تاریخ انتشار: ۱۲:۰۹ - ۰۷ آبان ۱۴۰۰
در گفتگوی اقتصاد ۲۴ با کارشناس حوزه مسکن مطرح شد:

پیش‌بینی بازار در پی اجرای طرح نهضت ملی مسکن/ آیا مسکن ارزان می‌شود؟

ستاریان گفت: راهکار‌های مقابله با بحران مسکن غالباً بلندمدت و میان مدت هستند و به ویژه تولید مسکنی که الان آغاز شده، در آینده تاثیر خواهد داشت. از این رو باید بدون بهره‌برداری و تبلیغات سیاسی به تولید مسکن پرداخت.

اقتصاد ۲۴ -بیت الله ستاریان، کارشناس بازار مسکن در گفتگو با خبرنگار اقتصادی ۲۴ با اشاره به طرح نهضت ملی مسکن که در دولت رئیسی در دست اجرا است و تاثیر آن بر بازار مسکن اظهار داشت: متاسفانه وقتی دولت به بازار مسکن می‌پردازد، به همه ابعاد آن توجه نمی‌کند. پیش از این مطالعات کارشناسان میزان تولید مسکن مورد نیاز در کشور را یک میلیون و ۲۰۰ هزار واحد به صورت سالانه برآورد کرده بود، اما این مسئله مورد غفلت قرار گرفت و الان تازه دولت‌ها به این نتیجه رسیده‌اند که این باید به تولید این میزان واحد مسکونی بپردازند تا به تعادلی در عرضه و تقاضا برسیم.

او با انتقاد از نگاه مهندسی به حل بحران مسکن در ایران گفت: دولت‌ها تصور می‌کنند با مقداری زمین و مصالح مسئله مسکن در ایران حل می‌شود در حالیکه به ابعاد اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی ماجرا توجهی ندارند. در حال حاضر که دولت رئیسی طرح «نهضت ملی مسکن» را در دستور کار قرار داده، این مسئله را در بوق و کرنا کرده است. این مسئله موجب می‌شود که حوزه تولید مسکن کم کم از سرمایه‌گذاران داخلی مسکن خالی شده و سرمایه‌ها به خارج از کشور منتقل شود. بار‌ها گفته شده که به بحران مسکن در ایران نباید نگاه سیاسی، تبلیغاتی و ژورنالیستی داشت. این برخورد‌ها در دولت‌های مختلف در نهایت خاری در چشم دولت شده است.  


بیشتر بخوانید: یش‌بینی رییس اتحادیه املاک از قیمت مسکن


ستاریان با اشاره به اینکه در حوزه تولید مسکن نباید سهم ۹۰ درصدی بخش خصوصی را نادیده گرفت، بیان کرد: وقتی تبلیغات اینچنین در مورد طرح‌های مسکن دولتی صورت می‌گیرد، سرمایه‌گذاران به خروج سرمایه تمایل پیدا می‌کنند. دولت تصور می‌کند با اتکا به چند انبوه ساز می‌تواند به مسئله مسکن در ایران رسیدگی کند.

این کارشناس حوزه مسکن ادامه داد: این دقیقا همان اشتباهی است که در پروژه ساخت مسکن مهر نیز شاهد آن بودیم. در آنجا نیز چنین تبلیغاتی به کار گرفته شد و همین مسئله منجر به ۵ سال رکود محض در بازار مسکن شد و بخش خصوصی از تولید دست کشید. دولت الان باید بی سر و صدا به تولید مسکن بپردازد و از بهره‌برداری سیاسی چشم بپوشد. دولت اگر واقعاً می‌خواهد مشکل مسکن در ایران را حل کند، بدون تبلیغات و انعکاس آن کار را پیش ببرد.

ستاریان با تاکید بر اینکه نگاه مهندسی به مسئله مسکن مضر است، گفت: مسکن محصول یک زنجیره تولید است و محصول نهایی آن به شمار می‌آید؛ بنابراین وقتی قرار است ساختمان تولید شود، همه زنجیره را باید تقویت کرد و نگاه کلان به موضوع داشت.

او با اشاره به اینکه ساخت مسکن نیاز به زیرساخت‌های خدماتی دارد، گفت: وقتی مجتمع مسکونی جدید در نقطه‌ای دورافتاده ساخته می‌شود باید از راه تا آب و برق و خدمات و ساختمان‌های اداری و ... در آن محدوده ساخته شود. ما در کشور ۲۷ میلیون واحد مسکونی داریم. اگر تنها یک میلیون واحد مسکونی بخواهیم به آن بیفزاییم باید معادل ۴ درصد زیرساخت‌های اداری، تجاری، بهداشتی، درمانی، آموزشی، خدماتی، جاده و ... را نیز ایجاد کنیم که کار بزرگ و عظیمی محسوب می‌شود. البته این مسئله اصلا از محالات نیست.  

ستاریان با پیش‌بینی بازار مسکن در ماه‌های آتی و تاثیر طرح نهضت ملی مسکن در تعادل عرضه و تقاضا گفت: تولید مسکن در مدت ۷ تا ۸ ساله تاثیر خود را بر بازار مسکن خواهد داشت و مسئله‌ای نیست که همین فردا جواب آن را بگیرید. راهکار‌های مقابله با بحران مسکن غالباً بلندمدت و میان مدت هستند و به ویژه تولید مسکنی که الان آغاز شده، در آینده تاثیر خواهد داشت. از این رو باید بدون بهره‌برداری و تبلیغات سیاسی به تولید مسکن پرداخت. چراکه تبلیغات انتظارات را را نیز افزایش خواهد داد. دولت جدید وعده داده که طی یک سال مشکل مسکن را حل می‌کنیم درحالیکه چنین چیزی شدنی نیست.  

ارسال نظر