تاریخ انتشار: ۰۹:۰۱ - ۱۶ آبان ۱۴۰۰

پیک ششم کرونا در راه و مسئولان در خواب

در حالی سایه پیک ششم کرونا هر روز بیشتر گسترش پیدا می‌کند که بازگشایی‌ها علی‌رغم هشدار‌های مؤکد کارشناسان مبارزه با کرونا روزبه‌روز بیشتر می‌شود؛ با این حال به نظر می‌رسد که توجهی به این هشدار‌ها نمی‌شود.

به گزارش جامعه ۲۴ - در حالی سخن از نزولی شدن پیک پنجم کرونا می‌شود که همزمان تغییراتی نیز در جامعه قرار است صورت بگیرد، تغییراتی که نگرانی بسیاری از کارشناسان نظام سلامت را بر انگیخته است. بازگشایی مدارس و دانشگاه‌ها، تغییر در ساعات طرح ترافیک، برداشتن محدودیت جابه‌جایی مسافران هواپیما‌ها و اتوبوس‌های بین شهری از جمله این اقدامات است. چندی پیش نیز مجوز برپایی نماز جمعه در سراسر کشور و نیز برخی مناسبت‌های مختلف نیز صادر شد که قاعدتا باعث ازدحام جمعیت شده و خواهد شد. سفر به شمال کشور هم که تعطیلی ندارد و بسیاری آخر هفته را به آنجا می‌روند!

چندی قبل بود که رئیس‌جمهوری از اجرای محدودیت‌های هوشمند خبر داد و گفت: محدودیت‌های هوشمند به تدریج جایگزین تعطیلی‌ها می‌شود. در شرایط کنونی مراکز علمی و پژوهشی باید برای جبران عقب‌ماندگی‌های ناشی از شیوع کرونا، در مسائل اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و آموزشی، نسخه‌ها و راهکار‌های مناسب تدوین و ارائه کنند.

پیش از این موضوع و از اواخر تابستان قرار بود که مدارس بازگشایی شوند، در همان زمان علیرضا زالی فرمانده ستاد عملیات کرونا در تهران نسبت به تبعات این موضوع و افزایش مبتلایان کرونا و تأثیر آن بر افزایش ترافیک تهران هشدار داد.


بیشتر بخوانید: آخرین آمار فوتی‌ها و مبتلایان به کرونا در کشور امروز شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۰


با این حال بازگشایی مدارس صورت گرفت و از روز گذشته دانش‌آموزان مقطع متوسطه در دبیرستان‌های خود حاضر شدند و قرار است به تدریج تا اول آذر ماه نیز دیگر مدارس بازگشایی شوند؛ هرچند وزارت بهداشت برای این موضوع شروطی قائل شده است.

هشدارهای کارشناسان درباره شروع پیک ششم کرونا

علی‌رغم شروط وزارت بهداشت، کارشناسان مقابله با بیماری کرونا در این مدت به صورت مرتب نسبت به تبعات آغاز پیک ششم کرونا هشدار می‌دهند. علیرضا ناجی رئیس مرکز تحقیقات ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در رابطه با بازگشایی مدارس گفته است: با توجه به نزدیکی پیک ششم، بازگشایی مدارس ممکن است موجب شود تا تجربه بدی پشت سر گذاشته شود.

ناجی در هشدار دیگری عنوان می‌کند که واریانت دلتا و زیرشاخه‌های آن که قطعا در کشور ما وجود دارد و شاید هنوز شناسایی نکرده باشیم، واریانت‌های خاصی هستند و با هرگونه بازگشایی‌ها با عجله و بدون معیار می‌توانند باعث افزایش تعداد موارد شوند. اکنون کارشناسان مختلف درباره بازگشایی‌ها ابراز نگرانی می‌کنند؛ بازگشایی باید منطقی باشد. باید مقداری تحمل کنیم تا میزان واکسیناسیون‌مان بالا رود، فرهنگسازی برای مردم در رعایت ماسک زدن، مسافرت نرفتن و ... نیز انجام شود.

عدم بستر‌سازی نامناسب برای بازگشایی‌ها

حمید سوری، رئیس سابق کمیته کشوری اپیدمیولوژی کووید ۱۹ هم در رابطه با بازگشایی مدارس ابراز نگرانی کرده و می‌گوید: هنوز سازوکار لازم برای حضور بدون دغدغه دانش آموزان و دانشجویان، فراهم نشده است. بازگشایی مدارس و دانشگاه‌ها را نباید فقط به واکسیناسیون منوط کرد، هرچند اقداماتی در این زمینه انجام گرفته، اما کافی نیست و باید شرایط مناسب فراهم شود و پس از آن شاهد حضور فیزیکی دانش‌آموزان و دانشجویان باشیم.

وی تاکید کرد: بازگشایی مدارس کاری بسیار مطلوب است و باید این کار انجام گیرد، اما آیا سازوکار‌های نظارتی وجود دارد که در مشاهده طغیان بیماری، شرایط را اصلاح کنی؟ در آمریکا هر هفته تعداد فراوانی از دانش آموزان تست تشخیصی کرونا می‌گیرند، در حالی که ما اصلا سازوکاری برای این موضوع ندیده‌ایم. اقدامات در این زمینه باید بر پایه مستندات متقن و علمی باشد و کار‌ها از روی احساسات و هیجان صورت نگیرد که در صورت انجام این کار، عواقب فراوانی می‌تواند به همراه داشته باشد. تصمیم گیری در شرایط حاضر بسیار پیچیده شده و به ویژه در شرایط اپیدمی این کار همانند صحنه جنگ است که کوچکترین خطا می‌تواند تبعات زیادی را تحمیل کند.

مسعود یونسیان، استاد اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز در این رابطه می‌گوید: برای لغو محدودیت‌ها و بازگشایی مدارس، دانشگاه‌ها یا برگزاری مراسم مذهبی و آیینی نباید هیچ عجله‌ای کرد و لغو محدودیت‌ها باید بر اساس اولویت‌بندی انجام شود و سپس با رصد نتایج آن مرحله به مرحله بازگشایی‌ها را انجام داد.

افزایش بار مترو و خطر جابه‌جایی ویروس کرونا

علی‌رغم این هشدار‌ها و نگرانی‌ها، مدارس بازگشایی شده و ساعت طرح ترافیک نیز تغییر کرده است؛ این موضوع به گفته مدیرعامل متروی تهران موجب افزایش بار مسافران شده است. افزایش حجم مسافران مترو بار‌ها هشدار‌های وزارت بهداشت را در پی داشته و حتی ایرج حریرچی در مقطعی به دلیل عدم رعایت پروتکل‌های بهداشتی در مترو به این مجموعه نمره منفی داده بود.

از سوی دیگر بار‌ها کارشناسان مختلف نسبت به جابه‌جایی ویروس کرونا توسط مسافران مترو هشدار داده و حمل و نقل عمومی را بستری برای ابتلا به کرونا می‌دانند.

تکرار راه غلط رفته در دولت جدید

آنچه بر اساس این تصمیمات دیده می‌شود این است که همچنان عدم توجه به نظرات کارشناسان مقابله با کرونا حتی در زمان سایه تهدید پیک دیگری از بیماری وجود دارد و این موضوع با تغییر دولت و تغییر مدیریت بیماری در کشور تغییر چندانی نکرده است. این مسأله موجب می‌شود تا همچنان راه غلط رفته را تکرار و پیک مختلف را تجربه کرد و همانگونه که سوری می‌گوید موجب تبعات جانی برای افراد مختلف شد.

ارسال نظر