اقتصاد۲۴- یوسف داداش زاده، معاون فرهنگی، اجتماعی و گردشگری منطقه آزاد ارس در گفتگو با خبرنگار اقتصاد۲۴ درباره آخرین اقدامات این معاونت در خصوص گردشگری دوران کرونا اظهار داشت: از زمان شیوع ویروس کرونا به علت رعایت پروتکلهای بهداشتی و در راستای سیاستهای ابلاغی به منظور کاهش تجمعات انسانی، سعی کردیم موضوع گردشگری را به نوعی کنترل کنیم. منطقه آزاد ارس با جاذبه های طبیعی و تاریخی به عنوان یکی از مقاصد پرطرفدار گردشگری شناخته میشود و قبل از شیوع کرونا با حضور میلیونی گردشگران در منطقه مواجه بودیم اما با شیوع کرونا سعی کردیم روند را به شدت کنترل کنیم.
او ادامه داد: بیشترین تلاش ما این بود که فعالان حوزه گردشگری ارس، با رعایت دقیق پروتکل های بهداشتی این منطقه را به عنوان منطقهای امن معرفی کنند که در صورت تداوم انتشار ویروس کرونا بتوانیم از این موضوع استفاده کنیم و اقدامات خوبی را در راستای جذب گردشگر انجام دهیم.
بیشتر بخوانید: بازدید مشاور رئیس جمهور از پایانه مرزی نوردوز ارس
داداشزاده تصریح کرد: با واکسیناسیون عمومی روند شیوع ویروس کرونا علیرغم جهشهای متعدد تاحدودی قابل تحلیل و پیشبینی و قابل کنترل شده است. از این رو اقداماتی را شروع کردهایم تا جذب گردشگران خارجی و داخلی را در دستور کار خود قرار دهیم. در این راستا رویدادهای ورزشی و هنری را آغاز کردهایم و در حوزه ورزش و در گام اول میزبان رویداد در محدوده منطقه آزاد به مرکزیت جلفا بودیم و آن هم میزبانی مسابقات لیگ یک جوانان کشوری در رشته دوچرخهسواری بود و در محدوده خداآفرین نیز میزبان مسابقات اندرو کوهستان شمال غرب کشور با حضور شش استان بودیم.
رونق رویدادهای گردشگری در ارس
معاون فرهنگی اجتماعی گردشگری منطقه آزاد ارس گفت: امسال هم برنامهریزی برای رویدادهای ورزشی که پیش از کرونا به صورت مستمر در تقویم ورزشی ما قرار داشت، شروع شد. در کنار آن رویدادهای هنری که سالهای قبل به صورت منظمی اجرا میشد، آغاز شده است. به خصوص تلاش میکنیم تا به زودی فراخوان جشنواره ملی تئاتر خیابانی ارس که در حوزه هنری برند بسیار خوبی برای این منطقه به ارمغان آورده، در دستور کار قرار دهیم. دبیر جشنواره انتخاب شده؛ محورهای آن استخراج شده و به صورت کلید خورده و برنامه ما این است که در نوروز ۱۴۰۱ آن را برگزار کنیم. در خصوص مسابقات استعدادیابی که به عنوان مسابقات اولدوزلار معروف است و دو دوره آن برگزار شده، امسال نیز برگزاری آن در سطح استان کلید خورده است.
وی افزود: این مسابقات اهداف مختلفی را در پی دارد، یکی بحث شناسایی افراد مستعد در حوزههای مختلف هنری و ورزشی و حتی علمی است و دوم ایجاد بانک اطلاعاتی و منسجم و هدفمند کردن آموزشها و مهارت آموزی ها در بخشهای مختلف است.
داداشزاده خاطرنشان کرد: این مسابقات سالهای قبل در سطح منطقه انجام میشد اما امسال در سطح استانی برگزار میشود. سومین رویداد ما هنری است و سالهای قبل نیز به صورت سلسله وار برگزار شده که جشنواره ملی عکس نام دارد. برنامه ما این بود که هر سال در یک فصل خاصی این رویداد برگزار شود و تا الان نیز در یکی دو فصل برگزار شده است. امسال هم میخواهیم این رویداد را برگزار کنیم. در دورههای قبلی شاهد حضور بیش از ۵۰۰ عکاس حرفهای در محدوده منطقه آزاد بودیم و جاذبههای مختلف این منطقه در حوزههای مختلف را به تصویر کشیدیم که از مباحث صنعتی، جاذبههای تاریخی و طبیعی و سبک زندگی مردم را شامل میشد و یک بانک اطلاعاتی زیبایی از محدوده منطقه آزاد ارس در یک فصل خاصی به تصویر کشیده شده که امسال نیز تکرار خواهد شد.
معاون فرهنگی، اجتماعی و گردشگری ارس با بیان اینکه مجددا برگزاری دورههای آموزشی برای فعالین و ارائه دهندگان خدمات در حوزه گردشگری را در دستور کار قرار دادیم، گفت: در هفتههای قبل نیز توسط مدیرعامل منطقه آزاد ارس با انجمن هتلداران ارس برگزار شد، که آخرین وضعیت مراکز اقامتی ارس مورد بررسی و بازنگری قرار گرفت و با حضور سایر معاونین و مدیران و دستورات دیگری که آقای مهندس نریمان صادر کردند، نقایص را رفع خواهیم کرد. تصور ما این است که نوروز ۱۴۰۱ نوروزی متفاوتتر از سالهای قبل باشد.
در خصوص بحث تکمیل زیرساختها در محدوده خداآفرین و ایجاد پارک ساحلی و مجموعه بازیهای ساحلی را پیگیری کردهایم. همچنین در محدوده جلفا مجموعه بازیهای ساحلی به بهرهبرداری خواهد رسید.
او ادامه داد: ما همچنین مرمت را به جد در دستور کار داریم. بحث ثبت کاروانسرای خواجه نظر به عنوان یکی از کاروانسراهای به نام کشورمان در یونسکو توسط میراثفرهنگی در حال پیگیری است. ثبت جهانی جنگلهای دیسمار هم از سوی سازمان میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی با همکاری برخی سازمانهای دیگر در حال پیگیری است. همچنین ارزیابی اولیه عضویت در شبکه جهانی شهرهای سالم انجام شده و تا پایان سال مراحل پایانی آن انجام خواهد شد.
ثبت ژئوپارک ارس در دوران کرونا
داداشزاده درباره آخرین اقدامات درباره ثبت جهانی ارس خاطرنشان کرد: در آذر ماه سال ۹۸ پرونده ژئوپارک ارس تکمیل شده و در اختیار یونسکو قرار گرفته، چارچوب اولیه پرونده مورد تایید قرار گرفته اما برای ارزیابی ژئوسایتها به حضور بازرسان یونسکو نیاز داریم که به علت شیوع کرونا تا به امروز به تاخیر افتاده است. اما بر اساس پیگیریهای صورت گرفته و اعلام مرجع ارزیابی کننده در آذرماه سال جاری شاهد حضور ارزشیابان در منطقه آزاد ارس و موضوع ارزیابی ژئوسایتها خواهیم بود. در طول این دو سال که مباحث گردشگری کم رونق شده بود، بحثهای آموزشی در حوزه ژئوپارک ادامه پیدا کرد و بحث تامین زیرساختها جزو مباحث مهمی بود که در دستور کار قرار دادیم.
وی افزود: الان ژئوپارک گئچی قالاسی آماده پذیرایی گردشگران است و کارهای خوبی در این حوزه انجام شده است. تعداد ژئوسایتهای آماده را در این مدت افزایش دادیم و در خصوص تولید محتوا، کارهای اسنادی و بحثهای علمی نیز اقداماتی کردیم. الان در مرحله ترجمه این اقدامات علمی هستیم که بتوانیم در عرصههای بینالمللی یافتههای خود را منتشر و عرضه کنیم.
روستاهای مقصد گردشگری ارس
او در خصوص روستاهای هدف گردشگری ارس گفت: اکثر روستاهای محدوده منطقه آزاد ارس قابلیت تبدیل شدن به روستاهای گردشگرپذیر را دارند. در روستای تاریخی گلفرج با راه اندازی اکو موزه و بومگردی، این روستا تبدیل به یک مقصد گردشگری ویژه در منطقه آزاد ارس شده است. منطقه آزاد ارس در امتداد رود ارس واقع شده؛ از غربیترین نقطه یعنی کلیسا سنت استپانوس و مجموعههای تاریخی گرفته که ثبت جهانی شده است تا شرقی تربت نقطه که به جنگلهای ارسباران و مخزن سد خداآفرین منتهی میشود. در طول این مسیر روستاهای بسیار ارزشمند و با شهرت جهانی مثل روستای اشتابین قرار گرفته است.
او ادامه داد: ما در مسیر روستاهایی داریم که از نظر آب و هوایی و جغرافیا و جاذبههای تاریخی و معماری و گردشگری مذهبی دارای جایگاه ویژهای هستند. روستای ارسی صنعتیترین روستای کشور محسوب میشود. روستای کردشت با وجود آثار تاریخی و پادگان عباس میرزا و روستای دوزال از مقاصد مهم گردشگری هستند. در پی این هستیم در آینده نزدیک که بسته گردشگری مختص روستاهای منطقه آزاد ارس را آماده کنیم. همچنین با برگزاری جشنوارههای مختلفی چون جشنواره انار و جشنواره زردآلو ظرفیتهای بسیار شاخصی را آماده بهرهبرداری خواهیم داشت.