اقتصاد ۲۴- اولین روز شروع به کار رئیس سازمان بورس با رشد ۴۰ هزار واحدی شاخص کل همراه بود، اما سوال اینجاست که این رشد تا کجا ادامه دارد؟
پیمان حدادی، کارشناس بازار سرمایه در رابطه با دلایل رشد بازار گفت: رشد بازار امروز سه دلیل اساسی داشت. رشد قیمتهای جهانی در آخر هفته یکی از دلایل رشد بورس بود. دومین دلیل عوض شدن رئیس جدید سازمان بورس بود و از طرفی بازار از لحاظ تکنیکالی بعد از اصلاح آماده رشد بود.
این کارشناس در رابطه با ادامهدار بودن روند صعودی گفت: به نظرم رشد زیاد بازار چندان ادامهدار نیست و احتمالا یا پسفردا عرضه در بازار افزایش پیدا میکند و بازار متعادل میشود.
حدادی در ادامه گفت: یکی از دلایل رشد زیاد شاخص کل بازار سهام رشد سهمهای بزرگ و کامودیتی محور بازار بود واحتمالا بازار در روزهای آینده معاملات متعادل میشود، اما به نظرم حجم معاملات در روزهای آینده هفته افزایش پیدا میکند.
مثبت شدن شاخص در روند معاملات شنبه در حالی بود که بازار سرمایه از شهریورماه روزهای ناامیدکنندهای را به خود دیده است. به گفته تحلیلگران تعیمم دادن روند صعودی شاخص در روزهای آینده کمی دور از ذهن است. با این حال امروز و فردا روزهای تعیینکنندهای برای بازار محسوب میشوند. برخی تحلیلها از نوسانی بودن معاملات حکایت میکند و برخی دیگر نیز نشان میدهد اگر طرف عرضه سنگین شود این چرخه میتواند ادامه یابد، اما در صورتی که شاهد برتری تقاضا نسبت به عرضه باشیم میتوان به رویکرد تعادلی شاخص امیدوار بود. با این حال کارشناسان معتقدند با انتشار گزارش عملکرد بنگاههای بورسی در نیمه نخست سال که در هفته پایانی مهر روی سامانه کدال خواهد نشست، با اطمینان بیشتر میتوان در خصوص آینده قیمت سهام اظهارنظر کرد. گزارشهایی که دید دقیق تری نسبت به پتانسیلهای پیش روی سهام و سود آتی آنها به معامله گران خواهد داد.
هیجانات کوتاهمدت در بازار
بازاردر اولین روز معاملاتی هفته حرکت خود را رو به جلو آغاز کرد و در پایان معاملات، شاخص کل به یکمیلیون و ۴۳۷هزار واحد رسید. رشد بیش از ۴۰هزار واحدی شاخص در حالی رخ داد که سازمان بورس در آخرین روزکاری هفته گذشته شاهد تغییرات جدید مدیریتی بود. گرچه در یک ماه و نیم گذشته از روند صعودی بازار کاسته شده، اما خیز ۴۰هزار واحدی شاخص در روزگذشته و همزمان با روی کار آمدن رئیس جدید امیدواریهایی را در دل سرمایهگذاران بورسی به وجود آورده؛ این در حالی است که به اذعان برخی تحلیلگران، وضعیت بازار سرمایه در روزهای آینده تحتتاثیر سیاستگذاریهای جدید مدیریتی، نوسان چندانی را به خود نخواهد دید. حمید میرمعینی درهمین رابطه به «دنیایاقتصاد» گفت: افزایش قیمت جهانی فلزات رنگی در روزهای اخیر روند داد وستدهای بورسی را وارد فاز جدیدی کرده است. گرچه این موضوع با حضور رئیس جدید در سازمان بورس همراه شده، اما نمیتوان رشد بازار در روز گذشته را مرتبط با این موضوع دانست.
بیشتر بخوانید:روزهای پر نوسان بورس در هفته سوم پاییز
وی با اشاره به وضعیت نامطلوب شاخص در هفتههای اخیر اظهار کرد: شرایط غیرعادی بازار در هفتههای گذشته وضعیتی را به وجود آورد که بخش بزرگی از سهامداران خرد و حتی حقوقیها عازم درهای خروج شدند. نزول شاخص به زیر یکمیلیون و ۴۰۰هزار واحد در حالی که خیز جدی برای صعود برداشته بود، معاملهگران را دچار سردرگمی کرد. اما افزایش قیمتهای جهانی جان تازهای بر کالبد معاملات دمید.
اثر تغییرات اساسی در سازمان چگونه خواهد بود؟
میرمعینی در پاسخ به اینکه آیا تغییرات مدیریتی در سازمان بورس میتواند روند شاخص را وارد فاز دیگری کند، توضیح داد: رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار ۷ راهبرد و ۳ محور اصلی برنامههای کلان بازار سرمایه را در دوره جدید اعلام کرده که به نظر میرسد در صورت اجرای این برنامهها شاهد تغییرات بنیادی در بازار باشیم، اما با توجه به اینکهسازوکار برخی از آنها در ابهام است نمیتوان اثرات آن را در کوتاهمدت مشاهده کرد. بازار سرمایه با مشکلات بسیاری دست و پنجه نرم میکند. همانطور که بارها به آن اشاره شده بازار تحتتاثیر متغیرهای اثرگذار وارد چرخههای متفاوتی شده است. از این رو اخبار مرتبط با مسائل اقتصادی و سیاسی کشور تا حد بسیاری نقشه راه بازار سرمایه را مشخص میکند. مشکل بازار، مدیریتی نیست. برخی مسائل و مولفههای کلان اقتصادی بر بورس سایه انداخته است که همین موضوعات نمیگذارد روند متعادلش طی شود.
میرمعینی افزود: به نظر میرسد از هفته اول آبان ماه و با انتشار گزارشهای ۶ماهه میاندورهای بازار به سمت جلو حرکت کند. شرکتهای صادراتمحور در همین راستا ممکن است ۱۰ تا ۱۵درصد رشد قیمت سهام خود را به ثبت برسانند.