تاریخ انتشار: ۱۶:۳۰ - ۰۱ آبان ۱۴۰۰

تأثیر کرونا بر بهداشت قاعدگی زنان

در حالی شیوع کرونا در جهان دو ساله می‌شود که امروزه تأثیر این بیماری بر بسیاری از گروه‌ها انکارناپذیر است؛ در این میان، زنان به دلیل فیزیولوژی خاص خود بیشتر متأثر از این همه‌گیری بوده‌اند.

به گزارش جامعه ۲۴، کووید ۱۹ به عنوان یک بیماری همه‌گیر که دستگاه تنفسی را درگیر می‌کند از دو سال پیش در دنیا منتشر شد و در حدود ۲۴۳ میلیون نفر تا امروز به این بیماری مبتلا شده و در حدود ۵ میلیون نفر فوت کرده‌اند. در ایران نیز تا امروز در حدود ۶ میلیون نفر بیمار و در حدود ۱۲۵ هزار نفر نیز به دلیل ابتلا به کرونا فوت کرده‌اند.

بیماری کووید ۱۹ به دلیل ماهیت، طولانی بودن، ایجاد استرس و درگیری سیستم‌های بدنی، بسیاری از جنبه‌های زندگی را تغییر داده است. در این میان زنان با توجه به شرایط فیزیکی به خصوص قرارگیری در سنین باروری یکی از گروه‌های آسیب‌پذیر در برابر کووید ۱۹ محسوب می‌شوند و جنبه‌های مختلف زندگی آن‌ها از جمله شرایط سلامت جسمی، روانی، اقتصادی و اجتماعی به شدت تحت تاثیر قرار گرفته است.

آرزو دهقانی دکترای سلامت در بلایا و فوریت‌ها در رابطه با تأثیر کووید ۱۹ بر سلامت زنان اظهار کرد: افزایش استرس، تغییر در وزن و ورزش، قرنطینه در منزل، ابتلا به بیماری، پرستاری از اعضای خانواده مبتلا و سایر تغییرات عمده در شیوه زندگی می‌تواند بر سلامت زنان به ویژه چرخه قاعدگی آنان تأثیر بگذارد و همه این تغییرات در طول همه‌گیری کووید ۱۹ شایع است.

وی افزود: بر اساس بررسی‌های انجام شده بیماری کووید ۱۹ منجر به فشار و ناراحتی روحی و روانی شدیدی در تمامی گروه‌های سنی شده است از سوی دیگر اضطراب با شدت بالای قاعدگی مرتبط است. در مطالعه‌ای ۵۴ درصد از زنان در سنین باروری اختلالات قاعدگی را در این دو سال گزارش کرده‌اند. تخمین زده می‌شود که بیش از یک سوم زنان، قاعدگی نامنظم در طول بیماری همه‌گیری را همراه با افسردگی، اضطراب و استرس تجربه کرده‌اند.


بیشتر بخوانید: بیماری که بدون علامت در زنان ظاهر می‌شود


دهقانی بیان کرد: البته این تاثیرات در زنان مبتلا شده به کووید ۱۹ متفاوت گزارش شده است. در یک مطالعه بیش از یک پنجم مبتلایان به کرونا که این بیماری را در سطح شدیدتری تجربه کردند، چرخه‌های طولانی داشتند. بر اساس تجزیه و تحلیل فردی، از هر پنج بیمار یک نفر گزارش می‌دهد که چرخه آن‌ها به دنبال عفونت طولانی می‌شود، اما سه درصد گفته‌اند که چرخه آن‌ها کوتاه شده است. برخی از افراد پس از دریافت واکسن کرونا تغییراتی در قاعدگی خود از جمله تغییرات در مدت زمان، جریان و علائم همراه با آن مانند درد را گزارش کرده‌اند.

این دکترای سلامت در بلایا و فوریت‌ها ادامه داد: در مطالعه دیگری که انجام شده است ۲۹ درصد از مشارکت کنندگان علائم بسیار شدیدتری را نسبت به قبل گزارش کرده‌اند، ۲۷ درصد اعلام کردند که خونریزی بسیار شدیدتری دارند و ۸۷ درصد دچار نامنظمی آغاز قاعدگی به صورت دیرتر یا زودتر را تجربه کرده‌اند.

وی در رابطه با کاهش تأثیرات کرونا بر قاعدگی زنان گفت: پیشنهاد می‌شود زنان در سنین قاعدگی، با انجام ورزش‌های هوازی و پیاده‌روی، استفاده از تکنیک‌های کاهش استرس همچون نوشیدن مایعات، دوش آب گرم، یوگا و مدیتیشن، استراحت کافی، رعایت بهداشت فردی، استفاده از ویتامین D، رعایت رژیم غذایی مناسب همچون استفاده از سبزیجات به خصوص سبزیجات با برگ سبز، پرهیز از مواد غذایی محرک به سلامت جسمی و روحی خود در این دوران کمک کنند.

تأثیر فقر بر بهداشت قاعدگی

دهقانی یادآور شد: آمار‌های جهانی نشان می‌دهد که بیش از ۸۰۰ میلیون نفر تحت چرخه قاعدگی قرار می‌گیرند و بنابراین باید به محصولات قاعدگی ایمن و بهداشتی دسترسی داشته باشند. این مهم ثابت شده است که مدیریت چرخه قاعدگی فرد اغلب با وضعیت اقتصادی، اجتماعی و منطقه‌ای که فرد در آن زندگی می‌کند مرتبط است. فقر یکی از عوامل محرک اصلی بیماری‌های مربوط به قاعدگی است و جنگ‌ها و بلایای طبیعی نیز این دوره مهم از جمعیت زنان را همواره تحت تاثیر قرار می‌دهد.

مراقبت از زنان در زمان بلایا و حوادث

این دکترای سلامت در بلایا و فوریت‌ها همچنین با اشاره به اهمیت سلامت زنان در بلایا و حوادثی که در دوران کرونا رخ داده یا رخ می‌دهند، گفت: بر اساس گزارشی که EM-DAT، منتشر کرده است، در سال ۲۰۲۰، ۳۸۹ بلای طبیعی در جهان رخ داد که بیش از ۹۸.۴ میلیون نفر را در جهان تحت تاثیر قرار داد و منجر به مرگ ۱۵ هزار و ۸۰ نفر شد. زلزله‌ای که در ترکیه با ۱۱۵ کشته رخ داد یکی از مرگبارترین بلایایی بود که در زمان همه‌گیری کووید ۱۹ رخ داد.

وی ادامه داد: زلزله و سیل شایع‌ترین بلایایی است که بیشتر مردم را تحت تأثیر قرار داده و آن‌ها را مجبور به ترک خانه و پناهندگی در مناطق امن، اغلب در پناهگاه‌ها یا اردوگاه‌های مدیریت بلایا کرده است. جنگ‌های داخلی، مهاجرت‌های اجباری که امروزه در کشور افغانستان شاهد هستیم، مواردی است که سلامت زنان را در دوران باروری و قاعدگی به دلیل عدم دسترسی به محصولات بهداشتی مناسب و کافی تحت تاثیر قرار می‌دهد.

دهقانی تأکید کرد: همواره توصیه می‌شود که خانوار‌ها در کیف نجات خانواده که برای مواقع اضطراری از جمله حوادث و بلایا تهیه می‌کنند حتما اقلام بهداشتی از جمله لباس زیر مناسب و اضافه و پد بهداشتی را قرار دهند. دولت‌ها و سازمان‌های متولی مدیریت بلایا و حوادث نیز باید برنامه بهداشت باروری در زمان پس از بحران را مدنظر قرار داده و شرایط مناسب را برای بانوان همچون پکیج‌های بهداشتی، دستشویی‌های مجزا و در دسترس در کمپ‌ها، قرار دادن سطل زباله درب‌دار در توالت‌ها و ... مدنظر قرار دهند.

ارسال نظر