اقتصاد ۲۴- این محله به لحاظ آب و هوا به دلیل نزدیکی به پارک ملی خجیر، بوستانهای جنگلی سرخه حصار، یاس فاطمی و لویزان، دارای آب و هوای مطبوعی میباشد. طبق تقسیمبندی انجام شده توسط شهرداری تهران، این محله خود شامل دو قسمت تهران پارس شرقی و تهران پارس غربی است.
تهرانپارس غربی از غرب به بزرگراه شهید باقری، از شرق به بلوار شاهد (پروین)، از جنوب به خیابان دماوند و از شمال به بزرگراه شهید زینالدین محدود میشود.
تهرانپارس شرقی از شرق به خیابانهای ۱۳۹ و بخشی از خیابان شهید شفیعی مکرم (۱۳۵)، از غرب به بلوار پروین (شاهد)، از جنوب به خیابان طالقانی و از شمال به بزرگراه شهید زین الدین محدود میشود. همسایه این محله از شرق، محلات گلشن و جوادیه هستند که به خاک سفید معروف هستند. تهرانپارس به دلیل برخورداری از تعداد بسیار زیاد رستوران و کافی شاپ و فست فود و همچنین تعداد زیادی پاساژ و مراکز تجاری و تفریحی به قطب اول گردشگری مردم تهران تبدیل شده.. جهت گردش و تفریح در تهرانپارس میتوان به این قسمتها اشاره کرد، خیابان (۱۱۵) رشید، خیابان (۱۲۱) تیرانداز حدفاصل فلکه اول تا فلکه چهارم، خیابان ۱۹۶ غربی، خیابان فرجام شرقی، خیابان گلبرگ شرقی، برج تجاری تفریحی آناهید واقع در سه راه تهراپارس ابتدای خیابان دماوند.. محله تهرانپارس غربی از محله شرقی آن مدرنتر و دارای خانههای گرانتری است. شهرکهایی نظیر شهرک امید، شهرک پارس، شهرک فرهنگیان در این عنوان کلی قرار دارند. بزرگراههایی از قبیل رسالت (شهید سلیمانی)، شهید زین الدین، شهید باقری از این منطقه عبور میکنند. [۲]از لحاظ مرزبندی با محلات اطراف، تهران پارس از شمال با محلات کوهسار و مجیدآباد، از غرب با محلات اوقاف و ده نارمک و دردشت و علم و صنعت، از جنوب با محله آشتیانی و از شرق با محلات گلشن و جوادیه در ارتباط است. البته به صورت عرفی و نزد عموم، محلات کوهسار و مجیدآباد بخشی از تهران پارس شناخته میشوند.
خیابانها و میدانهای اصلی
تهرانپارس دارای ۶۰ کوچه بلند و افقی میباشد که از شماره ۱۰۲ در بالای خیابان دماوند تا ۲۵۰ در بالای بزرگراه زین الدین خیابان استخر به صورت شمارههای زوج طبقهبندی شدهاست. همچنین تهرانپارس دارای ۱۱ خیابان عمودی بوده که به صورت فرد از خیابان ۱۰۳ تا ۱۳۹ نامگذاری شدهاند. فرعیهای کادوس (شهید سجدهای)، عادل (شهید آهنی آمینه)، زرین (شهید گلشنی)، رشید، رستم، گیو (برادران شهید مظفری) و پارسیان (شهید کمیل میرزازاده)، بخشی از این خیابانهای عمودی هستند که همچنان با نام قدیم خود شناخته میشوند. خیابان ۱۳۱ هماکنون به نام شهید شادالویی، خیابان ۱۳۳ به نام شهید شبستری، خیابان ۱۳۵ به نام شهید شفیعی مکرم، و خیابان ۱۳۷ به نام شهید سلطانی نام گذاری شدهاند.
بلوار اصلی تهرانپارس، یک خیابان شمالی-جنوبی است که از فلکه چهارم در زیر بزرگراه زین الدین در شمال آغاز شده و تا سه راه تهرانپارس در تقاطع خیابان دماوند منتهی میشود و به نام تیرانداز آرش (پدر هرمز آرش) نامیده میشود. پس از تغییر نامهای پی در پی، این خیابان از تیرانداز به حجر بن عدی و در حال حاضر به نام آیت الله خوشوقت نامیده میشود؛ هر چند که در مکالمات روزمره، همچنان با نام قدیم خود شناخته میشود. خیابان تیرانداز دارای حاشیه تجاری بوده و به نوعی مرکز خرید ساکنین این منطقه است.
بیشتر بخوانید:قیمت رهن و اجاره آپارتمان دارآباد مهر ماه ۱۴۰۰ + جدول
این محله دارای ۴ فلکه بود که در امتداد خیابان تیرانداز قرار داشتند. اخیراً فلکهٔ اول تهرانپارس به فلکه قمر بنی هاشم تغییر نام یافت. همچنین با اصلاح هندسی و حذف میدان، فلکه دوم تهرانپارس در حال حاضر چهارراه اشراق نامیده میشود. فلکه سوم تهرانپارس نیز با مصوبه شورای شهر تهران، فلکه سجادیه نامیده میشود. فلکه چهارم تهرانپارس نیز پس از احداث بزرگراه شهید زینالدین، حذف شدهاست. همچنین بزرگراه رسالت در میان فلکه اول و دوم از خیابان تیرانداز عبور میکند که این تقاطع را چهارراه تیرانداز مینامند.
فلکه سوم تهرانپارس
خیابان مهم و اصلی دیگر، بلوار پروین (شاهد) است که از بزرگراه زینالدین در شمال آغاز شده و پس از رسیدن به میدان پروین (تقاطع بلوار پروین و خیابان ۱۹۶ شرقی)، چهارراه سید الشهدا (تقاطع بلوار پروین و خیابان جشنواره) و داشتن تقاطع با بزرگراه رسالت، به انتهای جاده آبعلی و در ادامه به سه راه تهرانپارس ختم میشود.
پیشینه
در محدودهای که امروزه با نام تهرانپارس شناخته میشود، سالها قبل از تقسیم اراضی آن و انجام خیابان کشیهای مدرن، چندین روستا و آبادی قرار داشتند که مهدیآباد و مجیدآباد از آن جملهاند. [۴]در سال ۱۳۱۰ شخصی بنام هرمز آرش که یکی از سرمایه داران زرتشتی بود، این زمینها را که ۳۶ میلیون متر مربع وسعت داشتند، از خانواده ابوالقاسم خان بختیار خرید و تهرانپارس را ساخت همچنین در ابتدای خیابان جشنواره حدود۵۰ متر جلوتر از چهارراه اشراق مدرسه زرتشتیان را بناکرد. پس از آن، تهرانپارس مدرن به دست فرانسویان طراحی شد و به «تهران پاریس» نامگذاری شد. در اتوبان شهید باقری به سمت شمال بعداز تقاطع فرجام و باقری آثاری از تهران پاریس همچنان به صورت اسکلت سازی ساختمانی مشخص است. قبل از انقلاب، تهرانپارس محل سکنی تعداد زیادی از امریکاییان مقیم ایران بود که با وقوع انقلاب از کشور خارج شدند. [۵][۶]مهدیآباد این روستا که امروزه هیچ نشانی از آن بر روی نقشه دیده نمیشود چندین سال قبل از ساخت و سازهای شهری در دهه ۳۰ خورشیدی، متروکه و مخروبه شده بودهاست که مورخان علت اصلی آن را خریداری قنات روستا توسط سفارت آمریکا گفتهاند.
مجیدآباد مجیدآباد یکی از روستاهای قدیمی شرق تهران بودهاست و محله امروزی آن، هم چنان با همان نام قدیمی خود روزگار سپری میکند. هماکنون پارک پلیس یا همان باغ اناری سابق در این محله هست که سریال قدیمی باغ گیلاس را در این باغ و امارت قدیمی آن فیلمبرداری نمودهاند.