تاریخ انتشار: ۰۹:۲۱ - ۱۴ آبان ۱۴۰۰

پیش‌بینی بورس شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۰

یک کارشناس بورس با بیان اینکه شاخص کل در کوتاه مدت درجا خواهد زد، گفت: اگر توافق انجام شود شاهد گشایش‌ها برای شرکت‌های صادرکننده و وارد‌کننده مواداولیه خواهیم بود که باعث بازگشت رونق به بورس می‌شود.

اقتصاد ۲۴ - یک کارشناس بازار سرمایه گفت: در صورتی که اقدامات حمایتی حداقل برای چند روز ادامه یابد می‌تواند فروشنده‌های بازار در قیمت‌های فعلی را از بازار خارج کند.

بازار سهام هفته گذشته با روند منفی کار خود را آغاز کرد. اما در سه روز پایانی معاملات شاخص کل بورس تغییر جهت داد و با تحرکات صعودی همراه شد. با توجه به روند مثبت آخر هفته، کارشناسان روند بازار را در آینده به چه صورت پیش‌بینی کرده‌اند؟

فردین آقابزرگی: در ماه‌های آینده شرکت‌های خاص و گروه‌های کوچک که به دلیل اجرای طرح‌های توسعه یا بهبود و افزایش کارایی وضعیت تولید و فروش به طور خاص و به دور از شرایط عمومی صنعت خود عملکرد مناسبی نسبت به دوره‌های قبل داشته‌اند می‌توانند سودآور باشند. همچنین انتظار می‌رود تا پایان سال شاخص به ۱٫۷ میلیون واحد برسد.

ایمان رئیسی: در صورتی که اقدامات حمایتی حداقل برای چند روز ادامه یابد می‌تواند فروشنده‌های بازار در قیمت‌های فعلی را از بازار خارج کند و جان تازه‌ای به بازار بدهد.

نیما میرزایی: ریزش بازار با وجود تمام ابهام‌ها درباره آینده برجام، در اختیار تصمیمات اقتصادی دولت است. افزایش نرخ‌های بهره در بازار‌های پولی و بدهی موجب کاهش جذابیت P/E بورس شده است؛ بنابراین تا زمانی که وزارت اقتصاد و بانک مرکزی با هدف کنترل تورم در سایر بازار‌ها رویه فعلی (افزایش نرخ‌های بهره) را ادامه دهند نمی‌توان انتظار اقبال با ثبات معامله‌گران را به بازار سرمایه داشت. ممکن است این رویه تا به سرانجام رسیدن مذاکرات و باز شدن نسبی شریان‌های تبادلات ارزی با خارج از کشور ادامه داشته باشد.

احسان بیگی: بازار تا پایان سال روند صعودی دارد. سهم‌های بنیادی در حال حاضر وضعیت خوبی هستند و ارزش سرمایه‌گذاری و خرید را دارند. سهامداران خرد در وضعیت فعلی نباید عجله‌ای برای فروش سهام خود داشته باشند.

محمد آرام بنیار: ناشرین بورسی که صندوق‌های بازارگردانی دارند یا مدیرانی که نسبت به قیمت سهام خود حساس بودند، چون هنوز مدیریت آن‌ها تعیین تکلیف نشده، نسبت به روند سهام خود بی‌تفاوت شده‌اند. دلایلی مثل دلار و مذاکرات برجام قبلا در بازار اثرگذاری خود را تثبیت کردند و در حال حاضر بیشترین اثر در بازار، انتخاب نشدن مدیران بورسی است؛ بنابراین ممکن است به صورت مقطعی روند بازار درست شود، اما تحرکات مثبت و متعادل در بازار به وجود نمی‌آید. 

فردین آقابزرگی کارشناس بازار سهام پیش‌بینی کرده است: با فرض ثابت بودن سایر متغیر‌های اثرگذار بر وضعیت اقتصادی کشور، صنایع برتر با محوریت استراتژی مدیریت پرتفوی، صنایع ارزآور و خودکفا از حیث تامین مواد اولیه، پالایشگاهی، پتروشیمی، فولادی و فرآورده‌های معدنی و کانی می‌توانند پیش‌رو باشند. همچنین شرکت‌های صنایع غذایی و دارویی، از نظر آزادسازی نرخ ارز برای تامین مواد اولیه و حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی جزو صنایع پیش‌رو در بازار سرمایه خواهند بود.


بیشتر بخوانید: وزیر اقتصاد و رئیس بورس به کمیسیون اقتصادی می‌آیند


آقابزرگی در این باره افزود: شرکت‌های صنعت بانک، بیمه، لیزینگ و تامین سرمایه از نظر افزایش ترن اوور و گردش مالی و در نتیجه افزایش حاشیه سود عملیاتی می‌توانند از سودآوری خوبی برخوردار باشند.

مجتبی شهبازی، کارشناس ارشد بازار سرمایه اظهار کرد: بازار سرمایه هم همانند تمامی بخش‌های اقتصادی به‌شدت تحت‌تاثیر مذاکرات برجام است. در یک سناریو، توافق انجام خواهد شد و قیمت ارز کاهش نسبی می‌یابد و به‌دنبال آن انتظارات تورمی کاهشی می‌شود.

در این سناریو شاخص سهام هم احتمالا در کوتاه مدت درجا بزند، اما در صورت توافق ما قطعا شاهد گشایش‌ها برای شرکت‌های صادرکننده و وارد‌کننده مواداولیه خواهیم بود که اثرات منفی کاهش نرخ ارز را نه‌تن‌ها خنثی می‌کند؛ بلکه با افزایش کیفیت سود شرکت‌ها قطعا رونق بورس بازخواهد گشت، اما اگر توافق نشود مطابق پیش‌بینی‌ها قیمت ارز رشدی ادامه‌دار خواهد داشت و با توجه به کسری‌بودجه و تورم، بورس هم در همین مسیر رشد می‌کند.

در این میان ریسک‌های داخلی و خارجی هم بر سر بازار وجود دارد. از بعد داخلی ریسک قیمت گذاری دستوری و کاهش شدید تقاضا کالا‌های مصرفی هنوز بر سر بازار است. اظهارنظر‌های چند وقت اخیر نشان داده است هنوز در بر همان پاشنه سابق قرار است بچرخد و عامل گرانی‌ها را بر گردن تولیدکننده و واسطه و دولت قبلی‌انداخته شود. تا زمانی‌که این دیدگاه در دولت باشد، هیچ تغییر معناداری در سیاست‌ها رخ نخواهد داد. مصرف کننده هم با کاهش شدید قدرت خرید خود به‌طور محسوسی تقاضای خود برای کالا‌های مصرفی را کاهش داده که قطعا بر فروش خیلی از بنگاه‌های اقتصادی تاثیر منفی خواهد گذاشت.

در اقتصاد جهانی هم ریسک‌هایی مثل بحران مالی احتمالی در چین وجود دارد. به هر حال بورس به نوعی دماسنج پیش‌بینی وضعیت آتی و فعلی اقتصاد است. همچنین در رفتار شاخص هم می‌توانیم پیش بینی بازار از آینده مذاکرات را ببینیم و هم به‌نوعی وضعیت فعلی اقتصاد کشور. سرمایه‌گذاران باید به‌طور دائم روند مذاکرات را رصد و پرتفوی سهام شرکت‌های بنیادی که سود‌های باکیفیتی داشته را انتخاب کنند تا ریسک سبد سرمایه گذاری خود را کاهش دهند.

ارسال نظر