تاریخ انتشار: ۱۲:۰۰ - ۱۰ مهر ۱۴۰۰

برکناری هیات مدیره شرکت بورس چقدر جدی است؟

عضو ناظر مجلس در شورای عالی بورس گفت: برکناری هیات مدیره شرکت بورس کمترین خواسته سهامدارانی است که در ۱۵ ماه گذشته متحمل ضرر و زیان‌های هنگفت در بازار سرمایه شده‌اند، هرچند این برکناری نباید راهی برای سرپوش گذاشتن بر سایر تخلفات و بی‌تدبیری‌های انجام شده باشد.

اقتصاد ۲۴- در شرایطی که از روز سه‌شنبه صحبت‌های ضد و نقیضی در خصوص مساله کشف دستگاه ماینر در شرکت بورس تهران عنوان می‌شد و بازار تکذیب اصل خبر حسابی گرم بود، اما با تایید رسمی روابط عمومی بورس و متعاقب آن استعفای علی صحرایی و موافقت هیات مدیره بورس با این استعفا مشخص شد نه تنها این خبر عجیب، ریشه در واقعیت دارد، بلکه ممکن است ردپای چنین تخلفاتی در سایر بخش‌های بورس نیز قابل ردیابی باشد.

در اطلاعیه شرکت بورس تهران و اطلاعات توانیر مشخص شد ماینر‌ها در ساختمان شرکت بورس تهران تعبیه شده بودند. نکته عجیب‌تر ماجرا این بود که فعالیت مزبور در گزارش‌ها و حساب‌های شرکت ثبت و افشا نشده بود. به عبارت روشنتر مشخص نیست، درآمد‌های برآمده از استخراج ارز دیجیتالی صرف چه اموری شده و چه شخص یا اشخاصی صحنه گردان اصلی ماجرا بوده اند. بعد از مشخص شدن ابعاد مختلف موضوع، نمایندگان مجلس نیز واکنش‌های تندی نسبت به این تخلف داشتند و خواستار ورود دستگاه قضایی برای ارزیابی دقیق تخلفات رخ داده در این سازمان شدند.

مسلم صالحی، عضو ناظر مجلس در شورای عالی بورس با اشاره به اینکه برکناری هیات مدیره شرکت بورس، کمترین خواسته سهامداران آسیب دیده است، گفت: بدون شک این تخلف با مصوبه هیات مدیره بورس انجام شده است. معتقدم، تصمیمات هیات مدیره بورس، باید به تایید وزارت اقتصاد، نمایندگان ناظر شورای عالی بورس و دستگاه‌های نظارتی برسد تا امکان سواستفاده‌های این چنینی به حداقل برسد.

عضو ناظر مجلس در شورای عالی بورس در خصوص چرایی وقوع این تخلف و راه‌های مقابله با چنین سوء استفاده‌هایی در نهاد‌های اقتصادی حاکمیتی گفت: کشف دستگاه استخراج رمز ارز در ساختمان دولتی با امکانات و تحت حفاظت امنیتی دولتی به هیچ وجه قابل قبول نیست. حتی این توجیه که برخی مدیران بورس اعلام کرده اند، دامنه استخراج رمزارز‌ها در بورس آزمایشی یا تحقیقاتی بوده هم قابل توجیه نیست. چرا که اساسا چنین اموری ذیل اهداف، برنامه و وظایف بورس تهران و سایر بورس‌های کشور قرار ندارد.


بیشتر بخوانید:کدام ناشرین بورسی افزایش سرمایه می‌دهند؟


صالحی در ادامه در پاسخ به این پرسش که از نظر شما چه فرد یا افرادی باید پاسخگوی این تخلفات رخ داده باشند و آیا با استعفای صحرایی باید موضوع را تمام شده قلمداد کرد؟ گفت: قطعا هیات مدیره سازمان بورس باید پاسخگو باشد. بدون شک این تخلف با مصوبه هیات مدیره سازمان بورس انجام شده و کسی نمی‌تواند ادعا کند که بی‌خبر بوده است. اما چرایی اتخاذ چنین تصمیمات و تخلفاتی بسیار مهم است. باید از طریق ارزیابی‌های دقیقی تحلیلی و نظارتی به گونه‌ای برنامه ریزی کرد که زمینه وقوع این نوع تخلفات در آینده کاهش پیدا کند.

سهل انگاری‌های وزارت اقتصاد دولت قبل دلیل تخلفات بورس است

او افزود: در پاسخ به پیگیری‌های رسانه‌ها و نهاد‌های نظارتی اعلام شده، این تصمیم برای تامین منابع مالی شرکت بورس اتخاذ شده است. پرسشی که متولیان باید به آن پاسخ دهند، این است که برای تامین منابع مالی مورد نیاز آیا دستگاه‌ها، سازمان‌ها، ارگان‌ها و… باید راه خلاف قانون را در پیش بگیرند؟ پرسش مهمتر اینکه آیا بودجه‌های تزریق شده به وزارت اقتصاد و مهمتر از آن حتی درآمد‌های شرکت بورس کفاف نیاز‌های مالی این سازمان را نمی‌داد؟ این در حالی است که وزارت اقتصاد از توان کافی برای تامین مالی زیرمجموعه‌های خود برخوردار است و این اظهارات بیشتر به توجیه شبیه است.

نماینده مردم اقلید در مجلس گفت: پرسش مهمتر این است که آیا منابع برآمده از رمزارز‌های استخراج شده و فروخته شده به چرخه مالی شرکت وارد شده است؟ پاسخ به مجموعه این پرسش‌ها، گویای انجام فسادی سیستماتیک در این مجموعه اقتصادی است. مجموعه‌ای که متاسفانه شرایط سوء استفاده مالی در آن فراهم است و برخی از این شرایط آشفته مدیریتی و نظارتی سوءاستفاده می‌کنند.

عضو ناظر مجلس در شورای عالی بورس در خصوص ضرورت برخورد قانونی با چنین تخلفاتی برای جلوگیری از تکرار آن گفت: ضرورت دارد نظارت دستگاه‌های نظارتی در بنگاه‌های اقتصادی بسیار گسترده‌تر و متمرکزتر انجام شود تا شاهد تکرار این نوع اتفاقات نباشیم. شخصا پیشنهاد می‌کنم تصمیمات هیات مدیره سازمان بورس ضرورتا به تایید وزارت اقتصاد و نمایندگان ناظر شورای عالی بورس و دستگاه‌های نظارتی برسد تا امکان سوءاستفاده به حداقل برسد.

صالحی در پایان خاطرنشان کرد: همچنین برکناری هیات مدیره شرکت بورس کمترین خواسته سهامدارانی است که در ۱۵ ماه گذشته متحمل ضرر و زیان‌های هنگفت در بازار سرمایه شده اند. هرچند این برکناری نباید راهی برای سرپوش گذاشتن بر سایر تخلفات و بی‌تدبیری‌های انجام شده باشد. دستگاه قضایی باید با حساسیت تمام، مسائل شرکت بورس را پیگیری و عاملان تخلفات گسترده را به اشد مجازات برساند تا حداقل خواسته سهامداران و بازگشت اعتماد سهام داران به بورس تامین شود.

ارسال نظر