاملات بورس
میرزایی با اعتقاد بر اینکه ایجاد جامعه چند ده میلیونی سرمایه گذاران بورسی به عنوان امری مبارک برای اقتصاد تحریمی ایران محسوب میشود، گفت: در کنار این موضوع رفتارهای هیجانی از سوی سهامداران کماکان بیش از حد انتظار بوده است و گاهی با تصمیمات هیجانی خود منجر به ایجاد روند غیرطبیعی در معاملات بازار سهام میشوند.
این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: تاکنون اقدامات مثبتی توسط سازمان بورس به منظور هدایت سهامداران برای استفاده از روشهای غیر مستقیم صورت گرفته است، اما متقاعد کردن بخش زیادی از مردم برای ورود سرمایههای خود به این صندوق و روشهای دیگر، اقدامی دشوار است و مسیری طولانی پیش روی نهایی شدن این امر وجود دارد.
بیشتر بخوانید: شرکتهای بورسی چه کلاهی را با افزایش سرمایه سر سهامدار میگذارند؟
وی آغاز فروش سهام عدالت را دیگر ریسک تهدیدکننده معاملات بورس عنوان کرد و افزود: عجله در فروش سهام عدالت میتواند منجر به ریزش هیجانی قیمت سهام شود، این در حالیست که طی چند وقت گذشته رییس سازمان بورس از برنامه ریزیهای این سازمان برای به کار گرفتن روش جدید فروش سهام عدالت خبر داد که این موضوع میتواند زمینه ساز ایجاد امیدواریها جهت عدم تاثیرپذیری بازار از آغاز فروش سهام عدالت باشد.
میرزایی اظهار داشت: در وضعیت فعلی معاملات بورس مسایلی مانند نوسانات نرخ بهره، موضوع قیمت گذاری دستوری و نیز احتمال افزایش نرخ سوخت و خوراک صنایع، جزو مسایل نگران کننده معاملات بازار هستند که با رفع آنها میتوان شاهد کاهش نگرانیهای ایجاد شده و نیز تاثیر مثبت بر روند بازار بود.
این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: برخلاف تصور فعالان بازار سرمایه که معتقد به تاثیر منفی اجرایی شدن برجام به دلیل کاهش احتمالی نرخ دلار هستند، این اقدام در مجموع به ضرر بورس نیست و در نهایت کمکی برای جهش سود آوری شرکتها خواهد بود.
راههای بهبود معاملات بورس
وی به راههای بهبود معاملات بورس اشاره کرد و افزود: تقویت و تثبیت روند صعودی معاملات بازار سرمایه نیازمند انجام اقدامات تاثیرگذار مانند پیگیری و به سرانجام رساندن برخی از تصمیمگیریها در خصوص کاهش آرام نرخ بهره بین بانکی، کاهش مالیات صنایع بورسی در راستای طرح پیشنهادی رییس جمهوری و نیز جایگزینی فروش اموال دولتی بجای اوراق دولتی است که بهتر است هر چه زودتر با تعیین تکلیف وضعیت هر یک از آنها شاهد ایجاد ثبات در معاملات بازار باشیم.
میرزایی اظهار داشت: علاقه به معاملات روزانه و سرمایهگذاری مستقیم معاملهگران کمتجربه در بازار سهام تبدیل به چالشی جدی در معاملات بورس شده است، این امر باعث شد تا عمده فعالان بازار از رشدهای بازار جا بمانند و بازدهی مناسبی را از روندهای صعودی شاخص بورس دریافت نکنند.
این کارشناس بازار سرمایه افزود: توصیه اکثر کارشناسان بازار به سهامداران، استفاده از صندوقهای سهامی موفق بورسی است، چراکه بازدهی این صندوقها در بلندمدت برای سرمایه گذاران صبور بیشتر از حد انتظارات است و میتوانند از نوسان و اصلاحهای غیرقابل پیش بینی بازار در امان باشند.
شاخص کل بازار بورس امروز (شنبه، سوم مهرماه) با ۳۵ هزار و ۶۵۲ واحد افزایش در جایگاه یکمیلیون و ۴۲۲ هزار واحدی قرار گرفت.