اقتصاد۲۴- رادیکالهای آزاد از جمله ترکیبات در بدن هستند که موادغذایی را به انرژی تبدیل میکنند. افرادی که در معرض دودسیگار، آلودگی هوا و نور ماورابنفش آفتاب هستند، بیشتر در تماس با رادیکالهای آزاد قرار دارند. بدن برای تقویت سیستم ایمنی نیاز به ویتامینای دارد، زیرا ویتامینای میتواند با باکتریها و ویروسها مقابله کند. این ویتامین به گشاد کردن عروق خون و جلوگیری از انعقاد خون کمک میکند. به علاوه سلولها از ویتامینای برای تعامل با یکدیگر و انجام وظایف مهم استفاده میکنند.
به چه میزان ویتامین E نیاز داریم؟
مقدار ویتامینای موردنیاز به سن بستگی دارد. متوسط مقدار ویتامینای مورد نیاز افراد بزرگسال ۱۵ میلی گرم است که در زنان باردار و شیرده به ۱۹ میلی گرم میرسد. در کودکان نیاز به ویتامینای کمتر است و در حد ۴ تا ۵ میلی گرم است.
چه غذاهایی حاوی ویتامین E هستند؟
ویتامین E به طور طبیعی در موادغذایی یافت میشود و حتی به برخی موادغذایی نیز افزوده میشود؛ بنابراین با خوردن غذاهایی مانند روغنهای گیاهی مثل جوانه گندم، روغن آفتابگردان و روغن گلرنگ میتوان ویتامینای مورد نیاز بدن را تامین کرد. روغن ذرت و سویا نیز حاوی مقداری ویتامینای هستند. مغزها (بادام زمینی، فندق و بخصوص بادام) و دانهها (تخم آفتابگردان) جزو بهترین منابع ویتامینای هستند. سبزیجات تیره مثل اسفناج و بروکلی حاوی مقداری ویتامینای هستند. برخی صنایع غذایی، ویتامینای را به غلات صبحانه، آب میوه، مارگارین و غذاهای نرم اضافه میکنند. برای آنکه بفهمیم کدام موادغذایی حاوی ویتامینای است، باید برچسب محصول را چک کنیم.
مکمل ویتامین E بخورم؟
مکملهای ویتامینای به مقادیر و اشکال مختلف در بازار موجود هستند. هنگام انتخاب مکمل ویتامینای باید به دو نکته مقدار ویتامین E و شکل ویتامین E توجه کرد. اکثر مکملهای مولتی ویتامین که روزی یک عدد مصرف میشوند، حاوی ۱۳.۵ میلی گرم ویتامینای هستند ضمن اینکه مکمل ویتامینای معمولا حاوی بیش از ۶۷ میلی گرم این ویتامین است. دوز اکثر مکملهای ویتامینای بیشتر از مقادیر توصیه شده است. برخی افراد، دوزهای بالاتر را مصرف میکنند، زیرا معتقدند و یا امیدوارند که با مصرف دوز بالا، سالم میمانند و یا کمتر در معرض خطر بیماریها قرار میگیرند.
بیشتر بخوانید: بهترین مواد غذایی برای تقویت سلامت کلیه
اگرچه ویتامینای یک مکمل واحد است، اما نام ۸ ترکیب از جمله آلفا-توکوفرول در این ویتامین وجود دارد. هریک از اشکال ویتامین ای، کاربرد و فعالیت متفاوتی در بدن دارد. اگر ویتامینای از نوع طبیعی باشد، عبارت "دی-آلفا-توکوفرول" روی برچسب مکمل درج میشود و اگر ویتامینای از نوع ساختنی باشد، عبارت "دی-ال-آلفا-توکوفرول" روی برچسب محصولات درج میشود. شکل طبیعی ویتامینای کارایی بیشتری دارد. ۱ گرم ویتامینای معادل ۱ میلی گرم دی-آلفا-توکوفرول (ویتامینای طبیعی) و ۲ میلی گرم دی-آل-آلفا-توکوفرول (ویتامینای سنتتیک) میباشد.
در برچسب مکملها و برخی موادغذایی حاوی ویتامینای بجای میلی گرم از واحدهای بین المللی (IU) استفاده میشود. ۱ واحد ویتامینای طبیعی معادل ۰.۶۷ میلی گرم ویتامینای است و ۱ واحد ویتامینای ساختنی معادل ۰.۴۵ میلی گرم ویتامینای است. برخی مکملهای ویتامینای حاوی اشکال دیگری از ویتامین مثل گاما-توکوفرول، توکوترینول و توکوفرولهای ترکیبی هستند.