تاریخ انتشار: ۱۳:۱۲ - ۲۵ آبان ۱۴۰۰

سینا قلندری خبرنگار لرستانی: ابتدا تبرئه شدم، اما بعد گفتند باید تنبیه شوم تا چنین اخباری منتشر نکنم

مبینا سوری کودک همسر ۱۴ ساله‌ای که به دست همسر خود در لرستان به قتل رسید بازتاب گسترده‌ای داشت، اما او تنها قربانی این ماجرا نبود و سینا قلندری خبرنگار محلی که خبر این حادثه را منتشر کرد نیز حکم حبس گرفته است.

اقتصاد ۲۴ - سینا قلندری خبرنگار اهل رومشکان لرستان است که به دلیل انتشار خبر قتل یک کودک‌همسر به نام مبینا سوری توسط همسرش مدت ۱۱ روز در بازداشت به سر برد و حالا نیز به خاطر انتشار همان خبر به حبس محکوم شده است. صدور رای اولیه دادگاه بهانه‌ای شد که با او گفتگو کنیم.

قلندری می‌گوید: اولین روز‌های شهریور ماه قتلی در شهرستان رومشکان رخ داد ماجرای قتل هم از این قرار بود که مقتول (مبینا سوری) در سن ۱۱ سالگی با پسرعمه‌اش ازدواج می‌کند و در سن ۱۴ سالگی صرفا به دلیل یک سوءظن که هیچ تحقیقی هم درباره صحت و سقم آن نشده بود کشته می‌شود.

به دروغ نوشتند شوهر مبینا سوری بعد از قتل به سر خودش زده، در حالیکه او زندان بود

وی ادامه می‌دهد: طبیعتا با توجه به این که خبرنگار محلی هستم دوستانی که در آن محله بودند من را در جریان موضوع قرار دادند. با توجه به اینکه شهر کوچک است و جو هم کمی ملتهب بود اندکی دست نگه داشتم تا ابعاد کامل ماجرا روشن شده و فضای ملتهب شهر هم فروکش کند. اما ۵ یا ۶ روز بعد متوجه شدم اخبار نادرست و مبتنی بر شایعات درباره قاتل منتشر کرده‌اند.

به گفته قلندری او پس از مشاهده اخبار کذب، خبر خود را منتشر کرده و عنوان می‌کند که شوهر مبینا به قتل کودک‌همسر ۱۴ ساله اعتراف کرده است. در این حین یکی از خبرگزاری‌های داخلی که اختصاصا اخبار حوادث را منتشر می‌کند در یک خبر سراسر کذب می‌نویسد که «شوهر دختر بر سر خود زده و عنوان کرده که من به همسر خودم کاملا اعتماد داشتم» در حالیکه زمان تشییع جنازه مبینا همسر او در زندان بوده است.

ساعت ۸ صبح خبر را منتشر کردم و ساعت ۱۳:۳۰ بازداشت شدم

این خبرنگار محلی عنوان می‌کند: این اخبار ضد و نقیض باعث شد که به شایعات دامن زده شده و اصل خبر به حاشیه برود. من خبر را ساعت ۸ صبح در کانال تلگرامی محلی‌ام منتشر کردم که خبر به سرعت پخش شد و ساعت ۱۳:۳۰ دقیقه از طرف پلیس فتا بازداشت شدم. این بازداشت همراه با برخوردی تند و امنیتی بود و ۵ - ۶ نفر به داخل خانه آمدند برخی اسلحه داشتند برخی هم با لباس شخصی بودند و رعب و وحشت بسیاری ایجاد شد.

دادیار مرا تبرئه، اما دادستان گفت باید تنبیه شوم تا چنین اخباری منتشر نکنم

قلندری اضافه می‌کند: فردا صبح به دادسرا رفتم و دادیار پرونده اعلام کردند که من تبرئه هستم و صرفا به دلیل انتشار تصاویر خصوصی مقتول یک ضامن بیاورید. این در حالی بود که من نسبتی با این خانم نداشتم که بخواهم تصاویر شخصی او را با لباس عروس و ... منتشر کنم بلکه اطرافیان او این تصاویر را منتشر کرده بودند و من اولین نفر نبودم. وقتی به پلیس فتا مراجعه کرده و خواستم لوازم شخصی‌ام را از آن‌ها را پس بگیرم به من گفته شد که باید از قاضی نامه بیاوری تا لوازم را پس بدهیم. بار دیگر به دادسرا مراجعه کردم و آنجا دادستان با عصبانیت به من گفتند که نباید این اخبار را منتشر می‌کردی و بار دیگر من را نزد دادیاری بردند که تبرئه‌ام کرده بود و گفتند که مرا را تنبیه کنید تا چنین اخباری را منتشر نکند.

به همسرم گفتند جان سینا قلندری در خطر است و به همین دلیل زندانی شده

وی می‌گوید: بعد از این اتفاق دادیار نامه بازداشت من را نوشت و نهایتا به زندان مرکزی خرم‌آباد منتقل شدم و ۱۱ روز هم در بازداشت ماندم تا با قرار کفالت آزاد شدم. بعد از اینکه زندان رفتم، همسرم بار‌ها به دادستانی مراجعه کرد و به او گفته شد که سینا به این دلیل زندانی است که تهدید به قتل شده و جانش در خطر است.

او که با عناوین اتهامی نشر اکاذیب، تشویش اذهان عمومی و انتشار تصاویر خصوصی قربانی مواجه است ۲ روز پیش با رای اولیه دادگاه مبنی بر ۱۳ ماه و ۱۶ روز حبس تعزیری و ۲ سال محرومیت از حرفه خبرنگاری مواجه شده که البته قصد اعتراض به رای صادره را دارد.

مظنونین به قتل مبینا سوری شاکی خصوصی سینا قلندری

درحال حاضر مظنونین پرونده، شاکی خصوصی قلندری نیز هستند. او در این‌باره توضیح می‌دهد: ابتدا چند نفر در ارتباط با این قتل بازداشت شدند که نهایتا همسر مبینا به قتل اعتراف کرد و مابقی فعلا با «قید ضمانت» آزاد شدند، اما هنوز پرونده به نتیجه نهایی نرسیده و ظاهرا همین افراد شاکی من هستند.

به گفته قلندری بسیاری از وکلایی که در سطح استان به آن‌ها مراجعه کرده است به دلایل مختلف حاضر به پذیرش وکالت او نشده تا اینکه سرانجام وکیل کنونی او علی مجتهد زاده از کانون وکلای تهران حاضر به پذیرش وکالت او می‌شود.

خانه مطبوعات لرستان اعلام کرد من خبرنگار نیستم

این خبرنگار عنوان می‌کند: زمانی که بازداشت شدم خبرنگاران محلی از ترس اینکه با مشکلی مواجه نشوند در این زمینه اطلاع‌رسانی نکردند، بعد از اینکه آزاد شدم و با روزنامه همدلی مصاحبه کردم برخی افراد با من همدردی کردند. من عضو خانه مطبوعات لرستان نیستم و جالب اینکه این نهاد مدتی بعد از بازداشتم اعلام کرد که خبرنگاری بازداشت نشده و اگر فردی بازداشت نشده خبرنگار نیست که همین موضوع هم دستاویزی برای محاکم قضایی شد که تو خبرنگار نیستی در حالیکه در حکم من نوشته شده «محرومیت به مدت ۲ سال از کار خبرنگاری» و اگر من خبرنگار نیستم من را از چه چیزی محروم می‌کنید.


بیشتر بخوانید: ۱۱ ماه زندان برای یک خبرنگار به اتهام انتشار خبر قتل مبینا سوری


خونریزی معده داشتم، قرص ژلوفن دادند!

وی با تاکید بر اینکه خبرنگاران در شهرستان‌ها واقعا مظلوم بوده و نیاز به حمایت دارند، می‌گوید: من بیماری گوارشی دارم و مدت بازداشتم دچار خونریزی معده شدم، اما پزشک زندان به من یک قرص ژلوفن می‌داد که این قرص برای معده خوب نیست و در آن مدت بسیار اذیت شدم.

قلندری بر این نکته تاکید می‌کند که به هیچ عنوان رای صادره را نپذیرفته و حتما به آن اعتراض می‌کند و امیدوار است که این رای توسط محاکم بالاتر شکسته شده و به تبرئه او منجر شود چرا که با توجه به ماده ۴ قانون مطبوعات کسی نمی‌تواند خبرنگار را به نوشتن یا عدم نوشتن خبری وادارد.

قرار نیست خبرنگار از قاتل و اطرافیان او برای انتشار خبر قتل اجازه بگیرد

وی می‌گوید که به عنوان یک خبرنگار نمی‌تواند و نباید چیزی را بنویسد که دیگران به او می‌گویند بلکه باید اخبار صحیح و درست را نوشته و منتشر کند. همچنین قرار نیست خبرنگار از قاتل و اطرافیان او برای انتشار خبر قتل اجازه بگیرد.

این خبرنگار محلی اضافه می‌کند: علت انتشار این خبر آن بود که با هرگونه فرزند کشی و دیگرکشی مخالف هستم و دوم آنکه باید این موضوع فرهنگ‌سازی شود که اگر فردی مرتکب جرمی می‌شود باید موضوع را از مراجع قانونی پیگیری کرد نه اینکه خودمان دست به اسلحه، روسری و داس ببریم و یک نفر را به قتل برسانیم.

با هیچ رسانه‌ای خارج از ایران مصاحبه‌ای نکردم

او با اشاره به مصاحبه‌ای که دو روز پیش یکی از رسانه‌های فارسی زبان خارج از کشور از زبان او منتشر کرده بود، عنوان می‌کند: مصاحبه‌ای با این رسانه نداشتم و به نظر می‌رسد ترکیبی از مصاحبه من با روزنامه همدلی و سخنان من در یکی از جلسات کلاب هاوس را به نام مصاحبه با من منتشر کرده و حکم صادر شده را نیز از استوری اینستاگرام من برداشته‌اند. کاری که نه تنها کمکی به من نکرد که مشکلاتی هم برای من ایجاد کرد.

قلندری تاکید می‌کند: برخی از سایت‌های خارج از کشور با چنین رفتار‌هایی تنها غمی به غم‌های ما اضافه می‌کنند. به این معنا که نه تنها کمکی به خبرنگار یا فعالان مدنی که دچار چنین مشکلاتی شده‌اند نمی‌کنند، بکله گاهی باعث می‌شوند کوهی جلوی پای یک محکوم رسانه‌ای ایجاد شود. آن خبرنگاران آزادند و هر کاری بکنند محاکمه نمی‌شوند. نوشتن از زبان افرادی که حکمی برایشان صادر شده برای این افراد ایجاد دردسر می‌کند.


بیشتر بخوانید: خبرنگار بازداشتی لرستان : گفتند در یک ویدئو بگو مدیرکل محیط زیست دچار مشکل پا بوده/ تهدید کردند عذرخواهی نکنم برایم گران تمام می‌شود


شیوه برخورد با قلندری با آنچه احسان پارسا دیگر خبرنگار لرستانی که هفته گذشته ساعاتی را به دلیل عمل به حرفه خود در بازداشت گذرانده، شباهت‌هایی دارد. یکی از مهم‌ترین این شباهت‌ها به جز نحوه برخورد امنیتی با آنها، نوع مواجهه خانه مطبوعات استان با این دو نفر و غیرخبرنگار خواندن آنهاست! با توجه به چنین برخوردی قطعا حق با قلندری است که می‌گوید خبرنگاران در شهرستان‌ها بسیار مظلوم واقع شده و به حمایت نیاز دارند.

منبع: رویداد24
ارسال نظر