اقتصاد ۲۴- هفته گذشته بنزین در پاکستان گران شد و با افزایش قیمت بنزین در همه کشورهای همسایه، حالا در حالی که کارشناسان از همیشه بیشتر نگران احتمال افزایش قاچاق بنزین هستند، خاقانی، کارشناس بینالمللی اقتصاد انرژی میگوید: قاچاق بنزین ارتباطی به قیمت آن ندارد. عدهای در هر صورت سوخت قاچاق میکنند.
به گفته کارشناسان، اختلاف قیمت میان بنزین در داخل و خارج کشور انگیزه قاچاق بنزین را به شدت افزایش داده است. محمود خاقانی، کارشناس بینالمللی اقتصاد انرژی در همین باره به تجارتنیوز میگوید: مردم عادی قاچاق سوخت نمیکنند.
حالا بنزین در پاکستان گران شده است و نگرانی قاچاق سوخت به خارج از مرزهای ایران بیش از پیش حس میشود.
چند وقت پیش هم مدیرعامل بورس انرژی مدعی شده بود که از وقتی عرضه بنزین در بورس انرژی ایران، متوقف شد؛ سوخت ایران به کشورهای همسایه قاچاق میشود.
بیشتر بخوانید: آغاز واکنشها به کاهش سهمیه بنزین
چه کسی بنزین قاچاق میکند؟
این کارشناس ادامه میدهد: قاچاق سوخت توسط مردم عادی انجام نمیشود که اختلاف قیمت بنزین بر آن تاثیر بگذارد.
البته یکی از چالشهای شهرهای مرزی، قاچاق سوخت توسط سوختبران است. او یادآوری میکند: سوختبران امکان جابهجایی سوخت در ابعاد بزرگ ندارند و تنها به دلیل فقر مجبور به سوختبری شدهاند.
خاقانی در آخر خاطرنشان میکند: اگر میتوانیم در مرزهای کشور امنیت پایدار برقرار کنیم، کنترل قاچاق اصلا سخت نیست.
معمولا آماری از قاچاق بنزین منتشر نمیشود دلیل آن هم عدم اطلاع و همچنین رسمیت نبخشیدن به قاچاق بنزین است، اما سعید میرترابی، کارشناس انرژی چند وقت پیش به تجارت نیوز گفته بود که به دلیل ارزان بودن قیمت در ایران، میزان قاچاق سوخت بسیار بالا و بیش ۲۰ میلیون لیتر در روز است.
او گفته بود: در استانی مانند بلوچستان، قاچاقچیان، باک ماشین را پر میکنند و سوخت را خارج از مرز بنزین را تخلیه میکنند. لنجها هم در جنوب کشور، مقدار زیادی سوخت قاچاق میکنند. حتی اتوبوسها هم با مخازن یدک سوخت را به اروپا هم میفرستند.