به گزارش جامعه ۲۴ - روز گذشته، سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری در حکمی سردار غلامرضا جلالی، بهرام عین اللهی و محسن منصوری را به عضویت شورای عالی جمعیت هلال احمر منصوب کرد.
رئیسی در حالی این افراد را به عضویت شورای عالی جمعیت هلال احمر درآورد که تنها عضویت بهرام عیناللهی مبتنی بر اساسنامه شورای عالی هلال احمر است.
ویژگی اعضای شورای عالی جمعیت هلال احمر
این اساسنامه در بند الف خود تصریح کرده است که هفت نفر از اعضای منتخب مجمع عمومی هلال احمر و چهار نفر از شخصیتهای برجسته و صاحب نظر در امور امدادی، بهداشتی، درمانی، جوانان و مسلط بر حقوق بشر دوستانه به پیشنهاد رئیس جمهوری میتوانند عضو این شورا باشند.
این در حالیست که در ترکیب نمایندگان منتخب رئیس جمهوری پیشین در شورای قبلی هلال احمر که شامل سعید نمکی وزیر سابق بهداشت، عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر کشور، جواد ظریف وزیر امور خارجه و علی نوبخت عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس بودند، هر یک از این افراد به همه یا برخی از ویژگیهای ذکر شده در اساسنامه تسلط داشتند.
سابقه نظامی در هلال احمر؟
برای نمونه سردار سرتیپ غلامرضا جلالی فراهانی یک فرد نظامی است که نه تحصیلات مرتبط او که معماری و علوم دفاعی است ارتباطی به مسائل درمانی، امدادی، جوانان و مسائل حقوق بشر دوستانه دارد نه سابقه او. جلالی که در حال حاضر رئیس سازمان پدافند غیر عامل کشور است پیش از این رئیس اداره مهندسی ستاد مشترک سپاه پاسداران بوده است.
سابقهای خرد برای مسئولیتی کلان
نفر دوم محمد منصوری است. اگر ارتباط سردار جلالی را به دلیل نظامی بودن و ریاست سازمان پدافند غیر عامل تا حد بسیار کمی مرتبط با شورای عالی جمعیت هلال احمر بدانیم اما بین سابقه شغلی و تحصیلاتی منصوری نمیتوان هیچ ارتباطی را با فعالیتهای بزرگترین نهاد امدادی و بشر دوستانه کشور یافت.
آنچه در سابقه منصوری میتوان یافت، دبیرکلی یک تشکل دانشجویی منتسب به جناح اصولگرا است. همچنین تدریس در دانشگاه، فعالیت در ستاد همکاریهای حوزههای علمیه، آموزش و پرورش و حضور در حوزه وزارتی آموزش و پرورش نیز از جمله سوابق وی است. منصوری همچنین در دولت احمدی نژاد فرماندار ورامین بوده است؛ لذا با توجه به این سوابق مشخص نیست که ابراهیم رئیسی بر چه اساسی او را به عضویت شورای عالی جمعیت هلال احمر در آورده است. وی نه سابقه درمانی دارد و نه سابقه امدادی و به نظر نمیرسد که حتی تسلطی هم بر امور بشر دوستانه مانند کمک به پناهندگان، مدیریت سوانح طبیعی و .. داشته باشد.
بیشتر بخوانید: رئیسی: راه علاج مشکلات کشور رونق تولید است
عمر شورای عالی جمعیت هلال احمر پس از فعالیت چهار ساله خود به سر آمده است. این شورا متشکل از سه گروه است، اعضای انتخابی، نمایندگان رئیس جمهوری و اعضای حقوقی که متشکل از رئیس جمعیت، نماینده ولی فقیه در جمعیت، دبیرکل، خزانهدار و ذیحساب و نماینده رئیس جمعیت، بازرسان، اعضای منتخب و نمایندگان رئیس جمهوری است.
تدوین و سیاستهای کلان و پیشنهاد آنها به مجمع عمومی، تنظیم برنامه بودجه و ترازنامههای سالانه و پیشنهاد آن به مجمع عمومی، معرفی دو مدیر شایسته به رئیس جمهور جهت ریاست جمعیت هلال احمر و بررسی و تصویب پیشنهادهای رئیس جمعیت از جمله وظایف این شورا است.
اگرچه تاکنون نفر چهارم به عنوان نماینده رئیس جمهوری در این شورا منصوب نشده است، اما این احتمال وجود دارد که حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجه به دلیل تسلط به امور بشر دوستانه و روابط بینالملل، احمد وحیدی وزیر کشور و یکی از اعضای کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی به این سمت منصوب شوند. این در حالیست که بدون انتصاب دو نفر غیر آشنا به امور هلال احمر و صلیب سرخ، رئیس جمهوری میتوانست دو نفر از وزرای خود را در کنار عیناللهی دیگر وزیر خود به داخل شورای عالی جمعیت هلال احمر بفرستد و با خیال راحتتری یک عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس را در کنار این افراد به عضویت در این شورا در آورد.
به نظر میرسد سید ابراهیم رئیسی با این انتخاب، عملا تخصص را فدای روابط سیاسی کرده است، امری که پیش از این در پیشنهاد فردی غیر متخصص برای تصدی وزارت آموزش و پرورش دیده شد و اقدام به موقع مجلس مانع از آن شد که این وزارتخانه مهم در دستان کسی قرار گیرد که هیچگونه تجربهای برای این کار نداشت.
با این حال به نظر میرسد آنجا که احکام ریاست جمهوری تعیین کننده است حضور اینگونه افراد در برخی نهادها افزایش پیدا کند. به همین دلیل این نگرانی وجود دارد که یک فرد غیر مرتبط نیز از سوی شورای عالی جمعیت هلال احمر به عنوان رئیس جمعیت هلال احمر کشور برگزیده شود.
هماکنون بیم آن میرود که در شورای عالی کار، وزارت بهداشت، شورای عالی نظام پزشکی، بهزیستی و ... نیز حضور افرادی که به واسطه روابط سیاسی به شخص رئیس جمهوری نزدیک هستند و عملا تخصصی در زمینه شغلی مربوطه ندارند را شاهد باشیم، امری که با شعارهای رئیسی در زمان انتخابات ریاست جمهوری تناقض کاملا آشکاری دارد.