تاریخ انتشار: ۱۳:۰۱ - ۲۴ آبان ۱۴۰۰

سیاست کشور‌های مختلف جهان در تزریق دز سوم واکسن کرونا

در حالی که هر روز به لیست کشور‌های ثروتمندی که دز سوم واکسن خود را دریافت می‌کنند اضافه می‌شود، اما بسیاری از مردم در کشور‌های در حال توسعه همچنان در انتظار دریافت دز اول واکسن هستند. مقامات بهداشت جهانی مکرراً از کشور‌های ثروتمند خواسته‌اند تا ابتدا بر واکسیناسیون سایر نقاط جهان تمرکز کنند.

جامعه ۲۴ ، تزریق دز بوستر واکسن کرونا از ماه‌ها پیش در کشور‌هایی که روند واکسیناسیون آن‌ها با نظم و روتین و پس از توزیع واکسن در دنیا اجرایی شد در حال انجام است.

تزریق دز بوستر پس از شیوع سویه دلتا که به شدت واکسن گریز بود و ایمنی بخشی بالای ۹۰ درصد را با یک چالش بزرگ روبرو کرد انجام شد. اما همانند سیاست‌های تزریق دز اول و دوم، تزریق دز سوم نیز در کشور‌های مختلف دنیا از سیاست‌های مختلفی برخوردار است.

برخی از فعالان حقوق بشر معتقدند که تزریق دز بوستر باید تا زمانی که کشور‌های در حال توسعه و فقیر نیز به درصد قابل قبولی از تزریق برسند متوقف شود، اما تزریق دز بوستر همچنان در کشور‌های مختلف در حال انجام است.

روزنامه واشنگتن پست اخیرا به بررسی تزریق دز بوستر واکسن کرونا در کشور‌های مختلف جهان پرداخته است. به نوشته این روزنامه پس از گذشت یک سال از شروع جدی واکسیناسیون کرونا در جهان، کشور‌های عمدتا غربی، شروع به ارائه واکسن بوستر به شهروندان خود کردند.

در ایالات متحده میلیون‌ها نفر، دز بوستر واکسن را دریافت کرده‌اند و در این هفته، شرکت فایزر بیونتک از سازمان غذا و داروی آمریکا درخواست کرد تا تزریق دز سوم واکسن را برای همه بزرگسالان مجاز اعلام کند.

تاکنون ۵۹ درصد از مردم آمریکا به طور کامل واکسینه شده‌اند، اما مقامات دولتی نگران مطالعاتی هستند که نشان می‌دهد مقاومت ویروس در برابر واکسن به مرور زمان کاهش می‌یابد. اگرچه که برخی از کارشناسان بهداشتی معتقدند تزریق دز بوستر برای کسانی که واکسن فایزر یا مدرنا را دریافت کرده‌اند لازم نیست.

هرچند که بحث درباره تزریق دز بوستر در کشور‌های ثروتمند در حالی که هنوز در برخی از کشور‌های در حال توسعه و فقیر امکان تزریق دز اول هم وجود ندارد، نابرابری در تزریق واکسن را پررنگ‌تر کرده است.


بیشتر بخوانید: ماجرای صدور کارت واکسن آسترازنکا تقلبی چیست؟


در حالی که در کشور‌های ثروتمند بیش از ۷۲ درصد مردم حداقل یک دز واکسن را دریافت کرده‌اند، در کشور‌های با درآمد پایین حداکثر ۴ درصد از مردم دز اول واکسن را به طور متوسط دریافت کرده‌اند.

در ادامه برخی از کشور‌هایی که تزریق دز بوستر را آغاز کرده‌اند را بررسی می‌کنیم.

کشورهایی که تزریق دز بوستر را آغاز کرده‌اند

روند تزریق دز بوستر در کانادا

آژانس بهداشت و درمان کانادا روز سه شنبه تزریق دز بوستر را برای همه بزرگسالان مجاز اعلام کرد. آژانس به مردم توصیه کرده است که دز بوستر را حداقل شش ماه پس از تکمیل اولین سری واکسیناسیون خود انجام دهند.

روند تزریق دز بوستر در انگلستان

این کشور دز بوستر را برای کارکنان کادر بهداشت و درمان و گروه‌های آسیب‌پذیر و افراد بالای ۵۰ سال انجام می‌دهد. افراد واجد شرایط حداقل شش ماه پس از تزریق دز دوم می‌توانند دز بوستر را دریافت کنند. براساس گزارش بی. بی. سی از ۳۰ میلیون نفر واجد شرایط، تاکنون ۹ میلیون نفر دز بوستر را دریافت کرده اند.

روند تزریق دز بوستر در اتحادیه اروپا

آژانس دارویی اتحادیه اروپا در ماه اکتبر اعلام کرد کسانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، ۲۸ روز بعد از دریافت دز دوم به دنبال تزریق دز سوم واکسن فایزر یا مدرنا باشند. همچنین اعلام شده است که همه بزرگسالان شش ماه بعد از تزریق دز سوم امکان دریافت دز بوستر را دارند، اما شرایط عرضه و توزیع با توجه به سیاست کشور‌های مختلف متفاوت است. در اروپا، مجارستان اولین کشوری بود که تزریق دز بوستر را پس از آنکه متوجه اثربخشی پایین سینوفارم بر رویافراد میانسال شد انجام داد. در کشور فرانسه ماکروه، رئیس جمهور این کشور اعلام کرده است که از نیمه دسامبر افراد مسن با ارائه کارت تزریق دز سوم امکان استفاده از وسائل حمل و نقل عمومی و اماکن عمومی را دارند. افراد بالای ۶۵ سال از ماه سپتامبر واجد شرایط تزریق دز بوستر هستند و افراد بالای ۵۰ سال نیز می‌توانند از ماه بعد دز سوم را دریافت کنند.

روند تزریق دز بوستر در امارات متحده عربی

امارات متحده عربی نیز جزو اولین کشور‌هایی است که تزریق دز بوستر را در دستور کار قرار داد. این کشور در ماه می‌اعلام کرد که دز سوم سینوفارم را با اولویت سالمندان و مبتلایان به بیماری‌های مزمن ارائه می‌دهد.

روند تزریق دز بوستر در چین

چین با توجه به اینکه خود را برای میزبانی المپیک زمستانی ۲۰۲۲ آماده می‌کند از شهروندان خود درخواست کرده است که دز سوم واکسن را تزریق کنند. به گزارش رویترزبرخی از شرکت‌ها شرط استخدام را تزریق دز سوم اعلام کرده اند. مقامات بهداشتی چین در حال بررسی این موضوع هستند که آیا واکسن mRNA داخلی می‌تواند به عنوان دز بوستر تزریق شود یا خیر.

روند تزریق دز بوستر در کره جنوبی

کره جنوبی در ماه اکتبر شروع به تزریق دز سوم واکسن کرونا برای افراد مسن، نقص ایمنی و افرادی که در محیط‌های پرخطر مانند خانه‌های سالمندان کار می‌کنند، کرد.

روند تزریق دز بوستر در اسرائیل

اسرائیل جزو رژیم‌های پیشگام در تزریق دز بوستر است که تزریق دز بورستر برای افراد دارای نقص ایمنی را از جولای و با واکسن فایزر آغاز کرد. این رژیم در ماه آگوست تزریق دز بوستر را پس از شیوع سویه دلتا برای همه افراد بالای ۱۲ سال گسترش داد. تقریبا نیمی از مردم اسرائیل دز بوستر را دریافت کرده‌اند. اسرائیل در ماه اکتبر گذرنامه سبز شهروندانی را که واجد شرایط دریافت دز سوم شده‌اند، اما هنوز دز اول خود را هم دریافت نکرده‌اند لغو کرده است. این گذرنامه به معنای مجوز ورود به رستوران‌ها، سالن‌های ورزشی و سایر اماکن تجمعی است. مطالعات محققین اسرائیلی نشان داده است که تزریق دز بوستر به طور قابل ملاحظه‌ای محافظت بیشتری دربرابر بیماری شدید ایجاد می‌کند.

کشور‌های در انتظار دز بوستر

آفریقای جنوبی

بیشتر مردم در آفریقای جنوبی هنوز واجد شرایط دریافت دز سوم واکسن کرونا نیستند، اما در روز چهارشنبه تعداد کمی از کارکنان بخش مراقبت‌های بهداشتی که در آزمایش‌های قبلی واکسن جانسون‌ اند جانسون را دریافت کرده بودند، دز سوم را تزریق کردند.

ژاپن

کشور ژاپن تزریق واکسن فایزر را به عنوان دز بوستر هشت ماه پس از تزریق دز دوم تایید کرد و قرار است از نیمه ماه دسامبر دز سوم برای کارکنان بخش بهداشت و درمان و از ماه ژانویه برای افراد مسن آغاز شود. تاکنون بیش از ۷۵ درصد از مردم ژاپن کامل واکسینه شده‌اند.

دیگر کشور‌های جامانده از واکسیناسیون

در حالی که هر روز به لیست کشور‌های ثروتمندی که دز سوم واکسن خود را دریافت می‌کنند اضافه می‌شود، اما بسیاری از مردم در کشور‌های در حال توسعه همچنان در انتظار دریافت دز اول واکسن هستند. مقامات بهداشت جهانی مکرراً از کشور‌های ثروتمند خواسته‌اند تا ابتدا بر واکسیناسیون سایر نقاط جهان تمرکز کنند. در ماه سپتامبر، تدروس آدهانوم گبریسوس، مدیر کل سازمان جهانی بهداشت، خواستار توقف تزریق دز سوم واکسن تا پایان سال شد.

روند واکسیناسیون کرونا در ایران

در کشور ما نیز تزریق دز سوم واکسن کرونا از مهر ماه و ابتدا برای کادر درمان آغاز شد. افرادی که در سری اول از واکسن‌های ویروس غیرفعال مانند سینوفارم استفاده کردند در نوبت سوم می‌توانند از پلتفرم غیرفعال یا آسترازنکا و یا پاستوکووک پلاس استفاده کنند. آن‌هایی هم که در نوبت اول و دوم واکسن از پلتفرم آدنوویروسی مانند آسترازنکا یا اسپوتنیک‌وی تزریق کرده بودند می‌توانند در دُز سوم از آسترازنکا یا پاستوکووک پلاس استفاده کنند.

همچنین وزارت بهداشت ایران از هفته پیش اعلام کرده است که افراد بالای ۶۰ سالی که چهار ماه از تزریق واکسن برکت و یا سینوفارم به آن‌ها می‌گذرد نیز می‌توانند نسبت به دریافت دز سوم اقدام کنند.

منبع: واشنگتن پست

ارسال نظر