به گزارش جامعه ۲۴ -همه آنها یک دلیل برای انجام سرقت دارند، آن هم چیزی بدتر از "فقر" نیست. شاید در لحظه اول این سرقتهای از سر فقر، شما را به تاسف وا دارد و نهایتا بخشش فرد سارق، اما کم نیست پروندههایی که سارقان به خاطر سرقت ظرف پر از غذا یا سرقت بادام زمینی، کارشان به پاسگاه و حتی زندان کشیده شده است، موضوعی که واکنشهای بسیاری را به دنبال داشته است و حتی در برخی موارد قوه قضائیه مجبور به عقب نشینی از موضع اولیه شده و حکم را متوقف کرده است.
سرقت قابلمه غذا از روی گاز
دو سال قبل بود که زنی در آبادان وقتی برای کشیدن نهار به آشپزخانه رفت متوجه شد زیر گاز روشن است، اما خبری از قابلمه غذا نیست.
او با پلیس تماس گرفت و از سرقت قابلمه اش خبر داد. پلیس و اهالی خانه به دنبال قابلمه غذا گشتند و یک ساعت بعد قابلمه را در خانه یکی از همسایهها دیدند. پلیس بلافاصله مرد همسایه را دستگیر کرد.
مرد جوان با اعتراف به سرقت قابلمه غذا گفت: بچه هایم گرسنه بودند که متوجه شدم همسایه در آشپزخانه اش در حال غذا پختن است، من هم مجبور شدم و قابلمه را سرقت کردم و بچه هایم را سیر کردم.
با اعترافات این متهم پرونده تکمیل و آماده ارسال به دادسرا بود که شاکی رضایت داد و گفت: فکر نمیکردم وضع همسایه اینقدر بد باشد و من شکایتی ندارم.
سه روز حبس به خاطر سرقت پوشک بچه
سیکل دارد و کارگر است. بچه ۱۸ ماهش احتیاج به پوشک داشت و چون روزمزد بود نمیتوانست هر روز پوشک بخرد به همین خاطر دست به سرقت پوشک بچه زد، اما از شانس بدش مغازه دار فهمید و دستگیر شد. جواد در مورد اتهامش گفت: من موبایلم را گرو گذاشتم، اما صاحب مغازه مدعی شد پوشکها را دزدیده ام، من هم نمیتوانم چیزی بگویم و کسی حرفم را باور نمیکند.
بیشتر بخوانید: وقتی آمارها خشونت علیه زنان را ترویج میکنند
این متهم به علت فقر مرتکب جرم شد و به همین اتهام سه شب را در کلانتری سپری کرد و بعد از تفهیم اتهام با فشار رسانهها آزاد شد، اما پرونده اش هنوز بعد از ۱۴ ماه باز است.
سرقت سه بادام زمینی و ورود قوه قضائیه به ماجرا
همه چیز در قم رخ داده است، مرد فقیر به خاطر سه بچه اش به فروشگاه مواد غذایی میرود و سه بسته بادام زمینی سرقت میکند. دو روز بعد مغازه دار از طریق دوربین مدار بسته متوجه موضوع میشود و از مرد ۴۵ ساله شکایت میکند.
با محاکمه این مرد در دادگاه، از سوی قاضی برای او حکم ۱۰ ماه حبس و ۴۰ ضربه شلاق صادر میشود. متهم بعد از صدور حکم میگوید به خاطر فقر اعتراضی ندارد، اما با انتشار حکم از سوی یک وکیل در فضای مجازی، فشار افکار عمومی آغاز و مردم این حکم را ناعادلانه خواندند.
دو روز بعد از واکنش مردم به این حکم مرکز رسانه قوه قضائیه اطلاعیهای را صادر و با تایید صدور چنین حکمی از تشکیل کمیسیون ویژه برای بازنگری در این حکم خبر داد.
فقر سرقتهای عجیب را افزایش میدهد
میلاد جلالوند، جرم شناس در مورد چرایی وقوع این سرقتها و مجازات آنها میگوید: در سالهای اخیر به واسطه مسائل اقتصادی و گسترش فقر با افزایش سارقان جرم اولی روبرو هستیم. این افراد هیچ وقت دست به جرم نزدهاند، اما به علت فشار اقتصادی و فقر مجبور به ارتکاب سرقت میشوند و معمولا خیلی زود در اولین سرقتها دستگیر میشوند.
وی ادامه داد: اگر جرایم این افراد را ببینیم به علت نداشتن تجربه و سابقه، دست به سرقتهایی میزنند که جزو جرایم خشن نیست و بیشتر سرقت لوازم داخل خودرو، سرقت مواد غذایی و پوشاک است.
به گفته این جرم شناس، موضوعی که باعث شده تا جامعه به اخباری مانند سرقت بادام زمینی و پوشک حساس شود و با انتشار احکامش واکنش نشان دهد متناسب نبودن جرم و مجازات است. همچنین گاهی واکنش دیرهنگام و نبود وحدت رویه باعث این واکنشها میشود. اگر جرم و مجازات همخوانی نداشته و اصلاح نشوند، باز هم با سرقت اندک، مجازات سنگین صادر و جامعه به آن واکنش سنگین نشان میدهد. بهتر است حتما در جرایم بازنگری شود.