تاریخ انتشار: ۱۶:۰۰ - ۱۳ آبان ۱۴۰۰

انتصابات حزبی در سایه انتصابات خانوادگی/ رهپویان در شش گام!

انتصابات خانوادگی زاکانی موجب شده انتصابات حزبی او مورد توجه قرار نگیرد. با نگاهی بر انتصابات اخیر می‌توان دریافت که تا چه اندازه این نگاه حزبی در انتصابات اخیر پررنگ بوده است.


اقتصاد ۲۴- جمعیت رهپویان انقلاب اسلامی یکی از احزاب اصولگرا است که در دهه ۸۰ تاسیس شد. در آن زمان اعضای جمعیت ایثارگران برای اینکه تاثیرگذاری بیشتری در مجامع اصولگرایان داشته باشند، اقدام به تاسیس چند حزب اقماری کردند که یکی از این احزاب جمعیت رهپویان بود.

علیرضا زاکانی که در زمان کوی دانشگاه فرماندهی بسیج دانشجویی را بر عهده داشت، به عنوان دبیرکل رهپویان فعالیت سیاسی خود را آغاز کرد و خیلی زود لباس نمایندگی مجلس را به تن کرد. حزب سیاسی زاکانی در بسیاری از عقاید فرهنگی حتی از جبهه پایداری هم رادیکال‌تر است، اما در سال‌های گذشته هیچ وقت در صحنه علنی سیاست حضور نداشته است. یکی از این دلایل حمایت نیرو‌های نزدیک این جریان از قالیباف در انتخابات ۸۴ بود (در آن زمان رهپویان هنوز تاسیس نشده بود) که موجب شد بین این جریان و محمود احمدی‌نژاد همیشه فاصله باشد و اتفاقاً آن‌ها جریانی بودند که بعد از اختلافات جدی با احمدی نژاد نام جریان احمدی نژاد را جریان انحرافی گذاشتند. اما در سال‌های گذشته این جریان توانسته پایه‌های قدرت خود را در نهاد‌های مختلف محکم‌تر کند و بتواند با کنار زدن رقیبان اصولگرا و اصلاح طلب، تبدیل به یکی از احزاب موثر در عرصه قدرت شود.

گام اول رهپویان عبور از شورای نگهبان

شهریور ۹۸، با حضور محمد دهقان، نیروی تندروی اصولگرا و چهره موثر در استیضاح فرجی دانا، در میان حقوقدان‌های شورای نگهبان، پیش‌بینی می‌شد این نهاد به سمت یکدست‌تر شدن برود. این اتفاق افتاد و اکثریت چهره‌های اصلاح‌طلبی که امکان رای‌آوری داشتند، در انتخابات مجلس رد صلاحیت شدند. اما این همه ماجرا نبود و بعضی چهره‌های مدعی جریان اصولگرا نیز در میان رد صلاحیت شده‌ها بودند.


ببینید: فیلم/ واکنش رییسی به انتقادات از انتصاب فامیلی و رانتی در دولتش


گام دوم: جمعیت رهپویان در مجلس

نتیجه رد صلاحیت‌ها، حضور حداکثری نیرو‌های جمعیت رهپویان بود. آن‌ها قبل از انتخابات پیش‌بینی می‌کردند که اصولگرایان به اختلاف بخورند و قرار گرفتن در فهرست تهران دشوار باشد؛ لذا زاکانی به قم رفت و در تهران نیز به جز مالک شریعتی (که هوشمندانه به عنوان دبیرکل حزب معرفی شده بود) دو نفر از زنان عضو شورای مرکزی رهپویان، زهره الهیان و فاطمه قاسم پور را وارد فهرست اصولگرایان کرد و الیاس نادران نیز تنها چهره‌ای بود که توانسته بود با زیرکی هم در فهرست جبهه پایداری و هم در ائتلاف اصولگرایان باشد، ترکیب رهپویانی‌های مجلس را قدرتمندتر کرد.

گام سوم رهپویان: انتخابات ریاست جمهوری

در انتخابات ریاست جمهوری، اعضای رهپویان به مدد حضور دهقان در شورای نگهبان، دو گل زدند. هم توانستند رقبایی مثل جهانگیری و لاریجانی را رد صلاحیت کنند و هم توانستند با گرفتن تایید صلاحیت زاکانی، او را به عنوان یک سیاستمدار در قامت ریاست جمهوری معرفی کنند. ابراهیم رئیسی خیلی زود محبت اول را جبران کند و محمد دهقان را به عنوان معاون رئیس جمهور منصوب کرد.
گام چهارم: توقف در شورای شهر تهران

حضور چهره‌هایی مثل فریدالدین حداد عادل، پیام تیرانداز، ابراهیم رسولی، نشان می‌دهد تا چه اندازه مباحث مربوط به رسانه برای تیم رهپویان با اهمیت است. آن‌ها بعد از اینکه اکثر مسئولیت‌های خبری مجلس را به دست گرفتند، تلاش کردند در هیئت‌های نظارت، چهره‌های رقیب را حذف کنند.

پرویز سروری (عضو برجسته رهپویان) در کنار چمران مسئول تهیه لیست ائتلاف برای تهران شد و مرتضی طلایی از دایره بیرون افتاد. بازی‌هایی که سر رد صلاحیت مرتضی طلایی رخ داد، همزمان با رد صلاحیت گسترده اصلاح طلبان موجب شد لیست چمران- سروری برنده شود و چهره‌هایی مثل نادعلی (عضو سابق شورای مرکزی رهپویان)، وارد شورای شهر تهران شود.

گام پنجم: شهرداری تهران

حضور زاکانی در شهرداری تهران، مهمترین توفیق رهپویان تا امروز بوده است. به هر حال چند کرسی کمتر و بیشتر در شورای شهر و مجلس، برای هر حزب سیاسی امکان پذیر است، اما صندلی شهرداری تهران، جز با نقشه‌های زیرکانه زاکانی و تیمش به دست نیامده است.

البته اعضای رهپویان، حواسشان به زیردست‌ها هست. زاکانی، محمدعلی الفت پور (عضو شورای مرکزلی رهپویان) را به عنوان مسئول مرکز نوسازی و تحول اداری شهرداری منصوب کرده است. علی شمسی پور به وزارت علوم رفته و در مسئولیت مشاور وزیر و سرپرست دفتر وزارتی قرار گرفته است. نیرو‌های رده‌های پایین‌تر هم مرتب در حال ارتقا هستند. رهپویان به دنبال گام ششم است و البته این بار رقیبان جدی سر راه آن قرار دارند.

منبع: رویداد24
ارسال نظر